Lupailin jotain kirjoitella noista Cleer Nexteistä. Verrokkina on toiminut Beyerdynamic DT1990. Molemmat on aika samalla tavalla tuunattu ja alkuperäiset ovh:t ei kauheasti eroa toisistaan. Beyer 599€/$ ja cleer $699. Toki nykyisin Beyerin hinta on tullut kivasti alaspäin.
Beyerdynamic on näistä kahdesta mukavampi. Epämukavaa beyerdynamiccia ei oo vielä kohdalle sattunut. Cleer ei ole paha sekään mutta parannettavaa olisi. Painoa on valmistajan mukaan 395g mikä on ihan ok. Valitettavasti johto on aivan helvetin painava. Canaren kumiruoska ehkä maailman isoimmalla 3.5mm plugilla. Johto on varustettu LEMO liittimin (HD800, Utopia). Tuo liitin tuo toki kivat high-end fiilikset mutta henkilökohtaisesti en sille ole koskaan lämmennyt. Se istuu (myös HD800:ssa) vähän turhan napakasti. Aina pelottaa, että se menee rikki irrottaessa. Lisäksi nuo liittimet tekee aftermarket johdon hankkimisesta hieman tyyriimpää.
Pannassa sais olla pehmustetta vähän lisää. Puristusvoima on aika kevyt joten päälaki joutuu kannattelemaan kuulokkeita vieläkin enemmän. Menee vähän hukkaan nuo paksut ja erittäin mukavat korvatyynyt. Toki isompi päinen saattaa arvostaakin lievempää puristusta. Säätövaraa pannassa riittää isollekin kuupalle.
Kun molemmat luurit on periaatteessa +500€ osastoa niin materiaaleilta odottaa jo aika paljon. DT1990 on pirun hieno ja laadukkaasti tehty. Omalla tapaa jopa hienompi kuin T1 gen1&2. Ainakin kuvissa gen3 on mun mielestä aika vaisu ilmestys.
Homma on kuitenkin niin, että Cleer on panostanut kuulokkeiden estetiikkaan ja materiaaleihin aivan urakalla. Dt1990 on rinnalla, arkinen, hiomaton vähän jopa prototyypin omainen. Uskomatonta sinänsä. En niin perusta tuosta violetista sävystä joka ei kuvissa oikein erotu mutta muuten ovat kyllä todella hienot. Kaikenlaista pientä muotoilua siellä täällä.
Ääneltään Cleerit on klassisen neutraalit(ei harman neutraalit). Valmistajan alkuperäinen idea oli yhden haastattelun mukaan haastaa HD800, mutta keskialueen tuunaus muistuttaa enemmän Beyerin T1(gen1)/Dt1990 kuulokkeita tai Focal Clearia. Elikkä mahdollisimman tasaisella vasteella mennään. Tuossa on aina se riski, että ääni jää hieman ohueksi tai esimerkiksi naisvokaalit korostuvat liiaksi. Cleer on selvästi miettinyt tuota. Midit rullaa hienoiseti alas 200hz alkaen mikä tuo ääneen hitusen runkoa ja mikäli tuota olisi lineaarisesti jatkettu 2khz asti kuulokkeita voisi keskialuetta kuvailla hieman lämmin sointiseksikin. Cleerissä on kuitenkin korostunut 2khz alue. Tuommoinen vaste taas usein korostaa yksityiskohtia musiikissa. Cleeri:llä on ilmeisesti ajateltu, että pystyisivät tekemään kuulokkeet jotka korostavat detaljeja mutta eivät kuulosta ohuelta. Sanoisin että siinä on melkein onnistuttu.
Tuo 2khz korostuma kyllä tekee äänestä todella kuulaan ja yksityiskohtia tyrkyttävän mutta vähän se saa soinnin keinotekoisen kuuloiseksi. Jotkut ovat kuvailleet Cleerejä metallisen kuuloiseksi, eikä se aivan huono kuvaus ole. Kuulokkeiden magnesium elementti vaikuttaa myös tuohon. Focaleiden omistajille lienee tuttua, millaista sointia tällä tarkoitan. Vaikka en harman curven ystävä olekkaan, toivoisin että bassoa olisi hitusen lisää. Sitä kautta sointiin tulisi hieman lisää munakkuutta. Muuten bassotoistosta ei voi valittaa, sitä on toki niukasti mutta minkäänlaista roll offia ei ole alabasson osalta. Nuo 4khz ja 6khz piikit diskantissa ovat harmillisia, mutta itse pystyn niiden kanssa kyllä elämään. Kaikki Beyerit, HD800, TH900 ovat ongelmallisempia diskantin suhteen, eikä myöskään Focal Clear aivan täydellinen tuolla alueella ole. Huomionarvoista on erinomainen kanavabalanssi. Se ei aivan yllä HD800 tasolle joka onkin tunnettu siitä, että driverit on viimeisen päälle matchattu. Nyt kun en enää omista HD800 tulenkin jatkossa käyttämään Cleerejä apuna, mikäli epäilen että mittauslaitteistossa on kanavien välillä jotain häröä.
Cleer vs HD800
Cleer VS Clear
Cleer VS DT1990 (dekoni elite velour)
Palataas vielä tuohon DT1990 vertailuun. DT1990:lla dekonin elite veloureita. Ilman niitä en juuri perusta DT1990:sta. Kaikenkaikkiaan kuulokkeet ovat hyvin samanlaiset. Molemmissa on omanlaisensa ongelmat diskantissa, edes nuo dekonin padit ei täysin korjaa noita Beyereitä. Toki ymmärrän, että tuo nyt vain on se miten Beyer tykkää virittää kuulokkeensa ja jotkut siitä tykkää. Itse käsittelen isoa diskantti piikkiä kuitenkin vikana, sitähän se on jos ajattelee että objektiivisesti hyvä olisi tasapainoinen ääni.
Noh, jokatapauksessa... Isoimpana erona noiden välillä on äänen niin sanottu puhtaus. Vaikka beyer ei missään tapauksessa järin verhoutunut ole, se on silti vähän utuisen kuuloinen verrattuna Cleeriin. Ajatellaan sitä vaikka tällaisen typerän vertauksen kautta. Beyer on huone, johon paistaa aurinko kesäiltana. Hyvin näkyy ja kirkasta on, mutta huoneessa leijuu pölyä jonka huomaa valon siihen osuessa. Cleerit on verrattuna kliinisen puhdas laboratorio keinovalossa. Varmasti Cleeristäkin omat verhoutumat löytyy jos rinnalle löisi jonkun Raal SR1a:n mutta tällaisenaan ääni on niin puhdas kuin mun korvat pystyy kuulemaan ilman parempaa verrokkia. Campfire Andromedat on tällä hetkellä lainassa, niihin olisi ollut mielenkiintoista verrata. Androissakin on mielestäni hieman verhoutumaa, joten voi olla, että Cleerit pesisi myös Campfiret tuossa suhteessa.
Toinen iso ero on äänikuva/imaging osastolla. Tuo stagen koko joka suuntana on molemmissa aika samanlainen. Cleer kuitenkin vie äänen lähteiden sijoittelun pykälää kovemmalle tasolle. Uskoisin, että tuo myös on seurausta tuosta äänen puhtaudesta. Cleerin tausta on todella musta minkä johdosta "Kenttään" ilmestyvällä äänellä on selkeämpi lähtöpiste ja siten myös sijainti. Tuossa Cleer on todella hyvä, ei vaan verrattuna Beyeriin vaan kaikkiin kuulokkeisiin mitä tässä vuosien varrella on tullut kuultua. Myös esityksen tyylissä on eroavaisuuksia, Cleer soi siinä mielessä paremmin, että vokalisti kuulostaa "isommalta". DT1990:lla vokalisti on enemmänkin sellainen pienehkö pläntti äänikuvassa. Beyerit ei missään nimessä ole huonot tuossa suhteessa, tuo on täysin tavallista. Cleereistä tulee vaan tuon "ison" äänen suhteen aika vahvat HD800 flasbackit ja se on hyvä juttu se.
Bassotoiston suhteen en mainittavia eroavaisuuksia havainnut. Ehkä yleensä Cleerissä on hitusen napakampi basso, ehkä. Itseasiassa tykkään Beyerin bassosta enemmän analytical/balanced padeilla. Mielestäni Dekonin padit tuo vähän velttoutta tuohon toistoon.
Diskantit tosiaan on ongelmalliset molemmilla. Dekonin padit parantaa tosiaan Beyerin tilannetta, ja nyt en enää osaa sanoa kumpi on enemmän ärsyttävä. Selkeä ero on kuitenkin sibilanssissa, Beyereillä on tuossa todellinen ongelma. Jatkuvasti se ei häiritse mutta esimerkiksi Queen: Don't stop me now (2011 remaster) on semmoista sihahtelua että pistää kiukuttamaan.
Vahvistin tarpeesta sen verran, että Cleeriä ajelee melkein millä tahansa. impedanssi on 16ohm ja ilmoitettu herkkyys 92db/1mW. Tuota herkkyyttä hieman vähän ihmettelen, koska 92db ei ole paljon. Todellisuudessa kuulokkeet käyttäytyvät kuin olisivat paljon herkemmät. Tuota on muutkin ihmetelleet. SMSL SP200 vahvarilla Beyerdynamicit vaativat nupin kääntöä noin tuplat saman voluumin saavuttamiseksi.
Cleerin modaus potentiaali on vielä mainitsemisen arvoinen asia. Kuulemma poistamalla taustapaperin kupin pohjilta, voidaan vähentää kuppien sisäisiä heijastumia ja tämä pienentää basson säröä ja lisää dynamiikkaa. En ole vielä kerinnyt tuota modia kokeilla. Uskoisin myös, että noille treble piikeille olisi jotain tehtävissä.
Kaikenkaikkiaan Cleerit on positiivinen yllätys. Beyerit dekoni padeineen lähtee (taas) kiertoon ja Cleerit jää taloon modattavaksi. Cleerin patentoitu raudaton 20 osainen magneetti systeemi taitaa olla ihan toimiva systeemi, eikä vain markkinointiosastojen juttuja. Soinnin puhtaus, yksityiskohtaisuus, imaging on ehdottomasti parhaita, ellei jopa paras mitä alle tonnin olen kuullut. Varauksetta noita en kuitenkaan voi suositella, diskantissa on ongelmansa, 2khz soi hieman luonnottomasti, lisävarusteet on hintaisekseen olemattomat(vain kantopussi), varaosien saatavuudesta ei ole tietoa ja käyttömukavuus ei ainakaan minulla ole aivan ideaali. Käytettynä noita voi kuitenkin löytää 350-450 eurolla ja tuohon hintaan ovat kyllä kokeilemisen arvoiset varsinkin jos arvostaa Hifimania hiotumpaa(kestävämpää) rakennetta, Beyereiden diskantti aiheuttaa hermojen kiristystä tai budjetti ei taivu Focalin kuulokkeisiin.