Syksyllä edullinen sähkösoppari loppuu, niin olisi tarkoitus alkaa optimoimaan LVV ohjausta. Optimointiin olisi hyvä saada kuuman veden lämpötila, niin onko LVV varustettu ylimääräisillä mittayhteillä? Onko tietoa missä LVV mallissa voisi olla mahdollisuus lämpötilan mittaamiseen (LVV voisi uusia kokonaan, kun on niin vanha).
Sähkövastuksilla lämmitys ?
Ilmeisesti ajatus sellaisesta varaajasta jossa perus termarit ja ajatus se säätää kuumaksi, ja sitten erillisellä automatiikalla välillä salli matalammat lämmöt. Eli itse toteuttaa erillisella automatiikalla noita sähkönhinta optimointeja, mutta myös turvata lämpimän veden riittävyys.
Liikkeestä varmaan kysyä, ei heittää ehdotuksia, mutta jos ei ylimääräistä, niin hätäpaikkona käyttää mittarin yhdettä , jos luottaa sitten oman automatiikan näyttöön.
Menevän, kiertovedenpaluulämpötila, voi usein riittävästi mittailla putken pinnasta, ja jos mittaa ennen lämmönsäätöventtiiliä, niin riittäiskö se. (ei tarvi putkaria pyyttää lisään yhteitä.)
Ikkunoiden huurtumisesta kyselisin. Kyseessä on uudehko taloyhtiö, jossa on alusta saakka ollut ongelmana, että osassa ikkunoista uloimman lasin sisäpinta huurtuu (ja pakkasilla myös jäätyy) syksystä kevääseen. Rakentaja syyttää ilmanvaihtoa, vaikka samaan syssyyn toteaa että iv on aikanaan mitattu ja säädetty, ja siihen vedoten kieltäytyy mittauttamasta ja säätämästä sitä uudelleen (asuntokohtainen koneellinen tulo ja poisto LTO:lla). Ihmettelen myös sitä, että jos syy olisi asunnosa vallitsevan ylipaineen, miksei kaikki ikkunat huurru? Toisaalta rakentaja syyttää myös ikkunoiden asennusta ja tiivisteitä, eli että karmit olisi säätämättä ja/tai tiivisteet falskaa. Jossakin asunnossa ikkunoita oli vaihdettu ja jossakin korjailtu karmien asennusta, ja nämä olivat poistaneet ongelman. Ikkunavalmistaja pesee kätensä.
Mitähän tässä nyt pitäisi osata vaatia ja keneltä, että ongelma saataisiin ratkaistua?
Maalikkona käsitys ettei ihan tavatonta.
Jos ilmanvaihto on tasapainossa, lievä alipaine, niin voi silti jotkin modernit ikkunat huurtua, jos ja kun niissä ei ole vanhaan malliin tuuletusreikiä. Kerros, ilmansuunta, avoin ympäristö, puustoa.
Mutta homman selvittelu taitaa alkaa siitä ilmanvaihdon tarkistamisesta, ja asukkaalta kysyä mitä asentoja käyttää, eli pitääkö koneen kotona/tehostus asennoissa.
Jos uudiskohde, ja käyttöohjeiden mukaan, ja IV koneiden huolto hoidettu (mm. suodattimet), niin sinne painetta, mistä jo olet kysellytkin.