Lakeside Airpark Finland * Taas tyhmiä koijataan

Mulla on vähän semmoinen fiilis, että noi salaiset asiakirjat, tai osa niistä, ovat jo vuotaneet "julkisiksi" ja blogikirjoitus on jokseenkin ennakoiva puolustuspuhe tuleville paljastuksille...
 
Juuri tultiin keikalta kotiin vetyjen ja atomien kera. Tämä "Kaupunki ei ole antamassa mitään vakuuksia, takauksia tai pantteja projektiin liittyen." kaupunginjohtajan suusta lausuttuna kyllä tiivistää olennaisen. Eli ei ole ymmärretty/haluttu ymmärtää/tahallaan väärin ymmärretty/otettu suoraan lahjuksia. No en tiedä, mutta legaalit asiaa varmaan pähkäilee.

Johtaja Auvinen jatkaa:
"Olemme huolissamme projektin aikataulun venymisestä ja yhteistyökumppaniemme reaktioista. Näitä tahoja ovat niin rahoittaja kuin yrityksetkin, joiden kanssa alueelle sijoittumisesta on keskusteltu ja tehty suunnitelmia. "

No ihan varmasti syytäkin olla huolissaan. Tällainen 250ME hanke tällä valmistelulla varmaan vaatii muutakin kun salaiseksi leimatun due dilligence -paperin jonkun Luigin kanssa. Mitäs ne yritykset on jotka sinne hinkuavat?
 
Auvinen puhuu pehmosia: "Olisi hyvä myös huomioida, että keskustelemme 250 miljoonan euron suuruisesta rakennusprojektista ja siihen suhteutettuna kaupungin rooli sulkutilin asettajana on hyvin nimellinen".
Eli nyt se kymppimilli ei oo enää raha eikä mikään.
Toivottavasti nyt tulee vielä muutama valitus lisää. Missä käsitellään muita juttuja. Esim. rakennusaikainen vakuus puuttuu, jos homma jää kesken niin keskeneräiset rakenteet jää sinne missä ne on.
 
Auvinen ostaa vaan aikaa, että ehtii löytämään uuden duunin ennen kuin lähtö tulee. Voi toki olla haastavaa löytää mitään näillä referensseillä. Ehkä business finland voisi olla kiinnostunut visionääristä, joka toteuttaa eikä kysele turhia :rofl:
 
Olisi mielenkiintoista tietää, onko hankkeen Suomen vetäjissä Wincapitaan sijoittaneita. Argumentointi (puheet hyvän homman pilaavista nettitrolleista, vankkumaton luottamus Kulta-Hannuun kaikkien todisteiden vastaisesti ja homman kosahtamisen syyn vierittäminen viranomaistutkimuksen kontolle) on melko identtistä näissä tapauksissa.
 
Tästä kun puuttuu niitä nimiä, mikä asianajotoimisto hoitaa, kuka ja mistä on rahoittaja jne. Onkohan näitä nimiä kerrottu valtuustolle vai onko vaan kerrottu että nämä ovat tiedossa, älkää huolehtiko. Ja nyt vaan luotetaan.
 
Auvinen puhuu pehmosia: "Olisi hyvä myös huomioida, että keskustelemme 250 miljoonan euron suuruisesta rakennusprojektista ja siihen suhteutettuna kaupungin rooli sulkutilin asettajana on hyvin nimellinen".
Eli nyt se kymppimilli ei oo enää raha eikä mikään.
Toivottavasti nyt tulee vielä muutama valitus lisää. Missä käsitellään muita juttuja. Esim. rakennusaikainen vakuus puuttuu, jos homma jää kesken niin keskeneräiset rakenteet jää sinne missä ne on.

Olisi hyvä myös kaupunginjohtajankin huomioida, että suhdelukuna tuo on pieni, mutta tuollaisen ketterän taidekaupungin budjetissa aivan jäätävä paukku. Tai no kaupunkihan voisi kehittää oman virtuaalivaluutan ja laittaa taseen töihin.
 
Kiitoksia tästä linkistä ryhmäläiselle. Nyt mennään vähän niinkuin vanhojen suomalaisten elokuvien. Kuvan näyttelijä tunnetaan, mutta osaako joku sijoittaa kuvauspaikat Suomen kartalle. Kuvat on otettu Francesco Osannan Suomen vierailulla syksyllä 2018. Onko sivustosta tai sivulle ladatuista kuvista mahdollista selvittää jollain ohjelmalla ajankohta, jolloin se/ne on ladattu nettiin.

Kuvissa ovat siis Francesco Osannan ohessa myös Luigi Orcese ja Evansiksen Graham Evans, maaseutukuvat otettu nähtävästi Luumäellä, jossa Osanna siis olisi rahoittamassa Golden Lake Villasia 30 miljoonalla.

 
Viimeksi muokattu:
Tuo Wincapita- ja bitcoin -epäily oli hyvä. Olen kuullut kyläraitillä vihjattavan myös jonkinlaiseen ponzi-huijaukseen tässä tapauksessa, mutta sen tarkemmin en osaa aiheesta rakennella.


Jumr kirjoitti: "Kaupunginjohtajan blogiin tuli taas uutta tekstiä. Valittajien vika jos kaatuu. Muuten huippuhanke ja kaikki tutkittu. 10 miljoonaa ei ole takaus eikä pantti ja muutenkin pikkuraha kun tehdään tämmöistä isoa 250miljoonan hanketta."

Ainakin tämä edellämainittu ennustettiin tällä sivustolla kuukausi sitten. Päättäjillä pannu kuumenee. Hyvä, hyvä!

Jos esimerkiksi salaussopimus pullahtaisi jossain vaiheessa pinnalle, olisi silloin kiinnostava nähdä, kuinka pitkäksi se salaussopimus on määrätty ja miltä osin sopimuksia. Mikä on euromäärällisesti sanktio sellaiselle henkilölle joka salaussopimuksen rikkoo? Tässä Golden Lake Villasiin (yksi paikoista jonne Osanna on järjestämässä rahaa) pääpuuhamiehen entisessä puljussa vaadittiin oikeudessa, kun haettiin yrityssaneeraukseen, 60 vuoden salassapitoa aika moninaisille asioille. Onkohan Lakeside Airparkin Sassin alueen kehityssuunnitelman jatkotyö sekä rahoitussopimukset salattu yhtä jämerästi. Tuskin varmaan 60 vuodeksi, mutta sanktiot salaisten asioiden paljastajalle ovat varmaan kovat.


"Vaatimuksessa vaadittiin jopa julkisten tilinpäätöstietojen salassapitoa. Salasspitoa vaadittiin muun muassa velkojen ja velkojien, leasingsopimusten ja panttausten sekä konkurssivertailun osalta. "




Toisaalta, dokumenttien salassapito koskee vain salassapitosopimuksen allekirjoittaneita, joten toivotaan, että jotain nousee esiin. Tapasin helmikuussa Hämeessä yhden Mäntästä kotoisin olevan duunarin, jonka sukulainen on joutunut kirjoittamaan tämän salassapitosopimuksen. Salassapito tarkoittaa sitä, ettei asiasta voi kertoa luottamuksellisesti edes perheelleen tai sukulaisille. Ihan varma on, että myös tämä ylimitoitettu neljännesmiljardihankkeen yksityiskohtien salaaminen luo turhia jännitteitä pienesssä kaupungissa. Tulee vähän sellainen 'vaiettu kylä'-fiilis, kun ylhäältä sanellaan, mitä saa toisille kertoa, mitä ei.
 
Viimeksi muokattu:
MTV:n 29.2.2020 aamun uutisjuttu.


Tuore Keskisuomalaisen juttu.


Kotimaa 29.02.2020 10:02

Kohu Mänttä-Vilppulan rakennushankkeesta ei näytä hätkäyttävän Tahkolla ja Luumäellä – "Ei ole ilmennyt mitään sellaista, mistä pitäisi olla huolestunut"

Mänttä-Vilppulan ilmailupuistohankkeen sadanmiljoonan euron rahoituksen lisäksi italialaisliikemies Francesco Osanna neuvottelee yhteensä noin 50 miljoonan euron investoinneista Luumäelle ja Tahkolle. LEHTIKUVA / HANNU RAINAMOMänttä-Vilppulan ilmailupuistohankkeen sadanmiljoonan euron rahoituksen lisäksi italialaisliikemies Francesco Osanna neuvottelee yhteensä noin 50 miljoonan euron investoinneista Luumäelle ja Tahkolle. LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO



STT

Kohutun italialaisliikemiehen Francesco Osannan suomalaiset yhteistyötahot luottavat kumppaniinsa Mänttä-Vilppulan rakennushankkeen epäselvyyksistä huolimatta. Mänttä-Vilppulan ilmailupuistohankkeen sadanmiljoonan euron rahoituksen lisäksi Osanna neuvottelee yhteensä noin 50 miljoonan euron investoinneista Luumäelle ja Tahkolle.

Useat kuntatalouden asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet Mänttä-Vilppulan hankkeen rahoitusjärjestelyä, ja hankkeesta on jätetty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Luumäen ja Tahkon hankkeiden etenemistä julkinen keskustelu ei ole ainakaan toistaiseksi jarruttanut.

Toisin kuin Mänttä-Vilppulassa, Luumäellä ja Tahkolla kunta ei ole hankkeissa sopimusosapuolena, vaan niistä on neuvoteltu yksityisten matkailuyrittäjien kanssa. Kaikissa hankkeissa yhteys italialaisliikemieheen syntyi Lontoossa järjestetyssä sijoittajatilaisuudessa, jossa Osanna ja suomalaistahot tapasivat toisensa. Tilaisuudessa esiteltiin Suomea sijoituskohteena, ja mukana oli muun muassa Business Finland.

Etelä-Karjalan Luumäellä Francesco Osanna on neuvotellut noin 25 miljoonan euron rahoituksesta isoon matkailuhankkeeseen. Yhteensä kaava sallisi alueella noin sadanmiljoonan euron hankkeen, joka sisältäisi muun muassa kylpylähotellin, sanoo hanketta suunnittelevan Golden Lake Villas -yhtiön toimitusjohtaja Markku Rusanen.
Rusanen sanoo omistavansa alueelta 50 hehtaaria maata, jossa on 1,7 kilometrin rantaviiva ja paljon omarantaisia tontteja.

Hanke on jaksotettu kolmeen osaan, ja Osannan kanssa on neuvoteltu ensimmäisestä osasta. Rusanen ei halua avata rahoitusjärjestelyn yksityiskohtia.
–  Meillä on neuvottelut edelleen kesken, ja kaikki on mennyt hyvässä hengessä. Ei minulla ole sen enempää kommentoitavaa, hän sanoo ja vetoaa liikesalaisuuksiin.


Taustoja selvitetty "eri lähteistä"

Rusasen mukaan hankkeessa on selvitetty Osannan ja tämän yritysten taustoja "eri lähteistä" ja Osannan toimintaan on toistaiseksi täysi luottamus.
–  Ei ole ilmennyt mitään sellaista, mistä pitäisi olla huolestunut.

Osannan taustat ovat herättäneet kysymyksiä, sillä julkisten tietojen pohjalta hänen liiketoimensa jäävät epäselviksi eikä ole löytynyt projekteja, joita hän olisi vienyt todistettavasti maaliin. Onko teillä tietoa tällaisista projekteista?

–  Se pitää kysyä heiltä tarkemmin. Me tiedämme määrättyjä asioita, mutta ne ovat liikesalaisuuksia, Rusanen sanoo.
Hänen mukaansa kevään aikana pitäisi selvitä, eteneekö hanke italialaiskumppanin kanssa.
Osanna ei ole vastannut STT:n haastattelupyyntöihin.

Seura uutisoi ensimmäisenä laajemmin Osannan taustoista. Se löysi italialaisyrittäjän taustalta muun muassa pöytälaatikkoyhtiöitä ja Mussolinin fanikerhon.


Osannan yrityksellä sama osoite kuin Luumäen kunnantalolla

Luumäen kunta ei ole matkailuhankkeessa osapuolena eikä siksi ole selvitellyt Osannan taustoja. Kunnan hallintojohtajan Kaisa Kausto-Uskin mukaan hanketta koskeva kaava on ollut olemassa jo aiemmin ja se on Rusasen yrityksen hallinnassa.

Kunnan johdossa Osanna tunnetaan vuokralaissuhteen kautta. Osanna on vuokrannut kunnalta yhden toimistohuoneen. Tästä syystä Osannan Suomeen perustaman yrityksen Osanna AC I Finlandin osoite on sama kuin Luumäen kunnantalolla.

–  Meillä on vuokralaisina parikymmentä eri yritystä kunnan omistamissa tiloissa tässä kunnantalolla. Meidän ainoa suhteemme (Osannaan) on tämä vuokrattu toimistotila, ja siinäkään käsitykseni mukaan ei ole ollut minkäännäköisiä vuokranmaksuongelmia.

Kausto-Uskin mukaan Osannan toimistohuone on ollut käytössä vajaan vuoden verran ja sen vuokra on noin 270 euroa kuussa.


Tahkolle suunnitteilla uusia loma-asuntoja

Kuopion Tahkolla Francesco Osanna on käynyt neuvotteluja noin 20 miljoonan euron matkailuhankkeen rahoituksesta Tahko-Bungalowsin kanssa. Tarkoituksena on purkaa suomalaisyrityksen tonteilla Tahkon keskustassa sijaitsevia vanhoja loma-asuntoja ja rakentaa niiden tilalle uusia.

Tahko-Bungalowsin toimitusjohtajan Jukka Jaakkolan mukaan projekti on asemakaavavaiheessa ja kaavan pitäisi valmistua tämän vuoden aikana. Jaakkola sanoo yrityksen selvittäneen Osannan taustoja kahden suomalaisen asianajotoimiston Evershedsin ja Lexian avulla.

–  Kumpikin on ilmoittanut, että mitään epäilyttävää ei ole löytynyt yritysten tai henkilöiden taustoista, Jaakkola sanoo.
Eversheds ja Lexia eivät kommentoineet asiaa STT:lle. Myöskään Jaakkola ei halua avata tarkemmin hankkeen rahoituskuviota.


Kysymyksiä on herättänyt etenkin niin sanottu sulkutili

Mänttä-Vilppulan rakennushankkeessa kysymyksiä on herättänyt etenkin niin sanottu sulkutili, jonne kaupunki on luvannut tallettaa 10 miljoonaa euroa mahdollista sopimusrikkomusta varten. Julkisten sopimusasiakirjojen mukaan lainanantaja voisi kuitenkin käyttää talletusta vakuutena velkarahoitukseen.
Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, voisiko italialainen sopimuskumppani ottaa talletusta vastaan lainaa omaan käyttöönsä.
Osanna on sanonut Helsingin Sanomien haastattelussa, että Tahkon ja Luumäen hankkeiden rahoitusjärjestely olisi pitkälti samankaltainen kuin Mänttä-Vilppulan projektissa. Rahoitus järjesteltäisiin niihinkin luxemburgilaisten rahastojen kautta.

Onko Tahkon hankkeessa neuvoteltu vastaavantyyppisistä järjestelyistä sulkutileineen?

–  Mänttä-Vilppulan hanke on ihan erilainen, koska se on julkinen ja kaupungin vetämä. Ei minulla ole tuohon mitään kommentoitavaa. Me emme ole niin pitkällä vielä. Olemme kaupungin asemakaavoitusvaiheessa. Emme vielä tarvitse rahaa rakentamiseen, Jaakkola sanoo.
Jaakkolan mukaan Tahko-Bungalows on tehnyt tiivistä yhteistyötä Kuopion kaupungin kanssa alueen kaavamuutoksissa ja Tahkon keskustan kehittämisessä. Kaupunki ei kuitenkaan osallistu matkailuhankkeen rahoitukseen. Toistaiseksi mukana ei ole italialaistahon lisäksi muita rahoittajia.

Pitäisikö hankkeen rahoitusta harkita uudelleen julkisuuteen tulleiden tietojen valossa?

–  Koko ajan me teemme harkintaa, mutta yritän toimia faktojen enkä pelkästään lehtijuttujen perusteella.


Kuopion kaupunki: "Ihan riittävän monta selvittelevää tahoa"

Kuopion kaupungille ei ole herännyt kysymyksiä tai selvitystarpeita Tahkon matkailuhankkeen rahoituksesta, sanoo Kuopion kaupungin yritysasiamies Unto Juutinen.
–  Olemme lähteneet siitä, että tämä on yrittäjän itsensä asia ja me hoidetaan se, mikä meille kuuluu. Tässä taitaa olla ihan riittävän monta selvittelevää tahoa, kun olen vähän julkisuutta seurannut.

Juutisen mukaan asemakaava täytyy laatia alueelle hankkeen rahoituskuviosta riippumatta.
–  Ne mökit, mitä siellä on, ovat elinkaarensa lopussa. Maanomistaja Tahko-Bungalows on ollut siellä kymmeniä vuosia, ja heillä on halu purkaa olemassa olevia rakennuksia pois ja rakentaa sinne uusia. Nykyisellä kaavalla sitä ei kannata mennä tekemään. Siinä on aivan liian vähän rakennusoikeutta.

Juutinen ei ota kantaa siihen, onko hankkeen rahoitusjärjestelyllä mitään vaikutusta asemakaavaa koskeviin päätöksiin.
–  Sinänsä olisi totta kai ihan hieno juttu, jos ne investoinnit, mitä on suunniteltu, lähtisivät liikkeelle. Katsotaan sitten matkan varrella, tuleeko esiin jotain sellaista, mihin pitää reagoida. Tässä vaiheessa tämä ei aiheuta meillä mitään toimenpiteitä.


Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja ei kertonut, mitä hankkeita Osannalla on meneillään

Myös Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen vakuutti STT:lle, että Osannan taustat on selvitetty. Hänen mukaansa heillä on selvitys kaikista hankkeista, joissa Osanna on mukana. Kun Auviselta kysyttiin, mistä hankkeista on kysymys, Auvinen vastasi, että on useampia hankkeita.
Hän ei kuitenkaan avannut hankkeita mitenkään.

–  Me olemme saaneet tarvittavat tiedot kaikesta, mitä he tekevät ja missä he ovat mukana, mutta nämä eivät ole julkisia. Jos he haluavat pidättää tiedon itsellään siitä, missä he ovat mukana, se on heidän asiansa, Auvinen sanoi.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitoksia tästä linkistä ryhmäläiselle. Nyt mennään vähän niinkuin vanhojen suomalaisten elokuvien. Kuvan näyttelijä tunnetaan, mutta osaako joku sijoittaa kuvauspaikat Suomen kartalle. Kuvat on otettu Francesco Osannan Suomen vierailulla syksyllä 2018. Onko sivustosta tai sivulle ladatuista kuvista mahdollista selvittää jollain ohjelmalla ajankohta, jolloin se/ne on ladattu nettiin.

Kuvissa ovat siis Francesco Osannan ohessa myös Luigi Orcese ja Evansiksen Graham Evans, maaseutukuvat otettu nähtävästi Luumäellä, jossa Osanna siis olisi rahoittamassa Golden Lake Villasia 30 miljoonalla.


Ei noista löytynyt GPS dataa tai yhtään mitään tietoa. Joskushan noita voi paikantaa metrin tarkkuudella, riippuu vähän miten ne on nettiin lätkäisty.
 
Näemmä oli Luigi Orcesen kuvasivuston päivämäärä kun hain otsikkotekstllä 14.9.2018 eli kuvat on otettu vähän ennen, kun niitä salassapitosopimuksia alettiin Mänttä-Vilppulassa sorvaamaan. Hupaisa oli tuo KSML:n jutun kohta, jossa Luumäen kunnasta todettiin, että kunnalla ei ongelmia Osanna ACI Finlandin Luunäen toimiston vuokranmaksun (vuokra noin 270 euroa / kk) kanssa.

Huomaattehan MTV:n oivallisesta jutusta, että Auvinen jo paljasti, että vaatimus salassapidosta italialaista alkuperää. Siellä myös kommentoitiin osuvasti escrow-sopimuksen kohtaa 2.4.

–  Meidän ainoa suhteemme (Osannaan) on tämä vuokrattu toimistotila, ja siinäkään käsitykseni mukaan ei ole ollut minkäännäköisiä vuokranmaksuongelmia.
 

Saisiko joku auki Talouselämän jutun. Pankki on sanonut ei Osannan rahoille. Tarkoittaako tämä siis sitä, että Osannan hankkeessa mukana ollut suomalainen kaupunki on ollut osallistumassa päätöksen hyväksyessään rahanpesuun tai ollut rahoittamassa terrorismia?

Epäilyttävistä liiketoimista tehtävät ilmoitukset

Epäilyttävästä liiketoimesta tai terrorismin rahoittamisen epäilystä on ilmoitusvelvollisen viipymättä ilmoitettava Keskusrikospoliisin Rahanpesun selvittelykeskukselle. Ilmoitus tulee tehdä pääsääntöisesti sähköisesti osoitteessa www.rahanpesu.fi. Kyseiseltä verkkosivuilta löytyy lisää tietoa rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämisestä.




Mänttä-Vilppula hanke herättää uusia kysymyksiä – Suomalaisyrittäjä: Pankki sanoi ei italialaisen Osannan välittämille rahoille
 
Viimeksi muokattu:

Saisiko joku auki Talouselämän jutun. Pankki on sanonut ei Osannan rahoille. Tarkoittaako tämä siis sitä, että Osannan hankkeessa mukana ollut suomalainen kaupunki on ollut osallistumassa päätöksen hyväksyessään rahanpesuun tai ollut rahoittamassa terrorismia?

Mänttä-Vilppula hanke herättää uusia kysymyksiä – Suomalaisyrittäjä: Pankki sanoi ei italialaisen Osannan välittämille rahoille

Taloudellisiin väärinkäytöksiin erikoistununeen suomalaisen asiantuntijan mukaan kuntapäättäjien on hyvä noudattaa varovaisuusperiaatetta.
54dca2c9-9af1-5ad3-aa5c-aecb7ceb3c52

Suunnitelmien mukaan Mänttä-Vilppulan lentopuistoon tulee noin 150 huvilaa sekä yritystiloja. Asiakkaat olisivat suurimmaksi osaksi ulkomaalaisia. JAUHIAINEN ILKKA
Lukuaika noin 5 min

Mänttä-Vilppulaan suunniteltu 250 miljoonan euron Lakeside Airpark -hankkeen rahoituksen organisoija Francesco Osannan toiminta ja suunnitelmat herättävät epäilyjä suomalaissilmissä.
Osannan kanssa yhteistyötä viritellyt yrittäjä kertoo Talouselämälle, että yrittäjän pankki kieltäytyi yhteistyöstä Osannan kanssa.
Väärinkäytösepäilyihin perehtynyt suomalainen asiantuntija puolestaan arvioi Talouselämälle, että Lakeside Airpark -hankkeeseen liittyy julkisten tietojen perusteella piirteitä, jotka herättävät epäilyjä.

Italialainen Osanna on ollut järjestämässä Lakeside Airpark -hankkeelle 100 miljoonan euron rahoitusta.
Talouselämä on saanut yksityiskohtaista tietoa suomalaisesta hankkeesta, jonka rahoittamista Osanna on suunnitellut.
Tässä tapauksessa yrittäjältä pyydetyt erilaiset konsulttipalkkiot ja muut maksut olisivat nousseet jopa satoihin tuhansiin euroihin jo ennen lopullista lainarahojen siirtymistä Suomeen.

Yrittäjässä herätti epäilystä myös rahan ketjuttaminen, eli sen alkuperä olisi hämärtänyt. Lisäksi hänelle ehdotettiin, että mahdolliset riidat ratkaistaan Italian lain mukaan Roomassa.
Yrittäjä asioi myös suomalaisen pankkinsa kanssa. Yrittäjän kertomuksen mukaan pankki ilmoitti, ettei se ottaisi vastaan Osannan kautta tulevia rahoja, koska niiden alkuperää ei tunneta riittävän hyvin.
Talouselämä on pyytänyt kommenttia Osannalta, mutta hän ei ole vastannut lähetettyihin kysymyksiin, jotka koskevat hänen asiointiaan suomalaisten pankkien ja hänen toimintaansa yleisesti.

Vara ei venettä kaada
Talouselämä haastatteli myös konsulttyhtiö Deloitten Forensic-osaston vetäjää Ake Turusta.
Turusen johtaman osaston palveluihin kuuluu väärinkäytösriskien tunnistaminen ja ehkäiseminen, väärinkäytöksiin liittyvät selvitykset, tietotekninen tutkinta sekä tausta- ja maineselvitykset.

”Jos jokin asia on liian hyvää ollakseen totta, niin se ei yleensä ole totta. Julkisista lähteistä saamani käsityksen perusteella Mänttä-Vilppulan tapauksessa on useita epäilyttäviä piirteitä. En tiedä, mitä toimia tässä tapauksessa on tehty, enkä siksi voi kommentoida niitä, mutta näiden selvien signaalien vuoksi asiasta päättävien olisi hyvä toimia korostetusti bonus pater familias -periaatteen mukaisesti eli varovaisesti”, sanoo Turunen.
Turunen on alun perin poliisin talousrikostutkija ja on työskennellyt myös KPMG:ssä ja PwC:ssä. Hän ei kommentoi Talouselämälle yksittäisiä hankkeita vaan käsittelee asiaa yleisellä tasolla.
”Olen tutkinut muun muassa etumaksupetoksia. Yksi tyypillinen petoksen muoto on, että uhrilta viedään rahat etukäteen laskuttamalla erilaisten sopimusten ja selvitysten perusteella jopa satoja tuhansia euroja eikä todellista rahoitusta ole ollut tarkoitustakaan järjestää.”
Turusen mukaan huijattavalle osapuolelle voidaan järjestää hienoja vastaanottoja ulkomailla ja heitä kuljetetaan komeissa toimistoissa.
”Kaikki voi kuitenkin olla feikkiä ja samalla luvataan paljon rahaa. Kun hanke raukeaa ja jos toinen osapuoli tekee rikosilmoituksen, niin usein ollaan tilanteessa, jossa tulisi näyttää toteen petollinen tai rikollinen tarkoitus. Se on hyvin vaikeaa.”
Turusen mukaan on huolestuttavaa, jos mahdollisesta kumppanista ei löydy riittävästi tietoa julkisista lähteistä.
”Kun hankkeista tehdään huolellinen taustaselvitys, on oleellista katsoa erityisesti henkilöitä hankkeen ja siihen liittyvien yhtiöiden ja ensimmäisen rivin henkilöiden takana.”
Mänttä-Vilppulan hankkeessa erityistä huomiota on herättänyt se, että kaupunki lainaa 10 miljoonaa euroa ja laittaa ne sulkutilille vakuudeksi.
Talouselämän keräämien tietojen mukaan Francesco Osannan ja hänen kumppaninsa englantilainen Roy Goffin yrityksillä ei juuri ole merkittävää varallisuutta ja yritysten liikevaihdotkin ovat pieniä, enimmillään noin miljoona euroa.
On kuitenkin mahdollista, että julkiset lähteet eivät anna riittävää kuvaa Osannan ja Goffin liiketoimista.

Globaali rahoitusyhtiö omakotitalossa
Mikäli Mänttä-Vilppulan Lakeside Airpark -hanke etenee, sitä ryhtyy edistämään yhtiö, josta 81 prosenttia omistaa Osanna ACI Finland ja loput Mänttä-Vilppulan kaupunki. Lähes puolet Osanna ACI Finlandista on puolestaan Goffilla.
Hänellä on briteissä yhtiö nimeltä Asset and Capital Investment Limited. Tämän yhtiön nettovarallisuus oli julkisen yritysrekisterin mukaan viime vuoden alussa 5700 euroa. Yhtiö välittää muun muassa vakuudettomia lainoja autojen ostamiseen, kulutukseen, opintoihin ja asumiseen. Lainapäätös luvataan saman päivän aikana.
Verkkosivujen mukaan kyseessä on maailmanlaajuinen rahoitusyhtiö. Sen pääkonttori on merkitty keskiluokkaiselle asuinalueelle Dorsetissa. Soitto yhtiön asiakaspuhelimeen menee henkilölle, joka sanoo olevansa Roy Goff.
Kahdessa muussa yhtiöissä, joissa Goff toimii, näyttää olevan varallisuutta yhteensä noin 100 000 euroa.
Goff kieltäytyy kommentoimasta Mänttä-Vilppulaa tai mitään muutakaan. Puhelun jälkeen Talouselämä lähetti hänelle kysymyksiä sähköpostilla, mutta niihin ei vielä ole vastattu.
Osannan verkostoon kuuluva ACI Legal, jonka johtajaksi Goff on myös merkitty, sijaitsee verkkosivuston mukaan Silverpark -nimisessä perin vaatimattomassa yrityspuistossa.
3a015805-107d-5f06-a554-22d32e57648d

ACI Legalin verkkosivuilla annettu osoite johtaa yrityspuistoon, joka Google Streetview -palvelun valokuvassa näyttäytyy tältä. GOOGLE
Julkisista lähteistä saatavat tiedot eivät huoleta Mänttä-Vilppulassa hanketta edistävän kunnan kehitysyhtiön, Yrke Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtajaa Otto Huttusta.
”Meillä on hyvä käsitys heidän (Osannan ja Goffin) liiketoimintansa muodosta ja niistä yritysjärjestelyistä, mitä löytyy julkisista lähteistä ja muista. Sieltä ei löydy mitään huomautettavaa. Meillä ei ole mitään syytä muuttaa käsitystämme rahoitusjärjestelystä.”
Hankkeen due diligence -selvityksen on tehnyt Huttusen mukaan kolmas osapuoli, joka on arvostettu yritys. Selvitys kuuluu Huttusen mukaan yrityssalaisuuden piiriin. Hän ei kerro, mikä yritys on tehnyt selvityksen tai onko se suomalainen vai ulkomaalainen. Kyse on Huttusen mukaan liikesalaisuuksista.
Onko yhtiöllä jokin suhde Osannaan tai Goffiin?
”Sellaisesta meillä ei ole mitään tietoa.”
Due diligence -selvitys maksaa, mutta rahoitukseen liittyviä kuluja ei hankkeesta ole vielä kertynyt.
Niistä vastaa Huttusen mukaan Lakeside Airpark, kun hanke lähtee käyntiin. Tämä yhtiö puolestaan saa rahoituksen Osannan järjestelmänä Luxemburgista.
Tosin Helsingin Sanomien haastattelun mukaan Osannalla on myös valtakirja Arabiemiraateissa olevaan rahastoon.
Huttunen ei kommentoi rahojen alkuperää. Hänellä ei ole tietoa, onko luxemburgilainen rahasto jo perustettu vai järjestetäänkö rahoitus jo olemassa olevan rahaston kautta.
”Minulla on kuitenkin selkeä käsitys siitä, miten järjestely tehdään. Näiden asioiden päällä istuu Osanna. Hänellä on varmaan menossa erilaisia rahoitusjärjestelyjä ympäri maailmaa.”
Mänttä-Vilppulalaiset ovat jo keskustelleet Osannan kanssa oikeudelle lähetetystä valituksesta.
”He suhtautuvat tilanteeseen rakentavasti ja kärsivällisesti.”
 
Aivan mahtava juttu, kiitos jutun esiin kaivamisesta! Josko huomenna lähtisi ilmoitus rahanpesuepäilystä eteenpäin?
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä toi Taloussanomien artikkeli ja siinä oleva Deloitten Forensic-osaston vetäjän Ake Turusen osuus.

Tuli tästä artikkelista vielä mieleen, että mikähän suomalainen pankki on valmis antamaan tuon 10 milj euron lainan tuolle sulkutilille laitettavaksi. Onko joku pankki jo sitoutunut antamaan lainan, vai alkaako lainan hakeminen vasta kun kaupunginhallituksen päätös on lainvoimainen. Vaikea kuvitella, että mikään pankki tässä tilanteessa suostuisi tuon kyseisen lainan antamaan.
 
Lainvoimaisuuden jälkeen alkaisi vasta lainan hakeminen, mutta siihen tarvittanee uusi päätös, kun hallinto-oikeudessa prosessi kestää kuitenkin vähintään sen kahdeksan kuukautta, eikä rahaa voida alkaa nostaa ainakaan tänä vuonna.

Kaupunginjohtajahan toisessa noista jutuissa vihjasi, että pyytäisi kiirehtimään päätöstä. Osanna ACI Finlandhan saatiin Suomessa rekisteriin kiirehdittynä, muistaakseni alle kahdessa viikossa. Kiinnostavaa on se, että OAF:n Pekka Kähkönen ei ole antanut ainoatakaan kommenttia aiheesta, vaikka on Osannan yhteysmies Suomessa.

Jutun perusteella Osannalla on ollut Suomessa nähtävästi suunnitelmissa myös neljäs hanke. Tahkosta tai Golden Lake Villasista ei voi olla kyse, koska KSML:n jutussa kerrotaan että rahoitusneuvottelut näissä molemmissa jatkuvat. Jos seurataan Evansiksen jälkiä, hän on ollut myös jossain Kainuussa talvella 2018.

Talouselämäm jutussa mainittiin myös nimettömän yrittäjän suulla 'satoihin tuhansiin nousseet konsulttipalkkiot' joten voi olla, että Sassin hanketta on salattu osin sen takia, että esimerkiksi Osannalle on maksettu ainakin viisinumeroisia summia 'rahoittajan' etsimisestä. Samassa jutussa mainittu myös kiinnostava 'rahan ketjuttaminen'. Tähän liittyvää detaljia nähtävästi löytynee salatuista sopimuksista. Jos tieto ketjuttamisesta on ollut myös salausta vaatineillä kaupungin virkamiehillä, ovat he silloin olleet todennäköisesti tietoisia myös siitä, että kyseessä on sellainen raha, joka ei kestä päivänvaloa.

Rahanpesulakiin liittyen olisi hyvä tietää tarkalleen, mitä tuo ensimmäisen kohdan 'todennettava henkilöllisyys' tarkoittaa? Täällähän on keskusteltu siitä, ettei Osanna välttämättä ole Osanna. Todennus ei varmaan tarkoita todistamista kuitenkaan? Kyllähän rahanpesusta on nyt epäily olemassa TE:n jutun pohjalta, joten olisi hyvä, jos joku taho poliisille tuon ilmoituksen tekisi.


Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä edellyttää, että

  1. ilmoitusvelvollisen on tunnistettava asiakkaansa ja todennettava tämän henkilöllisyys
  2. hankittava tietoja asiakkaan toiminnasta, tämän liiketoiminnan laadusta ja laajuudesta sekä perusteet palvelun tai tuotteen käyttämiselle (selonottovelvollisuus ja jatkuva seuranta)
  3. tehtävä ilmoitus epäilyttävästä liiketoimesta.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä toi Taloussanomien artikkeli ja siinä oleva Deloitten Forensic-osaston vetäjän Ake Turusen osuus.

Tuli tästä artikkelista vielä mieleen, että mikähän suomalainen pankki on valmis antamaan tuon 10 milj euron lainan tuolle sulkutilille laitettavaksi. Onko joku pankki jo sitoutunut antamaan lainan, vai alkaako lainan hakeminen vasta kun kaupunginhallituksen päätös on lainvoimainen. Vaikea kuvitella, että mikään pankki tässä tilanteessa suostuisi tuon kyseisen lainan antamaan.
Veikkaan vahvasti, että ainakin seudun pankissa on jääviyskysymyksiä pohdittu vakavasti.
 
Mites kun ehdin jo varata 3 tonttia ja laittaa escrow-tilille rahat etumaksuna, että enkö pääsekään vielä kesällä rakentamaan? Tarkoitus oli tehdä hyvä tili kun niin minulle vakuutettiin. Heinz ja Klaus Saksasta jo lupautui sähköpostin välityksellä ostamaan heti kun talot on pystyssä.

Lakeside Airpark Finland - Mänttä-Vilppula
 
Luumäki, Tahko, M-V, jokaisesta konsulttipalkkiot. Osannan ansaintalogiikka taitaa olla nyt aika selvä. Airparkia on puuhattu vuoden päivät, joten voi vain arvailla millaisia summia on haihtunut savuna ilmaan. Ja nimenomaan arvailla, koska kaikki salataan.
 
Luumäki, Tahko, M-V, jokaisesta konsulttipalkkiot. Osannan ansaintalogiikka taitaa olla nyt aika selvä. Airparkia on puuhattu vuoden päivät, joten voi vain arvailla millaisia summia on haihtunut savuna ilmaan. Ja nimenomaan arvailla, koska kaikki salataan.

Hyvä huomio... "Pienistä puroista tulee joki..."
 
Päiväpalkka tosiaan taitaa tulla konsulttipalkkioina, mutta se taustavoima taitaa olla sittenkin rahanpesu. Viimevuosina isot Eurooppalaiset pankit ovat saaneet isoja sanktioita
(esim. Detuchebank ja Norde) satojen miljoonien tai miljardien rahanpesusta. Eli pimeää rahaa liikkuu markkinoilla ja EU:n pankkivalvonta on alkanut tilkitä reikä tuon liikkeeltä. Joten painetta pimeän rahan pesulle on ja kun on painetta niin hyötysuhde saa olla heikompikin niin sitä saa pestäväkseen.

Suomi taitaa olla valitettvasti nyt hyvä kohde tuolle, eli se legendaarinen tehdään urakkaa ja kipataan firma nurin ennen kuin maksetaan velvotteet on liian toimiva kuvio. Tekijät jostain ex-itäeuropasta ja firma rekisteröidään Suomeen niin jopa palkat voi jättää maksamatta kun Palkkaturva hoitaa. Osa palkoita pimeänä käteisellä että työnteko maittaa. Innokkaita tekijöitä taatusti löytyy ja 10Meurolla ostaa sitten tarvikkeita jo hyvin. Kiinteistöyhtiö pidetään puhtaana ja kun on 10M tarvikkeilla urakoitu "ilmaisella" työvoimalla niin kyllä tuolla jo jotain kiinteistöjä saa. Rakentamisessa suhde lienee 1:1 eli puolet menee työhön ja puolet tarvikkeisiin. Oikein hyvin puljattuna saadaan siis 10M rahoituksella 20M kiinteistöt. Työntekijäkulut sitten kaatuu valtion piikkiin (maksamattomat sivukulut ja maksamattomat palkat)..

Rahanpesuskuviota tukee tuo että pankki on kieltäytynyt koskemasta rahoihin.
 
Päiväpalkka tosiaan taitaa tulla konsulttipalkkioina, mutta se taustavoima taitaa olla sittenkin rahanpesu. Viimevuosina isot Eurooppalaiset pankit ovat saaneet isoja sanktioita
(esim. Detuchebank ja Norde) satojen miljoonien tai miljardien rahanpesusta. Eli pimeää rahaa liikkuu markkinoilla ja EU:n pankkivalvonta on alkanut tilkitä reikä tuon liikkeeltä. Joten painetta pimeän rahan pesulle on ja kun on painetta niin hyötysuhde saa olla heikompikin niin sitä saa pestäväkseen.

Suomi taitaa olla valitettvasti nyt hyvä kohde tuolle, eli se legendaarinen tehdään urakkaa ja kipataan firma nurin ennen kuin maksetaan velvotteet on liian toimiva kuvio. Tekijät jostain ex-itäeuropasta ja firma rekisteröidään Suomeen niin jopa palkat voi jättää maksamatta kun Palkkaturva hoitaa. Osa palkoita pimeänä käteisellä että työnteko maittaa. Innokkaita tekijöitä taatusti löytyy ja 10Meurolla ostaa sitten tarvikkeita jo hyvin. Kiinteistöyhtiö pidetään puhtaana ja kun on 10M tarvikkeilla urakoitu "ilmaisella" työvoimalla niin kyllä tuolla jo jotain kiinteistöjä saa. Rakentamisessa suhde lienee 1:1 eli puolet menee työhön ja puolet tarvikkeisiin. Oikein hyvin puljattuna saadaan siis 10M rahoituksella 20M kiinteistöt. Työntekijäkulut sitten kaatuu valtion piikkiin (maksamattomat sivukulut ja maksamattomat palkat)..

Rahanpesuskuviota tukee tuo että pankki on kieltäytynyt koskemasta rahoihin.

Siis mitä näitä aiemmin seuraillut, niin paljon pienemmillä summilla on tehty jotain. Tuossa nyt varmaan tarkoituksena nostaa se 10 miljuunaa asap ilman mitään säätöjä, johonkin salaiseen pykälään vedoten.

Tosin nyt pankki mitä ei tiedetä, ei nähtävästi suostu. Ja muut tutkinnat päälle.

Sunny car centeristä valmistui vain tolppa, ja sekin meni kaupaksi muualle lopulta. Rest is history.

Tuonne nyt kukaan mitään rakenna, jos alue on kaatopaikka ja maksaa sata miljoonaa jo puhdistukseen jonkun arvion mukaan mikä löytyy ketjusta.

Ensi viikolla taitaa olla joku deadline ja sitten olemme varmaan tietoisempia miten se raha liikkuu.
 
Ihmeellisen avoimesti Osanna on kuitenkin Talouselämä -lehden nimettömän yrittäjän mukaan ollut rahoituksesta, eli rahan ketjuttamisesta, kertomassa. Evansiksen ekat vierailut on osuneet Kainuuseen 2017 syystalvella, joten oletan tutustuneen Suomeen sen Kainuun Edun englantilaistaustaisen johtajan kautta.
Selvitin myös Kainuun Edun rahoitusta, mutta se ei toki voi olla yritys, joka hakisi hankkeeseen ulkopuolista rahoitusta. Sen sijaan siellä haettiin hankeavustuksia mm EU:n rahastoilta. EU-rahojen mehustaminen voisi sopia Osannallekin.

Yrke on tosiaan käyttänyt 2019 aikana sen 200 000 Sassin hankkeen suunnitteluun, joten uskon, että siitä on mennyt Osannan konsulttipalkkioihin vähintään 10-20% ja joku salainen sopimus on tehty myös siitä, että kun lain voima tulee, Yrkeltä napsahtaa Osannan firman tilille lisää massia. Olisi hyvä päästä näkemään Yrken 2019 tilinpäätös. Lienekö julkista tietoa?

Aika erikoista tässä on se, että vaikka kaupunki on selvittänyt Osannan taustat kunnolla, olemme löytäneet täällä - ja toimittajat ovat aiheesta innostuessaan löytäneet muualla - paljon sellaista tietoa, joka ei selvityksessä ole tullut esille. Tämäkin viittaa siihen, että vene vuotaa ja pahasti, on puhuttu vähän mitä sylki suuhun tuo eikä kaikki ole välttämättä sitä, miltä näyttää. Valitettavasti en voi aiheesta tätä vähemmän kryptisesti kertoa :)
 
Viimeksi muokattu:
Kaupungin Facebook-sivulla keskustelu käy kuumana. Onnistuikohan kaupunki provosoimaan vielä yhden valittamaan päätöksestä?

Teemu Happonen: "Ajattelin olla puuttumatta asiaan, mutta kerta minua sormella osoitetaan, niin tarvitsee varmaan olla hallinto-oikeuteen yhteydessä ja kertoa oma näkemys näin valtuutettuna."


Screenshot_2020-03-01 (2) Taidekaupunki Mänttä-Vilppula - Etusivu.png
Olen seurannut samaa keskustelua, osallistunutkin siihen, tuossa klipissä se ei näy. Toinenkin valitus on tekeillä, Teemu Happosen mahdollisesta valituksesta en tiedä mitään.
 
Tämä ei tainnut vielä olla täällä:

Mänttä-Vilppulan kohutun lentokenttähankkeen sopimus on hyvin aukollinen, arvioivat STT:n haastattelemat asiantuntijat. Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan apulaisprofessori Olli Norros sanoo, että sopimus on hankkeen taloudelliseen mittaluokkaan nähden hyvin yleispiirteisellä tasolla.

Yksi kuumimmista kysymyksistä liittyy Mänttä-Vilppulan sulkutilille lupaamaan 10 miljoonaan euroon. Norros kuvailee sopimuksen sulkutiliä koskevaa kohtaa "ihan tolkuttomaksi virkkeeksi".

– Tuossa ei tunnu olevan oikein päätä eikä häntää, mitä tuo virke tarkoittaa, hän sanoo.

Sulkutili on herättänyt kysymyksiä siitä, voisiko Mänttä-Vilppulan italialainen sopimuskumppani jättää 10 miljoonan summan sulkutilille, mutta ottaa sitä vastaan lainaa omaan käyttöönsä. Jos lainaa ei maksettaisi takaisin, sulkutilin summa katoaisi lainan maksuun.

Kaupungin julkistamassa niin sanotussa escrow-sopimuksessa mainitaan liitteessä epäselvästi lainanantajan eli Osanna ACI Finlandin mahdollisuuksista käyttää talletusta tietyin ehdoin velkarahoitukseen tai varainhankintaan.

Näyttää myös siltä, että sopimuksesta on jäänyt mustaamatta eräs kohta – kohta on mustattu sopimuksen alussa, mutta sopimuksen liitteessä kohta on mustaamatta.

– Ei kovin lupaavaa kerro hankkeen huolellisuustasosta, jos se on 250 miljoonan hanke ja jo asiakirja on ihan hutiloitu. On peitelty vähän mitä sattuu eikä huomattu, että oho, se sama lukee jossain toisessa kohdassa.

Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen ei kommentoi, onko sopimuksen liitteessä oleva kappale sama kuin aiemmin sopimuksessa mustattu osuus.

– Siihen en voi kommentoida. En osaa sanoa tuohon kommenttia. Osanna osaa itse kommentoida tätä paremmin. He ovat itse tuoneet julkisuuteen tiettyjä asioita, joiden piti olla salattuja, hän sanoo STT:lle.

Auvinen: Valtuutetuilla on ollut mahdollisuus tehdä päätös täysin riittävin tiedoin

Norros miettii, miksi sopimuksessa on ylipäätään niin paljon peiteltyjä kohtia ja kunnan pitää tehdä päätös niin vähillä tiedoilla.
–  Ei se ainakaan luottamusta herätä hankkeeseen, miten asia on valtuustolle tarjoiltu.

Auvisen mukaan aloite kohtien salaamiseen yleisöltä ja valtuustolta tuli italialaiselta liikekumppanilta. Mänttä-Vilppulan rakennushankkeen kokonaisbudjetti on 250 miljoonaa euroa, johon italialainen liikemies Francesco Osanna on luvannut rahoitusta 100 miljoonaa euroa. Puuttuvat 150 miljoonaa olisi tarkoitus hankkia myymällä alueelle rakennettavia kiinteistöjä.

Francesco Osannan Osanna Group toimii Suomessa tytäryhtiönsä Osanna ACI Finlandin kautta.

STT ei ole tavoittanut toistuvista yrityksistä huolimatta Francesco Osannaa tai Osanna ACI Finlandia edustavaa Pekka Kähköstä kommentoimaan asiaa.

Aiemmin tällä viikolla kilpailuoikeuteen erikoistunut Aalto-yliopiston professori Petri Kuoppamäki sanoi STT:lle, että Mänttä-Vilppulan lentokenttähankkeen sopimusten julkisista osista ei pysty päättelemään kaupungin vastuita ja riskejä. Julkisuudelta salatut ja kaupunginvaltuutetuille vain seminaareissa esitellyt lainajärjestely- ja osakassopimukset toisivat Kuoppamäen mukaan varmuuden yksityiskohtiin.

Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajan Auvisen mukaan kaupunginvaltuutetuilla on ollut mahdollisuus tehdä päätös hankkeesta täysin riittävin tiedoin, sillä asiakirjoja on käyty seminaareissa läpi "rivi riviltä ja sana sanalta". Osa valtuutetuista ei päässyt kaikkiin seminaareihin, ja salassapitosopimusten takia he eivät voineet kysyä asioista ulkopuolisilta asiantuntijoilta.

–  Meillä on ollut monta seminaaria puolentoista vuoden aikana. Ihan varmasti kaikilla on ollut pääsy tietoihin, joita valmistelijoillakin on ollut käytössä, Auvinen sanoo.

Mistä kaikista asioista Mänttä-Vilppula on sopimusoikeudellisesti ottanut vastuun?

Norroksen mukaan kunnan yhteydessä on vähemmän perustetta sulkutilijärjestelylle, sillä kyseessä on maksukykyinen julkisyhteisö.

Jos kysymyksessä olisi yksityinen toimija, se voisi mennä konkurssiin milloin vain ja piilottaa varojaan.

– Sulkutilijärjestelyn hyöty on tietää, että velallinen ei itse voi hävitä tai jemmata rahojansa, Norros sanoo.

Tätä hyötyä ei kunnan kohdalla ole, sillä kunta ei voi kadota ja kunnalla on varallisuutta, josta maksuja voidaan suorittaa.

Norros sanoo, että sulkutilijärjestely parantaa velkojan asemaa myös niin, että summan voi saada perityksi jo riittävästi perustellun hakemuksen kautta eikä ainoaksi perintäkeinoksi jää oikeuteen tai välimiesmenettelyyn meneminen.

– Tämä tavoite, jota voidaan pitää sinänsä ihan asiallisena, on riippumaton siitä, miten luotettava velallisen maksukyky on. Toki mitä epävarmempi maksukyky on, sitä suuremman hyödyn tuosta järjestelystä saa, kun ei tarvitse pelätä maksukyvyn heikkenemistä mahdollisen oikeudenkäynnin aikana.

Kuoppamäen mukaan yksi kysymys juridisesti on, mistä kaikista asioista Mänttä-Vilppula on sopimusoikeudellisesti ottanut vastuun.

Hän sanoo, että sopimuksen julkisen osan mukaan kaupunki lupaa edistää hanketta esimerkiksi poliittisessa päätöksenteossa ja kaavoituksessa, mutta salatussa osakassopimuksessa voi olla lisäehtoja.

– Jos lisäehtoja ei ole, herää kysymys, miksi sitä ei ole annettu luettavaksi?

Häntä ihmetyttää lainasopimuksesta myös se, mitä ovat tilanteet, joita vakuutena käyttäminen voisi konkreettisesti koskea.
 
No lienee päivänselvää että hallinto-oikeudessa kaatuu koko kuvio. MV:n olisi ehkä kannattanut lähteä vähän pienemmällä pykälällä liikenteeseen. Syytteitäkin varmaan tulossa, mutta 200ke Osannan humpuukifirman kuluihin lienee pienimmän riesan tie tässä tilanteessa, ettei nyt miljoonien summista puhuta. Voihan sen vesitason parkkeerata laituriin ja lähteä siitä kultturia katsomaan. Ainiin, onhan siellä vielä se 3 miljoonan kaatopaikan osto, jos sen veruke on ollut tämä projekti ja viety päättäjillä läpi niin aika mielenkiintoiselta vaikuttaa kuvio jatkossa.
 
Projektien tolkuttomat budjetitkin saavat selityksen: kun lupailtu summa on noin korkea, sen mukaan pystyy suhteuttamaan palkkiotkin. ”Tulette saamaan 100 miljoonaa, joten tämä minun vaatimaton kymppitonnin kuukausiliksa on pisara meressä”. Hankkeen viivästyminen ja kaatuminen oli odotettavissa ja mahdollisesti ihan suunnitelmissa.
 
Tämä ei tainnut vielä olla täällä:

Norroksen mukaan kunnan yhteydessä on vähemmän perustetta sulkutilijärjestelylle, sillä kyseessä on maksukykyinen julkisyhteisö.

Jos kysymyksessä olisi yksityinen toimija, se voisi mennä konkurssiin milloin vain ja piilottaa varojaan.

– Sulkutilijärjestelyn hyöty on tietää, että velallinen ei itse voi hävitä tai jemmata rahojansa, Norros sanoo.

Tätä hyötyä ei kunnan kohdalla ole, sillä kunta ei voi kadota ja kunnalla on varallisuutta, josta maksuja voidaan suorittaa.
Tämä on juuri se mitä sanoin muutamia sivuja sitten. Kaiken lisäksi kunnat eivät voi mennä Suomessa konkurssiin vaan maksut päätyvät veronmaksajien hoidettavaksi joten ainoatakaan syytä sulkutilille ei ole. Paitsi toiseen suuntaan eli Osanna voisi lyödä 10 milliä suomalaiselle tilille MV:n vakuudeksi siltä varalta että hommat ei ala luistaa.

Nyt sitten paljastui että Osanna on yrittänyt ketjuttaa rahan tuontia Suomeen, piilotella alkuperää ja saada riitoja käsiteltäväksi Italiassa. :rofl:
 
Osanna ja kumppanit voivat pelkästään näitä konsulttipalkkiota nostella suuria summia näistä vuosia kestävistä projekteista. Takuusummia vaaditaan vain vastapuolelta, niin itse ei sitouduta yhtään mihinkään (koska me tuodaan miljoonia, niin meidän ei tarvi antaa takuita). Samalla näitä keskeneräisiä projekteja voidaan muille käyttää referensseinä (paljon lehtileikekuvia ja puhetta isoista summista somessa) ja jatkaa koijaamista muualla syyllistymättä mihinkään rikokseen.

Parhaimmassa tapauksessa Osanna tietää etukäteen, että heidän raha ei kelpaa suomalaisille pankeille niin hyvä lupailla miljoonia ja nostella palkkioita kun tietää että projekti kaatuu jokatapauksessa. Mitään vahinkoa Osannan ja kumppaneiden suuntaan ei tule, koska sopimuksista puuttuu sakkopykälät ja vakuudet Osannan suuntaan. Tällä kertaa ilmeisesti on haluttu saada lypsettyä enemmän rahaa kuin pelkillä konsulttipalkkioilla on mahdollista tienata, niin on lisätty toi 10 milj euron lisätienestimahdollisuus sopimukseen.

Aatelkaa ihan tuota lähtötilannetta mistä nämä rahoituskuviot ovat lähteneet liikkeelle. Epätoivoiset suomalaiset kunnat ja yrittäjät yrittävät kalastella rahoittajia ulkomailla pidettävässä seminaarissa. Tässä on uskottavan näköisen hyvin syöneen liikemiehen helppo lähteä lupailemaan valtavia summia rahaa kunhan saa ensin perusteellisesti perehtyä projektiin. Tässä vaiheessa kunnalla on rahahanat auki ja mielistelymoodi päällä rahoittajan suuntaan: maksetaan matkat, kestitsemiset, kokouspalkkiot, konsulttipalkkiot ynnä muuta jotta rahoittaja saadaan varmasti pidettyä tyytyväisenä ja rahaa kunnan projektiin. Tätä saadaan pyöritettyä helposti pari vuotta tutustumiskäynneillä ja selvittelyillä sekä nostettua palkkioita ennenkuin tarvii edes tehdä mitään sopimuksia. Parissa vuodessa saadaan jo "asiakkaasta" aika hyvä kuva, että onko helppo vai vaikea koijattava. Jos helppo koijattava, niin laitetaan lisää pökköä pesään ja nostetaan rahasummia. Ja näin homma rullaa eteenpäin.
 
Aika painokkaasti Happosta noissa keskusteluissa eilen sätittiin kaupungin toimesta.


"Sinun kannattaisi nyt Teemu ihan ensimmäisenä lukea vaikkapa nuo Markus Auvisen neljä viimeisintä blogikirjoitusta, koska kysymäsi asia selviää sieltäkin.

Ensisijaisesti sinun kannattaa tulla ihan paikan päälle hallintopalveluihin katselemaan epäselviksi jääneitä kohtia asiakirjoista. Muistakin asioista on varmasti syytä keskustella ihan paikan päällä kaupungintalolla.

Ymmärräthän sinä, että valtuutetut toimivat virkavastuulla ja tämä vastuu on aika iso. Googlestakin löytyy tietoa sanoilla: valtuutettu, virkavastuu."


Sääliksi käy kaupungin tiedottajaa, koska hän on kuitenkin puun ja kuoren välissä.



Kokeilin rekisteröitymistä poliisin rahanpesun selvittelykeskukseen. Tehty mahdollisimman hankalaksi varmaankin sen takia, ettei tule turhia ilmoituksia. Alkoi herjata väärästä 'organisaatio rap id:stä' jota ei ollut sitten edes mahdollista muuttaa tai poistaa sen jälkeen, kun järjestelmä oli todennut järjestelmän automaattisesti id:ksi laittaman numerokoodin virheelliseksi.


Itse ilmoituksen tekeminen ei välttämättä ole näin mutkikasta, mutta sivuille kirjautumisesta on tehty vaikeaa.


Voisin kuvitella että ilmoitukseen liitteinä riittäisivät Mänttä-Vilppulan sekä Osannan Lakeside Airpark -sopimukset (joita on kaksi, toinen se escrow-sopimus), 27.1.2020 kokouksen pöytäkirja sekä Talouselämän tuore juttu, jossa viitataan siihen, että Osanna on mukana rahanpesussa (rahan ketjuttaminen, kohtuuttomat sopimusehdot, italialainen välimiesoikeus).

Lisätty 1.3.2020 klo 10.00:

Tuottamukselliseen rahanpesuun riittää jo pimeän rahan vastaanottajan törkeä huolimattomuus. Varojen vastaanottajalla ei siis tarvitse olla edes tietoa varojen alkuperästä, tyhmäksi tai asiasta mitään tietämättömäksi tekeytymisestä tuskin on hyötyä. Tuomiota olisi tarjolla joko sakkoja tai vankeutta enintään kaksi vuotta.


3.1.3 Tuottamuksellinen rahanpesu RL 32:9


Vuoden 2003 lainmuutoksen yhteydessä rangaistavaksi säädettiin myös tuottamuksellinen rahanpesu.
Henkilö syyllistyy tuottamukselliseen rahanpesuun tilanteessa, jossa hänellä ei ole varmaa tietoa varojen rikollisesta alkuperästä, mutta hän rahanpesuksi katsottavat toimensa suorittaessaan suhtautuu törkeän huolimattomasti tähän mahdollisuuteen.

Varojen vastaanottajalla ei nykyisin enää tarvitse olla varmaa tietoa varojen rikollisesta alkuperästä, vaan riittää, että hänen tekonsa osoittaa törkeää huolimattomuutta.

Tuottamuksellista rahanpesu on ennen kaikkea silloin, kun esirikokseen syyllistynyt henkilö luovuttaa rikoksella hankittuja varoja tai niiden sijaan tullutta omaisuutta selvästi tavanomaisesta poikkeavissa olosuhteissa toiselle henkilölle tai käyttää niitä liiketoimessa, ja omaisuutta vastaanottavalla henkilöllä on näiden olosuhteiden vuoksi painava syy suhtautua varojen alkuperään epäillen.

Omaisuuden alkuperää on syytä epäillä esimerkiksi silloin, kun rikoksentekijä tuntee esirikoksen tekijän taloudellisen aseman hyvin eikä hänen sen nojalla ole syytä pitää mahdollisena, että esirikoksen tekijä olisi voinut rehellisesti saada kyseistä omaisuutta haltuunsa. Tietoisuus esirikoksen tekijän elämäntavasta, kuten huumausaineiden kauppaamisesta, taloudellisista vaikeuksista tai tähän kohdistetusta rikostutkinnasta voi myös aiheuttaa varojen vastaanottajalle syyn epäillä varojen alkuperää. Tuottamusarvioinnissa on kiinnitettävä huomiota myös mahdollisuuksiin selvittää varojen alkuperää.







laundrying.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Ihmeellisen avoimesti Osanna on kuitenkin Talouselämä -lehden nimettömän yrittäjän mukaan ollut rahoituksesta, eli rahan ketjuttamisesta, kertomassa. Evansiksen ekat vierailut on osuneet Kainuuseen 2017 syystalvella, joten oletan tutustuneen Suomeen sen Kainuun Edun englantilaistaustaisen johtajan kautta.
Selvitin myös Kainuun Edun rahoitusta, mutta se ei toki voi olla yritys, joka hakisi hankkeeseen ulkopuolista rahoitusta. Sen sijaan siellä haettiin hankeavustuksia mm EU:n rahastoilta. EU-rahojen mehustaminen voisi sopia Osannallekin.

Yrke on tosiaan käyttänyt 2019 aikana sen 200 000 Sassin hankkeen suunnitteluun, joten uskon, että siitä on mennyt Osannan konsulttipalkkioihin vähintään 10-20% ja joku salainen sopimus on tehty myös siitä, että kun lain voima tulee, Yrkeltä napsahtaa Osannan firman tilille lisää massia. Olisi hyvä päästä näkemään Yrken 2019 tilinpäätös. Lienekö julkista tietoa?

Aika erikoista tässä on se, että vaikka kaupunki on selvittänyt Osannan taustat kunnolla, olemme löytäneet täällä - ja toimittajat ovat aiheesta innostuessaan löytäneet muualla - paljon sellaista tietoa, joka ei selvityksessä ole tullut esille. Tämäkin viittaa siihen, että vene vuotaa ja pahasti, on puhuttu vähän mitä sylki suuhun tuo eikä kaikki ole välttämättä sitä, miltä näyttää. Valitettavasti en voi aiheesta tätä vähemmän kryptisesti kertoa :)


2019 tietoja ei tosiaan ole näkyvissä, ellei sitten maksun takana. Eihän tuolla nyt huonosti mene, vielä.
 
Toisaalta, dokumenttien salassapito koskee vain salassapitosopimuksen allekirjoittaneita, joten toivotaan, että jotain nousee esiin. Tapasin helmikuussa Hämeessä yhden Mäntästä kotoisin olevan duunarin, jonka sukulainen on joutunut kirjoittamaan tämän salassapitosopimuksen. Salassapito tarkoittaa sitä, ettei asiasta voi kertoa luottamuksellisesti edes perheelleen tai sukulaisille..

Eiköhän näistä asioista pikkuhönöissä ole jo saunan lauteilla kertoiltu yhdelle sun toiselle. En millään jaksa uskoa että mokomilla papereilla tiedon julkisuuteen vuotamisen suhteen olisi wc-paprun vertaa merkitystä.
 
Koetin kaivella jonkinlaisia lukuja liittyen Sassin kehittämiseen 2019 aikana, mutta dokumentit kiven alla.

Syksyllä 2019 on julkaistu kaupungin hankesuunnitelma hankkeesta Mäntän lentopaikan hangaari, jota on ollut tarkoitus rahoittaa 30% kaupungilta ja loput sitten ELY-keskuksen maaseutuohjelman rahoituksella. Budjetti tähän hankkeeseen on 677 000 euroa, joka jakautuu sitten allaolevan kuvan mukaisesti.

Aamulehti taasen uutisoi 6.11.2018 kuinka ministeriö hylkäsi Sassin lentokentän puolen miljoonan euron avustushakemuksen. Eli nähtävästi Sassia oli tarkoitus kehittää jotakuinkin samalla prosenttilukusuhteella, kuin tuota hangaaria. 200 000 euroa oli tulossa kaupungilta ja 500 000 euroa haettiin valtiolta (yhteensä 700 000 euroa) eli 28% / 72%. Hylsyn perusteena oli Huttusen mukaan se Sassi ei kanna virallisen lentopaikan statusta. Tässä vaiheessa oli kuitenkin jo käyty neuvotteluja italialaisten sekä engelsmannien kanssa, joten olisiko tuo 500 000 euroa ollut sitten kirsikkana kakussa.

Joka tapauksessa valtionavustuksesta olisi pitänyt tehdä selvitys, joten sitä rahaa tuskin olisi ollut mahdollista Osannan konsulttipalkkioihin käyttää. Kiinnostavaa olisi sitten jatkossa nähdä, millainen on selvitys kaupungin mainitun 200 000 euron lisämäärarahan käytöstä, jos sellainen tehdään ja asiakirja on julkinen, eikä jonkinlaisen salauksen piirissä.

Lakeside Airparkista taasen ei mielestäni ole julkastu kuitenkaan minkäänlaista vastavaa yksityiskohtaista rahoitusselvitystä tai vastaavanlaista yksityiskohtaista hankesuunnitelmaa, vaikka kye on kuitenkin 369,2 kertaa suuremmasta hankkeesta. 2019 talousarviossa ja taloussuunntelmassa 2019-2023 eli ole minkäänlaisia tarkempia tietoja Sassin alueen kehittämissuunnitelman jatkotyöstä, johon on upotettu se 200 000 euroa.



On mainittu investointiosassa olevan 2019 TA:sta käytössä 200 000 euroa ja jo käytetyn aikaisempina vuosina 250 000 euroa. Esimerkiksi 2019 alkaneeseen unaliikennepilottihankkeeseen on varattu 350 000 euroa.

Ylimalkaisesti tosin on Sassista todettu seuraavaa:

"Elinvoimatyön painopisteet vuonna 2019 liittyvät edelleen vahvasti edunvalvontaan liikenne- ja kaavoitushankkeissa. Erityisesti Sassin alueen kehittämisen edistäminen sekä saavutettavuuden parantaminen rautatieliikenteen avulla ovat tärkeitä. Yhtiö osallistuu tiiviissä yhteistyössä kaupungin johdon kanssa Kiinayhteyksien jatkamiseen. Myös yhteyksien rakentamiseen Saksaan panostetaan."




hangaarin_hinta.jpg
 
Osanna Advisors -päivitys 1.3.2020 sunnuntai-iltapäivältä. Osanna tuskin saa painettua lehteä tilattuna kotiovelleen, joten hänellä luonnollisesti sähköpostiyhteys Suomeen, vaikka ei lehtien haastattelukysymyksiin halua vastata. Screenshotin yläreunassa näkyy isolla jonkun tekstin alareunaa, mutta noin vähästä on mahdotonta selvittää, mitä puhelimen näytön rajaamattomassa kuvassa on lukenut.


Osanna_01032020.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Screenshotin yläreunassa näkyy isolla jonkun tekstin alareunaa, mutta noin vähästä on mahdotonta selvittää, mitä puhelimen näytön rajaamattomassa kuvassa on lukenut.

Osanna_01032020.jpg
Siinä ylempänä näyttäis lukevan "finlandese . #osannagroup". Voisko olla siis vain tuo sama teksti mikä on myös päivityksessä kokonaisuudessaan?
 
  • Tykkää
Reactions: V84
Ei ollut Ebola-taistelijasta tietoa. UN search ei tunne miestä, vaikka koordinaattorinkin kirjoittaisi oikein. Office of the Ambassador at large....(at large yksi merkityksistä kun on: (especially of a criminal or dangerous animal) at liberty; escaped or not yet captured.
 
Henkilö, joka näitä juttuja Osanna groupille lähettää ei sata varmasti käännä niitä heille... OSANNA KIRJOITTAA, ETTÄ TAAS HEISTÄ PUHUTAAN HYVÄÄ!!
 

Liitteet

  • Osanna_01032020.jpg
    Osanna_01032020.jpg
    306,4 KB · Luettu: 99
Koetin kaivella jonkinlaisia lukuja liittyen Sassin kehittämiseen 2019 aikana, mutta dokumentit kiven alla.

Syksyllä 2019 on julkaistu kaupungin hankesuunnitelma hankkeesta Mäntän lentopaikan hangaari, jota on ollut tarkoitus rahoittaa 30% kaupungilta ja loput sitten ELY-keskuksen maaseutuohjelman rahoituksella. Budjetti tähän hankkeeseen on 677 000 euroa, joka jakautuu sitten allaolevan kuvan mukaisesti.

Aamulehti taasen uutisoi 6.11.2018 kuinka ministeriö hylkäsi Sassin lentokentän puolen miljoonan euron avustushakemuksen. Eli nähtävästi Sassia oli tarkoitus kehittää jotakuinkin samalla prosenttilukusuhteella, kuin tuota hangaaria. 200 000 euroa oli tulossa kaupungilta ja 500 000 euroa haettiin valtiolta (yhteensä 700 000 euroa) eli 28% / 72%. Hylsyn perusteena oli Huttusen mukaan se Sassi ei kanna virallisen lentopaikan statusta. Tässä vaiheessa oli kuitenkin jo käyty neuvotteluja italialaisten sekä engelsmannien kanssa, joten olisiko tuo 500 000 euroa ollut sitten kirsikkana kakussa.

Joka tapauksessa valtionavustuksesta olisi pitänyt tehdä selvitys, joten sitä rahaa tuskin olisi ollut mahdollista Osannan konsulttipalkkioihin käyttää. Kiinnostavaa olisi sitten jatkossa nähdä, millainen on selvitys kaupungin mainitun 200 000 euron lisämäärarahan käytöstä, jos sellainen tehdään ja asiakirja on julkinen, eikä jonkinlaisen salauksen piirissä.

Lakeside Airparkista taasen ei mielestäni ole julkastu kuitenkaan minkäänlaista vastavaa yksityiskohtaista rahoitusselvitystä tai vastaavanlaista yksityiskohtaista hankesuunnitelmaa, vaikka kye on kuitenkin 369,2 kertaa suuremmasta hankkeesta. 2019 talousarviossa ja taloussuunntelmassa 2019-2023 eli ole minkäänlaisia tarkempia tietoja Sassin alueen kehittämissuunnitelman jatkotyöstä, johon on upotettu se 200 000 euroa.



On mainittu investointiosassa olevan 2019 TA:sta käytössä 200 000 euroa ja jo käytetyn aikaisempina vuosina 250 000 euroa. Esimerkiksi 2019 alkaneeseen unaliikennepilottihankkeeseen on varattu 350 000 euroa.

Ylimalkaisesti tosin on Sassista todettu seuraavaa:

"Elinvoimatyön painopisteet vuonna 2019 liittyvät edelleen vahvasti edunvalvontaan liikenne- ja kaavoitushankkeissa. Erityisesti Sassin alueen kehittämisen edistäminen sekä saavutettavuuden parantaminen rautatieliikenteen avulla ovat tärkeitä. Yhtiö osallistuu tiiviissä yhteistyössä kaupungin johdon kanssa Kiinayhteyksien jatkamiseen. Myös yhteyksien rakentamiseen Saksaan panostetaan."




hangaarin_hinta.jpg
Huvittava on kans tää hänen bloginsa suomi-sivu, jossa on Suomen talouteen tutustuttu kriittisestikin, että voisko tuonne nyt sijoittaa kaikki taskussa olevat 3 euroa vai mitähän ihmettä tässä tekisi. Ikäänkuin olisi tuon valmiiksi kopioidun tekstin ihan itse kirjoitellut mekaanikon töppösormillaan. Ihmetyttää kyllä tuo lippu! Miksi on noin noessa? Vai eikö ole ollut ihan varma lipun väreistä, että noh, laitetaan nyt jotain sinne päin.. Francesco Osanna
 
Henkilö, joka näitä juttuja Osanna groupille lähettää ei sata varmasti käännä niitä heille... OSANNA KIRJOITTAA, ETTÄ TAAS HEISTÄ PUHUTAAN HYVÄÄ!!

Voi olla että kääntääkin, ehkä Osanna luottaa siihen, että heidän some-seuraajansa eivät osaa suomea.
 
Huvittava on kans tää hänen bloginsa suomi-sivu, jossa on Suomen talouteen tutustuttu kriittisestikin, että voisko tuonne nyt sijoittaa kaikki taskussa olevat 3 euroa vai mitähän ihmettä tässä tekisi. Ikäänkuin olisi tuon valmiiksi kopioidun tekstin ihan itse kirjoitellut mekaanikon töppösormillaan.
Erikoinen toi Osannan blogi ja muut Osanna Advisors News -sivut. Jokainen blogijuttu/artikkeli on suoraan kopioitua tekstiä jostain artikkelista tai tutkimuksesta ilman mitään lähdeviittauksia.

Ilmeisesti tälläkin on tarkoitus hakea "uskottavuutta" kuten noilla lehtileikekuvilla somessa. Oletetaan että kukaan ei ymmärrä lehtileikkeiden tekstejä tai tajua nopeasti vilkaista onko blogin tekstit Osannan omia kirjoituksia vai muilta sivuilta varastettuja tekstejä.
 
Osanna Advisors -päivitys 1.3.2020 sunnuntai-iltapäivältä. Osanna tuskin saa painettua lehteä tilattuna kotiovelleen, joten hänellä luonnollisesti sähköpostiyhteys Suomeen, vaikka ei lehtien haastattelukysymyksiin halua vastata. Screenshotin yläreunassa näkyy isolla jonkun tekstin alareunaa, mutta noin vähästä on mahdotonta selvittää, mitä puhelimen näytön rajaamattomassa kuvassa on lukenut.


Osanna_01032020.jpg
Lehtileikkeen taustalla lukee ainakin osannagroup, joten lähettäjä kuulunee sisäpiiriin. Ehkä kääntääkin jutut, mutta osanna ei luonnollisestikaan halua antaa itsestään epäilyttävää kuvaa, kun taitaa pari muutakin siimaa olla vedessä. Kirjoittelu nostaa hänen yhtiöidensä arvoa koijattavien silmissä.
 
Toivottavasti tämä saaga päättyy rahapesusyytteisiin Mänttä-Vilppulan johtavia virkamiehiä ja politiikkoja vastaan, Hämeenlinnan tapaan...
 
Hämeenlinnassa ei kai saanut tuomiota kukaan muu kuin Kiemunki? Sekin siitä syystä että kuului sunnycarin hallitukseen? Itse en seurannut niin tarkasti tätä casea...
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 250
Viestejä
4 491 023
Jäsenet
74 171
Uusin jäsen
äänihaitta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom