Poliisikansanedustaja Tolvanen: Palautusjonossa noin 1500 turvapaikanhakijaa - "osa heistä on vaarallisia"
Tiistai 22.8.2017 klo 18.13
Mikkelin torille kerääntynyt kokoomusjohto kiitti Turun uhreja auttaneita tavallisia kansalaisia.
- Kokoomusjohto nosti turvallisuuskysymykset ykkösaiheeksi Mikkelin toritapahtumassa.
- Ryhmyri Kalle Jokisen mukaan turvallisuudesta ei leikata, ja lainsäädäntöä terrori-iskujen ehkäisemiseksi voidaan kiristää.
- Poliisikansanedustaja Kari Tolvasen mukaan osa palautusjonossa olevista turvapaikanhakijoista on vaarallisia.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vakuutti Mikkelin torilla, että suomalaisten turvallisuudesta ei säästetä. (KARI KAUPPINEN)
Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenjohtaja
Kalle Jokinen nosti turvallisuuskysymykset ykkösaiheeksi puhuessaan Mikkeliin kokoontuneelle kokoomuksen eduskuntaryhmälle.
Jokinen myös kiitti niitä tavallisia kansalaisia, jotka puuttuivat pahantekijän toimintaan, auttoivat uhreja ja vaikuttivat raakalaisen kiinniottoon.
- Järkyttävät, viattomiin ihmisiin kohdistuneet terroriteot ovat raukkamaisia, häpeällisiä ja halveksuttavia, tuomitsi Jokinen.
Jokinen sanoi, etteivät iskut kuitenkaan olleet yllätys, sillä selonteot ja uhka-arviot kertovat kohonneesta terrorismiriskistä.
- Todennäköisyys tämän tyyppisiin tekoihin on viime vuosina kohonnut. Samaan aikaan viranomaiset ovat nostaneet reagointikykyään erilaisiin uhkiin.
Jokinen kiitti suomalaista viranomais- ja terveydenhuoltojärjestelmää.
- Turun tapaus osoitti, että meillä Suomessa on äärimmäisen ammattitaitoinen viranomaisorganisaatio aina poliiseista sairaanhoitajiin ja lääkäreihin. Poliisina toimineena tiedän, miten nopeasti tilanteet vyöryvät ensimmäisenä paikalle tulevan hälytyspartion eteen, sanoi Jokinen
Turvallisuuteen rahaa
Kalle Jokinen sanoo, että jatkossa pitää edelleen kehittää radikalisoitumiseen taipuvaisten turvapaikan hakijoiden tunnistamista ja vaarallisten henkilöiden säilöönottoa sekä nopeuttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden, siis laittomasti maassa olevien henkilöiden poistamista maasta.
Hallitus on jo keväällä lisännyt turvallisuusmäärärahoja vuodelle 2018.
Poliisi saa 34,5 miljoonaa euroa lisää muun muassa ydintoimintojen turvaamiseen. Poliisien lukumäärä säilyy jatkossa sisäisen turvallisuuden selonteon kehottamalla tasolla 7 200 poliisissa.
Suojelupoliisin määrärahoja korotetaan 3,5 miljoonalla.
Lisäksi Rajavartiolaitoksen määrärahoja lisätään noin kahdeksalla miljoonalla eurolla muun muassa ulkorajojen tehokkaampaa tarkastusta varten.
- 46 miljoonan euron määrärahalisäyksellä viranomaisten resurssit ja kyky reagoida muuttuneeseen tilanteeseen säilyvät hyvänä.
Jokinen sanoo, että rahasta suomalaisten turvallisuuden takaaminen ei ole jatkossakaan kiinni.
- Mikäli suomalaisten turvallisuuden takaaminen vaatii vielä lisää resursseja, ne hankitaan.
"Tiedustelulaki ei saa kaatua"
Kalle Jokinen sanoo, ettei tiedustelulain valmistelun yhteydessä noussut keskustelu saa kaataa uutta lakia.
- Yksityisyyden suoja on tärkeää, mutta tiedustelulainsäädännön kehittäminen ei saa jämähtää sen ympärille.
- Valitettavasti yhteiskunnassamme on tahoja, jotka tuntuvat pelkäävän enemmän omia turvallisuusviranomaisia, kuin ulkoisia uhkia, sanoo Jokinen.
Hallitus aikoo Jokisen mukaan vahvistaa hybridiuhkien tunnistamis- ja analyysikykyä.
- Hybridiuhkiin, terrorismiin, ääriliikkeisiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen vastataan uusilla lainsäädäntöhankkeilla. Yksi keskeinen kansalaisten turvallisuutta parantava toimenpide on tiedustelulainsäädäntö.
- Nykyisin olemme vain ulkomaisten tiedustelupalveluiden hyvän tahdon varassa. Se ei ole kestävä tilanne.
Poliisikansanedustaja Kari Tolvanen (kok) katsoo, että kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautusprosessia on nopeutettava. (KARI KAUPPINEN)
"Laki ei ole riittävä"
Kansanedustaja ja rikosylikomisario
Kari Tolvasen (kok) mielestä lainsäädännössä riittää parantamisen varaa.
- Laki ei ole turvapaikanhakijoiden suhteen riittävä, sanoo
Tolvanen sanoo, että kun turvapaikanhakija on saanut kielteisen lainvoimaisen päätöksen, hänet tulisi sijoittaa erityiseen palautuskeskukseen, jollaisia hän toivoo perustettavan.
- Sinne ei otettaisi ihmisiä säilöön, mutta valvonta olisi tiukempaa kuin normaalissa vastaanottokeskuksessa.
Tolvanen sanoo, että poliisilla on palautusjonossa 1 400-1500 henkilöä.
- Osa heistä on vaarallisia.
Tolvanen pitää hyvänä yhdistelmänä palautuskeskusta sekä oikeusministeriön ehdottamaa elektronista valvontaa laittomasti maassa oleskeleville siihen asti, kunnes heidät saadaan palautettua.
Tolvanen on jo pitkään halunnut muutosta myös valitusoikeuteen.
- Niin sanotuissa selvissä tapauksissa hallinto-oikeuden päätös pitäisi olla viimeinen päätös.
- Se olisi sitten siinä, eikä enää saisi valittaa.
Tolvanen on puhunut kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tilanteesta vuoden verran.
- Luulen, että maaperä on nyt otollinen ja ainakin osa näistä asioista menee läpi. Uskon, että palautuskeskusasia etenee, koska meillä on vaarallisia ihmisiä maassa, toistaa Tolvanen.
Tolvanen sanoo, että tiedustelulaki on oma kokonaisuutensa ja uskoo, että se menee läpi.
Uhka-arvioiden tulkinta vaikeaa
Turun puukottajasta Suojelupoliisilla oli tieto, että hän oli radikalisoitunut, mutta uhka-arvion mukaan hän ei käyttäisi väkivaltaa.
- Itsekin aikoinaan poliisissa muista rikollisista uhka-arvioita tehneenä tiedän, että se on äärettömän vaikeaa työtä, kun uhka-arvioita on satoja ja pahimmillaan tuhat, Tolvanen sanoo.
- Mistä löytää ne, jotka tekevät jotakin, kun suurin osa ei tee mitään.
Kari Tolvanen toivoo, että kansalaiset ilmoittavat matalalla kynnyksellä poliisille, jos kokevat, että jossakussa on jotakin hämärää.
- Poliisi tehköön uhka-arvion ja toimenpiteet.
Tolvanen kiittää viranomaisia siitä, että useimmiten poliisi pystyy estämään iskut.
- Aina se ei valitettavasti onnistu, mutta poliisi on pystynyt estämään kouluampumisia ja monia muita väkivallan tekoja.
"Ei oman käden oikeutta"
Tolvanen painottaa, että ilmoitus poliisille koskee kaikkia. Yhtä lailla, jos niin sanottu kantasuomalainen uhkaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa maahanmuuttajia, niin poliisille kannattaa ilmoittaa.
- Ilman muuta. Poliisille pitää ilmoittaa tällaiset asiat, rohkaisee Tolvanen.
- Kohtelun pitää olla samanlaisia kaikille, viittaa Tolvanen siihen, ettei kohtelu riipu uskonnosta tai kansalaisuudesta.
- Suomessa on oikeuslaitos, joka jakaa tuomiot. Meillä ei ole toverituomioistuimia eikä kansantuomioistuimia, ei oman käden oikeutta.
Poliisille ilmoittaminen voi auttaa pahempien tekojen ehkäisyssä.
- Monesti jo se, että poliisi puhuttelee, eli suorittaa niin sanotun tehokkaan alustavan puhuttelun, saattaa tehota sillä tavalla, ettei kyseinen henkilö tee enää mitään vakavampaa ja lopettaa toimintansa. Osa tajuaa, että voi joutua suuriin vaikeuksiin. Kaikkiin ei puhuttelukaan tehoa, sanoo Tolvanen.
Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo keskusteli kansalaisten kanssa Mikkelin torilla. (KARI KAUPPINEN)
KARI KAUPPINEN