Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Itsekin ihmettelen miten ihmiset tykkäävät asioista mistä itse en pidä. Ei semmonen mitään elämää ole.Ihmettelen miksi ihmiset nauttivat kaupunki elämästä? Eihän se ole edes luonollista elämää. Itse ahdistun kaupungissa pyöriessä jo pidemmän päälle.
No, koska öljyä ei voida alkaa poraamaan niin pitäisikö ottaa hieman lisää valtiolle velkaa tähän tarkoitukseen?Ymmärtääkseni Norja on onnistunut tukipolitiikallaan pitämään maaseudun elävänä tai estämään sen autioitumisen. Näitä Norjan keinoja voisi tarkastella ja katsoa mitä voisi hyödyntää ja mitä se tulisi maksamaan. Lienee olemme yhtämieltä siitä että maaseutu olisi hyvä saada pidettyä asuttuna(tai vähintään estää kuoleminen), jos tämä on järkevin kokonaiskustannuksin toteutettavissa.
Periaatteessa kaikesta voi ottaa jotain oppia.
Tässähän aletaan lähestyä kotimaan politiikan kovaa ydintä.Itsekin ihmettelen miten ihmiset tykkäävät asioista mistä itse en pidä. Ei semmonen mitään elämää ole.
Ymmärtääkseni Norja on onnistunut tukipolitiikallaan pitämään maaseudun elävänä tai estämään sen autioitumisen. Näitä Norjan keinoja voisi tarkastella ja katsoa mitä voisi hyödyntää ja mitä se tulisi maksamaan.
Lienee olemme yhtämieltä siitä että maaseutu olisi hyvä saada pidettyä asuttuna(tai vähintään estää kuoleminen), jos tämä on järkevin kokonaiskustannuksin toteutettavissa.
Ilman muuta, varsinkin epäonnistumiset on parasta oppia, jos on kunnon tutkimusta.Periaatteessa kaikesta voi ottaa jotain oppia.
Muuttunut on, joskus suurin osa alueesta ei ole ollut mitään työllistämisaluetta, mutta suurin syy miksi on muuttunut niin johtuu siitä että maatalous ja metäsätalous on viimevuosisadalla tehostunut rajusti. Jota tuskin voi pitää huonona vaan ihan hyvänä. ja on tekiä mikä on hyvinvointimme taustalla.Tällä ei päästä pakoon sitä tosiasiaa, että merkittävä osa koko Suomesta on muuttunut/muuttumassa alueeksi, jossa ei voi enää omalla työllään elättää itseään ja jolla ei ole mitään tulevaisuutta.
Eikö nyt kuitenkin ole käynyt niin että sinne metsänreunaan jääminen ei toimi, ellei halua elää jossain omavaraistaloudessa.Tämä yhtälö ei vaan toimi. Monissa Länsi-Euroopan maissa on jo tajuttu, ettei ihmisiä voi keskittää muutamaan suureen kaupunkiin.
Voimme väitellä täällä siitä, mikä on Suomen tilastollinen urbanisoitumisaste ja mitä se on muihin maihin verrattuna.
Tällä ei päästä pakoon sitä tosiasiaa, että merkittävä osa koko Suomesta on muuttunut/muuttumassa alueeksi, jossa ei voi enää omalla työllään elättää itseään ja jolla ei ole mitään tulevaisuutta.
Eli ihmiset pakkautuvat niihin muutamiin elinkelpoisiin kasvukeskuksiin, joissa on vielä muutakin työtä tarjolla kuin vanhuskeskuksen lähihoitajan paikka. Harvoissa kasvukeskuksissa asuntojen hinnat nousee, palkkoja on pakko nostaa, kilpailukyky heikkenee.
Tilannetta ei yhtään paranna, että vääränlainen maahanmuutto kohdistuu juuri näihin samoihin kasvukeskuksiin. Asuntopula pahenee ja toisaalta syntyy alueita, jossa työssäkäyvät ihmiset eivät voi asua. Pääkaupunkiseudulla on jo nyt tämä tilanne.
Lisäksi kohonneet polttoaineenhinnat tekevät pendelöinnistä mahdotonta, eli elinkelpoinen alue kasvukeskuksen ympärillä supistuu alle 50km säteelle.
Tämä yhtälö ei vaan toimi. Monissa Länsi-Euroopan maissa on jo tajuttu, ettei ihmisiä voi keskittää muutamaan suureen kaupunkiin.
Lopuksi anekdootti kotikylältä (en tiedä kuinka yleistettävissä). 80-luvulle asti siellä oli vielä kaupat, alunperin kaksikin, pankit, posti ja koulu. 80-luvun taitteessa asfaltoitiin tie n. 20 km päässä olevaan kauppalaan. Perheet, myös omat vanhempani, jotka oli aiemmin ostaneet arviolta 90% kyläkaupasta, siirtyivät muiden tapaan köröttelemään keskustan kaupoille, naapurit usein kyydissä. Autottomat papat ja mummot ostivat mopoja. Ensimmäinen kauppa kylältä lopetti kolmen tai neljän vuoden päästä, toinen seitsemän. Viimeiseksi laman myötä lähti pankit, posti ja koulu.
Tässä kehityksessä merkittävin tekijä oli tien asfaltointi. Autoilu ja auton omistaminen oli ilmeisesti myös koko ajan liian edullista; jos autoilu olisi ollut riittävän kallista, ei viikoittaista kauppamatkaa (oikeammin riittiä) taajamaan olisi kannattanut tehdä vaan jatkaa asiointia omalla kylällä.
Ja kun taajamassa asiointiin totuttiin, oli luonnollinen askel se, että eläkepäiviksi ostettiin sitten asunto sieltä. Samoin nuorison muuttaminen pois kyliltä oli luonnollisesti helpompaa omalle sukupolvelle, joka jo oli käynyt yläkoulun ja lukion taajaman keskuskoulussa (tai ammattikoulun naapurikunnassa) saati sitten myöhemmille, jotka oli kuskattu sinne jo alakouluun ja harrastuksiinkin.
Opiskeluista ei oikeastaan siis ollut mihin palata, ellei ollut juuri se, joka jatkoi sitä tilaa. Jos sitä nyt ylipäätään joku jatkoi.
Sama tilanne on edelleen. Mutta nyt ollaan seuraavassa vaiheessa. Ne kylät on jo autioituneet. Nyt autioituu ne kauppalat, nyt lopetetaan niiden kauppoja, pankkeja, kouluja ja terveyskeskuksia.
Mainitsemassani kauppalassa, jossa vanhempani alkoivat 80-luvun alussa viikottaisia ostospyhiinvaelluksia tehdä oli lapsuudessani muistaakseni K, T, Osuuskappa, E-Osuuskauppa ehkä joku muukin, kolme vaatekauppaa, kaksi elektroniikkaliikettä, yksi sekatavarakauppa (halpamarkettityyppinen), kaksi rauta- / maatalouskaupan, Osuuspankki, Säästöpankki, Kop, SYP, Posti ja sen yhteydessä postipankki, kolme huoltoasemaa ja terveyskeskus.
Nykyisin on yksi K (jossa postin palvelupiste), ei erikoisliikkeitä tai rautakauppoja, pankkeja eikä huoltoasemia (yksi kylmäasema on). Terveyskeskuspalvelut on kuntaliitosten jälkeisessä nykyisessä keskustaajamassa muualla.
Vuosikymmen päästä muuten tuskin on enää tuota yhtäkään ruokakauppaa. Ei sille millään riitä asiakkaat kun kuolleisuus on pitkään ollut paljon syntyvyyttä suurempi.
Ei se ihan noinkaan ole, vaan valtio, maakunta ja kuntatasolla pyritään aivan päinvastaiseen.Suomessahan nimenomaan pyritään väkisin pitämään kuolevaa maaseutua hengissä, maksoi mitä maksoi (koska maksaja on joku muu kuin se maaseudun tulonsiirtoja haluava).
Tämä on ihan muuttajankin etu johonkin rajaan asti, mutta tässä huomioisin sen että sinne syrjäkylille usein jää se työuransa tehnyt joten sinänsä ihan oikeuden mukaista että taajamaan siirtynyt kantaa osan jälkeensä jättäneestä taakasta.Kansa haluaa mukavan elämän piiriin kaupunkeihin, mutta joutuu maksamaan muuttonsa jälkeenkin siitä maaseudun tekohengittämisestä.
Oliko se nyt 92 vai 93 prosenttia kun Suomen 250*250 m karttalapuista on kokonaan vailla asukasta, jos oikein muistan.Juu merkittävä osa koko Suomesta on muuttumassa alueeksi jossa ei voi enää omalla työllään elättää itseään. Tuo on täysin normaalia kun puhutaan maasta joka on niin suuri kuin Suomi mutta jossa on niin vähän väestöä kuin Suomessa. Sitä mukaa kun niihin peltomaihin sidotut työpaikat vähenevät, osana yhteiskunnan normaalia kehitystä kun siirrytään pois maanviljelyksestä teollisuus- ja palveluyhteiskuntaan, kyky tienata siellä maaseudulla laskee merkittävästi.
Ja joo, tuo nostaa niiden kasvukeskusten asuntojen hintoja. Etenkin niiden keskustoissa. Mutta tuo kasvu ei ole mitään hallitsematonta kasvua joka täysin räjäyttäisi ihmisten budjetit ja tuhoaisi kilpailukyvyn. Miksi? No koska Suomessa on niin vähän sitä väkeä ylipäätänsä ja niin helvetisti tilaa.
Käytännössä mikä tahansa kasvukeskus, ehkä PK-seutua lukuunottamatta, voi asuntopulan uhatessa katsoa alueen karttaa ja nähdä että siinä 10km säteellä siitä kasvukeskuksen keskustasta on vaikka kuinka paljon metsää tai peltoa johon voidaan rakentaa uusia asuinalueita. Itse asun Tampereella, joka taitaa olla tällä hetkellä Suomen nopeiten kasvava alue ja toiseksi suurin kasvukeskus, ja tämä on mainio esimerkki tuosta. Siitä huolimatta että Tampere on kahden järven puristuksessa, tarvittiin lisää asunaluita => tadaa, Vuores, Risso, Niemenranta ja Lintuhytti, kaikki alle 10km etäisyydellä keskustasta. Eikä tee vielä edes tiukkaa vaan tilaa löytyy lisää vaikka kuinka paljon. Ja tuo on vielä ihan Tampereen kaupungin omien rajojen sisällä.
Otetaan nuo ympäryskunnat ja tilaa löytyy vielä enemmän. Koska Suomessa on niin vähän sitä väkeä niin tuon säteen ei edes tarvitse olla 10km. Se voi olla 20km. Tai 30km. Koska vaikka se väki keskitettäisiin niin sitä on silti niin vähän että se tarvittava liikenne voidaan hoitaa tehokkaasti ilman että tulee mitään suurkaupunkien "20km työmatka tarkoittaa että käytät työmatkoihin päivittäin 2-3 tuntia"-ongelmia.
Eli joo, kyllä tuo yhtälö toimii Suomessa.
Valtio tekee aina aluepolitiikkaa kun Kepu on hallituksessa. Ainoastaan puhtaat sinipunat on jättäneet tekemättä. Nykyhallituksen hallitusohjelma erityisesti on aivan kiistattomasti aluepolitiikan, maakuntien, maaseudun kuntien ja alkutuotannon kannalta kepulaisin ja rakennemuutosta hidastavin tällä vuosituhannella; kepulla kun oli hallitusneuvotteluissa poikkeuksellisen paljon vipuvartta.Ei se ihan noinkaan ole, vaan valtio, maakunta ja kuntatasolla pyritään aivan päinvastaiseen.
Tämä on ihan muuttajankin etu johonkin rajaan asti, mutta tässä huomioisin sen että sinne syrjäkylille usein jää se työuransa tehnyt joten sinänsä ihan oikeuden mukaista että taajamaan siirtynyt kantaa osan jälkeensä jättäneestä taakasta.
sinne syrjäkylille usein jää se työuransa tehnyt joten sinänsä ihan oikeuden mukaista että taajamaan siirtynyt kantaa osan jälkeensä jättäneestä taakasta.
Mutta asiaa on tutkittukin. Ihmiset haluaisivat kaupungin lähipalvelut, asumisen vaivattomuuden, elinolosuhteet ja palkkatason maaseudulla luonnon keskellä ilman ruuhkia. Valitettavasti nuo on keskenään ristiriitaisia vaateita.
Euroopassa on kyllä yksi maa, jossa sitä on jossain määrin tarjolla: Sveitsi.
Huutonaurua kolmannella...
Jälkikäteen on tietenkin helppo löytää ne menneisyyden parhaat ja huonoimmat sijoituskohteet. Oispa kaikilla kristallipallot...
Uniperin osto oli hyvin perusteltu sijoitus ennen sotaa ja Nord Streamin alasajoa, joita kukaan ei osannut ennustaa. Ei investointeja voi tehdä oletuksella, että pian alkaa joku täysin odottamaton sota, jota jokainen asiantuntijakin piti täytenä mahdottomuutena vielä alkuvuonna - saati silloin kun Uniper ostettiin.
"Täysin odottamaton sota" joopajoo, jos on asunut kuplassa viimeiset vuosikymmenet. Georgian sota, Krimin valtaus, Donbassin separatistien tukeminen ym. Kenellekään ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä että Venäjä saattaa kohdistaa sotilaallista aggressiota naapurimaihinsa. Se että länsimaissa ei haluttu uskoa sodan mahdollisuuteen ei tarkoita mitään muuta kuin että olemme hyväuskoisia urpoja jotka eivät ymmärrä venäläisten ja Putinin sielunmaisemaa.
"Täysin odottamaton sota" joopajoo, jos on asunut kuplassa viimeiset vuosikymmenet. Georgian sota, Krimin valtaus, Donbassin separatistien tukeminen ym. Kenellekään ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä että Venäjä saattaa kohdistaa sotilaallista aggressiota naapurimaihinsa. Se että länsimaissa ei haluttu uskoa sodan mahdollisuuteen ei tarkoita mitään muuta kuin että olemme hyväuskoisia urpoja jotka eivät ymmärrä venäläisten ja Putinin sielunmaisemaa. Ukrainalaisetkin ovat varoitelleet tästä jo vuosikaudet, mutta emme vaan halunneet uskoa.
Suomen idiootit päättäjät ovat ostaneet taas kerran ilmaa miljardeilla Saksasta: Energia | Uniper on kaatumassa Saksan valtion syliin, suomalaisille veronmaksajille miljardien tappiot
FORTUMIN tytäryhtiö Uniper on kaatumassa Saksan valtion syliin Euroopan kaasukriisin seurauksena. Siitä voi seurata miljardien eurojen menetykset suomalaisille veronmaksajille.
Koska saadaan tästä vuosikymmenestä toiseen veronmaksajien rahoilla tapahtuvaan sekoiluun loppu, ja suomalaisia päitä vadille?
Huutonaurua kolmannella...
Aluepolitiikkaa poliitikot toki tekevät. Vaikka valtio, maakunnat, ja kunnat tukevat keskittymistä, niin ei se tarkoita etteikö siinä olisi tahtieroja. Toki sieltä syrjäisistä maakunista valtakunnan politiikkaan tulee vaikuttajia jotka haluavat hidastaa kehitystä ja tukea oman maakunan kilpailukykyä, ihan samoin kuin jostain Pirkanmaa (Tampere), Turku, Helsinki suunnalta jotka ajavat oman alueen kilpailukykyä ja usein tekevät sitä muiden tappioksi.Valtio tekee aina aluepolitiikkaa kun Kepu on hallituksessa. Ainoastaan puhtaat sinipunat on jättäneet tekemättä.
Metsää, peltoa, joutomaata, suota.Oliko se nyt 92 vai 93 prosenttia kun Suomen 250*250 m karttalapuista on kokonaan vailla asukasta, jos oikein muistan.
En tiedä luitko juttu, viesti ei ihan tiivistänyt jutun sisältöä. no vaikea sitä on tiivistääkkään.Suomen idiootit päättäjät ovat ostaneet taas kerran ilmaa miljardeilla Saksasta: Energia | Uniper on kaatumassa Saksan valtion syliin, suomalaisille veronmaksajille miljardien tappiot
...
Pääsyy on eduskunnassa joka ei antanut Fortumille ydinvoimalupaa Loviisaan. Fortum ei olisi lähtenyt Venäjälle seikkailemaan jos lupa olisi myönnetty.Jälkiviisaus paras viisaus
Mitä sinä olisit Fortumina Uniperin sijasta ostanut, kun asian tunnut tietävän paremmin?
Kannattaa nyt huomata, että en puhu maanviljelyksen ja metsätalouden tekohengittämisestä, vaan teollisuustoiminnan tietoisesta alasajamisesta Suomen harvalukuisten kasvukeskusten ulkopuolella.Juu merkittävä osa koko Suomesta on muuttumassa alueeksi jossa ei voi enää omalla työllään elättää itseään. Tuo on täysin normaalia kun puhutaan maasta joka on niin suuri kuin Suomi mutta jossa on niin vähän väestöä kuin Suomessa. Sitä mukaa kun niihin peltomaihin sidotut työpaikat vähenevät, osana yhteiskunnan normaalia kehitystä kun siirrytään pois maanviljelyksestä teollisuus- ja palveluyhteiskuntaan, kyky tienata siellä maaseudulla laskee merkittävästi.
Ja joo, tuo nostaa niiden kasvukeskusten asuntojen hintoja. Etenkin niiden keskustoissa. Mutta tuo kasvu ei ole mitään hallitsematonta kasvua joka täysin räjäyttäisi ihmisten budjetit ja tuhoaisi kilpailukyvyn. Miksi? No koska Suomessa on niin vähän sitä väkeä ylipäätänsä ja niin helvetisti tilaa.
Käytännössä mikä tahansa kasvukeskus, ehkä PK-seutua lukuunottamatta, voi asuntopulan uhatessa katsoa alueen karttaa ja nähdä että siinä 10km säteellä siitä kasvukeskuksen keskustasta on vaikka kuinka paljon metsää tai peltoa johon voidaan rakentaa uusia asuinalueita. Itse asun Tampereella, joka taitaa olla tällä hetkellä Suomen nopeiten kasvava alue ja toiseksi suurin kasvukeskus, ja tämä on mainio esimerkki tuosta. Siitä huolimatta että Tampere on kahden järven puristuksessa, tarvittiin lisää asunaluita => tadaa, Vuores, Risso, Niemenranta ja Lintuhytti, kaikki alle 10km etäisyydellä keskustasta. Eikä tee vielä edes tiukkaa vaan tilaa löytyy lisää vaikka kuinka paljon. Ja tuo on vielä ihan Tampereen kaupungin omien rajojen sisällä.
Otetaan nuo ympäryskunnat ja tilaa löytyy vielä enemmän. Koska Suomessa on niin vähän sitä väkeä niin tuon säteen ei edes tarvitse olla 10km. Se voi olla 20km. Tai 30km. Koska vaikka se väki keskitettäisiin niin sitä on silti niin vähän että se tarvittava liikenne voidaan hoitaa tehokkaasti ilman että tulee mitään suurkaupunkien "20km työmatka tarkoittaa että käytät työmatkoihin päivittäin 2-3 tuntia"-ongelmia.
Eli joo, kyllä tuo yhtälö toimii Suomessa.
Nostit esille sellaisen asian, joka haisee pashalle kilometrin päähän ja siinä olisi tutkivalle journalismille tehtävää (jos siis meillä Suomessa olisi sellainen).Pääsyy on eduskunnassa joka ei antanut Fortumille ydinvoimalupaa Loviisaan. Fortum ei olisi lähtenyt Venäjälle seikkailemaan jos lupa olisi myönnetty.
Kyllä venäjä riski tiedettiin jo silloin kun Fortum meni Venäjälle ostoksille, moni epäili että kun voimalaitokset on saatu kuntoon Venäjän valtio ottaa ne haltuun. Muistaakseni Venäjällä on laki joka sallii strategesisten yhtiöiden kansallistaminen. Energia-ala kuuluu näihin.
Kannattaa nyt huomata, että en puhu maanviljelyksen ja metsätalouden tekohengittämisestä, vaan teollisuustoiminnan tietoisesta alasajamisesta Suomen harvalukuisten kasvukeskusten ulkopuolella.
Jos esimerkiksi kaikki koulutus (poislukien amis ja lukio) keskitetään muutamaan harvalukuiseen kaupunkiin, niin totta mooses pienemmillä paikkakunnilla sijaitsevat teollisuusyritykset vetävät tästä omat johtopäätökset. Teollisuuslaitokset eivät toimi siten, että toimipisteessä on vain hitsaajia ja mutterinvääntäjiä paikalla, ja koulutetumpi porukka loistaa poissaolollaan.
Kyllähän Suomessa on lääniä rakentaa vaikka pääkaupunkiseudulla, mutta asuntojen hinta on silti selvästi korkeampi Tampereen kaltaisissa kasvukeskuksissa verrattuna esimerkiksi Iisalmeen tai Varkauteen. Vastaavasti palkkataso Tampereella on selvästi korkeampi kuin Iisalmessa ja Varkaudessa. Suomen teollisuus kaikkine alihankintaketjuineen menettää suuresti kilpailukykyään, kun se tungetaan Tampereen kaltaisten harvalukuisten kasvukeskusten kylkeen.
Näen tämän teollisuuden näkökulmasta, enkä ymmärrä tätä järjettömyyttä.
Turha niitä insinöörikoulutuksia on sellaisissa paikoissa pitää, missä hakijoita niihin ei ole riittävästi. Kannettu vesi kun ei pysy kaivossa.Kannattaa nyt huomata, että en puhu maanviljelyksen ja metsätalouden tekohengittämisestä, vaan teollisuustoiminnan tietoisesta alasajamisesta Suomen harvalukuisten kasvukeskusten ulkopuolella.
Jos esimerkiksi kaikki koulutus (poislukien amis ja lukio) keskitetään muutamaan harvalukuiseen kaupunkiin, niin totta mooses pienemmillä paikkakunnilla sijaitsevat teollisuusyritykset vetävät tästä omat johtopäätökset. Teollisuuslaitokset eivät toimi siten, että toimipisteessä on vain hitsaajia ja mutterinvääntäjiä paikalla, ja koulutetumpi porukka loistaa poissaolollaan.
Kyllähän Suomessa on lääniä rakentaa vaikka pääkaupunkiseudulla, mutta asuntojen hinta on silti selvästi korkeampi Tampereen kaltaisissa kasvukeskuksissa verrattuna esimerkiksi Iisalmeen tai Varkauteen. Vastaavasti palkkataso Tampereella on selvästi korkeampi kuin Iisalmessa ja Varkaudessa. Suomen teollisuus kaikkine alihankintaketjuineen menettää suuresti kilpailukykyään, kun se tungetaan Tampereen kaltaisten harvalukuisten kasvukeskusten kylkeen.
Näen tämän teollisuuden näkökulmasta, enkä ymmärrä tätä järjettömyyttä.
Nyt mietin että miten muotoilen nätisti ja ymmärettävästi. ei taida onnistua.Kannattaa nyt huomata, että en puhu maanviljelyksen ja metsätalouden tekohengittämisestä, vaan teollisuustoiminnan tietoisesta alasajamisesta Suomen harvalukuisten kasvukeskusten ulkopuolella.
Jos esimerkiksi kaikki koulutus (poislukien amis ja lukio) keskitetään muutamaan harvalukuiseen kaupunkiin, niin totta mooses pienemmillä paikkakunnilla sijaitsevat teollisuusyritykset vetävät tästä omat johtopäätökset. Teollisuuslaitokset eivät toimi siten, että toimipisteessä on vain hitsaajia ja mutterinvääntäjiä paikalla, ja koulutetumpi porukka loistaa poissaolollaan.
...
Tuosssa listasta ehkä merkittävimpinä puutteina on Kuopio ja Lahti.Mitä niitä yliopistokuntia nyt on, Helsinki, Turku, Tampere, Jyväskylä, Vaasa, Oulu, Lappeenranta, Rovaniemi.
Rautavaaralla on mietitty näin lukion lakkauttamista:Kannattaa nyt huomata, että en puhu maanviljelyksen ja metsätalouden tekohengittämisestä, vaan teollisuustoiminnan tietoisesta alasajamisesta Suomen harvalukuisten kasvukeskusten ulkopuolella.
Jos esimerkiksi kaikki koulutus (poislukien amis ja lukio) keskitetään muutamaan harvalukuiseen kaupunkiin, niin totta mooses pienemmillä paikkakunnilla sijaitsevat teollisuusyritykset vetävät tästä omat johtopäätökset. Teollisuuslaitokset eivät toimi siten, että toimipisteessä on vain hitsaajia ja mutterinvääntäjiä paikalla, ja koulutetumpi porukka loistaa poissaolollaan.
Kyllähän Suomessa on lääniä rakentaa vaikka pääkaupunkiseudulla, mutta asuntojen hinta on silti selvästi korkeampi Tampereen kaltaisissa kasvukeskuksissa verrattuna esimerkiksi Iisalmeen tai Varkauteen. Vastaavasti palkkataso Tampereella on selvästi korkeampi kuin Iisalmessa ja Varkaudessa. Suomen teollisuus kaikkine alihankintaketjuineen menettää suuresti kilpailukykyään, kun se tungetaan Tampereen kaltaisten harvalukuisten kasvukeskusten kylkeen.
Näen tämän teollisuuden näkökulmasta, enkä ymmärrä tätä järjettömyyttä.
Hiilivoimalat ja niiden alasajon Fortumin yritysjohto laskivat mukaan ja tulivat tulokseen että kannattaa. Sotaa ja sodan tuomia ongelmia eivät silloin toisaan osaneet laskea mukaan.Fortum riensi ostamaan Uniperin mukana nipun ongelmajätteenä pidettäviä hiilivoimaloita.
Niinpä, ja nuo pienemmät kasvukeskuset esimerkiksi Joensuu tai Kuopio naapurikuntineen lienevät Tamperetta halvempia.Ei niitä yrityksiä "tungeta" niihin kasvukeskuksiin vaan ne yritykset menevät sinne missä näkevät edellytykset liiketoiminnalleen olevan hyvät. Jos Tampereella on liian kovat liksat niin sitten ne laittaa sen puljun pystyyn vaikka Hämeenkyröön tai Ikaalisiin. Ei sitä etäisyyttä todellakaan tarvita kovin paljon sieltä kasvukeskuksen keskuksesta että alkaa hinnat tippuun reippaasti.
Niinpä, ja nuo pienemmät kasvukeskuset esimerkiksi Joensuu tai Kuopio naapurikuntineen lienevät Tamperetta halvempia.
Jos olette ajellut pitkin maaseutuja esimerkiksi Saksassa, Hollannissa tai Tanskassa, olette kenties huomanneet että ns. keskellä ei mitään on tehdaskomplekseja ja toimistorakennuksiakin. Alla on esimerkiksi Phoenix Contactin pääkonttori ja tehdas pienessä Blombergin kunnassa. Ko firma on tuttu jokaiselle teollisuudessa työskentelevälle.
![]()
Phoenix contact blomberg
www.google.com
Vasemmistoliitto lanseerasi Porissa SuomiAreena-tapahtumassa maanantaina uuden raflaavasti nimetyn veron. Puolue lähtee seuraavien eduskuntavaalien taistoihin ”miljonääriverolla”.
Puolueen puheenjohtaja Li Andersson perustelee nimeä sillä, että se antaa oikean kuvan siitä, keihin vero kohdistuu. Muuten moni kuvittelisi kesämökkinsä tai asuntonsa olevan uhattuna.
– Me olemme halunneet kohdistaa veron sinne, missä veronmaksukykyä on enemmän: yli miljoonan euron omaisuuksiin, Andersson sanoo.
– Kaikkein varakkaimmat – tämä 3 prosenttia, joihin tämä kohdistuisi – niissä tuloluokissa on paljon sellaisia henkilöitä, jotka pystyvät verosuunnittelun avulla itse päättämään paljonko maksetaan veroja.
Kyseessä on käytännössä jo 2000-luvun alkuvuosina lakkautetun veron paluu erilaisessa muodossa. Miljonääriveroa maksettaisiin yli miljoonan euron omaisuuksista. Laskentaan ei kuulu henkilökohtainen asunto. Vasemmistoliitto on tilannut eduskunnan tietopalveluilta laskelman, jonka mukaan 0,5 prosentin miljonäärivero tuottaisi 500 miljoonan euron verotulot vuodessa.
edit. Aivopieru, eipä mitään sittenkään.Vasemmistoliitto ei kuulu omiin suosikkeihin, kuten ei kylläkään mikään muu puolue, mutta kyllä aika saita saa olla, jos ei miljoonan salkusta pysty viittä tonnia irrottamaan vuosittain. Vaikea uskoa että tällainen 0,5 %-vero vaikuttaisi mitenkään merkittävästi kenenkään ratkaisuihin tulla tai jäädä Suomeen.
Ei kai ne mitään 5% veroa ole ajamassa?Vai kuitenkin 50 tuhatta?
Vasemmistoliitto ei kuulu omiin suosikkeihin, kuten ei kylläkään mikään muu puolue, mutta kyllä aika saita saa olla, jos ei miljoonan salkusta pysty viittä tonnia irrottamaan vuosittain. Vaikea uskoa että tällainen 0,5 %-vero vaikuttaisi mitenkään merkittävästi kenenkään ratkaisuihin tulla tai jäädä Suomeen.
No aivan varmasti syö tuottoja, mut alkaa tuolla tasolla olla melko lailla ensimmäisen maailman ongelmien äärilaitaa. Joka tapauksessa tuon tason omaisuuksissa on helposti varaa maksella enemmän veroja kuin köyhillä tai paljon kuritetulla keskiluokalla.Jos oletetaan että miljoonan salkku tuottaisi 5% vuodessa niin tuo viiden tonnin korotus tarkoittaisi 10 prosenttiyksikön korotusta eli efektiivistä 44 prosentin veroastetta pääoman tuotolle - joka on muuten ihan vitusti enemmän kuin mitä maksaisit palkan tuloveroa samoista tuloista.
Sitten kun tätä "ei tuo 5000 euroa vuodessa tunnu missään" toistetaan jokaisen eri veroluokan kohdalla muutamaan otteeseen niin voidaankin ihmetellä paljonko lopulta kellään jää käteen.
Pääosin ihmiset ja poliitikotkin katsovat omasta perspektiivistään.No aivan varmasti syö tuottoja, mut alkaa tuolla tasolla olla melko lailla ensimmäisen maailman ongelmien äärilaitaa. Joka tapauksessa tuon tason omaisuuksissa on helposti varaa maksella enemmän veroja kuin köyhillä tai paljon kuritetulla keskiluokalla.
Tämä on luonnollisesti ihan totta, mutta omalla kohdalla voin sanoa että en ryhtyisi mihinkään toimenpiteisiin jos tuo minuun vaikuttaisi. Tässä puhutaan kuitenkin muusta omaisuudesta kuin asunnoista, eli saa olla esim. ihan mukavasti kiinni rahaa asunnoissa ja sen lisäksi tuollainen >miljoonan salkku.Pääosin ihmiset ja poliitikotkin katsovat omasta perspektiivistään.
Tällöin on luonnollista, että suurempi osa heistä, joilla ei ole miljoonaomaisuuksia, on tällaisen solidaarisuusveron kannalla ja pienempi osa ei.
Samoin se on ihan luonnollista, että suurempi osa heistä, joilla miljoonaomaisuuksia on, vastustaa tällaista solidaarisuusveroa, ja vain pienempi osa heistä on sen kannalla.
Tuo miljonääri- tai varallisuusvero on loogisesti luonnollinen jatkumo maastapoistumisverolle. Sitten kun seuraavaksi saamme vasemmistovetoinen hallituksen, se varmaan säädetäänkin. Ja siksi SDP kommentoikin, että se ei juuri nyt ole ajankohtaista perustellen kantaa vain sillä, ettei sitä kuitenkaan ehdittäisi tällä hallituskaudella enää säätää.Aika rankkaa et pitää viiden tonnin takia muuttaa maasta pois. Kyseinen vero on sitäpaitsi käytössä, jossain muodossa myös Norjassa ja Sveitsissä.