Ratkaisu lihavien kiusaamiseen vai ratkaisu lihavuuteen? Lainaat viestiäni, jossa kerron että lihavien kiusaamisella ei saada positiivisia muutoksia aikaan, mutta ajattelen että lihavuuden vähentämisen keinot ovat kuitenkin kysymyksessä? Mielestäni tuon käypä hoidon suositukset ovat hyviä, mutta mitään taikakeinoja ei ole olemassa. Varsinkaan mitään yhtä keinoa ei ole olemassa.
Lihavuuden ehkäisyn ja hoidon tavoitteena on estää lihavuuden paheneminen, auttaa potilasta painonhallinnassa, ehkäistä ja hoitaa lihavuuden aiheuttamia sairauksia sekä parantaa työ- ja toimintakykyä ja elämänlaatua.
www.kaypahoito.fi
Jopa pääosa väestön lihomisesta viimeisten 30–40 vuoden aikana voi selittyä siitä, että ruokaympäristö on muuttunut liialliseen energiansaantiin houkuttelevaksi 24. Pelkkä elintapaohjaus ja hoitojärjestelmän kehittäminen eivät siten enää riitä, vaan lihavuusepidemian taltuttamiseksi tarvitaan myös laajempia yhteiskunnallisia toimia.
Edellä mainittujen syiden vuoksi maailman terveysjärjestö (WHO) suosittaa jäsenmailleen muun muassa lisättyyn sokeriin, suolaan ja tyydyttyneeseen rasvaan kohdistuvien haittaverojen käyttöönottoa, jonka tavoitteena on vähentää myös väestöryhmien välisiä terveyseroja.
Lasten, nuorten ja aikuisten ylipainon ja lihavuuden ehkäisyn tavoitteena on painonnousun hallinta.
Painonnousun ehkäisy on helpompaa kuin laihduttaminen ja laihdutustuloksen ylläpito 115. Pitkän ajan tavoitteena on terveyden, työkyvyn ja toimintakykyisten elinvuosien lisääminen.
Lihavuuden ehkäisyssä vastuu on niin yksilöillä, perheillä, terveydenhuollolla kuin yhteiskunnalla 16, 116, 117,
Pohjoismaissa ja Alankomaissa tehdyistä ehkäisyinterventioista laadittu systemaattinen katsaus 124 osoitti, että yhteisöissä (kunnat, koulut, työpaikat) toteutettujen interventioiden tulokset olivat vaatimattomia. Suotuisa muutos osallistujien BMI:ssä havaittiin vain kuudessa 33 tutkimuksesta.
Ainakin itse ajattelen että pelkkä tiedon tuputtaminen ja tulevista ongelmista saarnaaminen ei toimi. Koska suurin muutos on tapahtunut ympäristössämme, mielestäni lainsäädännöllisin keinoin olisi tuohon hyvä vaikuttaa. Näitä keinoja voisi olla esimerkiksi makeisten sijoittelun rajoittaminen kaupoissa siten, että ne ivät ole tietyllä etäisyydellä kassoista. Voisin myös ajatella että kauppojen, jotka eivät ole elintarvikeliikkeitä (rautakaupat, kirjakaupat), makeisten ja jäätelöiden myyntiä voisi rajoittaa esimerkiksi pinta-alan mukaan. Karkit vaikka max. 3% pinta-alasta tai hyllymetreistä. Ja samat vaatimukset etäisyyteen kassoista. Seuraava askel on ottaa kaikki valtion omistamat laitokset (sairaalat, virastot) ja viedä helvettiin sieltä kaikki juoma-automaatit.
Siinä on joitakin nopeasti keksimiäni ympäristöön vaikuttavia juttuja, jotka eivät normaalipainoiselle aiheuta mitään vaivaa tai haittaa.
Yksi positiivinen keino, millä motivaatiota voisi jotenkin nostaa terveellisimpiin elämäntapoihin on ideoimani terveysbonus, jossa maksetaan rahaa kun paino, kolesterolit jne. n kunnossa, tai saatu parantumaan. Myöhemmin ketjussa on yksinkertainen laskelma, jolla tuon bonuksen kokonaiskustannukset valtion tasolla on arvioitu:
Terveysbonus
Yksilötasolla mielestäni kouluihin pitäisi palkata enemmän liikunnan opettajia. Ryhmät pitäisi aina hajauttaa pieniksi, niin että jokainen pääsee tekemään sellaista liikuntaa kuin haluaa. Liikuntatunnin pitää olla mukava odotettu juttu. Eikä sellainen inhottava juttu, joka kärsitään läpi. Osa menee vaikka pelaamaan jäkistä, osa pyöräilee, osa pelaa sisällä korista, osa nostelee painoja. Ei niin, että kaikki hiihtää, kaikki telinevoimistelee tai kaikki pelaa korista. Koulun liikuntatunnit pitäisi myös pystyä korvaamaan jollain muulla tavoitteellisella harrastustoiminnalla. Esimerkiksi karatetunnilla käynti tai kouluun pyöräily pitemmällä matkalla voisi korvata liikuntatunnin.
Koulujen ruokarytmiä pitäisi vapauttaa siten, että oppilaalla olisi suurempi vapaus ja vastuu omista syömisistään. Tähän olisi liitettynä ihan omakohtainen syömisten ja liikunnan seuraaminen, jota sitten terveydenhoitaja vaikka valvoo. Näin oppilas oppii ihan käytännössä miten asiat toimivat. Koska osaa vanhemmista ei mikään kiinnosta, pitää koulun ottaa koppi tässä asiassa. Koulun kuuluu myös tarjota terveellisiä välipaloja. Karkkien syönti pitää kouluissa kieltää (miksi ei?).
Siinäpä joitakin ratkaisuja.