Proof of workiin perustuvat lohkoketjut menisivät kaikki rikki koska kvanttikoneella voisi ohittaa hash-algoritmin epäsymmetrisyyteen perustuvan työn. Proof of stakeen perustuvat kolikot kuten Ethereum kärsisi hieman vähemmän koska sen lohkojen luonti ei perustu louhimisnopeuteen.
Lähdettä? Opiskeluajoista on jo vierähtänyt hetki, mutta muistelisin ettei asia ole ihan noin. En tiedä onko asian suhteen saavutettu jonkinlaista läpimurtoa, nopealla googlauksella ei:
https://cr.yp.to/hash/collisioncost-20090517.pdf Riippuu tietenkin algoritmista. Ei kyllä mielestäni voida mitenkään sanoa, että PoW olisi haavoittuvampi kvanttikoneille kuin PoS, koska ainakin minun tuntemani (D)PoS-järjestelmät nimenomaan käyttää haavoittuvampaa kryptografiaa kuin PoW:n tiivistefunktiot ovat.
Asymmetriset salausmenetelmät murtuvat juu, joten hyökkääjä pystyisi pääsemään käsiksi toisten rahoihin. Ratkaisuna on päivittää vanhat kvanttitietokoneille haavoittuvat inputit uusiin (tai tilipohjaisissa kryptoissa tilit). Täysin mahdollista, kuten mainittua Ethereumin osalta ja esim.
CCS - Research post-quantum strategies for Monero. Yleisellä tasolla voidaan todeta, että kvanttitietokoneet aiheuttaisivat katastrofaalisen suuria ongelmia pankeille, muillekin yrityksille, valtioille jne. Ja tietysti jo ihan Internetin ja sitä kautta monien muiden palveluiden toimivuuteen. Tarpeeksi tehokasta kvanttitietokonetta tuskin on myöskään ihan lähiaikoina tulossa, vaikka aika ajoin uutisoidaankin kuinka on saavutettu niin ja niin monta kubittia, niin ne eivät ole niin yksioikoisesti käytettävissä. Siinä vaiheessa kun uhka on realistinen, niin uskoisin jokaisen vakavasti otettavan kryptovaluutan jo hard forkanneen asian kuntoon.
Jos riskiä haluaa tässä välttämättä nähdä, niin se on suurin bitcoinin kohdalla, koska sillä oli ongelmia selvitä jo blokkikoon muutoksesta. Toki eksistentiaalisen uhkan kohdalla motivaatio vaihtaa päivitettyyn softaan olisi varmaan tarpeeksi kova.
Ethereumin ongelmana on se, ettei sillä ole alusta lähtien ollut tarkkaa matemaattisesti määriteltyä emissiota. DAO rollbackiin en viitsi edes ottaa kantaa, sen verran suuri pyhäinhäväistys se oli. KryptoVALUUTTANA se on siis melko surkea. Eräänlaisena hajautettuna tietokoneena ja tietoverkkona sillä voi olla jotain sovellutuksia (tosin tätäkin voidaan kritisoida sen perusteella, että yleisellä tasolla ohjelmien suoritukseen ja datan siirtämiseen hajautettu verkko on aika lailla liian hidas - valuutta on siinä mielessä poikkeuksellinen käyttökohde, että transaktiot ovat pienikokoisia, niiden prosessointi ei ole mitenkään erityisen raskasta ja koherenttius on tärkeää - toki esim. shardingilla tätä voidaan ratkoa, mutta kun ei vielä olla täysin ratkaistu edes valuutan skaalausta niin...). En halua liikaa kritisoida, kyllä Ethereumilla on silti yksi parhaimmista kehittäjäyhteisöistä ja se ainakin kokeilee paljon sellaista uutta, mikä ei jollekin "kovemmalle" kryptovaluutalle esimerkiksi hyökkäyspinta-alan vuoksi olisi edes järkevää.
Siis mikä olisi se tavoite mihin keskupankki pyrkisi ja miksi nimenomaan Bitcoin.
Jos luottamus menetetään huonon rahapolitiikan seurauksena, niin looginen vaihtoehto olisi tietysti sitoa valuutan arvo bitcoiniin, joka on nimenomaan suunniteltu siihen, ettei tuon kaltainen keskitetty manipulaatio ole mahdollista. Voi se olla jotain muutakin kuin bitcoin, mutta ei hyviä vaihtoehtoja aivan loputtomasti ole. Jos ei lasketa muita kryptovaluuttoja, niin lähinnä tulee mieleen kulta ja muut jalometallit. Bitcoin olisi kultaa huomattavasti käytännöllisempi, sillä bitcoinit voi nostaa bitcoinit omaan lompakkoonsa lähes millä tahansa laitteella, milloin tahansa, missä tahansa. Jos luottamus fiat-valuuttaan on heikko, niin tuo on merkittävä juttu, koska kuinka muuten todistat että sinulla oikeasti on ne reservit? Tai no, kryptovaluutoilla tuollainen proof of funds on kyllä mahdollista luoda, kullan kanssa vain jonkin keskitetyn tahon vakuuttamana. Lisäksi kullan siirtäminen, säilytys ja sillä maksaminen on hankalaa.
Voi maalailla Eurollekkin jänniä hallitsemattomia nopeita tapahtumia, mutta monen puheissa näissä on jokin sellainen yhteys, että oletetaan että eurolle tai dollarille tapahtuu jotain nopeaa, joka sitten johtaa Bitcoinin haalimiseen, mutta siinä bitcoinissa ei nähdä riskiä.
Keskuspankkivaluutan ongelmana on se, että yksittäinen taho voi manipuloida liikkeellä olevan valuutan määrää aivan miten se huvittaa. Bitcoinin määrä on tarkasti rajattu, joten samanlainen arvon menettäminen hyperinflaation kaltaisen tapahtuman kautta ei ole mahdollinen. Toki bitcoinin hinta on kovin volatiili, mutta pitemmällä tähtäimellä katsottuna se on pitänyt arvonsa erittäin hyvin.
Mitä tulee tuohon ytimessä olevaan "kaikki riippuu siitä ovatko ihmiset yhä sitä mieltä, että se on sen arvoista"-argumenttiin, niin sillähän kuvailit juuri aika pitkälti kaikki hyödykkeet, joilla käydään kauppaa vapailla markkinoilla. Jos se hinta olisi jotenkin taattu, niin eihän se olisi silloin oikeaa hintaa koskaan löytänytkään. Bitcoinilla on tällainen todellinen vapaiden markkinoiden määrittämä hinta tälläkin hetkellä, dollareilla ja euroilla ei.
Se, että bitcoinin hinta kelluu, on ominaisuus eikä ongelma. Toki jotkut näkevät tämän ongelmana, koska hinta heiluu niin paljon eikä tulevaisuuden hintakehitykselle ole mitään takeita. Asian voisi ajatella myös niin, että bitcoineja ostaessasi et maksa ylimääräistä jonkin keinotekoisesti manipuloidun kurssin vuoksi. Toki bitcoininkin kurssia manipuloidaan, mutta sitä ei manipuloi vastaava "lähes kaikkivaltias" taho. Manipulaatio on siis suhteellisesti pienempää ja manipuloija ottaa siinä itsekin valtavan rahallisen riskin.
Vielä kun noita vertailuja yllä teitte, niin aika olennaista mitkä päivämäärät valitsee. Mielestäni loogisin valinta olisi ollut koronaromahduksesta eteenpäin, kun kerta puhe oli siitä kuinka paljon bitcoin sen yhteydessä menetti arvoaan, saadaan seuraavat luvut:
20. helmikuuta - 31. heinäkuuta
Kulta +22,0%
Bitcoin +14,9%
NASDAQ +10,3%
S&P -3,8%
OMXH25 -8,5%
Jos puhutaan turvasatamasta, niin spekulatiivista arvonnousua ei ehkä pitäisi sotkea mukaan. Joka tapauksessa en malta olla toteamatta, että kun kullan markkina-arvo on lähes satakertainen, niin tuo seitsemän prosenttiyksikön ero, sekin yhdellä ainoalla tarkasteluvälillä, voi muuttua hyvin nopeasti merkityksettömäksi.
Siis puhun oldschool "shit hits the fan" tilanteesta, en meidän milleniaalien "Starbucksin kahvi maksaa 250€ per kuppi mutta onneksi niiden Wifi toimii vielä"-skenaariosta.
Ja tuossa tilanteessa se Bitcoin menettää arvonsa samasta syystä kuin dollarit ja eurot. Eli koska se järjestelmä mihin niiden arvo nojaa, euron ja dollareiden kohdalla keskuspankki, bitcoinin kohdalla toimiva ja luotettava tietoliikenneverkko, ei enää ole olemassa.
*edit*
Niin ja ihmiskunnalla on noin 250 000 vuotta historiaa ja about 5000 vuotta kirjoitettua historiaa. Internet on ollut olemassa parikymmentä vuotta. Se ei ole kriisitilanteissa mikään välttämättömyys ja prioriteetti.
Siinä myös luki:
"Katastrofitilanteessa tavan tallaaja voi ehkä vain haaveksia Internetistä, mutta rahalla sekin järjestyy. Kun mennään hierarkiassa ylöspäin, niin internet on kriisitilanteessakin välttämättömyys ja prioriteetti, jolloin bitcoinista tulee ehkä paras vaihdannanväline kuvaamassasi tilanteessa."
Sanoisin että kyllä tuossa väitetään että Bitcoin olisi järkevä vaihdannan väline tilanteessa missä internet on enää harvojen saatavilla.
Kiinnitäthän erityistä huomiota sanaan hierarkia. Väännetäänpä rautalangasta.
Kuvitellaan vaikka pandemian kaltainen tilanne, johon on yhdistynyt myös vakava finanssikriisi, sillä markkinat ovat menettäneet luottamuksen holtittoman rahapolitiikan seurauksena. Lähettääkö Suomi Kiinaan kultaharkkoja? Vai paperiseteleitä, jotka ovat hädin tuskin paperin ja musteen arvoisia? Oravannahkoja? Vai kannattaisiko tehdä bitcoin-siirto, jonka jälkeen tavara saadaan välittömästi matkaan? Bitcoin ei myöskään jää matkalle, kuten esimerkiksi hengityskoneiden kanssa nähtiin keväällä.
Tämä kaatuu varmaankin siihen, että tietoliikenneyhteydet eivät ole kriisitilanteissa minkäänlainen prioriteetti. Esimerkiksi puolustusvoimat ei tunnetusti panosta lainkaan tällaiseen kapasiteettiin. Jumalauta nyt ihan oikeasti, ei tämä edes rajoitu vain viranomaistahoihin, sillä vastaavaan toimintaan kykenevät myös hyvin monet muut. Radioamatöörit ovat saaneet yhteydet toimimaan hyvin kriisitilanteissa lähes nollabudjetilla ja bitcoin-transaktioiden välittäminen toimii radiolinkin kautta. Tietysti tämä vaatii sen, että jossain kohti on verkkoa, palvelimia ja louhijoita vielä jonkin verran jäljellä, mutta ei se nyt globaalille tietoverkolle mikään täysi mahdottomuus ole. On ihan oma valinta rajata mahdolliset skenaariot vain sellaisiin, joissa Internet hajoaa täysin, kun suurin osa on varmaankin sellaisia, jossa nähdään pikemminkin paikallisia ja/tai lyhyitä katkoksia.
Mitenhän joku usean miljardin konglomeraatti pärjäisi kriisitilanteessa, jos sillä ei muka ole missään mitään yhteyksiä? Ihan hätä- ja pelastustöistä lähtien kaikki täytyy koordinoida. Homma ei kovin kauaa pyöri, jos työntekijät eivät saa palkkojansa eikä minkäänlainen kaupankäynti tai kommunikointi sidosryhmien kanssa onnistu. Sitten kun ymmärtää sen, että valtioilla, suuryrityksillä ja yhteiskunnallisella eliitillä tulee aina olemaan tietoliikenneyhteydet käytössään, jos kriisi ylipäätään on sellainen, että siitä selviämiseen on edellytyksiä, niin olemme jo selvemmillä vesillä. Tietoliikenneyhteyttä ei tarvitse olla läheskään jokaisella, akuuttiin hätään riittää että sellainen on jossain saatavilla. Se, että bitcoinilla on arvoa ei tarkoita sitä, että sillä pitäisi käydä kaikki mahdolliset transaktiot.
Kyllä, kvanttitietokoneet on todellinen riski ja aika suuri sellainen. Ne kun pystyvät purkamaan nämä "perinteisten" tietokoneiden salaukset, kuten niitä ei olisikaan.
Korjaan vielä sen verran, että nykytiedon mukaan kvanttikoneet eivät pysty (nykyisillä menetelmillä) tehokkaasti purkamaan perinteisen tietokoneiden symmetrisiä salausmenetelmiä, riski kohdistuu asymmetrisiin. Ok, puhuit tuossa perinteisestä tietokoneesta, et perinteisestä salauksesta, mutta nimenomaan se "perinteisten tietokoneiden perinteinen salaus" on symmetrinen eli tuo väite särähti korvaan.