Ei tule tapahtumaan. Isommista puolueista ainoastaan Vihreillä on riittävän nuori jäsenistö, että sellaista kannattaisi ajaa edes puolueen sisällä. Muissa se olisi lähinnä poliittinen itsemurha. Jäsenrakenteen lisäksi kun on hyvin tiedossa, että myös äänestysaktiivisuus on suurimmillaan ikääntyneillä äänestäjillä.Olisi kiva nähdä ennen 2023 vaaleja, että jokin puolue ottaisi asiakseen eläkeuudistuksen edistämisen. Asia kuitenkin koskee kaikkia työikäisiä ja etenkin nuoremmat työssäkäyvät ottavat kuukaudesta toiseen turpaan kerryttäessään kuvitteellisia eläkkeitään. Yritin Googletella eikä äkkiseltään osunut silmään mitään asiaan liittyvää uutisointia tai puolueiden kannanottoja.
Siirtyminen pois nykyisestä eläkejärjestelmästä voisi perustua järjestelmään, jossa työssäkäyvät (ja heidän työnantajansa) joutuvat maksamaan eläkemaksuja vain niin pitkään että minimieläketaso on saavutettu. Nykyisen järjestelmän rinnalle tulisi kehittää järjestelmä joka mahdollistaisi eläkesijoittamisen bruttotuloista, vaikka siten että summa on rajoitettu samaan määrään kuin nykyinen ennakkopidätettyjen eläkemaksujen määrä (~25% bruttotuloista tai joku absoluuttinen euromäärä, kumpi nyt sitten onkaan suurempi). Tämän voisi vielä tehdä niin, että työnantaja voisi tukea eläkesäästämistä enintään tuohon summaan asti, josta yritys saisi vaikkapa veroetuuksia näin tehdessään (esim. pistämällä rahastoon puolet päälle siitä mitä työntekijä on pistänyt sisään).
Todennäköisesti tämä tarkoittaisi sitä, että suurempi osa nykyisistä eläkkeistä pitäisi ottaa valtion budjetista sen sijaan että se ryöstetään eläkemaksuina työssäkäyviltä. Vastaavasti nykyisten eläkkeiden määrien tulisi paremmin mukautua niiden assettien arvonkehitykseen johon eläkkeet perustuvat. Itse näkisin että lisävelan ottaminen tästä järjestelmästä poistumiseen olisi täysin oikeutettua, koska se käytännössä mahdollistaisi varallisuuden kerryttämisen eläkeyhtiöiden sijaan kansalaisille.