Miten nuo vertautuvat vetyautoihin? Muutoin kuin että voi käyttää jo olemassaolevissa autoissa. Tyhmänä kyselen, kun kuulin vasta nyt noista.
Vedyssä on parempi hyötysuhde, mutta vety on paljon hankalampaa ja kalliimpaa varastoida.
Synteettistä dieseliä voi varastoida äärimmäisen halvalla suuria määriä ja käyttää täysin kuin normaalia dieseliä dieselmoottorissa. Lisäksi se ei vaadi mitään uutta jakeluinfraa, koska maailma on täynnä huoltoasemia, joilla on säiliöt ja pumput dieselille.
Synteettistä metaania voi varastoida selvästi vetyä halvemmalla, mutta ei niin helpolla kuin dieseliä. Bensamoottorit voi kohtalaisen hintaiselle muunnoksella muuttaa polttamaan metaania, ei toimi ihan heittämällä, ja vaatii mm. erilaisen tankin.
Metaani vaatii myös jonkin verran uutta tankkausinfraa, mutta se tulee paljon halvemmaksi kuin vetyinfran rakentaminen, koska nestemäistä metaania ei tarvi jäähdyttää läheskään yhtä kylmäksi kuin vetyä ja mm. tiivisteiden teko metaanille on paljon helpompaa kuin vedylle.
Käsittääkseni tehokkaita prosesseja täysin synteettisen bensiinin tuottamiseen ei samalla tavalla ole kuin dieselille ja metaanille.
Mutta lisäksi on tosiaan optio bioetanolista, jota ei tuoteta tuulivoimalla mutta joka on silti uusiutuvaa, ja jota voi bensiinimoottoreissa polttaa kohtalaisia määriä ilman mitään muutoksia bensan seassa, mutta jos halutaan siirtyä täysin bioetanolin käyttöön, vaaditaan useimpiin moottoreihin pieniä muutoksia (käsittääkseni selvästi halvemmat muutokset kuin metaanin kanssa, lähinnä tarvii varmistaa että kaikki tiivisteet ja putket kemiallisesti kestää etanolia, mutta ei tarvi mitään erityylisiä tankkeja tms. ). Tankkausinfrana kuitenkin etanolille toimii käytännössä normaali bensainfra.
Vetyautot eivät ole edenneet. Halpa sähkö olisi parasta käyttää hyödyksi, mutta mikä jää hinbaksi verrattuna normibensa? Bensan hinta kun saisi pysyä alle kahden euron, mutta ehkä tuosta voisi joustaa jos saisi e-polttoaineiden tuotantoa sillä ylös.
Vety on kallista ja hankalaa varastoida ja vaatii täysin uuden infran.
Hintaan vaikuttaa hyvin oleellisesti se, paljonko sitä verotetaan, Suomessahan normaalin bensan hinnasta on selvästi yli puolet veroa.
Jos miettii synteettisten polttoaineiden hintaa, niin niissä se hinta muodostuu käytännössä kahdesta asiasta:
1) Energian hinnasta
2) Tuotantolaitoksen hinnasta.
Energian hinnassa säästetään kun käytetään laitosta vain halvan energian aikana, mutta sitten tosin menee kauemmin että tuotantolaitoksen hinta saadaan kuoletettua, ja tuotantolaitoksen hinnan investointikustannus tuntuu pahemmin myytävän polttoaineen hinnassa.
Tässä pitäisi ehkä vaan tehdä poliittisia päätöksiä, että valtio tai EU investoisi firmoihiin jotka näitä tuotantolaitoksia rakentavat että saadaan niitä rakennettua jos muuten yksityiseltä puolelta rahoitusta ei löydy. Tai mahdollisesti sitoa näiden rakentaminen jotenkin esim. tuulivoiman rakentamiseen, että aina kun energiayhtiö rakentaa merkittävästi lisää tuulivoimaa, pitää samalla myös rakentaa laitokset joilla sen tuulivoiman tuulisen sään ylituotanto saadaan varastoon myöhempiä aikoja varten, ja tällainen synteettisen polttoaineen tuotantolaitoksen rakentaminen olisi yksi vaihtoehto tälle energian säilömiselle.
Poliittisestihan tuossa joitain vuosia sitten mokattiin ihan totaalisesti kun noilla syöttötariffeilla annettiin tuulivoimayhtiöille mahdollisuus saada markkinahintaa korkeampaa hintaa sähköstä silloin kun sähköstä on ylituotantoa, eikä kuitenkaan vaadittu mitään velvoitteita siitä että tuulivoimafirman pitäisi kyetä tuottamaan energiaa silloin kun siitä on oikeasti pulaa. Tällä oli hyvin suuri hintoja ja jopa itse sähköverkon toimintaakin epävakauttava vaikutus.
Eli poliittinen ohjaus (syöttötariffi) johti tässä sähkön hinnan epävakauteen.
Kun taas se, että tuulivoimafirmalle laitettaisiin velvoite energian säilömismenetelmien rakentamiseen taas johtaisi suurempaan vakauteen sähkönhinnoissa, kun tuulivoimafirma voisi myydä varastoimaansa energiaa myös ei-tuulisina päivinä.