Olet ihan oikeassa, kyllä siinä kaapeloinnissa ainakin maahan menee väkisin aikaa. Eli ainakin kaivutyöt valmiiksi jos maahan laittaa. Ja kovin syväänhän kaapelia ei ole pakko saada kunhan suojataan muutoin riittävästi. Mukavampi maassa jos sinne mitenkään onnistuu. Mutta ehdottomasti putkeen tuollaisessa kohdassa jossa maaperä on mitä on.
a) Ei välttämättä tarvitse. Jos siellä mökin keskuksessa on sopivasti tilaa niin kyllä ne tarpeelliset voi sinne laittaa
b) Riippuen siitä, laitatko maahan vai ilmaan. Vetäisin joka tapauksessa 5x2,5mm2 kaapelia. Maahan menee MCMK ja ilmaan sitten muuta. MMJ:tä saa MMJK:na kannatinvaijerin kanssa mutta joku paremmin muistava kertonee, kielsikö joku pykälä MMJ+vaijeri+nippusiteet -yhdistelmän. En lähde arvaamaan koska en muista.
c) Uutta asennusta joten vikavirtasuojan perään. Ja muutoinkin tuollaisessa paikassa ehdottomasti paikallaan.
d) Kuva keskuksesta voisi olla ihan paikallaan. Tai jos on vanha tulppasulakekeskus niin jo ilman kuvaakin VVS on käytännössä pakko asentää ulkopuolelle omaan laatikkoonsa. Eli tämän kaltaisia tulee huomioitavaksi.
En laittaisi 10A perään vaan suoraan suosiolla 3x16A. Ei juuri kustannuksia nosta ja saat samalla sinne saunan seinään voimavirtarasian tai ainakin mahdollisuuden sille. Tosin tällöin siellä saunalla onkin sitten oltava välisulake jos valaistusta haluaa johdottaa 3x1,5mm2 kaapelilla. Ja jos 3~ tarvetta ei ole niin jossakin kohden sinne saunalle tulee kuitenkin tarve tehdä puita ja se sähkösirkkeli / halkaisukone onkin enemmän, mitä 10A kestää. Eli jo silläkin vähintään 1x16A. Tosin tottakai voi olla 1/2x16A pistorasioille ja 1x10A valaistukselle jolloin se 1,5mm2 riittää niille siellä saunalla.
Säästää niitä sähkärille maksettavia tunteja kun piirrät (jollei ole valmiina) saunasta pohjakuvan ja merkitset, mihin haluat mitäkin. Läpivientimahdollisuuksia on niitäkin ihan hyvä katsella valmiiksi. Ja jos kyse on jostain hirsirakennuksesta tms johon ei halua johtoja "pitkin seiniä", on hyvä miettiä etukäteen sitäkin puolta.
Ja vaikka sauna onkin kyseessä niin riittävästi pistorasioita. Se yksi kaksiosainen siellä saunatuvan puolella ei nykyään kyllä riitä yhtään mihinkään.
Ihan fiksuja ideoita sinällään jättää "kasvunvaraa" kun nyt kerran sähköjä on vetämässä, mutta tuonkin voinee vetää överiksi ja sitten lopulta kustannukset ovat tuplat sen mitä olisi "perusratkaisulla". Kolmea vaihetta ei tule saunamökissä tarvitsemaan, kiuas on puulla ja sirkkelit, oksasilppurit yms. isommat askarteluvälineet otetaan sitten päämökistä, jos sellaisia koskaan tarvii. Saunamökkiin tarvii siis vain muutaman pistorasian ja kattovalaisimen, joten varmaan vaikka 1x 10A riittäisi, mutta ero 1x 16A lienee niin pieni että lienee sama laittaa sen mukaan.
Keskus on mallia tulppasulake. Jos/kun vikavirtasuojan tarvii, niin se vaatinee jonkinlaisen oman erillisen kotelon. Näyttää vähän että ei ehkä taida saada tuohon nykyiseen keskukseen järkevästi kiinni(kuva alla)?
Mikäli ei saa järkevästi sijoitettua tuohon olemassa olevaan keskukseen, niin onko tuolle jotakin erityisiä vaatimuksia minkälaisen boksin tuohon pitää laittaa ja mitä sinne tarvii saada (VVSn lisäksi) sisälle sopimaan?
Liesi on mökissä poistettu käytöstä, eli siinä olisi valmiina kolme tyhjää 16A paikkaa mistä yhdestä voisi ottaa tuon saunamökin sähkön. Toisesta voisi vetää päämökin päätyyn yhden ulkorasian toisen 16A paikan takaa, mikä tarvinnee oman vikavirtasuojan?
Mökkien välinen "maa" on kivikkoa, jossa saattaa jossakin kohtaa olla 5cm multaa, mutta pääosin pelkkää kiveä. En siihen lähde kyllä mitään kaivamaan, eli johto pitää vetää ilmassa mökkien välille. Mökkien välinen vaijeri ei tarkemmassa tutkiskelussa ollut enää hirveän terhakka, joten se pitää vetää uusi tai sitten tuollainen "itsekantava" kaapeli mökkien välille voisi olla vaihtoehto (vaijerille sinällään ei ole enää mitään muuta tarvetta). Onko tähän jotakin suosituksia mitä kaapelia tuohon pitää käyttää? Joko isekantavana, tai erillisen vaijerin varassa..?
Saanko pykälien puolesta itse vetää johdot mökin sisälle kattoon/seinään pistorasioille, valaisimelle ja kytkimelle, jos sen itse johtojen kytkemisen osuuden jättää ammattilaiselle?
Varmaan tuo pitää erikseen sitten vielä kysyä ja varmistaa siinä sähkömiestä paikalle tilatessa, mutta jos nyt tässä jo (esi-)suunnitteluvaiheessa tietäisi suunnilleen mitä voi ja on järkevää tehdä itse. Eikä tuo varmaan tuhottoman kallis olisi vaikka teettäisi kokonaan ammattilaisella, mutta kun tässä nyt on lomautusten muodossa vapaata aikaa ja intoa askarrella, niin kait tuossa muutaman satasen säästää jos itse pystyy valmistelemaan työläimmät osuudet...
Yllättävän monta muuttujaa näinkin näennäisesti helpossa "projektissa" vaikuttaa olevan. Johtojen veto kattoon & seiniin vaatii kyllä hieman funtsimista että saa järkevästi toteutettua, kun taitaa joutua pinta-asennuksena vetämään ja ihan hirveää sykkyrää ei sinne haluaisi...