Mikä se vanha kieli sitten on? Sanakirja kun ei nyt ole kanssasi mitenkään samaa mieltä. Hyvinvointieron tasoittaminen ei ole tasa-arvoisuutta jos se tapahtuu toisen hyvinvointia heikentämällä, kuten progressiivinen verotus tekee. Koetko sinä "tasa-arvoiseksi" että minä teen töitä, enkä saa viettää aikaa lasteni kanssa jotta se laiska paska jossain voi hakata lastaan ja saa samalla siitä ilosta rahaa? Sitähän hyvinvointieron tasoittaminen tarkoittaa.
Progressiivisen verotus ei heikennä kenenkään hyvinvointia. Sen sijaan se progression mukaisesti siirtää painopistettä yksilöstä koko yhteiskuntaan. Pienituloisella tulojen kasvattaminen lisää suhteellisesti enemmän yksilön hyvinvointia, mutta tulojen noustessa ja progression purressa painopiste siirtyy kohti yhteiskuntaa ja muiden hyvinvointia.
En myöskään ymmärrä miten lasten hakkaaminen liittyy tähän. Ovatko mielestäsi työttömät lapsenhakkaajia? Eikö työssäkäyvissä ole lapsenhakkaajia? Eikö väkivalta heikennä hyvinvointia, ja / tai ole joka tapauksessa merkki pahoinvoinnista?
Niin, tätä kokeiltiin parhaimmillaan NL:ssä. Kaikki saivat saman verran välittämättä siitä mitä tekivät. Kuten todettiin se onnistui mainiosti, koska ihmisiä kiinnosti yrittää aivan hirveästi. Aivan kuin lastenvaunujen tuotannon mittaaminen kiloissa. Taloudellinen tasa-arvo ei ole sama asia kuin ihmisten yhdenvertainen käsitteleminen (se on se sana mitä sanakirja tarjoaa sinulle tasa-arvosta), kun se tapahtuu toista sortamalla.
On täysin tunnettu fakta, että hyvinvointierot parantavat keskimäärin kaikkien elämää, koska ilman palkkiota ihminen ei halua tehdä mitään.
Kun järkevät argumentit loppuvat, nousee usein NL-kortti tai natsikortti pöytään.
Mutta suosittelisin siltikin tutustumaan tutkimuskirjallisuuteen ihmisen toimijuudesta (agency). Ihminen tuppaa puuhastelemaan yllättävänkin paljon jopa silloin, kun mahdollisuudet ovat hyvin rajatut.
—
Lopulta olisi hyvä huomata, että kun aina neljän vuoden välein (kerran vaalikaudessa) asiaa tutkitaan, on melko lailla pysyvä linja, että n. 90 suomalaisista on sitä mieltä, että sosiaalimenot on oikealla tasolla, toki poikkeuksena 2018, jolloin Sipilän hallituksen leikkausten jäljiltä neljännes oli valmis jopa nostamaan niitä (naisista lähes puolet).
Tähän kun yhdistää sen aiemmin linkkaamani eli sen, että ”95 prosenttia suomalaisista pitää verojen maksamista kansalaisen tärkeänä velvollisuutena” ja ”jopa 96 prosenttia suomalaisista on samaa mieltä siitä, että verojen kerääminen on tärkeää hyvinvointivaltion ylläpitämisen vuoksi”, niin voinee varmaankin todeta, että suomalaisella hyvinvointivaltiolla ja progressiivisella verotuksella on hyvin vahva kansan ja äänestäjien tuki. Vaikka jokaiseen koululuokkaan sitten mahtuukin se yksi, joka on vielä aikuisenakin asiasta eri mieltä. Mutta kun kuitenkin elämme edustuksellisessa demokratiassa, niin selkeän enemmistön kanta tuppaa lopulta asiat ratkaisemaan.
Edit. Tietenkin on oikeus olla eri mieltä kuin valtaosa. Mutta eikö se silloin olisi vaan suoraselkäistä todeta, että haluan itsekkäistä syistä itselleni enemmän ja muille vähemmän.
Verotuksen purkamista haluavan poliitikon nyt ainakin olisi syytä kertoa, mitä palveluita ja menoja hän sitten aikoo karsia jos pääsee sitä verotusta leikkaamaan. Koska sitä se väistämättä tarkoittaa.