Jussi Halla-ahon seinältä Facebookista:
"Kokoomus on kovin ärhäkkänä, samoin sen äänenkannattaja Kreeta Karvala.
On syytä muistaa, että kun itä- ja länsirajan yli tulvi 2015 iPhone-miehiä, kokoomuslainen sisäministeri Orpo totesi, että rajoja ei voi sulkea, ketään ei voi käännyttää, Irakiin ja Somaliaan ei voi palauttaa ketään ja tulijoiden motiivien kyseenalaistaminen on rasismia.
Iltalehden jutussa Orpo sanoo, että vuoden 2015 tapahtumat osoittivat, miten huonosti nykyinen laki soveltuu tämänkaltaisiin tilanteisiin. Näin onkin, mutta herää kysymys, miksi Orpo (ja Häkkänen ja Mykkänen) eivät vuosina 2015-2019, ministereinä toimiessaan, tehneet MITÄÄN lain muuttamiseksi. Nyt he vaativat sitä punavihreältä hallitukselta."
- Ulkoministeri Haavisto ei näe akuuttia tarvetta Suomen rajoja koskevan lainsäädännön muuttamiseksi Valko-Venäjän Puolan rajalle masinoiman siirtolaisvyöryn vuoksi.
- Haaviston mukaan Suomi voi tarvittaessa sulkea omat rajansa jo nykyisen rajavalvontalain perusteella.
- Kokoomusjohto pitää Haaviston näkemyksiä ”aikamoisena virheenä” Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta.
Kokoomuksen puheenjohtaja
Petteri Orpon ja varapuheenjohtaja
Antti Häkkäsen mukaan ulkoministeri
Pekka Haavisto (vihr) tekee Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta ison virheen, koska hallitus ei varaudu lainsäädäntömuutoksilla rajoilla mahdollisesti tapahtuvaan hybridivaikuttamiseen.
Kokoomusjohdon mukaan nykylainsäädännön käytännön ongelmana on muun muassa se, että kriisitilanteessa Suomeen voi tulla muitakin reittejä kuin virallisten rajanylityspaikkojen kautta: metsäistä itärajaa riittää 1300 kilometriä, ja tarvittaessa Venäjä voisi kuljettaa pakolaiset Suomen rajalle myös muita reittejä kuin virallisten rajanylityspaikkojen kautta.
Nykylainsäädännön haasteena on myös se, että mahdollisessa ulkopoliittisessa painostustilanteessa rajalla kuljetettu henkilö saa anoa turvapaikkaa, vaikka hän tulisi laittomasti Suomeen.
”Aikamoinen virhe”
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) korostaa, että jo nykyisten lakien puitteissa voidaan toimia tehokkaasti, jos Suomeen kohdistuisi Valko-Venäjän harjoittamien toimien kaltaista siirtolaispainostusta. TIMO PYLVÄNÄINEN
Kokoomuksen puheenjohtaja
Petteri Orpo ja varapuheenjohtaja
Antti Häkkänen pitävät ulkoministeri
Pekka Haaviston lausumia lakiuudistusten tarpeettomuudesta ulko- ja turvallisuuspoliittisena virheenä.
–Tämä Haaviston tiistainen ulostulo siitä, ettei mitään lakimuutoksia lähdetä tekemään, oli kyllä aikamoinen virhe, Häkkänen sanoo.
Orpo on asiasta samaa mieltä.
–Haavisto teki virheen, ja on loogisesti väärin, kun hän sanoi, että tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajoilla ei aiheuta Suomessa tarvetta lainsäädännön muutoksiin, koska myös Suomen pitää varautua vastaavaan tilanteeseen.
Orpo pitää virheenä myös sisäministeri
Maria Ohisalon (vihr) lausumaa siitä, että Suomesta saa aina anoa turvapaikkaa.
Ohisalon mukaan nykyinen rajavartiolaki mahdollistaa rajanylityspaikkojen sulkemisen erityistapauksissa, mutta kansainvälisen oikeuden mukaan yksi rajanylityspaikka on jätettävä auki turvapaikkahakemusten jättämistä varten.
–Sehän nimenomaan kertoo siitä, että meidän järjestelmässämme on aukko, Orpo sanoo.
Asiat tärkeysjärjestykseen
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö johtaa tilanteeseen, jossa rajat voidaan sulkea, mutta juridisessa mielessä rajat eivät ole kiinni, koska turvapaikkaoikeus on voimassa. INKA SOVERI
Häkkäsen mukaan Suomen pitäisi laittaa tärkeysjärjestykseen kansallinen turvallisuus ja ihmisoikeussopimusten väärinkäyttäminen ulkopolitiikan painostuskeinona.
–Ulkoministeriltä pitäisi kysyä, salliiko Suomi sinisilmäisesti ulkopoliittisen painostuksen ja ihmisoikeussopimusten väärinkäytön siten, että kansallinen turvallisuus jätetään pois.
Iltalehti kysyi ulkoministeri Pekka Haavistolta, mitä Suomi tekisi, jos Venäjä kohdistaisi Suomeen vastaavia toimia, kuin mitä Valko-Venäjä parhaillaan kohdistaa esimerkiksi Puolaan, jonka rajalle on tietoisesti johdettu tuhansia pakolaisia.
–Sen tyyppinen lainsäädäntö, jossa todettaisiin, että ihmisoikeussopimus ei olisi voimassa, on hankalaa, koska ihmisoikeussopimuksissa joko ollaan tai ei olla, mutta järjen käyttö näissä tilanteissa on tietysti sallittu, ja jos vihamielisissä tarkoituksissa tullaan rajan yli, niin totta kai silloin pitää reagoida, Haavisto sanoo.
Ulkoministeri korostaa, että nykyisessä rajavalvontalaissa on kuitenkin jo ”kovat keinot” rajayhteyden sulkemiseksi.
–En tiedä mitä vahvempaa siihen lakiin vielä voitaisiin tehdä, koska se sallii sekä määräajaksi että toistaiseksi rajojen sulkemisen, Haavisto sanoo.
Nykyinen laki ei kuitenkaan estä sitä, että Suomen pitäisi ottaa vastaan myös ne turvapaikanhakijat, jotka tulisivat vihamielisen vaikuttamisoperaation seurauksena rajan yli.
–Kyllähän me olemme pystyneet koronan aikana sulkemaan sekä maan ulkorajoja, että jopa Uudenmaan, Haavisto muistuttaa.
Ulkoministerin mukaan viranomaisyhteistyöllä voidaan myös eristää alueita.
–Rajavalvontalaki antaa tarvittaessa vahvan mandaatin, ja koronakriisi on osoittanut, että tarvittaessa hallitus pystyy tekemään myös nopeita ratkaisuja kansalaisten suojelemiseksi.
Ulkoministeri korostaa myös, että kussakin tilanteessa tehdään poliittinen päätös siitä, miten toimitaan.
Turvapaikkahaku jäihin
Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan yhden rajaylityspaikan on täytyy olla kansainvälisten sopimusten mukaan auki, jotta turvapaikanhakija voi jättää turvapaikkahakemuksensa. PETE ANIKARI
Kokoomusjohto toivoo, että Marinin (sd) hallitus aloittaisi välittömästi valmiuslain sekä muiden turvallisuus- ja rajalakien muuttamisen valmistelun niin, että mahdollisissa painostustilanteissa, joissa yleinen järjestys ja kansallinen turvallisuus ovat vaarassa, Suomi voisi keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanoton.
Haaviston mukaan mahdolliset tulevat lakimuutokset on katsottava läpi rauhassa.
–En sulje pois sitä, että muissa laeissa voitaisi tätä miettiä, mutta jos huomenna oltaisiin tällaisen tilanteen edessä, silloin jo nykyinenkin rajavalvontalaki antaa hyvät mahdollisuudet toimia, Haavisto sanoo.
Sisäministerinä Sipilän (kesk) hallituksessa toimineen Orpon mukaan vuoden 2015–2016 tilanne, jossa Venäjä toimitti pakolaisia Raja-Joosepin raja-asemalle, osoitti käytännössä sen, miten huonosti nykyinen lainsäädäntö toimii.
–Kun Haavisto ja Ohisalo sanovat, että kyllä rajan voi sulkea, siinä ei ole mitään uutta, koska rajan sulkeminen ei estä turvapaikan hakemista. He eivät joko tiedä, tai antavat väärän lausunnon asiassa, Orpo sanoo.
Idän uhka
Iltalehti kysyi ulkoministeri Haavistolta, miksi hallituksessa turvapaikkaoikeus tuntuu menevän vihamielisen rajavaikuttamisoperaation ja kansallisen turvallisuuden edelle?
Haavisto muistuttaa, että kansainvälistä suojelua tarvitsevien asema määräytyy Geneven pakolaissopimuksen ja muiden kansainvälisten ihmisoikeussopimusten sekä EU-lainsäädännön pohjalta.
–Jos nyt lähdettäisiin Geneven pakolaissopimusta maailmassa muuttamaan, enää ei välttämättä syntyisi mitään sopimusta. Sen takia on hyvä katsoa, ettei lapsi lennä pesuveden mukana, jotta turvapaikan hakemisen oikeus säilyy myös jatkossa, Haavisto sanoo.
Häkkänen ja Orpo kuitenkin muistuttavat, että Marinin (sd) hallitus on hyväksynyt esimerkiksi Turkin kanssa tehdyn sopimuksen jatkon, jolla tosiasiassa estetään Geneven pakolaissopimuksen oikeuksien käyttö, kun Turkkiin jäävät turvapaikanhakijat eivät pääse käyttämään oikeuttaan hakea turvapaikkaa Euroopasta.
Kokoomusjohdon mukaan lainsäädäntöä on syytä pikaisesti muuttaa, jotta Suomi voi toimia aidosti omien lakiensa mukaisesti.
–Meillä pitää olla laissa sellaiset mekanismit, että jos itänaapuri esimerkiksi alkaisi käyttää turvapaikkamekanismia hyväksi, Suomella olisi riittävät toimivaltuudet, jotta toiminnalle saataisiin stoppi saman tien. Eli lainsäädäntö ehkäisisi tällaisen kiristyksen mahdollisuutta, Häkkänen sanoo.
–En näe, että meillä olisi tällä hetkellä puutteita sellaisia puutteita lainsäädännössä, jotka estäisivät nopean reagoinnin kriisitilanteissa, Haavisto puolestaan toteaa.
Ulkoministerin mukaan on selvää, että hallitus pitää kansallisesta turvallisuudesta huolta. Haavisto on myös valmis nykyisen lainsäädännön kehittämiseen.
–Totta kai pitää katsoa uudenlaisten uhkien valossa myös lainsäädännön kehittämistä, Haavisto päättää.
LUE MYÖS