Vilppulan urhon suosikkipoliitikko pääsi vauhtiin! Tuore juttu KMV-lehden sivuilta!
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marika Ala-Herttuala ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Tukia kumoavat salailuväitteet: Päättäjät ovat saaneet Sassista tietoa pitkään ja myös salassa pidettävistä asioista
7.3.2020 18.14
Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marika Ala-Herttuala ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Tukia kertovat Sassin hankkeen valmistelusta ja päättäjien osallistamisesta siihen.SIRKKA ISO-ETTALA
7.3.2020 18.14
Sirkka Iso-Ettala
Lakeside Airpark Finland Oy:n 250 miljoonan euron kiinteistökehityshanke on herättänyt valtaisan kiinnostuksen Mänttä-Vilppulaa kohtaan.
Kaupunki suunnittelee yhdessä italialaisen Osanna Groupin kanssa ilmailun ympärille keskittyvää asuin- ja yritysaluetta Sassiin vuosina 2020–2032.
Sassin kehittämissuunnitelma idästä kuvattuna.VISART OY
Päättäjiä ja virkamiehiä on arvosteltu hankkeen valmistelun pimittämisestä erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marika Ala-Herttuala (sd) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Tukia (tilap.) kumoavat arvostelut siitä, että Lakeside Airpark Finland Oy:tä on valmisteltu salassa päättäjiltä.
– Yksityiskohtaista tietoa, myös salassa pidettävistä asioista, on jaettu lukuisissa seminaareissa ja muissa kokouksissa. Kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajia sekä jäseniä ja virkamiehiä informoitiin 2018 kesästä alkaen, jolloin kansainvälinen rahoituksen prosessi myös alkoi. Ensimmäinen varsinainen valtuustoseminaari asiasta pidettiin 11.10.2018, jonka yhteydessä enin osa luottamushenkilöistä allekirjoitti vaitiolositoumuksen, puheenjohtajat kertovat.
Kaikkea hankkeeseen liittyvää ei ole voitu kertoa julkisuudessa, mutta päättäjiä ei puheenjohtajien mukaan ole pidetty pimennossa.
– Sosiaalisessa mediassa on uskomattomia juttuja, aina salaliittoteorioista lähtien. Itse en ole saanut kasvotusten yhtään negatiivista palautetta. Yhden kirjeen olen saanut, jossa syytettiin salailuseuran johtamisesta, Tukia sanoo.
Ala-Herttuala kertoo, ettei hänkään ole saanut vihamielistä postia. Kadulla vastaan tulleet ovat esittäneet kysymyksiä, joihin hän on vastannut, sikäli kun asia ei ole salassa pidettävä.
– Päättäjät ovat jo kauan käyneet Sassin hanketta läpi. On saatu ja jaettu tietoa, jota ei ulkopuolisilla ole ollut. Siksi meille ei ole tullut yllätyksiä.
Timo Tukia ja Marika Ala-Herttuala muistuttavat, että Sassin kehittämistä on käsitelty jo vuosikausia eri yhteyksissä.
Puheenjohtajat kertovat, miten kulissien takana asiaa on päättäjille valmisteltu.
– Sassin hankkeesta on kerrottu kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsenille jo vuoden 2018 syksystä alkaen, kun rahoituksesta alettiin neuvotella brittiläisen ACI Legal Ltd:n kanssa. Yhtiö on Osanna Groupin yhteistyökumppani ja sen tehtävä on etsiä rahoituskelpoisia kohteita.
– Syksyllä 2018 (22.10.2018) juristi kävi valtuustoseminaarissa kertomassa hankkeen rahoituksesta ja ACI Legal Ltd:n tarjoamasta rahoituksesta. Vaitiolosopimukset tehtiin jo edellisessä valtuustoseminaarissa 11.10., jolloin pääosa valtuutetuista allekirjoitti ne, Ala-Herttuala taustoittaa.
– Kaupunginhallituksessa Sassin hanketta on käsitelty niin sanottuna ei-pykälä -asiana useita kertoja. Yrke Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Otto Huttunen on käynyt pitämässä tilannekatsauksen sitä mukaa, kun uutta kerrottavaa on tullut. Myös ei-julkisia asioita on käyty läpi, myös valtuutettujen kanssa, Timo Tukia avaa valmistelua.
– Päättäjille on jaettu tietoa lukuisissa valtuustoseminaareissa ja niissä on saanut kysyä ja jättää etukäteen kysymyksiä Fransesco Osannalle. Asiaa on voitu käsitellä poliittisten ryhmien kokouksissa, ja virkamiehet ovat käyneet vastaamassa, jos on pyydetty.
– Valtuutetut on osallistettu tällä valtuustokaudella valmisteluun aikaisempaa enemmän. Aikaisemmin viranhaltijat valmistelivat päätösesityksen, ja päättäjät päättivät, Ala-Herttuala jatkaa.
Kehittäminen alkoi kaavoituksesta
Puheenjohtajat muistuttavat, että Sassin kehittämistä on käsitelty jo maa-alueen kaavoituksesta alkaen, joka käynnistyi edellisellä valtuustokaudella. Jo maakuntakaavaa uudistettaessa 2016-2017 Sassi huomioitiin.
Valtuuston hyväksymä Sassin asemakaava sai lainvoiman elokuussa 2018. Siinä viitoitettiin tulevia näkymiä ilmailun ympärille syntyvästä yritys- ja asuinrakentamisesta.
Osa Sassin päätöksistä ei ole edennyt valtuuston julkiseen kokoukseen, vaan kaupunginhallituksen toimivaltaan on kuulunut hyväksyä tietyt asiat. Kaupunginhallituksen kokous on suljettu ulkopuolisilta, eikä keskusteluja kerrota julkisuuteen.
– Esimerkiksi 20.1.2020 kaupunginhallitus hyväksyi lainasopimuksen. Salainen liite oli kaikille jäsenille nähtävillä, Tukia kertoo.
Useita valtuustoseminaareja
Tänä vuonna valtuustoseminaareja on pidetty kolme: 13. ja 27. tammikuuta. ja 13. helmikuuta.
Valtuusto hyväksyi yhteistyösopimukset ja muut Sassin kehittämistoimet 27. tammikuuta 2020. Valtuuston kokousta edeltävässä valtuustoseminaarissa Fransesco Osanna oli paikan päällä vastaamassa kysymyksiin.
Italialainen Osanna Group valittiin 27.1.2020 Mänttä-Vilppulaan suunnitellun mittavan kiinteistöhankkeen rahoittajaksi. Kokouksen jälkeen tiedotustilaisuuden pitivät Osanna ACI Finland Oy:n pääomistaja Francesco Osanna ja toimitusjohtaja Luigi Orcese, kaupunginjohtaja Markus Auvinen ja Yrke Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Otto Huttunen. Vasemmalla tulkki Lauri Vuohelainen.ERIIKA AHOPELTO
Ala-Herttualan mukaan valtuustoseminaareja on ollut lukuisia muita, kuten 11.10.2018, 22.10.2018, 12.11.2018, 25.3.2019, 24.6.2019, 28.10.2019 ja 16.12.2019. Valtuustoseminaari on ylipäätään yksi päättäjien valmistelutyökalu suurissa kysymyksissä, kuten talousarviossa.
Valtuustoseminaarissa 16.12.2019 käsiteltiin Sassiin hankkeeseen liittyviä salassa pidettäväksi määrättyjä asioita.
– Tieto siitä, että ACI Legal Ltd ja Osanna Group välittävät rahoitusta on tiedotettu avoimesti kaikille ensimmäisestä 11.10.2018 pidetystä valtuustoseminaarista alkaen. Osanna Group on rahoituksen välittäjä, eikä hän laita omaa rahaansa hankkeeseen. Rahan lähde on muualla, Ala-Herttuala kertoo.
Hankeyhtiö toteuttaa
Sassin hankkeessa kaupungin tytäryhtiö Yrke Kiinteistöt Oy omistaa hankeyhtiö Lakeside Airpark Finland Oy:n Osanna Groupin kanssa, jos hanke jatkuu.
Juuri italialaiskumppanin paljastuminen yhteistyökumppaniksi ja rahoituksen järjestäjäksi luxemburgilaisen Raif-rahaston kautta nostivat valtavan haloon joissain medioissa ja sosiaalisessa mediassa tammikuun lopulla.
– Hanketta on huolellisesti valmisteltu, ja päättäjien pitää voida luottaa siihen, mikä näkemys valmistelijoilla on. Mihin voimme luottaa, jos emme valmistelijoihin?
Luottamushenkilöllä ei ole oikeutta kaikkeen tietoon
Ala-Herttuala muistuttaa, että Kuntalaissa säädetään luottamushenkilön tiedonsaantioikeudesta.
– Kuntalain 83. pykälän mukaan luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan viranomaisilta tietoja, joita hän toimessaan pitää tarpeellisina, mutta jotka eivät ole vielä julkisuuslain mukaan julkisia. Poikkeuksen tästä muodostavat salassa pidettävät tiedot.
Lisäksi luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan konsernijohdolta konsernijohdon hallussa olevia kunnan tytäryhteisöjen toimintaa koskevia tietoja, mutta ei kuitenkaan julkisuuslain mukaan salassa pidettäviä tietoja.
Sassin kiitorata kuvattuna viime vuoden syksyllä.NIILO HAKANEN
Arvostelua hankkeen valmistelijat ovat saaneet päättäjien ja virkamiesten vaitiolositoumuksesta.
Puheenjohtajien mukaan vaitiolovaatimus tuli heti ensimmäisissä rahoitusneuvotteluissa. Tällaisissa prosesseissa ei minkään osapuolen sallita levittävän tietoa rahoitusehdoista eikä siihen liittyvästä hankevalmistelusta. Vaitiolositoumus myös näiltä osin säilyy.
Ala-Herttualan mukaan päättäjien vaitiolositoumuksen tarkoituksena oli turvata hankkeen valmistelu, koska siihen liittyy osapuolten yrityssalaisuuksia, jotka ovat ei-julkisia. Hänen mielestään vaitiolositoumus on mahdollistanut sen, että tietoa on voitu jakaa päättäjille avoimesti, ja se on tuonut turvaa kaikille osapuolille.
– Kannattaa muistaa, että päättäjillä on sitoumuksia, jotka ovat ikuisesti ei-julkisia. Niitä on tässä Sassin hankkeessakin.
Alussa oli kaksi vaihtoehtoa
Puheenjohtajat toteavat, että valtuustoseminaareissa ja muissa kokouksissa Sassin asiaa käsiteltäessä, ei noussut suurta vastustusta. Sellaista että hankkeen eteenpäin vieminen olisi päätetty keskeyttää.
Sassin hankkeesta jätettiin määräaikaan mennessä kolme valitusta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Ala-Herttualan mukaan valtuuston 27. tammikuuta päättämiä asioita ei viedä eteenpäin ennen kuin oikeus ottaa kantaa valituksiin.
Puheenjohtajat seisovat kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätösten takana. Olisiko asia voitu valmistella toisin?
– Alussa oli kaksi vaihtoehtoa, mutta päätimme, että kaupunki ei lähde sijoittamaan omaa rahaa, vaan tuli tämä talletustiliratkaisu. Itse uskon, että saimme parhaan ratkaisun, Ala-Herttuala viittaa 10 miljoonan euron kaupungin avaamaan sulkutiliin, jos hanke etenee.
– Ihmiset valitsevat vaaleissa edustajansa. En jaksa uskoa, että kukaan päättäjä haluaa pimittää tai tehdä kaupungille negatiivisia asioita. Eniten itseäni harmittaa, kun suurinta osaa valtuutetuista epäillään tekevän jotain omaa bisnestä. Toki ihmisillä on asiasta näkemyseroja, mutta tämmöistä ryöpytystä en ymmärrä, Tukia toteaa.
Onko kaupungissa kriisi päällä?
Onko mielestänne syytä huoleen siitä, että pienen kaupungin asukkaat tuntuvat jakautuneen eri leireihin: Sassin puolustajiin, vastustajiin ja neutraalisti suhtautuviin?
– Meillä on tässä paikka kehittää yhteisöllisyyttä, ei meillä ole kriisinpaikka. Kaupunkiorganisaatiossa on monta muuta isoa asiaa vireillä, kuten yt-neuvottelut, Ala-Herttuala kertoo.
– Nyt pitäisi olla seesteinen tilanne. Odotellaan hallinto-oikeuden kysymyspatteristoa. Tämä on pitkä prosessi, Tukia linjaa.