Enemmänhän tässä puhutaan toisen osapuolen ohitse kuin mitään muuta, eli täysin tyypillinen keskustelu ihmisten välillä siis.
Totta kai on parempi vaihtaa se kahvipulla plus 300 kalorin erikoiskahvi vaikka siihen omenaan, jos siis tavoite on laihtua tai olla läskiytymättä. Ilmiselvää tietysti, mutta valitettavasti ei kaikille ihmisille.
Tuo argumentti "ei syö tarpeeksi päivällä" on sitten kaikkea muuta kuin ilmiselvää, nimittäin on vähän mahdoton tieteellä perustella miksi ihmisellä olisi tietty määrä syömistä mikä pitää tehdä juuri nimenomaan päivällä. Todellisuudessa luontevin aika syömiselle on tietysti se aika vuorokaudesta jolloin muu toiminta on suhteellisen hankalaa, eli siis pimeän aika, eli ilta (ja yö). Hämärässä voi syödä, mutta valoisaan aikaan on helpompaa esim. liikkua koska metsästää tai kerää ravintoa, ja siksi monissa kulttuureissa vielä edelleenkin se pääruoka syödään hämärän jälkeen illalla kun ensin on käytetty päivänvalon aika hyödyllisiin töihin. Erityisen kätevää tuo on siksi, että sen jälkeen voidaan pian mennä yöksi nukkumaan jolloin elimistö saa rauhassa tehdä ruuansulatusta, sen sijaan että joutuu koviin fyysisiin töihin täydellä vatsalla, mikä on todella perseestä ja laskee suorituskykyä. Kropalle ei minkään minun kohtaamani uskottavan tutkimustiedon mukaan ole epäterveellistä syödä iso ateria ja lähteä sitten nukkumaan. Sattumalta aika lailla kaikki petoeläimet tekevät juuri noin, eli syövät kunnolla ja sitten lepäävät, ja lepäämisen jälkeen vasta ryhdytään taas aktiivisiksi. Ruuansulatus on rankkaa puuhaa ja osa paaston terveyshyödyistä on juuri sitä että sillä saadaan vietettyä aikaa ilman että ruuansulatus on jatkuvasti töissä, niin kuin se olisi jos jatkuvasti naposteltaisiin ja vatsassa olisi aina jotain sulamassa.
Mutta, siitä päivällä "liian vähän" syömisestä voi todellakin tulla ongelma siten jos ihmiseltä puuttuu itsekuria (sekä älyä tai halua käyttää sitä älyä) ja hän nälkäisen päivän jälkeen tulee kotiin ja vetää naamaansa reilusti enemmän ja makeampaa sapuskaa kuin tarvitsee. Näin ei kuitenkaan ole pakko tehdä, ei se ole mikään automaatti että nälkäisenä on pakko syödä liian paljon eikä sopivasti. Mutta ne joilla on ongelmia tuossa itsekurissa sekä kyvyssä/halussa laskea paljonko sitä ruokaa tarvitsee syödä, varmasti voivat hyötyä siitä että syövät päivällä enemmän niin että ei olisi valtava nälkä sitten illalla. Eli taas konstit on monet, ja jos omaan tilanteeseen joku sopii niin saahan sitä käyttää.
Lopuksi se tärkeä, eli "dietin jälkeen", nimittäin kun laihtumisesta ja painonhallinnasta puhutaan, paino-ongelmaisille pitäisi saada selitettyä että mitään "jälkeen" aikaa ei varsinaisesti edes tule vaan ruokavalio ja elämäntavat menevät pysyvästi uusiksi eikä koskaan enää palata mässyttämään samanlaiseen ylettömään tapaan jolla alunperin lihottiin. Paitsi siis jos halutaan lihoa taas. Paino pudotetaan, sitten etsitään se kalorimäärä millä se pysyy samana, ja jäädään siihen pysyvästi. Mutta valitettavan monelle laihduttaminen on sitä että ollaan vähän aikaa dietillä, saadaan paino hyväksyttävään lukemaan, ja sitten palataan syömään täsmälleen sillä liiallisella tavalla jolla lihottiin siihen ylipainoon. Välillä hämmästyttää miten ihmiset eivät tajua tuon toiminnan päättömyyttä. Mutta kun mediakin koko ajan paukuttaa diettejä niin kuin ne olisivat jotain väliaikaista ennen kuin taas palataan mässäilyyn, ehkä sitä ei kannata ihmetellä.