Ei ole järkeä / mahdollista, että tavoitellaan väkisin suurempaa osaa väestöstä korkeakoulutetuiksi ilman että lasketaan koulujen vaatimustasoja. Vaatimustasojen lasku on taas housuihin kusemista ja karhunpalvelus suomalaisille ja kilpailukyvylle. Matalapalkka-alalle ei saada haalittua riittävästi ulkomaista työvoimaa eikä Suomeen haluta eikä tavoiteltavaa ole tähän saakka ollut luokkajako kahden tason väkeen. Täten voidaan olettaa, että tulevaisuudessa työllisyysaste ja koulutustaso mukailevat korkeintaankin nykyistä tasoa ja ilman merkittävää tuottavuusihmettä pienenevin ikäluokin voidaan laskea tulevien vuosikymmenten kantokyky julkisrahotteisille palveluille.Edelleen, jotta saadaan suurempi osa suomalaisista / Suomessa koulut käyneistä ulkomaalaistaustaisista korkeakoukouluopintoihin. Tätä taas edellyttää se ikäluokkien jatkuva pieneneminen.
Nykyiset ikäluokat on suurin piirtein korkeakoulupaikkamäärien kokoisia, tai pikkuisen alle. 2030-luvun lopulla kooltaan enää 2/3. Siksipä OKM on joutunut nostamaan tavoitettaan siitä, että 50% kouluttautumisen korkeakoulutasolle jopa siihen, että 70% niin tekisi. Mikä sivumennen sanoen kuulostaa aika utopistiselta tavoitteelta, sillä n. 86% ihmisistä on ns. normaali älykkyys.
Muutos tulee olemaan isompi kuin mitä nyt on helppo kuvitella. Ja ainakin itse ajattelen, että omat viimeiset vuodet jossain hoivakodissa tulee varmasti olemaan sellaisia, että siellä ei enää ole ollenkaan suomalaistaustaisia työssä.
Kun hyväksyy edellä mainitun kehityskulun, kannattaa pohtia kannattaisiko lähteä jo muovaamaan yhteiskunnan kustannusrakennetta vastaamaan paremmin tuota kehityskulkua versus tehdä pakon edessä ja liian myöhään äkäisiä peliliikkeitä, jotka harvemmin ovat niin reiluja. Otetaan esimerkki eläkemaksuista, kuinka reilulta kuulostaisi esimerkiksi eläkkeiden leikkaus nykytasosta 10% v. 2030, 15% v2035, 20% v2040, 25% 2045. Toinen vaihtoehto eläkkeisiin olisi esimerkiksi nyt aloitettava siirtymä omien eläkkeiden maksuihin ns. kansaneläketasoon, jonka jälkeen voi jatkaa vapaaehtoista eläkesäästöä valtion avustamana tai vähentää vastaava osuus maksettavista eläkeveroista ja ottaa käteen nyt enemmän.