Lihavuusepidemia

Kyllä se painonhallinta on oma valinta, ihan kuten muutkin terveelliset elämäntavat. Ei niitä kukaan muu voi yksilölle hoitaa. Tilapäisesti toki elämäntilanne tuo hommaan omat haasteensa. Ensimmäisenä annoskoko tarkasteluun. Monet vetää siellä töissä lounaalla ruokaa kun hevonen. Toki aluksi voi olla nälkä jos on tottunut tolkuttomia annoksia syömään. Hitaasti se vatsalaukku pienenee -> pienempi annos riittää saamaan kylläisen olon. Yleensä vaihtoehtoina on myös ottaa salaattia / vihanneksi lautaselle. Paras tietenkin jos jaksaa itse tehdä omat ruuat ja kuljettaa niin saa piilorasvat/sokerit ym. pois. Napostelun pois.

Itsellä ei kyllä nuo lounaspaikkojen ruokien kanssa koskaan ole ollut ongelmaa liian suurien annosten kanssa, eivät kyllä keskimäärin ole sellaisia että tekisi mieli mitään turhan isoja annoksia syödä. Myöskään einekset ei kyllä mitenkään innosta mässäilemään. Syö jos on ainut vaihtoehto. Lomalla sitten asia erikseen kun on aikaa tehdä itse kunnon ruokaa, grillailut ym. Lomalla kesällä grilli on helposti monta kertaa päivässä kuumana ja sieltä tulee sitten vedettyä ruokaa ihan huolella. Tässäkin onneksi on vaihtoehtona keventää grillaamalla kasviksi/vihanneksi joukkoon. Annoskoko tässäkin se avain. Grillailla voi kun katsoo vähän mitä sinne grilliin laittaa ja annoskoot pysyy kohtuullisina.

Riippuu toki nyt vähän mikälaisesta lihavuudesta tässä puhutaan. Jos liikakiloja on vaikka 10, niin ei tarvitse mitään hirveän radikaalia tehdä, sitten jos se painoindeksi on yli 30, niin melkoisen elämäntapa remontin vaatii.
 
Kyllä se painonhallinta on oma valinta, ihan kuten muutkin terveelliset elämäntavat. Ei niitä kukaan muu voi yksilölle hoitaa. Tilapäisesti toki elämäntilanne tuo hommaan omat haasteensa. Ensimmäisenä annoskoko tarkasteluun. Monet vetää siellä töissä lounaalla ruokaa kun hevonen. Toki aluksi voi olla nälkä jos on tottunut tolkuttomia annoksia syömään. Hitaasti se vatsalaukku pienenee -> pienempi annos riittää saamaan kylläisen olon. Yleensä vaihtoehtoina on myös ottaa salaattia / vihanneksi lautaselle. Paras tietenkin jos jaksaa itse tehdä omat ruuat ja kuljettaa niin saa piilorasvat/sokerit ym. pois. Napostelun pois.

Itsellä ei kyllä nuo lounaspaikkojen ruokien kanssa koskaan ole ollut ongelmaa liian suurien annosten kanssa, eivät kyllä keskimäärin ole sellaisia että tekisi mieli mitään turhan isoja annoksia syödä. Myöskään einekset ei kyllä mitenkään innosta mässäilemään. Syö jos on ainut vaihtoehto. Lomalla sitten asia erikseen kun on aikaa tehdä itse kunnon ruokaa, grillailut ym. Lomalla kesällä grilli on helposti monta kertaa päivässä kuumana ja sieltä tulee sitten vedettyä ruokaa ihan huolella. Tässäkin onneksi on vaihtoehtona keventää grillaamalla kasviksi/vihanneksi joukkoon. Annoskoko tässäkin se avain. Grillailla voi kun katsoo vähän mitä sinne grilliin laittaa ja annoskoot pysyy kohtuullisina.

Riippuu toki nyt vähän mikälaisesta lihavuudesta tässä puhutaan. Jos liikakiloja on vaikka 10, niin ei tarvitse mitään hirveän radikaalia tehdä, sitten jos se painoindeksi on yli 30, niin melkoisen elämäntapa remontin vaatii.
Hei tosi kiva, että sulla ei ole ongelmia :thumbsup: .
 
Hei tosi kiva, että sulla ei ole ongelmia :thumbsup: .

Enhän minä nyt niin sanonut, kuten sanoin, niin helposti menee lomilla mässäilyn puolelle kun on aikaa tehdä kunnon ruokaa. Lomien aikaan tulee helposti ylimääräisi kiloja, jotka sitten arkena joutuu tiputtamaan pois. Joulunakin tullut välillä syötyä melkoisesti kun leivinuunissa paistaa ison kinkun. Kesällä tulee grillattua ruokaa sen verran paljon, että helposti huomaa kyllä syksyllä painossa. Lomat duunarilla on sen verran lyhyet, että niiden aikana nyt ei ihan mahdottomasti lisäkiloja ehdi kerätä. Painoindeksi pyörii siinä ~24-25, eli rajoilla mennään. Nykyisin lisännyt rehuja ruokalistalle niin helpottaa hieman tilannetta, grillissä saa niistäkin todella hyviä. Tunnen useamman, joilla painoindeksi on 30+. Annoskoot ei kyllä ole näillä missään balanssissa. Lounaalla vetävät ihan järjettömiä annoksia.
 
Aiheesta sen enempää tietämättä geenit tässä tuntuisi vaikuttavan, itsekään en liiku juuri paskaakaan mutta silti ei tässä olla kunnon läskisamiksi paisuttu, 5-10kg jos pudottaisi niin oltaisiin entisissä mitoissa. En käytännössä liiku ollenkaan ja joka viikko tulee melkeinpä se 1-3 laatikkoa kaljaa juotua sekä syötyä kaikenmaailman einespaskat sun muut setit. Jos keli on ok niin silloin tulee käveltyä kauppaan (matkaa 3.5km) mutta sekin menee usein bussilla.

Paskemmilla geeneillä oleva tyyppi varmaan olisi heittämällä päälle 120kg, löysä huppari päällä minua muutama kaveri sanoo vieläkin hoikaksi.

Geenit voi auttaa, mutta jokainen pelaa sillä pakalla mikä on jaettu. Mä lihotin itseni 82kg/174cm kun "bodasin". Todellisuus siinä kohtaa oli 20%+ rasvat. Vuositarkastuksessa lääkäri leimasi ylipainoiseksi ja ihan syystä. Nyt laihdutellut syklitellen pidemmän pätkän. Paino alkaa olemaan 63-64kg aamulla ja rasvaprosentti nyt lienee 10-12% pinnassa. Vielä pari kiloa nyppäsen tästä pois. Joskus kun salit aukeaa täällä niin takaisin punttisalille. Rasvat aion pitää laihdutusprojektin päätyttyä aina alle 10%. Lihasta saanen muutaman kilon takaisin, joten paino tulee hieman nousemaan nykyisestä tulevaisuudessa. Tuossa tuota ruokavalion merkitystä mun osalta. Laihduttaminen tehty nimenomaan ruokavaliolla. Liikuntajutut on pysynyt aika vakiona. Nyt vaihtunut sali aerobiseen, kun salille ei pääse.

Se on ihan uskomaton miten paljon sitä rasvaa voi olla vaikka ei näyttäisi läskiltä. Työkaverit piti hulluna, kun aloitin projektin. Vaatteet päällä näytti lihaksikkaalta ja ei ollut pallomahaa. Aika paljon sai vetää painoa pois ennen kuin mahapalikat tuli kunnolla esille muutenkin kuin mielikuvituksessa. Ehkä mä olen silleen onnekas, että rasva tulee melko tasaisesti jokapuolelle eikä tartu vain mahaan tai perseeseen.

Aika pienikin painonpudottaminen voi auttaa sisäelimiä. Mun käsityksen mukaan rasvat lähtee ekana maksan ja sisäelimien ympäriltä.
 
Joo siis käytännössä minä en liiku juuri yhtään ja kittaan kaljaa about joka viikko tekemättä juuri mitään, mutta eipä tässä liho. Hyvä vaan. Ja ruokavalio kaukana terveellisestä, lähinnä "äijäsafkaa" ja rehuja syön helvetin harvoin.

Tämä on sama juttu kuin ikiliikkuja tai auto joka kulkee tankki tyhjänä. Ei se rasva synny tyhjästä. Rasva syntyy ylimääräisestä energiasta mikä on tungettu kehoon. Keho säilöö sen energian pahanpäivänvaralle rasvasoluihin. Jokaisella meistä on erilaiset geenit ja tilanne. Sama kalorimäärä ei toimi samalla tapaa kaikille. Rasvasolujen määräkin vaikuttaa asioihin. Lihot tarpeeksi niin elimistö lisää rasvasolujen määrää ja se on negatiivinen asia. Niiden solujen määrä taas sitten ei vähene kuin veitsen alla.

Yhdelle tyypille 2000kcal on liikaa, toiselle se piste on 3000kcal. Osa porukasta kuvittelee syövänsä paljon, mutta eivät todellisuudessa syö ihan älyttömiä määriä kaloreita, kun lasketaan kuukauden ruuat yhteen. Jokainen joutuu pelaileen sillä kaloribudjetilla minkä omat geenit ja tilanne antaa myöten. Onneksi metaboliaan voi vaikuttaa niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Pahin keissi on vetää näännytysdieettiä jolloin metabolia hidastuu. Sitten pettää hermo ja tovin ahmii. Hidastuneen metabolian vuoksi energia tarttuu helpommin rasvaksi, huonolla tuurilla wanhat rasvasolut täyttyvät nopeasti ja luodaan vielä uusiakin rasvasoluja. Ja uutta näännytysdieetti perään ennen kuin metabolia korjaantui ja mennään entistä syvempään suohon. aka. säästöliekki.

Yleensä metabolia vielä hidastuu ikääntymisen myötä. Moni 20v,30v ei liho hirveän helposti. Mutta 40v,50v,60v kun kolkuttelee ovelle niin se läski yhtenä päivänä saattaakin kurkistaa peilistä. Toki ei kaikilla mene näin, mutta monilla menee.
 
Kirjoitin omasta laihdutuskokemuksestani sivun kuntosali/painonpudotusketjuun ja annoin useita vinkkejä.

Näin tiivistettynä pudotin viime vuonna ~15kg ja aloin nostelemaan painoja jolloin läski vaihtui aika tehokaasti lihakseen ja vartalo siirtyi ylipainoisesta IT-nörtistä enemmän "viikingin" suuntaan. Tarkoitus oli alunperin lähinnä keskittyä painojen nostoon/lihaskehitykseen ja muuttaa hiukan elämäntapoja ja katsoa miten se laihdutus sitten tulee siinä ohessa jos tulee. Aloin kuitenkin tutustua kehonrakennusskeneen youtubessa ja oppimaan samalla eri elintarvikkeista, ruuista ja niiden täytävyydestä, kaloreista jne. Näistä saaduilla tiedoilla laihduttamisesta tuli sitten lähes automaattinen taustaprosessi.

Toisin kuin käärmeöljyä myyvät "näin laihdutat 30 päivässä fitness-ultra A+ ohjelmalla/pillereillä"-huijarit, bodaajat oikeasti vetävät painoaan alas ja ylös jatkuvasti, koska se on heidän elämäntapansa ja siten heillä myös on se oikea tieto, ymmärrys ja kokemus aiheesta. Vaikka ei kiinnostaisi painojennosto tai bodaaminen yhtään niin kannattaa silti joko näiden kautta tai jotain muuta kautta oikeasti tutustua elintarvikkeisiin, ravintoon ja syömisen teoriaan edes hiukan sen "rasva ja hiilarit paha, kasvit hyvä"-horinan lisäksi. Kun osaa tehdä ruokaa ja tietää mitä siinä on niin laihduttamisesta tulee aivan saatanan helppoa, ruoka maistuu silti hyvältä eikä tarvitse olla nälässä.

Uskon myös että useimpien suomalaisten ja ylipainoisten kohdalla ainakin pahimmat kilot saa leikattua ihan vaan jo yksinkertaisesti sillä että lopettaa "paskan" syömisen/juomisen. Käytännössä rajoittaa roskaruokaa ja limukat/karkit/pullat kokonaan jäähylle ainakin toistaiseksi. Joku nyt saattaa kysyä "mutta eihän elämän voi olla pelkkää parsakaalia ja kärsimystä?" No ei voi eikä sen pidäkään olla. Siksi kannattaakin hankkia ravintotietoa jotta pystyy tekemään/ostamaan oikeasti terveellisiä "herkkuja"/välipaloja sen sijaan että kiskoo koko päivän kalorit yhdellä karkkipussilla. Sokeriaddiktio on aivan helvetillinen riesa, mutta jos noista pahimmista pommeista pystyy olemaan erossa 2-3 viikkoa niin makuaisti "uudelleensykronoituu" ja et enää kaipaa niitä kuten ennen.

Laihduttaminen ei ole kuuri jota vedetään x viikon ajan ja jonka jälkeen voi taas kiskoa hampparia ja kaljaa rajattomasti vaan se on (toivottavasti) pysyvä elämäntapamuutos. Siksi siitä tulee tehdä helppoa ja mukavaa itselleen ja sitä varten pitää osata tehdä ruokaa ja pitää ymmärtää ravinnosta. Samasta syystä johtuen suosittelen vahvasti välttelemään kaikenlaisia (varsinkin rajoittavia) trendidiettejä kuten keto, paleo jne. En väitä etteikö noilla saisi painoa laskuun, mutta noiden rajoitusten seuraaminen on ainakin allekirjoittaneen mielestä aivan sanoinkuvaamattoman vittumaista (varsinkin ravintoloissa) ja epäilen vahvasti että tuosta saa kestävän ratkaisun itselleen jota kykenee seuraamaan vuosikymmeniä/loppuelämän. Jokainen toki tavallaan.

Viimeisenä vinkkinä...ironisesti suosittelen seuraamaan kehopositiivisuuskanavia/yhteisöjä ainakin jossain määrin. Itse seuraan tätä joskus jos tarvitsen motivaatiota:



Kun olin ylipainoinen en koskaan syyttänyt muita tai ollut sääliä kerjäävä parasiitti vaan tiesin että kyseessä oli oma laiskuuteni, saamattomuuten ja heikkouteni. Kehopositiivisuudessa homma yritetään kääntää toisinpäin eli kyse ei ole näiden läskien (naisten) saamattomuudesta vaan kaikki vika on muulla. Yhteiskunnassa, muissa ihmisissä, kauneusihanteissa jne. Laihduttamisesta ei saisi puhua eikä sitä saisi markkinoida, mutta rasvassa uivat syöttöporsaat on kuitenkin pakko tunkea joka vitun VOGUE:n kanteen.

Vaikka toki lihavuus ei yhdistä ihmisiä niin henk. koht. kuitenkin koin häpeää ja pientä löysästi linkitettyä tahatonta yhteenkuuluvuutta näihin joten päätin että paras keino taistella tätä paskaa vastaan ja työntää itseni mahdollisimman kauas tästä on pudottaa painoa.
 
Niinno alkoholissahan on helvetisti kaloreita mutta en mä vaan juurikaan liho. Monena päivänä liikun vaan koneelta jääkaapille tai partsille röökille.


Ei sillä että olisi huono asia että niitä kiloja ei kerry.

Sulla voi olla esim. kehon metabolia tasolla joka polttaa 3000kcal päivässä(satunnaisesti valittu luku). Jollain toisella se voi olla 2000kcal/päivä. Jos syötte ja juotte saman määrän joka päivä viikon ajan niin sun paino on +-0. Se toinen tyyppi taas lihosi melkein kilon. 7700kcal on about 1kg fläsää. Toisaalta, jos se toinen tyyppi kulutti 2900kcal päivä, kun sinä kulutit 3000kcal niin se viikkotason lihominen on minimaalinen. Toisaalta vuoden päästä sinä olet edelleen +-0, mutta se toinen heppu lihosi 4.7kg(100x365/7700). Toki se kaveri joka lihoo niin alkaa kuluttamaan enemmän energiaa tovin päästä, koska painaa enemmän ja tota ei voi oikeasti laskea noin lineaarisesti. Laitoin tuon nyt ihan vain esimerkin vuoksi yksinkertaistaen.

Kolmosoluessa on noin 150kcal. Saat juoda vaikka 10 putelia päivässä niin pääset sellaiseen 1500kcal. Siihen päälle kotipitsa niin ollaan jossain 2500-3000 tasossa tms. Elimistö tosin ei ole kone. Jos otat krapulapäivän missä et syö/juo juuri mitään niin se auttaa elimistöä kuluttamaan ylimääräistä energiaa pois. Elimistö ei myöskään välttämättä imaise kaikkia eri energialähteitä yhtä tehokkaasti käyttöön. Jollekin esim. hiilareiden poistaminen ruokavaliosta toimii todella hyvin ja jollekin toiselle ei.

Tähän samaan esimerkkiin toimii myös se, että sun metabolia 20v wanhempana voikin olla tuon 2900kcal eikä enää 3000kcal. Jos silloinkin jatkat edelleen sitä 3000kcal päivässä tahtia niin sun paino lähtee jossain vaiheessa nousemaan. Se on sitten geenien varassa miten sun metabolia käyttäytyy, kun tulee ikää lisää. Mulle ei fläsä alkanut tarttumaan ennen kuin 35v korvilla. Samoihin aikoihin krapulat myös muuttuivat infernaalisen koviksi.
 
Ei se mikään ihme ole että yksi ei liho näennäisesti samalla sotkulla kuin toinen. Esimerkiksi 20% ero määrässä on ihan helvetisti vaikka mättö näyttää samalta. Voi myös luulla ahmivansa valtavasti ja samalla totuttuna tapana vetää 18h päiväpaastoja, ihmetellen miksei näytä samalta kuin se läski kaveri joka noudattaa lääkärin neuvoa ja syö 4 tunnin välein, parhaassa tapauksessa tähän päälle herää yöllä mässäämään. Vaikka vedätte samat hampurilaisateriat, se läski syö päivän aikana triplamäärän kun lasketaan mukaan ne salaa syödyt sipsit, 4 litraa limua ja terveelliset välipalat valmispasta"salaattia".

Eikä kaljan energiamäärä ole kovin ratkaiseva jos sitä juo "about joka viikko". Kokeile joka päivä. Eikun älä.
 
Ei se mikään ihme ole että yksi ei liho näennäisesti samalla sotkulla kuin toinen. Esimerkiksi 20% ero määrässä on ihan helvetisti vaikka mättö näyttää samalta

Mulla on yks tollainen kaveri. Se vetää viikonloput bisseä ja ja pitsaa. Viikolla menee yhdellä aterialla. Eihän se liho, kun viikon kokonaiskalorit on melko alhaiset. Se kuitenkin kuvittelee syövänsä valtavasti, kun se ahtaa kerralla niin paljon kuin kykenee. Näennäisesti siis syö enemmän kuin muut. Mutta ei siitä mitään valtavia kalorimääriä silti tule kun tasaa ne kalorit joka päivälle. Sekin alkais lihomaan, jos vaikka sinne arkipäiville sijoitettaisiin pussi sipseja ja munkki per päivä tai edes toinen iso ateria :)
 
Viimeisenä vinkkinä...ironisesti suosittelen seuraamaan kehopositiivisuuskanavia/yhteisöjä ainakin jossain määrin. Itse seuraan tätä joskus jos tarvitsen motivaatiota:



Kun olin ylipainoinen en koskaan syyttänyt muita tai ollut sääliä kerjäävä parasiitti vaan tiesin että kyseessä oli oma laiskuuteni, saamattomuuten ja heikkouteni. Kehopositiivisuudessa homma yritetään kääntää toisinpäin eli kyse ei ole näiden läskien (naisten) saamattomuudesta vaan kaikki vika on muulla. Yhteiskunnassa, muissa ihmisissä, kauneusihanteissa jne. Laihduttamisesta ei saisi puhua eikä sitä saisi markkinoida, mutta rasvassa uivat syöttöporsaat on kuitenkin pakko tunkea joka vitun VOGUE:n kanteen.

Vaikka toki lihavuus ei yhdistä ihmisiä niin henk. koht. kuitenkin koin häpeää ja pientä löysästi linkitettyä tahatonta yhteenkuuluvuutta näihin joten päätin että paras keino taistella tätä paskaa vastaan ja työntää itseni mahdollisimman kauas tästä on pudottaa painoa.

Se on kyllä jännä, ettei miehillä ole mitään tarvetta lähteä tuollaiseen "kehopositiivisuushömppään", vaan käytännössä jokainen läski mies kyllä tietää, että läskiys on huono juttu ja parempi olisi kun ei olisi. Se on sitten eri asia tekeekö asialle mitään. Mutta harvalla on tarvetta lähteä sitä puolustelemaan! Ehkä se tyypillinen puolustus on vaan sitten luokkaa "ei kiinnosta, ei jaksa, ihan sama". Mutta ei: "läskiys on ihanaa ja mä rakastan jokaista ihrapoimuani!!".. :facepalm: Jostain syystä toi kuulostaisi ihan absurdilta miehen sanomana. Mikä siinä onkin, että tämä on näin sukupuolittunut juttu.

Ehkä se on sitten ne tunteet. Ja tunnesyöminen.
 
Toisaalta en ole itse huomannut että kukaan kaljamahainen äijä lähtisi julistamaan miten on ok olla perusläski.


Naisista taas nähnyt ihan liikaakin näitä helvetin oksettavia sotanorsuja.
Se on kyllä jännä, että lihava mies ei edes edo ja ällötä niin paljon kuin lihava nainen... Vaikka lihavuus onkin huono juttu miehellekin, niin miehelle sentään fyysinen koko tuo ainakin jossain määrin auktoriteettia ja uhkaa, vaikka sitten pientäkin, mutta kuitenkin. Ei 150-kiloisen miehen tarvitse pelätä, että ruipelot hyppii silmille.. :)

Naiselle taas suuresta koosta ei sillä tavalla ole teoreettistakaan hyötyä, ellei eletä 1800-luvun katovuosia. Eli nuori lihava nainen vaan tuntuu hyvin "väärältä", ikäänkuin kyseessä olisi sairas ihminen, kuten onkin... Ja ehkä tästä tulee sitten naisille se vastareaktio, "enkä ole sairas vaan ihana, kaunis ja terve" tms.
 
Viimeksi muokattu:
Ettei sen lihavuusepidemian taustalla olisi stressaava länsimainen kiireyhteiskunta ja väsymys. Meinaan fiksuja valintoja on helppo tehdä, kun on mieli kirkkaana, mutta jos elämä on päivästä toiseen vain utuista ja väsynyttä selviytymistä viikonlopusta toiseen, ei kunnon ruokaakaan jaksa tehdä. Kaloreita kuitenkin tarvitaan, joten valinta kohdistuu tällöin siihen elintarvikkeeseen, mistä niitä saa helpoimmin. Rentoutumisen tarve näkyy myös tissutteluna. Näkisin tämän yhteiskunnallisena ongelmana, koska se koskettaa valtaosaa ihmisistä. Ratkaisuksi tarjoaisin työuupumuksen tunnistamista sairaudeksi ja hoidoksi osa-aikaista sairauslomaa.
 
Itse suhteellisen normaalipainoisena olen ajoittain miettinyt, että mikä siinä painonhallinnassa on niin vaikeaa? Mielestäni ihmisen kropassa on melko selkeä signaali eli nälän tunne, joka kertoo milloin ja kuinka paljon tulee syödä. Toki joskus tulee ylensyötyä, mutta väittäisin, että silloin syödään tietoisesti enemmän kuin on nälkä.

Toimiiko lihavilla tuo nälän tunne jotenkin väärin? Vai antautuvatko he surutta herkkujen himolle ja syövät jatkuvasti enemmän kuin on nälkä?
 
Itsellä ei ole koskaan ollut mitään lihavuusongelmaa, mutta jonkin verran ylipainon puolella paino käynyt, tällöin ylipaino johtui enemmän lihaksesta kuin läskistä, mutta samalla lihasmäärällä kuitenkin läskiä kertyi jonkin verran lisää.

ja syy siihen pieneen läskin kerääntymiseen oli ainakin itselläni selvä: Kotipizzan pizza todella usein lounaaksi, juomana sokerilimsaa vapaalla santsauksella. Ja kyllä sitä pizzan viimeistä neljäsosaa syödessä maha selvästi antoi signaalia, että "olen jo täysi, enää ei tarvi syödä" mutta kun asenne oli että lautanen syödään tyhjäksi niin sitten sen söi tyhjäksi vaikka siinä ei usein ollut mitään järkeä.

Tämä kun jäi vuosi sitten korona-etätyön myötä pois, ja muuttui mikrossa lämmitettäviin valmisaterioihin, paino putosi parissa kuukaudessa selvästi ja kesällä olin taas hyvin timmissä kunnossa.

Noissa mikroaterioissa ei todellakaan ole mitään vikaa ravintosisältönsä puolesta, ellei niitä vedä sitten kahden ihmisen annosta kerrallaan; Päin vastoin, kun on tottunut yhteen lämpimään ateriaan (ja sen lisäksi aamupuuroon ja leipäpainotteiseen iltapalaan) päivässä, ja se päivän yksi lämmin ateria vaihtuu tuollaiseen, niin sitten raavas mies menee kyllä selvästi negatiivisella energiatasapainolla.

Että argumentti "työtilanteesta johtuen terveellistä ravintoa ei ole saatavilla" on kyllä ihan pelkkää EVOa jos on edes mikroaaltouuni ja jääkaappi käytettävissä työpäivän aikana.
 
Viimeksi muokattu:
Itse suhteellisen normaalipainoisena olen ajoittain miettinyt, että mikä siinä painonhallinnassa on niin vaikeaa? Mielestäni ihmisen kropassa on melko selkeä signaali eli nälän tunne, joka kertoo milloin ja kuinka paljon tulee syödä. Toki joskus tulee ylensyötyä, mutta väittäisin, että silloin syödään tietoisesti enemmän kuin on nälkä.

Toimiiko lihavilla tuo nälän tunne jotenkin väärin? Vai antautuvatko he surutta herkkujen himolle ja syövät jatkuvasti enemmän kuin on nälkä?
Lukuisia eri syitä. Osa syistä on geneettisiä, osa itseaiheutettuja. Ja kun sanon "geneettisiä" niin tarkoitan että jotkut ihmiset ovat persompia tietyille epäterveellisille aromeille jne. en sitä ettei asialle voisi mitään tai joku on läski yksinomaan perintötekijöiden takia. Semmoiset puheet on täyttä hevonpaskaa.

Elintarvikkeissa on myös merkittäviä eroja kaloritiheyden suhteen. Esim. useimmat pähkinät ovat aivan järkyttäviä kaloripommeja vaikka syöjästä muutama kourallinen cashew-pähkinöitä saattaa tuntua hyvin kevyeltä välipalalta. Samoin karkkipussit ja varsinki limukat ovat aivan lapasesta lähteneitä energiamäärissään. Ne eivät oikeasti ole olankohautuksella ohitettavia "vain yksi pussi" tai " vain yksi 0.5L kuppi hampparin kanssa". Uppopaistettu ruoka, juusto, jogurtit, maito, lähes kaikki pitkälle prosessoidut ruuat kuten keksit jne. ovat myös kaloritiheitä elintarvikkeita.

Itselleni varsinkin nesteet ovat kuin ilmaa vetäisi. Kakarana olisin voinut juoda säiliöautollisen limukkaa ja nyt aikuisena voisin melkein loputtomasti kitata kaljaa ilman että tulee minkäänlaista kylläisyyden tunnetta.
 
Tietenkin yksilötasolla kannattaa aina yrittää. Yhteisötasolla ratkaisu ei kuitenkaan ole "ootte vaan kaikki laiskoja paskoja" vaan oikeasti muokata yhteiskunta sellaiseksi, että se oikeasti tukee sitä terveellistä ravintoa ja elämää. Väestötason ongelmaa ei ratkaista haukkumalla ihmisiä kadulla tai internetissä. Jos joku sellaista kuvittelee, kannattaa ihan oikeasti pysähtyä ja ajatella vähän pidempikin hetki.

Lähinnä ongelma on yhteisötasolla ainoastaan siinä, että lapset totutetaan syömään karkkia ja juomaan limsaa, ja teininä opetellaan juomaan kaljaa kun se on coolia. Ja vanhemmat pitää "Afrikan lapset"-saarnaa jos ei meinaa syödä lautasta tyhjäksi. Tämä ongelma "yhteisötasolla" on kulttuurissa jossa karkkia syödään ja limsaa ja kaljaa juodaan, ja lautanen pitää aina syödä tyhjäksi, vaikka sen annoksen kokoon ei päässyt vaikuttamaan, ei missään muussa. Tässä siis kulttuuri on ainoastaan luonut sen ongelman sinne pään sisälle.

Suomen, toisin kuin USAn, yhteiskunta on rakenteellisesti rakennettu erinomaisesti tukemaan terveellistä ruokavaliota, terveellistä ruokaa saa ihan kaikkialta, ja vaikka muka "joutuisi" käymään pikaruokalassa syömässä, macdonaldsisstakin voi ostaa pelkkiä juustohampurilaisia maidolla, kukaan ei pakota popsimaan niitä ranskalaisia ja juomaan sokerilimsaa.

Se, että alkaa syyttämään "rakenteita ja yhteiskuntaa" Suomessa kertoo lähinnä siitä, että itsellä ei ole oikeaa halua tehdä asialle niitä toimenpiteitä jotka sille pitäisi tehdä (esim. niiden karkkien tai sokerilimsan tai päiväkahvimunkin jättäminen pois, tai kokonaisen pizzan vaihtaminen pienempään lounaasen tai viimeisen neljäsosan siitä pizasta syömättä jättäminen), ja syyttämällä "yhteiskuntaa" haluaa vaan uskotella itselleen että "ei ole oma vika".

Se, että toinen tällöin sanoo ääneen sen, että juurisyy toisen ongelmiin on sen pään sisällä ei ole haukkumista, sillon kun se pitää paikkansa.
 
Viimeksi muokattu:
Itse suhteellisen normaalipainoisena olen ajoittain miettinyt, että mikä siinä painonhallinnassa on niin vaikeaa? Mielestäni ihmisen kropassa on melko selkeä signaali eli nälän tunne, joka kertoo milloin ja kuinka paljon tulee syödä. Toki joskus tulee ylensyötyä, mutta väittäisin, että silloin syödään tietoisesti enemmän kuin on nälkä.

Toimiiko lihavilla tuo nälän tunne jotenkin väärin? Vai antautuvatko he surutta herkkujen himolle ja syövät jatkuvasti enemmän kuin on nälkä?
Itse olen tullut siihen lopputulokseen, että useimmiten tuo "nälän tunne" on tapa eikä varsinaisesti kropan aiheuttama tunne. Esim. kun olet tottunut syömään tiettyyn aikaan päivästä niin se "nälän tunne" tulee aina noihin aikoihin riippumatta siitä tarvitseeko kroppa ravintoa tai ei. Sama myös määrillä, jos olet tottunut syömään paljon niin sitten nälkä vaatii syömään suuria määriä vaikka kroppa itsessään ei tarvitsisi niin paljoa.
Toisin sanoen painonhallinnan ongelmat ovat enimmäkseen kiinni tavoista ja tottumuksista. Ollaan opittu huonot tavat niin kroppa sitten ohjaa toimimaan niiden mukaan. Omia tapoja on hankala muuttaa ja vanhoihin on helppo lipsahtaa takaisin. Toisaalta ne hyvätkin tavat voi saada sisäistettyä niin, että homma hoituu kuin itsestään.
 
Henkilökohtaisesti ongelma on suuret annoskoot. Mahalaukku kasvaa helposti isoksi, mutta sen kutistaminen järkevillä annoksilla on huomattavasti vaikeampaa. Ruoka maistuu hyvin, mutta signaalit kylläisyydestä ei tunnu kulkevan.

Onneksi arkena saan kuitenkin pidettyä energiansaannin kohtullisena ja ruokavalion monipuolisena. Lisäksi tykkään urheilla paljon, johon saa hävitettyä mukavasti energiaa. Vanhenmiten voi kyllä tulla vaikeuksia asian kanssa ja jos vielä sattuu jotain mikä vaikeuttaa liikkumista, voi kierre olla ikävä ja vaikea korjattava.
 
Toisaalta en ole itse huomannut että kukaan kaljamahainen äijä lähtisi julistamaan miten on ok olla perusläski.


Taitaa olla enemmän tätä "Alle satakiloiset punnitaan neuvolassa." meininkiä.

Tuli juuri vastaan jonkin pelituolin mainos facebookissa, jonka kommenttikenttä oli lähinnä seuraava "Ei kestä miestä! Lasten tuoli!" "Joillekkin keijukaisille tehty!". Painoraja tuolissa taisi olla 150kg.
Eli kyllä sitä molemmat sukupuolet osaa, toiset vaan kääntää sen ylipainonsa miehisyyden mitaksi.
 
Lähinnä ongelma on yhteisötasolla ainoastaan siinä, että lapset totutetaan syömään karkkia ja juomaan limsaa, ja teininä opetellaan juomaan kaljaa kun se on coolia. Ja vanhemmat pitää "Afrikan lapset"-saarnaa jos ei meinaa syödä lautasta tyhjäksi. Tämä ongelma "yhteisötasolla" on kulttuurissa jossa karkkia syödään ja limsaa ja kaljaa juodaan, ja lautanen pitää aina syödä tyhjäksi, vaikka sen annoksen kokoon ei päässyt vaikuttamaan, ei missään muussa. Tässä siis kulttuuri on ainoastaan luonut sen ongelman sinne pään sisälle.

Suomen, toisin kuin USAn, yhteiskunta on rakenteellisesti rakennettu erinomaisesti tukemaan terveellistä ruokavaliota, terveellistä ruokaa saa ihan kaikkialta, ja vaikka muka "joutuisi" käymään pikaruokalassa syömässä, macdonaldsisstakin voi ostaa pelkkiä juustohampurilaisia maidolla, kukaan ei pakota popsimaan niitä ranskalaisia ja juomaan sokerilimsaa.

Se, että alkaa syyttämään "rakenteita ja yhteiskuntaa" Suomessa kertoo lähinnä siitä, että itsellä ei ole oikeaa halua tehdä asialle niitä toimenpiteitä jotka sille pitäisi tehdä (esim. niiden karkkien tai sokerilimsan tai päiväkahvimunkin jättäminen pois, tai kokonaisen pizzan vaihtaminen pienempään lounaasen tai viimeisen neljäsosan siitä pizasta syömättä jättäminen), ja syyttämällä "yhteiskuntaa" haluaa vaan uskotella itselleen että "ei ole oma vika".

Se, että toinen tällöin sanoo ääneen sen, että juurisyy toisen ongelmiin on sen pään sisällä ei ole haukkumista, sillon kun se pitää paikkansa.
Ei siihen mitään karkkia tarvi. Kaikki nopeasti imeytyvä hiilihydraatti aiheuttaa ihan saman efektin. Ja ne kaikki mikroateriatkin perustuu vaaleaan pastaan/riisiin/perunaan kitsaalla proteiinilla ja kuidulla.

Toisaalta se sama nopea hiilihydraatti saa aivot haluamaan lisää. Karkinhimot ja muut katoaa 100 % kun ruokavaliosta leikkaa kaiken nopean hiilihydraatin. Ongelma on, että sitä on todellakin kaikessa mahdollisessa valmiissa ruuassa.

Ihmiset ovat varmasti erilaisia miten se elimistö tuohon reagoi. Ja kova liikunta toki auttaa elimistöä, mutta vain niin kauan kun se jatkuu.
 
Lihavuudesta sen verran, että lihominen on kyllä vahvasti ihmisen (ja muidenkin eläinten) ominaisuus, sillä jos koko aiemman historian ajan eloonjääminen on ollut kiinni siitä, saako ravintoa tarpeeksi vai ei, niin elimistö ei ihan heti totu uuteen normaaliin, jossa ravintoa on ylenmäärin saatavilla. Ja vieläpä sellaista ravintoa, joka on hyvin kaloripitoista ja hyvänmakuista. Kyllä se on aika "luonnollista" ahtaa ruokaa silloin kun sitä on saatavilla, pikemminkin näkisin poikkeuksena sellaiset yksilöt, jotka pysyvät koko elämänsä hoikkina kiinnittämättä minkäänlaista huomiota ruokailuunsa.

Mutta itse asiaan, koronatartunnat ovat maailmalla laskussa ja rajoitukset eivät laskua kokonaan selitä. Yksi hypoteesi olisi se, että osittainen laumasuoja hidastaisi epidemiaa jo paljon ennen kuin varsinainen väestötason laumasuoja alkaisi vaikuttaa. Tällä osittaisella laumasuojalla tarkoitetaan sitä, että epidemiaa hidastavaan laumasuojaan riittää se, että sosiaalisilta kontakteiltaan vilkkaimmat ovat taudin jo sairastaneet.

 
Ei siihen mitään karkkia tarvi. Kaikki nopeasti imeytyvä hiilihydraatti aiheuttaa ihan saman efektin. Ja ne kaikki mikroateriatkin perustuu vaaleaan pastaan/riisiin/perunaan kitsaalla proteiinilla ja kuidulla.

Kun koko mikroaterian energiamäärä on 1977kJ ja syö niitä vain yhden kerrallaan niin sillä, että siitä energiasta melkein puolet (918kJ) on vaaleaa pastaa ei ole paljoa väliä (luvut peräisin via pasta bolognesesta, joka on eniten syömäni mikroateria)

Jos niitä mikroaterioita alkaa vetää useampaa kerralla niin ei ole kyllä syyttämistä mitään muuta kuin itseä.

vrt se kotipizzan pizza joka on 4354 kJ (pekoni-BBQ, eniten syömäni kotipizzan pizza)

Toisaalta se sama nopea hiilihydraatti saa aivot haluamaan lisää. Karkinhimot ja muut katoaa 100 % kun ruokavaliosta leikkaa kaiken nopean hiilihydraatin. Ongelma on, että sitä on todellakin kaikessa mahdollisessa valmiissa ruuassa.

Pastan tai riisin hiilarit eivät todellakaan ole samaa hiilaria kuin sokeri, ja se kuitu, rasva ja proteiini mitä niissä on mukana hidastaa niiden imeytymistä selvästi.

Jos niitä mikroaterioita vetää useamman kerralla niin kyllä siitä on syyttäminen ihan vaan itseään.


Ja on kyllä melkoista nyhveröintiä, jos syy omalle karkinsyönnille on muka siinä, että "normaalin ruoan hiilarit saa himoitsemaan karkkia".

Jospa vaan jättää sen karkin siellä kaupassa ostamatta sen sijaan että keksii typeriä tekosyitä sille, miksi sitä syö. Ihminen ei ole himojensa orja, tai jos on, on syytä hankkia oikeaa ammattiapua.
 
Se on myös ongelma miten valheellisen ja väärän kuvan laihduttamisesta TV/Media antaa. Esim. ”Suurin pudottaja” -kaltaiset kilpailut jossa jotkut megaläskit laitetaan teurastushaasteisiin ja sitten itku kurkussa ja verenmaku suussa huudetaan ja pyöritään maassa aivan kuin kuolemanporteilla. Ruokana toki vain jotain pahvin makuista salaattia vedellä ja uutta treeniä heti perään. Laihduttamisenhan pitää olla helvetillinen Auschwitz tuomio ja kaiken pitää olla perseestä. Muuten ei saa tuloksia. :poop:

Toki joillain skämmereillä on ihan oikea bisnesintressi pitää ihmiset läskeinä jotta heille voidaan myydä uudestaan ja uudestaan hoitoja, pillereitä, ohjelmia, lisäravinteita jne. ja ihmiset pysyvät ikuisesti epäonnistumisen oravanpyörässä. Ainoa laihduttaja on lompakko.
 
Kun koko mikroaterian energiamäärä on 1977kJ ja syö niitä vain yhden kerrallaan niin sillä, että siitä energiasta melkein puolet (918kJ) on vaaleaa pastaa ei ole paljoa väliä (luvut peräisin via pasta bolognesesta, joka on eniten syömäni mikroateria)

Jos niitä mikroaterioita alkaa vetää useampaa kerralla niin ei ole kyllä syyttämistä mitään muuta kuin itseä.

vrt se kotipizzan pizza joka on 4354 kJ (pekoni-BBQ, eniten syömäni kotipizzan pizza)



Pastan tai riisin hiilarit eivät todellakaan ole samaa hiilaria kuin sokeri, ja se kuitu, rasva ja proteiini mitä niissä on mukana hidastaa niiden imeytymistä selvästi.

Jos niitä mikroaterioita vetää useamman kerralla niin kyllä siitä on syyttäminen ihan vaan itseään.


Ja on kyllä melkoista nyhveröintiä, jos syy omalle karkinsyönnille on muka siinä, että "normaalin ruoan hiilarit saa himoitsemaan karkkia".

Jospa vaan jättää sen karkin siellä kaupassa ostamatta sen sijaan että keksii typeriä tekosyitä sille, miksi sitä syö. Ihminen ei ole himojensa orja, tai jos on, on syytä hankkia oikeaa ammattiapua.
Edelleen se fakta on, että aivot ja hormonit kyllä pitävät huolen, että nälkäinen ihminen syö. Aivan samalla tavalla kuin ne pitää huolen siitä, että rupeaa se käsi tai peitto heilua. Toki voi saarnata jostain synnistä ja selibaatista tai nyhveröinnistä, mutta onko se joskus toiminut oikeasti? Kyllä sun pitäisi tämä kyetä ymmärtämään kun pudotat ennakkoluulot ja ajattelet kriittisesti.

Kun se mikroateria ei tyydytä sitä nälkää sen 2000kJ edestä toisin kuin vaikka 2000kJ kanaa ja hyviä (tuoreita) kasviksia niin jossain kohtaa homma menee täysin varmasti perseelleen, jos korttitalo on rakennettu pelkästään jonkun tosimies asenteen varaan.
 
Lihavuudesta sen verran, että lihominen on kyllä vahvasti ihmisen (ja muidenkin eläinten) ominaisuus, sillä jos koko aiemman historian ajan eloonjääminen on ollut kiinni siitä, saako ravintoa tarpeeksi vai ei, niin elimistö ei ihan heti totu uuteen normaaliin, jossa ravintoa on ylenmäärin saatavilla. Ja vieläpä sellaista ravintoa, joka on hyvin kaloripitoista ja hyvänmakuista. Kyllä se on aika "luonnollista" ahtaa ruokaa silloin kun sitä on saatavilla, pikemminkin näkisin poikkeuksena sellaiset yksilöt, jotka pysyvät koko elämänsä hoikkina kiinnittämättä minkäänlaista huomiota ruokailuunsa.

Mutta itse asiaan, koronatartunnat ovat maailmalla laskussa ja rajoitukset eivät laskua kokonaan selitä. Yksi hypoteesi olisi se, että osittainen laumasuoja hidastaisi epidemiaa jo paljon ennen kuin varsinainen väestötason laumasuoja alkaisi vaikuttaa. Tällä osittaisella laumasuojalla tarkoitetaan sitä, että epidemiaa hidastavaan laumasuojaan riittää se, että sosiaalisilta kontakteiltaan vilkkaimmat ovat taudin jo sairastaneet.


Ihan varmasti sairastuneiden iso määrä alkaa jo jarruttamaan joissakin maissa tilannetta. Läheskään kaikki tapaukset ei koskaan päädy tilastoihin, esim jenkeissä CDC arvioi jo viime vuoden loppuun menessä maassa olleen yli 80 miljoonaa tapausta. Tämähän tarkoittaisi jo ~250k/miljoona ihmistä. Eli sairastamisen kautta jonkunlaisen suojan olisi saanut jo ~25% tuon arvion perusteella.
 
Edelleen se fakta on, että aivot ja hormonit kyllä pitävät huolen, että nälkäinen ihminen syö.

... mutta lihavuus ei johdu siitä, että NÄLKÄINEN ihminen syö kohtuudella, vaan siitä, että joko

1) nälkäinen ihminen syö liikaa kerralla. Se, että syö pienen annoskoon aterian toimii tähän erinomaisesti.
2) ihminen syö silloin kun ei ole nälkäinen.

Aivan samalla tavalla kuin ne pitää huolen siitä, että rupeaa se käsi tai peitto heilua. Toki voi saarnata jostain synnistä ja selibaatista tai nyhveröinnistä, mutta onko se joskus toiminut oikeasti?

Kyllä on.

Ja menee vähän olkiukkoilun puolelle sotkea näitä asioita keskenään.

Kyllä sun pitäisi tämä kyetä ymmärtämään kun pudotat ennakkoluulot ja ajattelet kriittisesti.

Katso vaan peiliin.

Jatkuvia tekosyitä tuntuu löytyvän sille, ettei oikeasti halua tehdä niitä elämäntapamuutoksia joilla saisi sen painon (tai oikeastaan läskin määrän, ei pitäisi tuijottaa vaakaa vaan enemmän vyötärönympärystä) kontrolliin.

Niin sitten keksii vaikka mitä ties kuinka ontuvia selityksiä siihen kuinka vika on aina jossain muualla. Omassa toiminnassa kun vika ei koskaan ole.

Kun se mikroateria ei tyydytä sitä nälkää sen 2000kJ edestä

Se tyydyttää sitä nälkää ihan tarpeeksi, että sen jälkeen kun on syönyt sen yhden 1977 kN mikroaterian voi lopettaa syömisen, ja nälkä tulee seuraavan kerran vasta joskus todella monen tunnin päästä.

toisin kuin vaikka 2000kJ kanaa ja hyviä (tuoreita) kasviksia niin jossain kohtaa homma menee täysin varmasti perseelleen, jos korttitalo on rakennettu pelkästään jonkun tosimies asenteen varaan.

Se, että osaa jättää karkit ja limsat ostamatta kaupasta ei vaadi ihmisestä mitään supersankaria.
 
... mutta lihavuus ei johdu siitä, että NÄLKÄINEN ihminen syö kohtuudella, vaan siitä, että joko

1) nälkäinen ihminen syö liikaa kerralla. Se, että syö pienen annoskoon aterian toimii tähän erinomaisesti.
2) ihminen syö silloin kun ei ole nälkäinen.



Kyllä on.

Ja menee vähän olkiukkoilun puolelle sotkea näitä asioita keskenään.



Katso vaan peiliin.

Jatkuvia tekosyitä tuntuu löytyvän sille, ettei oikeasti halua tehdä niitä elämäntapamuutoksia joilla saisi sen painon (tai oikeastaan läskin määrän, ei pitäisi tuijottaa vaakaa vaan enemmän vyötärönympärystä) kontrolliin.

Niin sitten keksii vaikka mitä ties kuinka ontuvia selityksiä siihen kuinka vika on aina jossain muualla. Omassa toiminnassa kun vika ei koskaan ole.



Se tyydyttää sitä nälkää ihan tarpeeksi, että sen jälkeen kun on syönyt sen yhden 1977 kN mikroaterian voi lopettaa syömisen, ja nälkä tulee seuraavan kerran vasta joskus todella monen tunnin päästä.



Se, että osaa jättää karkit ja limsat ostamatta kaupasta ei vaadi ihmisestä mitään supersankaria.
Hohhoijaa. Mä katson tilastoja. Ja tutkimuksia. Se on rakentavampaa ja opettavaisempaa kuin katsella omaa peilikuvaa.

Ja ne elämäntapamuutokset nimeomaan tehdään heittämällä ne ylistämäsi susipaskat mikroateriat pois ensimmäisenä.
 
Noita mikroaterioita en kyllä suosittelisi kenellekään. Se, että joku saa ne oman päivän kokonaiskulutuksen kanssa pysymään tietyn rajan alla ettei itselle ala läskiä kertyä, ei tee niistä millään tavalla hyviä ravitsemuksellisesti. Mutta joo, on se parempi vaihtoehto kuin se kotipizzan pizza. Mutta aika moni muukin asia on.
 
Noita mikroaterioita en kyllä suosittelisi kenellekään. Se, että joku saa ne oman päivän kokonaiskulutuksen kanssa pysymään tietyn rajan alla ettei itselle ala läskiä kertyä, ei tee niistä millään tavalla hyviä ravitsemuksellisesti. Mutta joo, on se parempi vaihtoehto kuin se kotipizzan pizza. Mutta aika moni muukin asia on.

Se, että ruoka lämmitetään mikroaaltouunissa ei pilaa sen ravintosisältöä.

Valmisruokien välillä on laadussa melko suuria eroja, ja itselläni kyllä Korona-aika aika nopeasti opetti löytämään ne laadukkaat ja jättämään ne saarioisten halpiskurat hyllyyn.

Se, että yleistää jonkun saarioisten roiskeläpän ravintosisällön koskemaan kaikkia valmisruokia on melko typerää.

Ja jopa ne roiskeläpät yms. huonolaatuisimmat valmisruoat on ziljoona kertaa tervellisempää syötävää kuin karkit, sipsit, limsa ja kalja jota monet lihavuutensa kanssa painiskelevat ihmiset tuntuvat "ihan vahingossa" vetävän naamaansa.
 
Itse suhteellisen normaalipainoisena olen ajoittain miettinyt, että mikä siinä painonhallinnassa on niin vaikeaa? Mielestäni ihmisen kropassa on melko selkeä signaali eli nälän tunne, joka kertoo milloin ja kuinka paljon tulee syödä. Toki joskus tulee ylensyötyä, mutta väittäisin, että silloin syödään tietoisesti enemmän kuin on nälkä.

Toimiiko lihavilla tuo nälän tunne jotenkin väärin? Vai antautuvatko he surutta herkkujen himolle ja syövät jatkuvasti enemmän kuin on nälkä?
Sinun mielestäsi sellainen selkeä signaali voi olla, mutta ei se tarkoita että kaikilla muillakin sellainen on. Itse en saa syönnistä minkäänlaista kylläisyyden tunnetta, milloin tietäisi syöneensä tarpeeksi. Ainoa tunne on se, että jos syö aivan liikaa niin ei maha enää vedä. Ja sit lisää niin paha olo. Mutta mitään normaalia tunnetta milloin on syönyt tarpeeksi ei ainakaan minulla ole ollut koskaan. Lisäksi minulla on vielä lisäksi ihan koko ajan käytännössä nälän tunne. Ei ole mitään merkitystä kituutanko banaalilla per päivä vai vedänkö pizzaa, kebua ja muuta roskaruokaa koko ajan. Voin syödä itseni aivan täyteen ja sitten 20 minuutin päästä taas voisi syödä vaikka mitä.

Olisi painonhallinta minulle todella helppoa jos sen voisin tuolla lailla automaatilla vain ajella ja syödä silloin kun on nälkä. Homma menee vain vaikeaksi kun nälkä on koko ajan ja kylläisyydentunnetta ei keho tai aivot osaa saada aikaan. Minulle painonhallinta onkin sellaista orjallista suorittamista. Ruoka-annos on tietyn kokoinen ja ruokailurytmi on armoton. Käytännössä omaan näläntunteeseen ei voi luottaa ollenkaan, pitää vain orjallisesti syödä kellossa määrättyihin aikoihin laitettu määrä. Ei ole erilaisilla ruokavalioilla mitään vaikutusta. Lääkärissäkin vain hymyilevät ja varmasti luulevat että humble braggailen kun kerron että nälkä on koko ajan, vaikka paino on normaali.
 
Viimeksi muokattu:
Hohhoijaa. Mä katson tilastoja. Ja tutkimuksia.

Laitatko sitten linkkiä niihin tilastoihin ja tutkimuksiin?

Onko jonkun niistä tutkimuksistasi tulos ristiriidassa sen kanssa, että lihominen johtuu siitä, että syö enemmän kuin mitä kuluttaa?

Tuntuu nyt, että tosiasiassa et kyllä katso yhtään mitään tilastoja ja tutkimuksia, vaan käytät tuota väitettäsi jälleen vaan yhtenä tekosyynä. "Kun muillakin ongelmia, ongelmani ei ole omaa syytäni, voin syyttää siitä yhteiskuntaa."

Se on rakentavampaa ja opettavaisempaa kuin katsella omaa peilikuvaa.

Ja ne elämäntapamuutokset nimeomaan tehdään heittämällä ne ylistämäsi susipaskat mikroateriat pois ensimmäisenä.

Katso edellinen viestini. Se, että ateria lämmitetään mikrossa ei tee siitä "susipaskaa".

Ja ei, jos yhtään on touhussa järkeä, ekana pudotetaan pois karkit, limsat, kalja ja sipsit.
 
Se, että ruoka lämmitetään mikroaaltouunissa ei pilaa sen ravintosisältöä.

Valmisruokien välillä on laadussa melko suuria eroja, ja itselläni kyllä Korona-aika aika nopeasti opetti löytämään ne laadukkaat ja jättämään ne saarioisten halpiskurat hyllyyn.

Se, että yleistää jonkun saarioisten roiskeläpän ravintosisällön koskemaan kaikkia valmisruokia on melko typerää.
Se on totta että laatueroja nykyään alkaa jo löytymään. Itse vaan en henkilökohtaisesti suosittelisi valmisaterioita koska ei silloin tule nähtyä ruoan laittamiseen minkäänlaista panosta. Mihin jää esim salaatit jos syödään vaan se yksi lämmitettävä annos. Näissäkin on eroja, joissain on todella paljon hiilareita, suolaa yms. Ja annoskoot saa noilla valmisaterioillakin perseelleen.

Effortia on käytettävä ja se laiskuus ruoan tekemisessä varmasti monella laihduttajalla on aika samaistuttava tunne. Syödään sitä mikä on nopeaa ja helppoa vaikka onkin melko huono ateria ravitsemuksellisesti.

Ja nuo sipsit yms. nyt voi varmaan olla herkkuina jos niitä esim kerran viikossa syö maksimissaan? Eiköhän se enemmänkin ole se jokapäiväinen ruokailu ole millä ne kilot kertyy. Sitten jos se viikonloppu on kaljalla läträämistä ja herkuttelua niin ymmärtäähän sen jokainen että se voi monella jo alkaa näkymään.

Ja täytyy vielä todeta että tämä tämä turha vittuilu ja olkiukkoilu joidenkin toisten vaikeuksista painonhallintaa kohtaan on aika lapsellisen näköistä. "Laihduttaisit läski, ei oo niin vaikeeta" - tason argumentoinnista varmaan moni kokee apua.
 
Laitatko sitten linkkiä niihin tilastoihin ja tutkimuksiin?

Loput voi googlata ihan itse, mikäli aihe kiinnostaa nollaheittoja ja pätemistä enemmän.

Onko jonkun niistä tutkimuksistasi tulos ristiriidassa sen kanssa, että lihominen johtuu siitä, että syö enemmän kuin mitä kuluttaa?
Ei, se on vain aika merkityksetön argumentti koko keskustelussa. Toki se on sopivan simppeli, ettei tarvi liikaa vaivautua ajattelemaan. Vähän sama kuin meuhkaisi niistä prosessien mainosnanometreistä, jonain kaiken selittävänä totuutena.
Tuntuu nyt, että tosiasiassa et kyllä katso yhtään mitään tilastoja ja tutkimuksia, vaan käytät tuota väitettäsi jälleen vaan yhtenä tekosyynä. "Kun muillakin ongelmia, ongelmani ei ole omaa syytäni, voin syyttää siitä yhteiskuntaa."
Aika puusilmä saa olla, jos ei tajua yhteiskunnalla olevan ongelmaa?


Katso edellinen viestini. Se, että ateria lämmitetään mikrossa ei tee siitä "susipaskaa".
Onko näin väitetty jossain?
Ja ei, jos yhtään on touhussa järkeä, ekana pudotetaan pois karkit, limsat, kalja ja sipsit.
Tämä saattaa tulla shokkina, mutta Ihminen voi olla lihava aivan mainiosti, vaikka ei kuluttaisi yllä olevia.
 
Se on totta että laatueroja nykyään alkaa jo löytymään. Itse vaan en henkilökohtaisesti suosittelisi valmisaterioita koska ei silloin tule nähtyä ruoan laittamiseen minkäänlaista panosta. Mihin jää esim salaatit jos syödään vaan se yksi lämmitettävä annos. Näissäkin on eroja, joissain on todella paljon hiilareita, suolaa yms. Ja annoskoot saa noilla valmisaterioillakin perseelleen.
Mitä se ruuan tekemiseen panostaminen hyödyttää laihduttamisen näkökulmasta?
Ja miten annoskoko voi mennä pieleen, kun noissa mikroaterioissahan nimenomaan se annoskoko tulee valmiina ja useimmissa se on vielä aika pieni? Itse tekemällähän se annoskoko voi helposti kasvaa liian suureksi, kun mikään ei estä laittamasta lautaselle muutamaa ylimääräistä kauhallista.

Tosiaan noita löytyy terveellisiäkin vaihtoehtoja (myös salaatilla/kasviksilla). Sellaisia vaihtoehtoja, joissa ei juuri ravinnollisesti ole eroa sen itse tehdyn kanssa. Ei se mikrossa lämmittäminen muuta sen itse ruuan sisältöä.
 
Mitä se ruuan tekemiseen panostaminen hyödyttää laihduttamisen näkökulmasta?
Ja miten annoskoko voi mennä pieleen, kun noissa mikroaterioissahan nimenomaan se annoskoko tulee valmiina ja useimmissa se on vielä aika pieni? Itse tekemällähän se annoskoko voi helposti kasvaa liian suureksi, kun mikään ei estä laittamasta lautaselle muutamaa ylimääräistä kauhallista.

Tosiaan noita löytyy terveellisiäkin vaihtoehtoja (myös salaatillissia/kasviksellisia). Sellaisia vaihtoehtoja, joissa ei juuri ravinnollisesti ole eroa sen itse tehdyn kanssa. Ei se mikrossa lämmittäminen muuta sen itse ruuan sisältöä.
Se panostaminen tulee siitä että tehdään monipuolisempaa ja maittavampaa ruokaa. Niin, se valmisaterioiden koko vaihtelee niinkuin se laatukin. 400g makaronilaatikko ei erityisen hyvä ateria ole vaikka sitä miten pyörittelisi. Jotkut niistä varmaan on ihan sopivia annoskoon puolesta. Oma pointti on että se salaatti olisi aika tärkeä saada laihduttajan siihen ruokavalioon. Sen tekeminen vaatii joidenkin mielestä vaan liikaa aikaa/vaivaa.
 
Aika puusilmä saa olla, jos ei tajua yhteiskunnalla olevan ongelmaa?

Yhteiskunnan ongelma on tässä tapauksessa vain summa yksilöiden ongelmista

Se, että pyrkii sysäämään vastuuta omista elintasosairauksista "yhteiskunnalle" kun ei osaa (tai halua) ottaa niistä vastuuta itse on melkoista itsepetosta.

FireFly renaissance sanoi:
Ja ne elämäntapamuutokset nimeomaan tehdään heittämällä ne ylistämäsi susipaskat mikroateriat pois ensimmäisenä.

Katso edellinen viestini. Se, että ateria lämmitetään mikrossa ei tee siitä "susipaskaa".

Onko näin väitetty jossain?

Juuri viestissä johon vastasin itse sanoit valmisaterioita "susipaskoiksi".

Että kuka se puusilmä on, jos osaa lukea edes omaa kommenttiaan joka näkyy selvästi viestin lainauksissa?

Toivoisin keskusteluun edes sen verran rehellisyyttä, että seistäisiin edes niiden omien sanojen takana, jotka vielä näkyy vastattavassa viestissä lainauksena, sen sijaan että aletaan esittämään ettei ole sanonut mitään sellaista.

Lisäsin tähän viestiin vielä koko alkup lainausketjun.
 
Se panostaminen tulee siitä että tehdään monipuolisempaa ja maittavampaa ruokaa. Niin, se valmisaterioiden koko vaihtelee niinkuin se laatukin. 400g makaronilaatikko ei erityisen hyvä ateria ole vaikka sitä miten pyörittelisi. Jotkut niistä varmaan on ihan sopivia annoskoon puolesta. Oma pointti on että se salaatti olisi aika tärkeä saada laihduttajan siihen ruokavalioon. Sen tekeminen vaatii joidenkin mielestä vaan liikaa aikaa/vaivaa.
Mutta jos ne salaatit saat valmisruoastakin, niin mitä se panostaminen silloin hyödyttää? Tai sen salaatin voi lisätä siihen itse.

Koko vaihtelee joo, mutta se yksi annos on sen tietyn kokoinen. Se on helpompi siellä kaupassa valita se sopiva koko, kun siinä vaiheessa kun maha kurnii ja kauhot ruokaa lautaselle. Kyllä jälkimmäisessä tavalla on suurempi riski, että tulee liikaa.

Kyllä tässä vähän sellaista olkiukkoa kasaat tuolla 400g makaronilaatikolla (entä jos makaronilaatikon tekeekin itse? :) ). Keksit päästäsi sen kaikkein huonoimman vaihtoehdon ja sitten yleistät että kaikki valmisateriat on sama asia ja sen takia paha.
 
Se panostaminen tulee siitä että tehdään monipuolisempaa ja maittavampaa ruokaa. Niin, se valmisaterioiden koko vaihtelee niinkuin se laatukin. 400g makaronilaatikko ei erityisen hyvä ateria ole vaikka sitä miten pyörittelisi. Jotkut niistä varmaan on ihan sopivia annoskoon puolesta.

Tyypilliset kerralla syötävät yhdelle ihmiselle tarkoitetut valmisateriat on n. 300-grammaisia ja kaksimegajouleisia, ja annoskoko on tällöin selvästi pienempi kuin mitä esim. silloin kun teen itse itselleni ruokaa.

Ja kun siihen mikroateriaan lisää 1-2 lasia maitoa päälle, energiamäärä lisääntyy vain n. 270-800 kilojoulella, ja saa kuitenkin yhteensä sen reilut kolmisenkymmentä grammaa proteiineja joka on se määrä mitä kerralla maksimissaan tehokkaasti imeytyy.

Ja tuo kaksi megajoulea (tai vaikka 2.55 megajoulea, jos laskee 4dl rasvatonta maitoa mukaan) on tosiaan normaalille aikuiselle miehelle pieni osa päivän energiantarpeesta vaikka istuisi koneen ääressäkin koko päivän, silloinkin kulutus on tyypilliselle miehelle helposti jossain 7-9 megajoulen luokassa.


Että sillä, että syö mikroaterian lounaaksi ei todellakaan liho. Se lihominen tulee pääosin ihan muista syömisistä.

* 1.5l sokerikolaa antaa hiukan enemmän energiaa, 2.7 MJ, mutta ei anna käytännössä YHTÄÄN mitään muita ravinteita kuin sitä sokeria.

* 190g paketti pringleseitä tekee n. 4.1 MJ, yli puolitoista kertaa enemmän kuin se mikroateria. Eikä sisällä myöskään juuri yhtään proteiineja, vitamiineja tai hivenaineita.

* 200g Fazerin sininen suklaalevy tekee n. 4.5 MJ, yli tuplat siitä mitä se mikroateria yksinään, n. 2x sen mitä se mikroateria yhden maitolasin kanssa.

* 90g pussi pocorneja tekee n. 1.7 MJ.

NÄMÄ on ne, mistä se lihominen johtuu, ei mikroaterioiden syömisestä.

Oma pointti on että se salaatti olisi aika tärkeä saada laihduttajan siihen ruokavalioon. Sen tekeminen vaatii joidenkin mielestä vaan liikaa aikaa/vaivaa.

Lehtisalaatin oleellinen funktio on se, että se täyttää mahaa. Mitään muuta ravinnollista merkitystä sillä ei ole; Se ei sisällä käytännössä yhtään makroravinteita eikä mitään merkittäviä määriä mitään vitamiineja tai hivenaineita.

Mutta tämä mahan täyttäminen voi tosiaan olla oleellinen pointti kun halutaan syödä vähemmän energiaa.

Ja logiikka, että "laittaessaan kunnolla ruokaa" jaksaa tehdä salaatin mutta "syödessään valmisaterian" sitä samaa salaattia ei jaksa laittaa on hyvin outo. Päin vastoin, kun siihen muuhun ruoanlaittoon menee vähemmän aikaa, silloinhan on nimenomaan enemmän aikaa siihen salaatin tekemiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä se ruuan tekemiseen panostaminen hyödyttää laihduttamisen näkökulmasta?
Ja miten annoskoko voi mennä pieleen, kun noissa mikroaterioissahan nimenomaan se annoskoko tulee valmiina ja useimmissa se on vielä aika pieni? Itse tekemällähän se annoskoko voi helposti kasvaa liian suureksi, kun mikään ei estä laittamasta lautaselle muutamaa ylimääräistä kauhallista.

Tosiaan noita löytyy terveellisiäkin vaihtoehtoja (myös salaatilla/kasviksilla). Sellaisia vaihtoehtoja, joissa ei juuri ravinnollisesti ole eroa sen itse tehdyn kanssa. Ei se mikrossa lämmittäminen muuta sen itse ruuan sisältöä.
Mikroaterioita ja muista eineksiä syödessä kannattaa muistaa, että ne ovat prosessoitua ruokaa. Mitä enemmän ruoka on prosessoitua, sen enemmän sen on todettu lihottavat ja ravinteet ja vitamiinit ovat vähäisiä.
 
Asiaton käytös - henkilökohtaisuudet, provosointi (asiasta huomautettu aiemmin)
Yhteiskunnan ongelma on tässä tapauksessa vain summa yksilöiden ongelmista

Se, että pyrkii sysäämään vastuuta omista elintasosairauksista "yhteiskunnalle" kun ei osaa (tai halua) ottaa niistä vastuuta itse on melkoista itsepetosta.
Koska tämän lapsellisen jankuttamisen sijaan sinä annat jotain perusteluja väitteillesi? Tyhjä kattila kolisee nyt aika kovaa.

Juuri viestissä johon vastasin itse sanoit valmisaterioita "susipaskoiksi".
Niin? Ja sinä puhut jostain mikrossa lämmittämisestä. Se valmisateria on ihan yhtä paska vaikka sen vetäisi leivinuunin kautta. Onko tämä joku piilokamera?

Että kuka se puusilmä on, jos osaa lukea edes omaa kommenttiaan joka näkyy selvästi viestin lainauksissa?
Koitas nyt mennä katselemaan sinne kuuluisaan peiliis.
Toivoisin keskusteluun edes sen verran rehellisyyttä, että seistäisiin edes niiden omien sanojen takana, jotka vielä näkyy vastattavassa viestissä lainauksena, sen sijaan että aletaan esittämään ettei ole sanonut mitään sellaista.

Lisäsin tähän viestiin vielä koko alkup lainausketjun.
Itse toivoisin keskustelulta muutakin kuin narsismia.
 
Miksoaterioista ja muista eineksiä syödessä kannattaa muistaa, että ne ovat prosessoitua ruokaa. Mitä enemmän ruoka on prosessoitua, sen enemmän sen on todettu lihottavat ja ravinteet ja vitamiinit ovat vähäisiä.
Prosessoitu tässä on sellainen buzzword, josta ei oikeasti teidä mitä se tarkoittaa, kuulostaa vaan hienolta Ei kaikki mikroateriat ole mitään prosessoitua mössöä. Osa tehdään ihan samoista aineksista ja samoilla tavoilla kuin itse tehtykkin ruoka. Se, että se ruoka prosessoidaan sillä tavalla että laitetaan pakettiin ja kauppaan myytäväksi ei tee siitä huonoa.
 
Koko vaihtelee joo, mutta se yksi annos on sen tietyn kokoinen. Se on helpompi siellä kaupassa valita se sopiva koko, kun siinä vaiheessa kun maha kurnii ja kauhot ruokaa lautaselle. Kyllä jälkimmäisessä tavalla on suurempi riski, että tulee liikaa.
Toisaalta, jos annos on liian pieni tai ravinneköyhä, saattaa päätyä tilanteeseen, että kun ollaan päästy seuraavaan ateriaan tilanne on tämä sama : "maha kurnii ja kauhot ruokaa lautaselle".

Olen edelleen sitä mieltä, että tavallinen toimistorotta ei välttämättä tarvitse ollenkaan esimerkiksi jotain vaaleaa pastaa, josta saa energiaa, mutta ei mitään ravintoaineita. Jos joka ateriasta puolet on tuollaista ravitsemus on nopeasti aivan päin honkia. Ja mitä valmisruokiin tulee, jotain salaatteja saa, mutta en tiedä yhtäkään, missä käytettäisiin esimerksiksi täysjyväpastaa. Ja kalliissakin valmisruuissa yleensä suositaan halvempia sekä helpommin käsiteltäviä, mahdollisesti epäterveellisempiä ainesosia mikäli mahdollista.
 
Mutta jos ne salaatit saat valmisruoastakin, niin mitä se panostaminen silloin hyödyttää? Tai sen salaatin voi lisätä siihen itse.

Koko vaihtelee joo, mutta se yksi annos on sen tietyn kokoinen. Se on helpompi siellä kaupassa valita se sopiva koko, kun siinä vaiheessa kun maha kurnii ja kauhot ruokaa lautaselle. Kyllä jälkimmäisessä tavalla on suurempi riski, että tulee liikaa.

Kyllä tässä vähän sellaista olkiukkoa kasaat tuolla 400g makaronilaatikolla (entä jos makaronilaatikon tekeekin itse? :) ). Keksit päästäsi sen kaikkein huonoimman vaihtoehdon ja sitten yleistät että kaikki valmisateriat on sama asia ja sen takia paha.
Itse en ainakaan 400g annokseen laita 4-5g suolaa. Ja edelleen, jos se sinulle sopii se valmisaterian nerokkuus että siinä on valmiiksi määritetty se annos ja sitten ei tule syötyä mitään lisää, niin antaa mennä vaan. Jos ne lounaan ja päivällisen ateriat olisi ravitsemuksellisesti hyviä niin ehkä niitä paskoja päätöksiä muun ruokailun suhteen tulisi tehtyä vähemmän.
Tyypilliset kerralla syötävät yhdelle ihmiselle tarkoitetut valmisateriat on n. 300-grammaisia ja kaksimegajouleisia, ja annoskoko on tällöin selvästi pienempi kuin mitä esim. silloin kun teen itse itselleni ruokaa.

Ja kun siihen mikroateriaan lisää 1-2 lasia maitoa päälle, energiamäärä lisääntyy vain n. 270-800 kilojoulella, ja saa kuitenkin sen reilut kolmisenkymmentä grammaa proteiineja joka on se määrä mitä kerralla maksimissaan tehokkaasti imeytyy.

Ja tuo kaksi megajoulea (tai 2.8 megajoulea, jos laskee 4dl kevytmaitoa mukaan) on tosiaan normaalille aikuiselle miehelle pieni osa päivän energiantarpeesta vaikka istuisi koneen ääressäkin koko päivän, silloinkin kulutus on tyypilliselle miehelle helposti jossain 6-8 megajoulen luokassa.


Että sillä, että syö mikroaterian lounaaksi ei todellakaan liho. Se lihominen tulee ihan muista syömisistä.



Lehtisalaatin oleellinen funktio on se, että se täyttää mahaa. Mitään muuta ravinnollista merkitystä sillä ei ole; Se ei sisällä käytännössä yhtään makroravinteita eikä mitään merkittäviä määriä mitään vitamiineja tai hivenaineita.

Mutta tämä mahan täyttäminen voi tosiaan olla oleellinen pointti kun halutaan syödä vähemmän energiaa.

Ja logiikka, että "laittaessaan kunnolla ruokaa" jaksaa tehdä salaatin mutta "syödessään valmisaterian" sitä samaa salaattia ei jaksa laittaa on hyvin outo. Päin vastoin, kun siihen muuhun ruoanlaitotoon menee vähemmän aikaa, silloinhan on nimenomaan enemmän aikaa siihen salaatin tekemiseen.
Niin, pieni osa päivän energiantarpeesta vaikka pitäisi olla yksi päivän pääaterioista? Silloin niitä paskoja päätöksiä tehdään illalla kun tullaan kotiin ja onkin taas nälkä kun ei syönyt päivällä hyvin. Ja edelleen, sinä et niitä tee. Joku muu tekee.
 
Itse en ainakaan 400g annokseen laita 4-5g suolaa. Ja edelleen, jos se sinulle sopii se valmisaterian nerokkuus että siinä on valmiiksi määritetty se annos ja sitten ei tule syötyä mitään lisää, niin antaa mennä vaan. Jos ne lounaan ja päivällisen ateriat olisi ravitsemuksellisesti hyviä niin ehkä niitä paskoja päätöksiä muun ruokailun suhteen tulisi tehtyä vähemmän.
Ei noissa valmisaterioissakaan kaikissa ole 4-5 grammaa suolaa. Tuo menee just siihen, että otat sen huonoimman vaihtoehdon ja sitten yleistät sen kattamaan kaikki valmisateriat. Tuo on olkiukko ja ei pidä paikkaansa.
 
Ei noissa valmisaterioissakaan kaikissa ole 4-5 grammaa suolaa. Tuo menee just siihen, että otat sen huonoimman vaihtoehdon ja sitten yleistät sen kattamaan kaikki valmisateriat. Tuo on olkiukko ja ei pidä paikkaansa.
En niin väittänytkään että kaikissa on? Siinä makaronilaatikossa on josta oli juuri puhe... Olen jo maininnut että noissa on eroja.
 
En niin väittänytkään että kaikissa on? Siinä makaronilaatikossa on josta oli juuri puhe... Olen jo maininnut että noissa on eroja.
Mutta kun täällä puhuttiin niistä terveellisimmistä vaihtoehdoista ja sitten toit tuon makaroonilaatikon itse keskusteluun ihan kuin se kumoaisi myös nuo paremmat vaihtoehdot.
 
En niin väittänytkään että kaikissa on? Siinä makaronilaatikossa on josta oli juuri puhe... Olen jo maininnut että noissa on eroja.
Ei sentään 4-5g, aika paljon kyllä, mutta ei 4-5g (ainakaa Saarioisella)

Lihamakaronilaatikko 400 g

3,4g on 400g makaronilaatikossa suolaa.

Kyllähän noi kauppojen hyllyt notkuu nykyisin mitä erilaisimpia valmisruokia ja löytyy oikeasti hyviäkin joukosta.
 
Prosessoitu tässä on sellainen buzzword, josta ei oikeasti teidä mitä se tarkoittaa, kuulostaa vaan hienolta Ei kaikki mikroateriat ole mitään prosessoitua mössöä. Osa tehdään ihan samoista aineksista ja samoilla tavoilla kuin itse tehtykkin ruoka. Se, että se ruoka prosessoidaan sillä tavalla että laitetaan pakettiin ja kauppaan myytäväksi ei tee siitä huonoa.
Tämä on totta, mutta syy miksi ihmisiä suositellaan yleensä tekemään safkat itse on:
1) Ruoka on käytännössä poikkeuksetta tuoreempaa ja parempi laatuista/makuista
2) Prosessoinnin vaiheita ja määriä ei tarvitse alkaa arpomaan tai luottaa valmistajan sanaan kun tietää itse ainakin pääpiirteittäin mitä lautasella on. Toki kaikki on jossain määrin prosessoitua isossa mittakaavassa, mutta harva kuitenkaan alkaa siihen kokkaamansa kananrinnan ja riisin päälle kippaamaan mitään neverheard E-koodeja yms. lisä/säilöntä/väri-ainekemikaaleja.

Jää loppupeleissä kuitenkin kuluttajan vastuulle selvittää millaista valmisruokaa syö. Globaalisti kun eri yritykset tekevät näitä "prosessoituja ruokia" isolla mittakaavalla niin tavoitteina on kustannustehokkuus, pitkä säilöntäaika jne. eikä niinkään se että ruoka olisi mahdollisimman terveellistä tai luonnollista.

Suomessa tuo valmisruokabisnes voi olla edistyksellisempää, mutta ainakin täällä "maailmalla" kun supermarketeissa on lähinnä keski-eurooppalaisia ja varsinkin amerikkalaisia valmisruokia/välipaloja, tulee lähinnä myötähäpeän tunteita ravintoainetietoja lukiessa.
 
Näinhän se menee periaatteessa, mutta jos se on pelkän kurinalaisuuden varassa 365 tai edes 330 päivää vuodessa, vuosikymmeniä putkeen, niin jossain kohtaa se paletti hajoaa. On ihan helppoa ylläpitää itsekuria vuosi, kaksi, mutta entäs vuosikymmen? Vuosikymmeniä? Jossain kohtaa tulee se elämäntilanne kun ei jaksa panostaa tai vastaavasti liikunta vähenee, jos on ollut sen varassa.

Jos haluttaisiin yhteiskunnan tasolla tosissaan taklata ongelmaa ainoa vaihtoehto olisi tehdä siitä nykytoimistorotalle sopivasta ruokavaliosta helpommin saatavaa. Se on toki haastavaa, koska halpa energia on halpaa. Toimistorotta ei kuitenkaan tarvi energiaa vaan ravinteita.

Tietenkin yksilötasolla kannattaa aina yrittää. Yhteisötasolla ratkaisu ei kuitenkaan ole "ootte vaan kaikki laiskoja paskoja" vaan oikeasti muokata yhteiskunta sellaiseksi, että se oikeasti tukee sitä terveellistä ravintoa ja elämää. Väestötason ongelmaa ei ratkaista haukkumalla ihmisiä kadulla tai internetissä. Jos joku sellaista kuvittelee, kannattaa ihan oikeasti pysähtyä ja ajatella vähän pidempikin hetki.

Nyt Covid-aikana huomannut että kunnon kotiruokaa ei saa oikein mistään tilattua. Kaikki on vaan pikaruokia, pizzaa, kebabia, kiinalaista jne. jne. Missä on kunnon kotiruokaravintolat?
 
  • Tykkää
Reactions: hmb

Statistiikka

Viestiketjuista
259 582
Viestejä
4 512 363
Jäsenet
74 418
Uusin jäsen
Micki

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom