Kuntosali, urheilu ja painonpudotus

Tavoitteena rasvan polttaminen.

184cm/103kg/26.6% rasvat.

Kolme kovaa tunnin punttitreeniä viikossa. Lisäksi yksi matalasykkeinen (0,5h-1h) ja yksi aerobinen (0,5h-1h) harjoitus plus kävelyt päälle.

Ajattelin lähteä kokeilemaan 2600kcal/päivä. Omasta kulutuksesta ei ole tarkempaa tietoa, laskurit väittivät kolmea tonnia. Miltä vaikuttaa?

Erittäin fiksulta, varsinkin jos ei valmiissa maailmassa ole kiire mihinkään. Jos oot 30-40-vuotias niin noilla spekseillä sun perusaineenvaihduntas on luokkaa pyöreesti 2150-2200 kcal/d ja siihen sit aktiivisuus päälle riippuen millasta työtäkin teet (toimisto/istuminen vai raksatyöläinen) ja mitä se sun kova treenis oikeesti on niin todennäköisesti saatat olla hyvinkin sopivassa ~0,5 kg/vko rasvanpolttotahdissa. Toki jos teet raksahommia tai reenaat ihan törkeen kovaa, niin voi olla liiankin suuri vaje. Ikä ja ammatti/työaktiivisuus merkkaa kyl.

Mut ainahan sä voit säätää lisää tai vähemmän kaloreita tilanteen kehittyessä.
 
Tavoitteena rasvan polttaminen.

184cm/103kg/26.6% rasvat.

Kolme kovaa tunnin punttitreeniä viikossa. Lisäksi yksi matalasykkeinen (0,5h-1h) ja yksi aerobinen (0,5h-1h) harjoitus plus kävelyt päälle.

Ajattelin lähteä kokeilemaan 2600kcal/päivä. Omasta kulutuksesta ei ole tarkempaa tietoa, laskurit väittivät kolmea tonnia. Miltä vaikuttaa?

Kolme kovaa punttitreeniä viikossa kuulostaa kovalta määrältä.

Jos taustalla ei ole vuoden tai useamman punttitreeniä, niin lähtisin kahdella kovalla punttitreenillä viikossa.

Ja punttitreeneissä joka kolmas tai neljäs viikko kevyt ja sitten keskiraskas ja yksi tai kaksi kovaa viikkoa.
 
Kolme kovaa punttitreeniä viikossa kuulostaa kovalta määrältä.

Tästä muuten kysely kaikille: Koska viimeks ootte nähny salilla, et joku vetää kovaa jotain kyykkykuolemaa tai ylipäätänsä treenaa kovaa ihan millä tavalla vaan? Tai edes silleen, että kesken treenin tarttis oikeesti jotain banaania/intraa muuten ku näön ja muodin vuoksi? Eikä lasketa, jos aloittelija tekee yhen liikkeen failureen. >99,9 % puuttuu sellanen tappamisen meininki ja fokus treeniin/sarja-analyysi ja seuraavaan henkisesti valmistautuminen. Läpsytellään sarjatauolla vähä somea puoli tuntia.

Mikä teidän mielestä on kovan punttitreenin määritelmä/raja, kun toiselle se voi olla vaan jonku liikeluettelon läpipääsy 2,5 kg isommilla ku ed. viikolla vs. toiselle vaikka 10/15/20 tonnin kokonaisvoluumi yhdelle käynnille vs. toiselle haukkarit hapoille ja failureen?

Siks käsite kova salitreeni on aika häilyvä, kun siitä ei tiedä Erkkikään, mitä se voi mahdollisesti tarkoittaa. Voi olla ihan satujumppa sille itselle suorittajallekin ja se vaan luulee treenaavansa kovaa. Tossa Benedict-Harrisin laskumenetelmässä AINA jengi yliarvioi sen aktiivisuustasonsa ja treenikovuuden kun kaupassa käyntikin lasketaan raskaaksi liikunnaksi.

Mut sehän on tosiaan näin, et 2 kovaa punttia viikossa kyllä riittää ja 1 kova riittää ylläpitoon vallan mainiosti, parhaimmillaan kehitykseenkin jos on irtiottokykyä ja masokistin luonnetta.
 
Itse simuloin joskus, että kuvittelee sarjassa, että on jossain hengenvaarallisessa tilanteessa. Voimat pitää käyttää loppuun, niin ehkä pelastuu.

Tosiasiassa tietysti 70% rasituksesta on optimi, mutta tuolla voi varmistaa, että ei tee ainakaan liian kevyttä.
 
Viimeksi muokattu:
Aikamoisia yleistyksiä masaf2:lla.

Esimerkiksi lineaarinen progressio (2,5kg isommat painot kuin edellisellä viikolla) on äärimmäisen raju progressio, jolla esimerkiksi kyykkyyn tulee vuodessa 130kg lisää sarjapainoihin. Tuota pari vuotta ja voi lähteä olympialaisiin. Toisaalta tuollainen tonneihin perustuva kokonaisvoluumi on sen luokan broscienceä ja junkvolumea, että oksat pois.

Siinä ollaan kyllä samaa mieltä, että ihmiset pääosin ei osaa arvioida kuinka lähellä failurea ovat, eli RPE (salikontekstissa kuinka lähellä failurea ollaan) koetaan korkeammaksi, kuin se aidosti on. Ero voi olla ratkaisevan suuri.

2 kovaa punttia viikossa riittää, mutta mihin? Ei ainakaan optimaaliseen hypertrofiaan, vaikka voimatasot kyllä voi nousta. 1 kova treeni nykytiedon mukaan tosiaan vaikuttaisi olevan riittävä ylläpitoon.

Summa summarum. 3 kovaa treeniä viikossa 1-jakoisella treeniohjelmalla on aloittelijalle(ja miksei jo kokeneemmallekkin) erittäin hyvä lähtökohta, kunhan ei treenaa peräkkäisinä päivinä. Siinä pääsee jo tuohon 10-20 sarjavoluumiin per lihasryhmä, joka on hypertrofian kannalta hyväksi todettu.
 
Sekin tietysti sitten, että kannattaa myös säästellä suurimpia 110 % asenteita vaan tärkeimpiin, joka lämppäsarjassa ei kannata henkisesti riehua kun muuten menettää merkityksensä. Siltihän mentaalipuolella lämppä tulisi oppien mukaan nostaa kuin 1RM ja 1RM kuin lämppä.
 
Aikamoisia yleistyksiä masaf2:lla.

Esimerkiksi lineaarinen progressio (2,5kg isommat painot kuin edellisellä viikolla) on äärimmäisen raju progressio, jolla esimerkiksi kyykkyyn tulee vuodessa 130kg lisää sarjapainoihin. Tuota pari vuotta ja voi lähteä olympialaisiin. Toisaalta tuollainen tonneihin perustuva kokonaisvoluumi on sen luokan broscienceä ja junkvolumea, että oksat pois.

2,5 kg viikkonousulla tarkoitin aloittelijoita, koska sanomattakin selvää ettei sillä kukaan muu tee pidempään.

Tonneissa ja kokonaisvoluumeissa kannattaa vähän perehtyä urheiluhistoriaan ja -kirjallisuuteen esim. valmentajanäkökulmista. 1960-luvulta lähtien esim. pn-olympiamenestyjät tehneet sitä aina ja voimanostossa 1990-luvulla ekat varustepuolen >1000 kg yt:t rakennettiin tuolla / apinoimalla noita olympialaisten pn-menestyjien metodeja. Semmosta broscienceä ja junk volumea, mut muuten vaan maailmanmestarit ym. käyttää (edelleen). Esim. 9 vkoa ennen olympialaisia aloitetaan 4 viikon kilovolyymijakso kyykyssä jne. ajaen rajusti pelkkiä nostotonneja ylöspäin se 4 vkoa, sen jälkeen 4 viikon piikkausjakso ja viikon herkistely ja sit olympialaiset. Simppeliä, tieteellistä, ikävää luonnetta kysyvää turpa kii -menoa mikä toimii teknisiin voimalajeihin. Esim. muuan Tero Pitkämäkikin kyykkäili vielä MM-finaalin alla lämmittelykentän salilla herkistelyjä (jos et oo kuullu, niin kaveri voittanu 26 Timanttiliigan osakilpailua, Ruuskanen on voittanu yhen ja Wilma Murto yhen, kukaan muu ei koskaan ikinä ainuttakaan).
 
Juu, ei mitään korrelaatiota salikäyntiin noilla historian opeilla. Nykyaikaista tutkimusta on tehty runsaasti salikävijöille ja itse nyt lähinnä oletin leissaajan olevan enemmän tavallinen salillakävijä, kuin spesifiin lajiin treenaava eliittiurheilija.

Älä siirrä maalitolppia.
 
Juu en, en puhunut leissaajasta vaan yleisellä tasolla spekuloin, että pirun laaja/mahdoton käsite tuo "kovaa treenaaminen". Toki kun ei tiedän mitä se meinaa ja treenitaustaa, niin paha sanoo kokonaiskulutuksesta.
 
Siinä on vähän mallia, mitä se tarkoittaa kun vedetään oikeasti kova punttitreeni:



Videon pituus on 5 minuuttia ja tuosta puolesta välistä eteenpäin näkyy se kova treenisarja maastavedossa.

Olen tainnut aiemminkin tähän ketjuun tuon videon linkittää.

Onnea vain sille, joka kolmesti viikossa vetäisee aloittelija noin päätyyn saakka vaikka maastavetoa. Ja onnea myös sille, joka maailman tason tekijäksi edistyneenä vetää tuolla tasolla treenit "edes" kerran viikossa.

Oikeasti tuolle tasolle (suhteessa omaan voimatasoon) tasolle vetäminen vaatii keveitä viikkoja väliin.

Tuossa vielä vähän Aholan kommenttia miten treenaa nykyään 53 tai 54-vuotiaana:


"Polvi natisee
Aholalla on selkeät askelmerkit maalinsa saavuttamiseksi. Tällä viikolla hän jatkoi treenejään 50 noston sarjalla, jossa lähtöpaino oli 55 kilossa ja päätepysäkki 235 kilossa.
Ensi viikolla sarjaan tulee kympin korotus, joten ensimmäinen rauta on 65 ja viimeinen 245 kiloa. Ensimmäisellä kierroksella nostoja on yksi ja niitä lisätään aina yksi lisää viikko kerrallaan.
– Aina 275:een mennään. Sitten siellä pitäisi olla se ykköskunto, missä mä sen haluan olevan, Ahola toteaa.
Treeni on kovaa, mutta maltti on mukana.
– Se on semmoinen 7–10 päivän väli oltava vetojen välillä tällä iällä, ettei mene tukkoon.
Aholan polvi on ollut niin kovilla, että sen kunto saattaa pahimmassa tapauksessa jopa vesittää koko ennätysurakan. Raa'an voiman kanssa vuosikymmeniä tekemisissä ollut mies osaa suhtautua vaivoihinsa mutkattomasti.
– Kipuja nyt on, mutta niin on kaikilla."​


Pointti on siinä, että kannattaa aloittelijana ja pidemmän aikaakin rautaa vääntäneenä muistaa ne riittävät palautukset treenipäivien välillä ja ottaa se kevyt viikko 3-4 viikon välein ja sitten taas alkaa nostaa kuormitusta vaikka hieman korkeammalla kuormitustasolla mitä sen jakson 3-4 viikkoa sitä ennen teki. Tyyliin muutama prosentti lisää painoja tai pidempää sarjaa kuin aiemmin tai useampi sarja tai jotain uutta liikettä lisänä mukaan. Sitten taas keventää ja sama uudelleen "n+1 kertaa". Kerran vuodessa vaikka pitää kuukausi sitten pitää kokonaan taukoa punttisalilista. Vaikka kesälomalla tai milloin se itselle parhaiten sopii.

Huomattavasti parempaa se kehitys on noin kuin takomalla joka viikko maksimikuormituksen kanssa useamman kerran viikossa. Sellaisella tulee yllättävän pian seinä vastaan. Ja riskit loukkaantua ja saada kaikenlaisia rasitusvammoja ovat isot.

Itse suosittelen kahta punttisalitreenikertaa viikossa. Ja sitten muina päivinä mahdollisesti muuta liikuntaa. Toki sitä voi ajoittain käydä vaikka 3-4 kertaa viikossa punttisalilla vaikka kuukauden ajan jos siltä tuntuu. Ja välillä sitten vaikka kerran viikossa käydä jos siltä tuntuu tai on muuta kiirettä elämässä. Ei tuo punttisalilla treenaaminen niin vakavaa ole, ja siitä ei kannata stressiä ottaa ja paineita. Sen mukaan tekee kuin se tuntuu mielekkäältä. Ja muistaa se, että se lihasten kasvattaminen tai voimien vahvistaminen on todella hidasta hommaa ja siinä puhutaan helposti vuosista ennen kuin oikeasti isoja muutoksia alkaa saada. Selkäkivut ja muut vaivat siinä kuitenkin muutamassa kuukaudessa jo alkaa helpottaa ja jaksaminen arjessa.
 
Jäin miettimään, että miksi on tyhmää mitata voluumia tonneissa?
Se ei ole yleisesti käytetty metriikka, eikä mitenkään normaali salikävijän progressiota ajatellen relevantti tieto.

Otetaan esimerkiksi vaikka kyykky, jalkaprässi, alatalja, vipunostot ja preacher hauiskääntö. Tavoitteena 10/15/20 tonnin kokonaisvoluumi (mihin tartuin aiemmin).

Kyykyn sarjapainot 60kg, jolla jaksaa tehdä 3 sarjaa, 8 toistoa. Kokonaistonnit 60x3x8 = 1,44tn
Jalkaprässillä sarjapainot prässistä riippuen 80-360kg, otetaan nyt vaikka 240kg. 3 sarjaa, 10 toistoa. 240x3x10 = 7,2tn
...

Mietitään kehityksen kannalta merkityksellistä ylikuormitusta. Voit lisätä kyykyssä vaikka 2,5kg sarjapainoihin tai tehdä 3x9, tonneina jos haluaisit nostaa vaikka 1,48tn seuraavalla kerralla, niin aika hankalaksi menisi? Ja siihenhän pääsisit vaikka nostamalla 40kg:llä yhden noston!
 
Se ei ole yleisesti käytetty metriikka, eikä mitenkään normaali salikävijän progressiota ajatellen relevantti tieto.

Otetaan esimerkiksi vaikka kyykky, jalkaprässi, alatalja, vipunostot ja preacher hauiskääntö. Tavoitteena 10/15/20 tonnin kokonaisvoluumi (mihin tartuin aiemmin).

Kyykyn sarjapainot 60kg, jolla jaksaa tehdä 3 sarjaa, 8 toistoa. Kokonaistonnit 60x3x8 = 1,44tn
Jalkaprässillä sarjapainot prässistä riippuen 80-360kg, otetaan nyt vaikka 240kg. 3 sarjaa, 10 toistoa. 240x3x10 = 7,2tn
...

Mietitään kehityksen kannalta merkityksellistä ylikuormitusta. Voit lisätä kyykyssä vaikka 2,5kg sarjapainoihin tai tehdä 3x9, tonneina jos haluaisit nostaa vaikka 1,48tn seuraavalla kerralla, niin aika hankalaksi menisi? Ja siihenhän pääsisit vaikka nostamalla 40kg:llä yhden noston!

No todellakin on yleisesti käytetty metriikka niin treenaajilla kuin valmentajillakin. Kelaappa vaikka tota sun kyykkyesimerkkiä uudestaan:

1. viikko 3*8*60 = 1440 kg
2. viikko 3*8*65 = 1560 kg (+8,3 %) ja menikin vaikka tiukaksi, niin
3. viikko 5*6*65 = 1950 kg, oho selvittiinpä, mutta voluumi nousi vielä tuosta tiukasta (kun kasit liikaa ko. henkilölle vaikka) edellisviikosta +25 % ja tuli vaihteluakin. Hirveen hankalaakin vielä, tarvii varmaan matemaatikon tutkinnon jo.
4. viikko keventelyä eli vaikka 3*10*40 jumpat = 1200 kg
5. viikko aletaan vähintään vko 2 tasolta ja sitten mennään ainakin 7. viikolla taas vko 3 ohi että heilahtaa

Näissä voi käyttää ja käytetäänkin monen koutsin toimesta sitten vaikka klustereitakin yms. jos ko. henkilölle ei sovi n-pituiset sarjat, niin tekee yhden sarjan n/2 + minitauko ja perään toinen n/2 niin kas kehitystä taas ja kyllä ihmiskroppa ärsyyntyy kilovoluumin nostosta. Sitä parempi metodi, mitä kokeneempi ja voimakkaampi tekijä esim. jos kyykky tai veto on kova, niin kummasti se rasittaa tehdä kokonaisvoluumiakin vaikka 70 % 1RM-painolla 8...10*6 vaikka sinällään se yks kuutonen ois satuilua ja sillä sinällään pystyis tekemään 15 toistoa tolla 70 %:lla. Mut kokonaisvoluumi ja -kilotkin ratkaisee.

Ja ethän sä tietty eri liikkeitä rupee vertaamaan keskenään tai sotkemaan vapaa vs. laite, eli vaikka jalkaprässin 7,2 tn olis mitenkään verrannollinen esim. vaikka kyykyn 7,2 tn kun siinä on katos fysiikkaa pelissä ja tehty työ merkkaa. Kyykyssä ei paino liu-u millään kiskolla kulmassa x astetta ja sitä rataa + apuliikkeissä oma progensa.

Sano nyt vielä jollekin juoksijalle, että harjoituskauden kokonaiskilsojen kattelu on tyhmää tai ei ole yleisesti käytetty metriikka. Tai että fillarilla saat helposti enemmän kilsoja :D

Jäin miettimään, että miksi on tyhmää mitata voluumia tonneissa?

Niin, ei miksikään. Todella paljon useemman pitäis seurata myös siltä kantilta pitkällä aikajänteellä, myös palautumisen eli yhden tärkeimmän seikan mahdollistamisen kannalta vs. että kehittyykö se kehitys ylipäätänsä. Ja ei tarvi tulkita kuin piru raamattua, että kattoo optimaalisimman taljan suurimmalla hihnapyörämäärällä / parhaimmilla välityksillä ja hieroo kilovoluumit sillä (ja samalla lopettaa kyykkimisen) - itseään voi toki huijata monin muinkin tavoin.

Ja kaikkihan sen tietää ja muistaa, että se voima rakennetaan mihin tahansa lajiin about samoilla perustekemisillä (siis jos haluu helpoimmalla selvitä), missä on tietysti vuoren huipulle vieviä monia eri polkuja ja välillä on hyvä vaihtaa polulta toisellekin, jos seinä nousee pystyyn sillä nykyisellä polulla.

Tää on ihan yhtä tyhmä väittely, kun väittelis jostain treenijaosta "ei ei ei, et sä voi tehdä 2-jakoista, 3-jakoinen on paljo parempi" "ei ei ei, kyllä se 5-jakonen kehittää paremmin".
 
Tonnit on hankala mittari, kun pienen intensiteetin toistomäärillä saa paljon isommat määrät nostettua. Voihan sitäkin seurailla, mutta en ainakaan itse koe kovin mielekkääksi YMMV.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
267 444
Viestejä
4 626 123
Jäsenet
76 035
Uusin jäsen
Maarit

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom