Jos varaajan lämpö on 55 ja avaat kuumavesihanan, niin varaajan lämpö madaltuu kun toisesta päästä tilalle menee kylmää vettä sinne varaajan sisään. Ellei toki ole avoin järjestelmä mallia pönttö katolla, jota aurinko lämmittää ja omavoimaisesti valuu tyhjäksi ja sitten vasta täytetään
Näin, jos on kyseessä valmis käyttövesi. Tai jos puhutaan kierukkavaraajasta, niin eihän sitä saman lämpöistä tule alunperinkään kuin se tilavuus, joka on alunperin hengannut varaajan sisällä olevassa putkessa ja virtauksen aikana aina alle varaajan lämpötilan. Sitä juuri edellä hain, että tasan 55-asteisesta varaajasta ei tule pisaraakaan tasan 55-asteista vettä suihkulle(jos joku teoriassa haluaisi) ja lämpö laskee heti tästä alkaen.
Toiseen aiheeseen; Laskin juuri karkealla termodynamiikan perusoppimäärällä, että omassa vapaa-ajan mökkerössä 35 litran käyttövesivaraajan lämmitys 50 asteella vastuksen kytkeytyessä päälle kestää niukasti alle tunnin. Varaajan vastus on siis nimellisesti 2 kW ja tyyppikilven mukaan 220 voltin laite, joten hihavakiolla oletan sen yliohjatuksi 2,1 kilowattiin jolloin 50 astetta nousua ottaisi 3500 sekuntia. Jos pönttö siis päästetään 85 asteen ylärajasta aloittaen niin haljuksi että pytyssä olisi 35 astetta, minkä jälkeen vasta lotraaminen loppuisi jonkinlaisena worst casena. Kuten sanoin, karkealla perusoppimäärällä, huomioimatta kerrostumista mitenkään ja olettaen veden lämpötila samaksi koko massassa. Tuolla pystyy siis tämän laskelmankin perusteella alle tunnin välein käymään ihan ajan kanssa kuumassa suihkussa, vaikka koko lämpökapasiteetti olisi purettu, ja vesi on riittänyt. Tätä ei toki käytetä missään saunaosastolla vaan asumuksessa on tasan yksi suihku vessassa ja muutenkin varaajasta otetaan lämmintä käyttövettä tuon pienen kylppärin lisäksi vain keittiöön tarvittaessa.
Mitäkö merkitystä tällä tiedolla tai skenaariolla on? No, melkoinen epäsuhta on nähtävissä. Isot jopa yli 200 litran varaajat 3 kilowatin vastuksella ovat sitten ikuisuuden kylmiä(tai kerrostuminen huomioiden kylmenevät käytössä hätäiseen) kun sattuu se kerta, että joku(tai useampi) alkajaisiksi ottaa oikeasti lämpimän maratonsuihkun. Ei hyvä. Vielä tämä tietysti yhdistetään usein yösähkösaiturointiin eli pytty ei ole alunperinkään ihan kuuma. Juu, tietysti kerrostuminen jne, mutta tuskin ainakaan vaaka-asentoisella pytyllä kovin lämmintä vettä keittiöön otetaan sitten kun varaaja on kerran purettu. Jos satun köyhänä niin persaukiseen ratkaisuun, että akan painostuksesta investoin taloon, jossa ei ole kovin kehittynyttä lämmitysratkaisua eli käyttövesi tehdään oletuksena sähköllä, niin mitä parempia vaihtoehtoja on? Tietenkin osaratkaisuna isompi sähköteho maltillisella tilavuudella ja/tai erilliset varaajat vesipisteille tietysti tulee mieleen. Säästösyistähän niitä mopovaraajia laitetaan, ja ymmärrettävästi niissä on pieni investointi. Kuitenkin lähtötilanne on se, että lämmintä käyttövettä lotrataan ihan perkeleesti eli mikään nyrkkisääntölaskelma ei päde.
Mutta onko käyttöveden lämmitys suoraan tarpeen mukaan kaasulla ihan kuolleena syntynyt ajatus Suomen oloissa? Onko kenelläkään käytössä? Tällainen hullu ajatus tuli mieleen ja vaikka tätä selittäessäni tajusin jo, että taitaa olla täällä sähköön verrattuna kallista ja säiliöpuolellakin ongelmaa pakkastalvien takia, niin päätinpä skenaarioida. Ainakin siitä tulisi ympäristöväen ulinan takia hirveän hyvä mieli jos lämmittäisi veden kaasulla ja talon vaikka kivihiilellä.