Paitsi että pääomatuloista on ennen pääomaveroa maksettu jo yhteisövero päältä pois. Se ON tuplaverotusta. Ansiotuloista ei yhteisöveroa kuorita ensin pois. Osinkojen efektiivinen veroprosentti on siis vähintään 40%. Tuo siis heti ensimmäisestä osinkosentistä alkaen. Muutama prosentti lisää ylemmällä verokannalla.
Juu, tosi kevyesti verotettu
Pääomatuloja on muitakin kuin osingot.
Julkinen osakeyhtiö maksaa 20 % tuloksestaan yhteisöveroa. Osingonsaaja-Matti saa osingon, josta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % on verovapaata tuloa.
100 euron liikevoitosta yhtiölle jää 80 euroa verojen jälkeen. Tämän Matti saa osinkona, josta veronalaista on 85 % eli 68 euroa, josta menee veroa 30 %.
Yhtiö maksaa veroa 20 % eli 20 euroa ja Matti maksaa veronalaisesta osingosta veroa 30 % eli 20,40 euroa. Efektiivinen veroprosentti on
40,4 %. Samaan marginaaliveroprosenttiin pääsee palkansaaja 2300 euron kuukausituloilla.
Osinkokeisari-Matti siis maksaa osingostaan veroa samalla prosentilla kuin 2300 euron kuukausipalkkaa saava maksaa
50 euron palkankorotuksesta. Mielestäni silti suhteellisen edullista.
Jos Matti saa vuokratuloja, on efektiivinen veroprosentti pääomaverokanta 30 %
Jos Matti saa luovutusvoittoa, on efektiivinen veroprosentti pääomaverokanta 30 %
Vuokrakeisari-Matti, tai rahastoihin tai korkoihin sijoittava Matti maksaa pääomatuloistaan samaa veroprosenttia kuin 1200 euron kuukausipalkkaa tienaava maksaa 50 euron palkankorotuksestaan. Mielestäni silti suhteellisen edullista. (En jaksanut ottaa huomioon 34 % pääomatuloverokantaa 30.000 euron ylittäviltä pääomatuloilta)
Ja edullisuudella tarkoitan sitä, että pääomatulojen määrä ei suoraan ole sidoksissa työn määrään, kuten palkka. Itse en pysty esimerkiksi nostamaan elintasoani juurikaan sillä, että teen lisää töitä, koska vuorokaudessa loppuu tunnit kesken, ja marginaaliveroprosentti huitelee keskipalkkaisellakin jo 50 %:ssä. Kaikki ylimääräinen raha menee kuitenkin sijoituksiin mistä nakuttelen tasaista osinkovirtaa pienemmällä verorasituksella kuin ansiotulojen lisäämisellä.
Toki osingot ja pääomatulot ovat "edullisia" niille, jotka saavat yli 12 000 euroa ansiotuloja vuodessa, ja maasta löytyy varmaan joitakin tapauksia joiden kaikki tulot ovat osinkoja, jolloin verokohtelu menee liian "suureksi" jo pienellä osinkotulomäärällä.
Verotusjärjestelmän kokonaisuuden hahmottamisen kautta voi sanoa, että pääomatulojen verotus
suhteessa ansiotuloihin on pientä. Toki meillä on kaikki verot korkeita.