BRIGHTON
SUOMALAINEN tutkija
Eva Johanna Holmberg sai elokuussa Britannian sisäministeriöltä kirjeen, joka järkytti ja suisti arjen raiteiltaan: Englannissa asuvan Holmbergin on lähdettävä Britanniasta kuukauden sisällä, tai hänet voidaan poistaa maasta.
Holmberg tutki kirjettä lamaantuneena.
”En ollut uskoa silmiäni”, hän kertoo kodissaan Brightonin rannikkokaupungissa.
Mitä tapahtui? Miksi Britannia on häätämässä veronsa maksavaa suomalaistohtoria, jolla on työpaikka ja kaiken kukkuraksi vielä brittiläinen aviomies?
Holmberg hymähtää kotisohvallaan. Tilanne on vakava – mutta myös täysin absurdi.
Kun pääministeri
Theresa May käynnisti maaliskuun lopulla Britannian EU-eron, huolestui Holmberg tulevaisuudestaan Britanniassa. Hän halusi jonkinlaisen todistuksen – ”paperin” – siitä, että hänellä on oikeus asua maassa.
Kyseessä oli puhdas varautuminen. EU-kansalaisten asema Britanniassa brexitin jälkeen on yhä avoin ja neuvottelujen alla.
Britannian sisäministeriö tarjosi alle viisi vuotta Britanniassa asuville EU-kansalaisille mahdollisuutta todistaa oleskeluoikeutensa niin sanotun
qualified person -
hakemuksen avulla.
”Nettihakemus näytti helpolta ja simppeliltä. Ajattelin, että miksi en tekisi sitä saadakseni mielenrauhan.”
Se oli päätös, jota Holmberg on katunut katkerasti.
HAKEMUS tuli kesäkuussa hylättynä takaisin.
”Katsoin, että ei voi olla totta. Jos laillisesti maahan tullut tutkijatohtori ei saa oleilla täällä, niin kuka sitten saa?”
Holmberg ei kuitenkaan tehnyt mitään. Samaan aikaan tuli sisäministeriöltä sähköposti, jossa EU-kansalaisia kehotettiin ottamaan rauhallisesti: brexit ei ole vielä edes toteutunut, eikä mikään ole muuttunut.
Hylkäävä päätös ei myöskään patistanut lisätoimiin. Holmberg päätti antaa briteille lisää aikaa saada selkoa brexitiinsä. Sisäministeriö oli jo muutenkin hukkumassa huolestuneiden EU-kansalaisten hakemuksiin.
ELOKUINEN kirje lähtökäskyineen muutti kaiken. Holmberg tajusi, että nyt on tosi kyseessä.
Holmberg ja hänen optikkomiehensä
James Chester ottivat heti yhteyttä juristeihin. Lakimiesten mukaan sisäministeriön päätös käskeä Holmberg ulos maasta on ilmeisen laiton. Päätöksen kumoaminen on kuitenkin vaikeaa.
”Suomalaiset ystäväni neuvoivat, että soita sisäministeriöön ja selitä tilanne. Mutta eivät asiat suju täällä niin helposti.”
Sisäministeriöön soittanutta Holmbergia palloteltiin virkailijalta toiselle. Neuvoja ei haluttu antaa eikä kantaa ottaa. Yksi kehotti ottamaan yhteyttä oman asuinalueen kansanedustajaan.
Sen aviomies Holmbergin puolesta jo tekikin. Brightonin alueen vihreän parlamentaarikon
Caroline Lucasin toimisto on jo luvannut auttaa.
JURISTIEN kanssa on pohdittu, että mikä Holmbergin alkuperäisessä hakemuksessa meni vikaan. Senhän piti olla läpihuutojuttu.
Yksi mahdollisuus on se, että Holmbergin ei olisi pitänyt panna rastia ruutuun kohtaan, jossa hän ilmoittaa olevansa työssäkäyvä ihminen. Holmberg on vierailevana tutkijana Lontoon Queen Mary -yliopistossa Suomen Akatemian viisivuotisen akatemiatutkijarahoituksen turvin. Hänen työnantajansa on kuitenkin Helsingin yliopisto – mikä taas ei suoraan kelpaa Britannian sisäministeriölle.
Toisaalta juristit eivät ole osanneet kertoa yksiselitteisesti, mihin ruutuun ruksi olisi pitänyt panna.
”Akateeminen tutkija ei solahtanut hakemuksessa mihinkään slottiin”, Holmberg kertoo.
NYT Holmberg on palkannut juristin aloittamaan valitusprosessin. Aikaa valituksen tekoon on vain kaksi viikkoa kirjeen saamisesta. Juristikulut ovat ainakin 3 800 euroa. Prosessi voi kestää parikin vuotta, mutta ainakaan sen aikana ei tarvitse poistua Britanniasta.
Jos valitusta ei tehdä, voi Holmberg kohdata käytännön ongelmia. Lakimiesten mukaan Britannian rajalla saattaa tulla vaikeuksia. Päätös voi myös rasittaa Holmbergin tulevia oleskelulupahakemuksia.
”En halua, että joka kerran rajalla on huoli puserossa siitä, että pääsenkö takaisin kotiin miehen luo.”
Brittilehdissä on ollut kauhukertomuksia EU-kansalaisista, joiden oleskelulupahakemus on hylätty ja jotka ovat saaneet käskyn ryhtyä valmistelemaan lähtöä Britanniasta. Yksikin virhe hakemuksessa on voinut aiheuttaa kielteisen päätöksen.
Holmberg ei kuitenkaan ole kuullut kenestäkään – suomalaisesta tai muusta EU-kansalaisesta – joiden hylättyä
qualified person -hakemusta olisi seurannut lähtökäsky.
HOLMBERGIN tilanteen synkkä ironia on siinä, että hänen ei olisi alun perinkään tarvinnut hakea todistusta oleskeluoikeudestaan. Britannia on vasta luomassa uutta EU-kansalaisten rekisterijärjestelmää brexitin jälkeiselle ajalle.
Kun britit äänestivät brexitin puolesta kesäkuussa 2016, asuivat Holmberg ja Chester vielä Suomessa.
Ylen haastattelema Chester totesi silloin enteellisesti, että hän pelkää brexitin tuovan ongelmia myös omalle perheelleen.
”Toivon, että en olisi puhunut mitään”, Chester sanoo.