Sanna Marin kommentoi harva se päivä asioita pääministerinä. Tässä haastattelussa hänet yritetään saada puhumaan sosiaalidemokraattina.
www.hs.fi
Tänään oli hesarissa vihdoin vähän laajempi henkilöhaastattelu Marinista, jossa kerrankin onnistuneesti saatiin hänen poliittista ajattelua avattua. Kiitos Junkkarille tästä. Peruslinjaa edustavat ajattelut valtion vahvasta roolista ja roolista yli yksilön. Tässä muutamia lainauksia.
”Kun tuottavuus nousee, meille sosiaalidemokraateille on tärkeää, että osa tästä hyödystä tulee tavallisen työntekijän hyödyksi esimerkiksi korkeampina palkkoina tai lyhyempänä työaikana.”
Milloin se voisi olla realistista?
”Se on tietenkin vahvasti kytköksissä meidän talouskasvuun ja tuottavuuden parantamiseen. Se on kytköksissä myös siihen, kuinka me saamme työllisyysastetta nostettua. Arvolähtökohtana on kuitenkin se, että tavallisten työntekijöiden pitää myös hyötyä yhteiskunnan kehittämisestä.”
Heh, kun tuottavuus nousee. Se on ihan kiva että meidän pääministeri elää pilvilinnoissa, sillä tutkimusten mukaan Suomessa talouskasvu on ollut MAAILMAN HEIKOIMPIEN joukossa viimeisen 10 vuoden aikana. T&K investoinnit ovat vain yksi kokonaisuus tuottavuuden kasvua. Tuottavuutta voidaan nostaa myös siten että matalan tuottavuuden tehtävistä ihmiset siirtyisivät korkeamman tuottavuuden töihin. Sitä ei T&K investoinneilla ratkaista vaan työmarkkinoiden uudistamisella, missä SDP:llä pitäisi olla iso rooli, koska se elää AY-mafian kanssa symbioosissa. Työmarkkinauudistuksissa tulisi siis tehdä sellaisia toimenpiteitä, joilla saadaan siirrettyä työntekijöitä työttömyydestä ja matalan tuottavuuden töistä korkean tuottavuuden töihin. Näitä voisi olla esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen kannustaminen, työvoiman saatavuusharkinnan poisto sekä työperäinen maahanmuutto.
"Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että sen sijaan että valtio syytää paljon varoja tiettyyn vanhaan investointikohteeseen, järkevämpää olisi sijoittaa yleiseen kehittämiseen ja edistää riskinottomahdollisuuksia.”Suomi tarvitsee paljon uusia yrityksiä nopeasti kasvaville aloille.” ”Valtion täytyy miettiä roolinsa uusiksi, muuten ajaudutaan pian neuvostotyyliseen suunnitelmatalouteen.”
Lähde: Talouselämä
Tässä kohtaa voisi todeta, että neuvostotyyliseen suunnitelmatalouden suuntaan ollaan kovaa vauhtia menty Marinin johdolla.
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt)
moittii hallituksen talouspolitiikkaa eduskunnan talousvaliokunnalle tällä viikolla antamassaan lausunnossa. Vattin mukaan valtion jatkuva velkaantuminen ajaa Suomea kohti haaksirikkoa.
Elokuussa Sdp:n kesäkokouksessa Kuopiossa Marin esitti, että ensi vaalikaudella satsattaisiin reippaasti perusopetukseen. Puolueen ensi kevään vaaliohjelmasta löytyy varmasti paljon muitakin parannuskohteita, joihin tarvitaan lisää rahaa. Ilman lisävelkaa rahaa ei kuitenkaan kaikkeen hyvään riitä.
Kuinka paljon mietitte rahan riittävyyttä, kun teette vaaliohjelmaa?
Marin kiertää kysymyksen ja ryhtyy puhumaan laajemmin ”talouspolitiikan kokonaisuudesta”.
Marinin mukaan talouspolitiikassa pitää tavoitella kolmea asiaa. Ensinnäkin pitää vauhdittaa talouskasvua eli nostaa työllisyyttä ja parantaa tuottavuutta. Toiseksi on tehtävä rakenteellisia uudistuksia. Kolmantena tulevat sitten talouden sopeutustoimet.
”Meille on tärkeää, että sopeutustoimet tehdään oikeudenmukaisesti eikä oteta kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta vaan he osallistuvat, joilla on yhteiskunnassa leveämmät hartiat. Siksi emme puhu vain menosopeutuksesta vaan myös tulosopeutuksesta”, Marin sanoo.
"Toiseksi on tehtävä rakenteellisia uudistuksia ja Kolmantena tulevat sitten talouden sopeutustoimet"? Tällä hallituskaudella on tehty rakenteellisia uudistuksia jotka ovat nimenomaan kasvattaneet, eivät vähentäneet valtion menopuolta. Hyvinvointialueiseille ja niiden 23 johtajalle maksetaan rasvaisia palkkioita. Taloutta Marinin hallitus on sopeuttanut 370 miljoonaa euroa,
samalla kun velkaa on otettu 40 miljardia ja valtion pysyvät menot ovat nousseet noin 12 miljardilla eurolla vuosittain.
Sdp:n mielestä budjettikehysjärjestelmää tulisi uudistaa siten, että kehyksissä huomioitaisiin menojen lisäksi myös valtion tulot, Marin korostaa. Kehysten uudistaminen ei tuo budjettiin yhtäkään lisäeuroa, minkä Marin myöntää, mutta se helpottaisi tulopuolen käsittelyä osana budjettikokonaisuutta.
“Me olemme vastuullinen taloudenhoidon puolue. Mutta me ajattelemme paljon syvällisemmin tätä kysymystä kuin vain tekemällä leikkauslistoja, kuten kokoomus tekee”, Marin sanoo.
Oho tulopuoltakin mietitään! Onko Marin kuullut sellaisesta asiasta kuin Lafferin käyrä? Se kuvaa valtion saatavilla olevia tuljja kokonaisveroasteen mukaan. Jos kokonaisveroaste on liian raskas, voi tulopuoli jäädä pienemmäksi, mikä näyttää tutkijoiden mukaan olevan nimenomaan tilanne hyvätuloisten kohdalla.
"Kirkko-Jaakkola ja Kotamäki arvioivat, että ylimpien rajaveroasteiden laskemisen itserahoitusasteet ovat suuria maltillisillakin oletuksilla, luokkaa 90–120 prosenttia. Näyttää siltä, että Suomessakin ylimpien veroprosenttien alentaminen on verotuottojen näkökulmasta neutraalia tai jopa verotuottoja kasvattavaa. "
Lähde: EK
Kumpi on tärkeämpää, vapaus johonkin vai vapaus jostakin?
”Vapaus johonkin.”
Miksi?
”Haluan rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisesta lapsesta voi tulla mitä tahansa. Meillä on pohjoismainen hyvinvointivaltio, koulutusjärjestelmä ja turvaverkot niin, että jokainen lapsi voi pärjätä ja saavuttaa elämässään asioita riippumatta vanhempien varallisuudesta, vanhempien koulutustasosta ja taustasta. Jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet pärjätä ja menestyä. Vapaus johonkin on sitä, että jokainen voi voida hyvin.”
Valtio tietää siis yksilöä paremmin, mikä on yksilölle hyvä?
”Valtion pitää luoda mahdollisuuksia yksilöille. Meidän pitää varmistaa, että jokaisella on mahdollisuuksia. Siihen meidän yhteiskuntamme perustuu. Mielestäni on naiivia ajatella, että yksilö pärjää yksin. Me kaikki elämme yhteiskunnassa yhdessä muiden kanssa.”
Tämä särähti liberaalin korvaan kaikista eniten. Valtio tietää paremmin mikä on yksilölle hyvä. Tietääkö valtio, mitä harrastuksia haluan harrastaa, mistä ruuasta pidän, paljonko haluan maksaa veroja, haluanko ostaa viinini ainoastaan Alkosta, haluanko asua ahtaasti neukkukuutiotakin pienemmässä tilassa?
Tottakai Suomessa pitää olla tiettyjä hyvinvointivaltioon kuuluvia perusasioita , kuten mahdollisuudet päästä ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi terveydenhoidon ja koulutuksen piiriin. Mutta nämä demarit ovat ajaneet jo vuosikymmeniä myös kaikennäköisiä troijanhevosia järjestelmämme sisään kuten veikkauskratiaa, valtion monopoleja, työmarkkinakartelleja ja muuta valtiojohtoista korporatismia.
Jos laitetaan demarit aatteelliselle janalle, jonka vasemmassa laidassa on
Erkki Tuomioja ja oikeassa…, aloitan kysymyksen, mutta Marin keskeyttää.
”Tuollainen ajattelu on niin vanhentunutta”, Marin sanoo.
Marinin mukaan hänen sukupolvensa demarit eivät tunnista tällaista oikeisto–vasemmisto-jakoa puolueen sisällä.
”Minä löydän itseni janan molemmista päistä”, Marin sanoo.
Ei piitata Marinin kielloista vaan jatketaan demareiden jakamista vanhakantaisesti kuppikuntiin. Vasemmallahan Marin on – ainakin talouspolitiikassa. Siinä missä Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Antti Lindtman ilmaisee selkeästi, että ensi vaalikaudella joudutaan myös leikkaamaan menoja, Marin pyrkii kiertämään asiaa. Sen sijaan hän puhuu mieluummin tulosopeutuksesta ja budjettikehysjärjestelmän uudistamisesta.
Täh, oikeisto-vasemmisto jaolla ei ole väliä? Noh kuvastaa hyvin bileministerin "piikki auki" ja todellisuudesta irrallaan olevaa ajattelua. Tämä voi selittää, miksi 40 miljardin lisävelkaa tällä hallituskaudella otettiin ja Marinin avokätistä extramiljardia kunnille.
Missä asioissa Marin on äärioikeistolainen? Hänhän on enemmän vasemmalla kuin moni vasemmistoliiton kansanedustaja.
Onko Sdp tosiaan sellainen puolue, joka pystyy aidosti vastaamaan tämän ajan haasteisiin?
”Sdp on ehdottomasti puolue, joka pystyy vastaamaan näihin isoihin kysymyksiin. Ei tosin yksin, sillä Suomessa tarvitaan puolueiden välistä yhteistyötä. Sdp kykenee yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa hyvin laajasti.”
Tässä kohtaa itsepetos saa yhä uusia kierroksia. SDP:n onnistumisia ovat olleet viime vuosikymmeninä: AY-mafian sementoiminen kansalaisten hyvinvoinnin kustannuksella, veikkauskratian pyöritys, varallisuuden siirto työtätekeviltä eläkeläisille, alkoholin myynnin vapauttamisen rajoittaminen viimeiseen asti, työperäisen maahanmuuton rajoittaminen ja hidastaminen, valtion menojen merkittävä kasvu samalla kun kansalaisten pahoinvointi on kasvanut sekä monien kansalaisten hyvinvointia kasvattavien rakenteellisten uudistusten systemaattinen torppaaminen.
Summa summarum: Marinilla ei ole mitään ambitioita purkaa kasvua ja kansalaisten hyvinvointiin vaikuttavia rakenteita. Korporatismin ja velkaantumisen voittokulku tulee siis jatkumaan. Tämän bileministerin kanssako Orpo haluaa ihan oikeasti lähteä hallitukseen? Voi jo tässä kohdassa todeta, että mikään ei tule Suomessa muuttumaan jos sille tielle lähdetään.