Tuossa pelkästään turvapaikanhakijoita koskeva kysely, siinäkin myönteisimmät Kokoomus ja Vihreät. Tuon mukaan jopa vasemmistoliitossa suhtaudutaan Kokoomusta kielteisemmin turvapaikanhakijoihin.
Joka toinen suhtautuu kielteisesti turvapaikanhakijoihin – puolueet hajalla
ILKKA LUUKKONEN | 21.01.2016 | 13:52
Perussuomalaisten kannattajat kriittisimpiä, vihreät ja kokoomus vapaamielisimpiä.
Puolet suomalaisista suhtautuu kielteisesti turvapaikanhakijoiden kasvavaan määrään, kertoo Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuore
selvitys. Miehistä 52 prosenttia pitää ilmiötä kielteisenä, naisista 44 prosenttia.
Turvapaikanhakijat jakavat eri puolueiden kannattajia.
Perussuomalaisten kannattajista 91 prosenttia suhtautuu turvapaikanhakijoiden määrään kielteisesti, mutta vihreiden kannattajista vain 23 prosenttia. Näiden väliin asettuvat keskusta (60 prosenttia), SDP (53), vasemmistoliitto (40) ja kokoomus (34).
Myönteisesti turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun suhtautuu 22 prosenttia kaikista suomalaista.
Kaksi kolmasosaa (68 prosenttia) katsoo, että Suomi on varautunut huonosti turvapaikanhakijoiden lisääntyvään määrään. Eri puolueiden kannattajat ovat melko samanmielisiä, ja ääripäissä ovat perussuomalaiset (85 prosenttia) ja vihreät (56 prosenttia).
Lähes kaikki suomalaiset katsovat, että turvapaikkakysymys pitää hoitaa EU:ssa yhteisesti. 86 prosenttia sanoo, että EU tarvitsee yhteisen maahanmuuttopolitiikan. Suurin kannatus tällä on kokoomuksen äänestäjien keskuudessa (96 prosenttia), mutta EU-kriittisistä perussuomalaisistakin 74 prosenttia pitää EU-politiikkaa tarpeellisena.
– Mielestäni on merkittävää, että mielipidetutkimuksen mukaan suomalaisilla on hyvin yksiselitteinen kanta siihen, että tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan EU:n yhteistä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa, sanoo MTS:n puheenjohtaja, kansanedustaja
Sofia Vikman (kok.).
Vikman katsoo MTS:n tutkimuksen perusteella, että sisäministeri
Petteri Orpon (kok.) turvapaikkalinja nauttii Suomessa laajaa tukea. Vikman sanoo, että tärkeintä on nyt saada EU:n ulkorajavalvonta ja hakijoiden rekisteröinti toimimaan.
– Euroopan maahanmuuttopolitiikkaan on löydyttävä eurooppalainen ratkaisu. Suomen on neuvotteluissa pidettävä kiinni siitä, että uudistukset eivät luo lisää painetta Pohjois-Eurooppaan
MTS:n mukaan kansalaiset pitävät tulevaisuutta turvattomampana kuin koskaan ennen. Tähän vaikuttavat ennen kaikkea työllisyystilanne, terrorismin kasvu, Euroopan talousnäkymät ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvu.
– Se on selvä viesti, joka meidän päättäjien on kuultava, Vikman sanoo.
Joka toinen suhtautuu kielteisesti turvapaikanhakijoihin – puolueet hajalla