Kysytäänpäs täällä kun sopii ehkä paremmin kuin muut ketjut.
Elikkäs sähkölämmitteisen (kaksi ILPiä tilattu) kämpän energiatehokkuutta olisi tarkoitus tehostaa. Talossa on koneellinen poistoilmanvaihto huiparilla, poistot kylppäreissä, keittiössä ja useampi kellar(e)issa. Yksi iso sähkösyöppö varsinkin lapsiperheessä on käyttöveden lämmitys. Olen törmännyt
tällaiseen vehkeeseen (Multiheater ECO PILP), josta löytyy harvinaisen vähän suoraa kokemusperäistä tietoa. Noin teoriassa homma on sinänsä looginen, eli sen sijaan että ajetaan vaivalla lämmitetty jäteilma harakoille, otetaankin siitä ensin lämpö talteen ja sitten ajetaan vain se kylmentynyt ilma ulos. Ihan sama periaate kuin tavallisesa PILPissä, mutta tuo on tarkoitettu pääosin käyttöveden lämmitykseen. Edullinen hinta tarkoittaa, että jos COP on lähelläkään luvattua, TMA varsinkin näillä sähkönhinnoilla pitäisi olla hyvin kohtuullinen.
Parhaitenhan tuollainen varmaan toimisi jos olisi vesikiertoinen lämmitys, mutta ainakin myyntipuheiden mukaan toimii myös sähkölämmitteisessä talossa. Tuloilman voi ottaa suoraan ympäröivästä huoneilmasta (esim. teknisesessä tilassa hukkalämpö), mutta esitteessä mainitaan myös:
"Ilmanvaihtoliitännät ovat laitteen päällä. Tuloilma voidaan ottaa vapaasti laitteen päältä tai mistä tahansa poistokanavasta. Jos talossa on LTO-kone, otetaan ilma sen jäteilmalähdöstä. Kylmä poistoilma, josta Multiheater on ottanut lämpöenergian talteen, johdetaan ulos."
Talon lämminvesivaraaja sijaitsee isossa (n. 35 m2) kellarissa, johon tulee yksi raitisilmaventtiili (ilmeisesti) suoraan ulkoa ja tilassa on kaksi poistoilmaventtiiliä, jotka menevät huipparille.
Ajatuksen tasolla siis pyöritellyt jotain tällaista systeemiä:
Eli toinen kellarin nykyisistä poistoventtiileistä käännettäisiinkin imemään poistokanavistosta jäteilmaa ja vastaavasti kylmä jäteilma ajetaan pihalle tuloilmaventtiilin kautta. Näin saataisiin varastettua lämpöä vehkeeseen ja todennäköisesti ainakin hyvin pitkälti esilämmitettyä käyttövesi kohtuullisella teholla, varsinkin kesäaikaan kun "turhaa" lämpöä on erityisen paljon. Lisäksi jos näyttää siltä, että homma pelaa ja lämpöä tuotetaan liiaksikin, tuohon voisi tuupata vielä konvektorin hoitamaan kellarin lämmityksenkin, sinne kun ILPien lämpö ei tule ulottumaan kovin hyvin. Ongelmana tässä tietysti tulee se, että kellaritilan ilmanvaihto menisi vähän sekaisin, koska raitisilmaventtiili poistuisi käytöstä (jäljelle jäisi toki vielä yksi poisto). Ja olikos joku laki, asetus tai muuten vaan sääntö sano, että jäteilman pitäisi poistua katolta? Tuossahan poistoilma hönkisi pois sitten jostain seinäventtiilistä.
Toinen vaihtoehto olisi se, että valjastaisi tilan kahdesta poistoventtiilistä toisen tuloksi ja toisen poistoksi, mutta en tiedä pyörisikö siinä lähinnä se kylmä ilma loppuviimein? Silloin tilaan ei myöskään jäisi yhtään vapaata poistoa. Yksi riski olisi mahdollisesti se, että poistokanavisto muuttuu ylipaineiseksi ja kylppäreiden yms. poistot hönkiikin jäteilmaa ulos. Vehkeen tulo- ja poistoilman pitäisi kyllä olla tasapainossa, että tuo ei liene kovin todennäköistä, mutta en sitten tiedä mitä tuommoinen kanavisto tuumaa jos sinne ruvetaan tuuppaamaan isompi määriä kylmää ilmaa.
Mitenköhän tuollaisessa systeemissä ylipäätään kannattaisi huipparia ajaa? Varmaan pienemmällä teholla ainakin, että PILP saisi imettyä enemmän. Vaiko kokonaan tukkoon, jotta mahdollisimman paljon ilmaa saadaan PILPille? Toisaalta mitenköhän hyvin tuo oikeasti ylipäätään toimisi, että ylöspäin tahtovaa lämmintä ilmaa imettäisiin talon alimpaan kohtaan...
Varmaan joku LVI-suunnittelija osaisi vastata ja varmaan sellaiseen otan muutenkin yhteyttä jos tuohon hullutukseen lähden. Lähinnä olisi kiva kuulla onko foorumilaisilla tuosta tai vastaavista viritelmistä kokemusta, vai kuulostaako koko vehje ja nää suunnitelmat ihan höpöhöpöhommilta?