Mistä Venäjä-vastaisuudesta kirjoitat? En mä ole ainakaan keskustellut siitä.
Sen sijaan Persujen Venäjä-myönteisyyteen aiemmin kommentoin, että se ei kyllä itseäni yllättänyt tippaakaan.
Mutta mennään nyt sen verran sun asiaan, että pitkään jatkuneena pakoteaikana Venäjä-kauppa on pienennyt ja paljon. Ennen koronaa vuonna 2019 enää 5,6 prosenttia viennistä.
Tuonnissa toki edelleen toiseksi suurin 13,7 prosentin osuudella, mutta siitähän suurin osa on energiaa.
(Edit: Ja idässä kun asun, niin asia kyllä näkyy täällä ihan käytännössä ja lujaa. Ne pärjää, jotka on osanneet myydä muualle kuin Venäjälle. Niitä on mennyt nurin, jotka oli venäläisistä riippuvaisia. Ja paljon venäläisomisteisia mökkejä, motelleja ja hotelleja on jäänyt tyhjilleen rapistumaan meidän puolella rajaa.)
Sitten tuo kuntatalousasia. On maahanmuutosta mitä mieltä tahansa kokonaisuutena, niin kun katsoo kuntien osalta, juuri kiintiöpakolaiset on kuntatalouden kannalta erittäin tuottavia. Valtio korvaa menot täysimääräisesti, ja kaikki niiden ympärille muodostuva bisnes ja jokainen työpaikka kasvattaa kunnan elinvoimaa.
Kommentoin Venäjävastaisuutta, ihan vaan tuon Gallupin perusteella yleisesti.
Kauppa heidän kanssaan on valitettavasti vähentynyt ja se vaikuttaa talouteemme (ehkä eniten euroopassa?), eikä sillä vastaisuudella ole mitään? konkreettista saavutettu.
No ilmankos niitä halukkaita kuntia riittää, tosin saattaahan olla, että tukien kestoaika on rajallinen? Valtion talouden kannalta ei ainakaan taloutta paranna Jos olen oikein ymmärtänyt niitä ulkomaalla syntyneitä avun tarvitsijoita on Suomessa pakolaiskiintiöitämme huomattavasti enenemmän ja heidänkin elättäminen jää kuntalaisten maksettavaksi.?
Nyt ollaan vielä ilmeisesti lisäämässä, jos oikein olen esityksiä ymmärtänyt (ei vielä varma asia?) "Voin tulla Suomeen perustamaan yrityksen, vaikka pitsapaikan. Harmillista, että se vuoden pari päästä ei enää ole kannattavaa, joten lopetan sen. Onneksi Suomalaiset sallivat minun jäävän tänne ja avittavat"
Yritystukia maksetaan normaalisti vähän vajaat 500 miljoonaa. Korona-aikana toki reippaasti enemmän koska on haluttu estää massakonkurssit jotka ovat seurausta erilaisista rajoitustoimista yms.
Kansanedustajien palkkoihin ja kuluihin menee vuodessa 22 miljoonaa. Puoluetukiin menee noin 35 miljoonaa.
Kaupungintalot, kirjastot yms. ovat yleensä kuntien rahoittamia, ei valtion.
Eli olettaen että leikkaat kaikki yritystuet (ja unohdetaan se että tällä tulee olemaan vaikutusta työllisyyteen joka taaskin laskee verotuloja) niin olet onnistunut keksimään noin 530 miljoonan euron edestä säästöjä. Aika kaukana oot vielä tavoitteesta.
Niinpä (et muuten ole vieläkään mitään omia ajatuksia ongelman ratkaisuun tuonut?), kuvaa vaan todella hyvin Mauno Koiviston sanoin "Tarttis tehdä jotain". Ja ne ratkaisut eivät kovin monia miellytä ja mitä kauemmin odotellaan sitä ikävämpiä ollevat. Voihan toki olla, että jotkut haluavat näin käyvänkin ja velkkaannutaan niin kauan, ettei kukaan enää sitä meille myönnä.
Yritystuet ovat hankala asia, mutta lähtökohtaisesti suurimmat tuensaajat saavat "tukia" eli verohelpotuksia. Esimerkkinä paperiyhtiöt, joiden suurin yritystuki taitaa olla alennettu sähköveroluokka. Mielestäni yritystuki on aina perusteltua, mikäli se on kannattavaa valtiolle. Nykyisessä tilanteessa paperikoneita sammutetaan jatkuvalla syötöllä paperin kysynnän hiipuessa, ainoastaan järjestykseen voidaan vaikuttaa. Tuollaisen verotuen poistaminen tarkoittaisi nopeasti sitä, että Suomi menettäisi kilpailukyvyn yhtiön eri tehtaiden välillä ja tuloksena olisi lisää lakkautettuja paperikoneita ja työttömiä. Nyt valtio antaa esimerkiksi kymmenien tai satojen miljoonien verohelpotuksia, mutta saa kuitenkin moninkertaisen määrän verotuloja kyseisiltä yrityksiltä. Voittajia ovat sekä valtio että yritys. Kun toinen vaihtoehto olisi kerätä verot täysimääräisenä ja parin vuoden päästä liiketoimintaa lakkautetaan Suomessa kannattamattomana.
Joo yhtälö on hankala, mutta muitakin kuin paperikoneita on, jotka eivät kuitenkaan ihan joka paikasta sitä "puuta"
löydä, kuoliaaksi verottamisella ei tietenkään ole mitään järkeä.
Mietin tossa noita uusiakin yrityksiä, joille annamme startti yms. riskirahaa ilman, että vaadimme osuuksia.
Esim. elokuvien tekijöille yhteiskunta jakaa euroja ja sitten kun menee kivasti tuotot pyritään siirtämään "ulkomaille" sen sijaan, että riskinottanut yhteiskunta saisi omaa osuuttaan voitoista, joilla sitten voitaisiin tukea edelleen muuta.
Tämäkin kuvaa hyvin, millaisessa "suossa" oikeasti olemme, jos velat realisoituvat maksettavaksemme.
Ennen valtio omisti yrityksiä enemmän, ehkäpä velanottoa pitäisi lisätä ja sijoittaa ne yritystoimintaan. Tosin siinäkin voi sittä käydä Talvivaarat tai VALKO?
Mitenkäs sinä ratkaisisit ongelmamme. Toivottavasti ratkaisuna ei valtiolla/kunnilla ole myydä vesilaitoksia. Veikaan, että kaikissa vaihtoehdoissa vesimaksut nousevat ja silloin on parempi, että ne menevät yhteiskunnalle.