Kuka puhui tuloveron nostamisesta mitään?
Se, ettei suoraan sanota "kaksi" vaan sanotaan "1+1" ei muuta sitä, mistä oikeasti on kyse tai mitä siiitä oikeasti seuraisi.
Sanoin, että kerätään lähinnä tuloveroilla ne rahat mitä yhteiskunnan pyörittäminen vaatii. Ja se vaatii aika paljon vähemmän kuin mitä tämä yhteiskunta nyt tuhlaa - sitä paitsi kansantalous piristyisi melkoisesti kun ihmisillä olisi enemmän rahaa käytettävissä.
Järkevä keskustelu siitä, paljonko rahaa tuhlataan on aivan eri asia kuin se, mistä sitä kerätään, näitä ei pidä sotkea keskenään.
Jos niitä valtion menoja jotenkin saadaan pudotettua,
käytännössä kaikki näistä tulevat säästöt kannattaisi käyttää siihen, että tuloveroa alennetaan koska se on kaikkein haitallisin vero. Ei siihen, että poistellaan muita, vähemmän haitallisia veroja.
Mutta, jos kuitenkin sivutaan sitä rahojen kulutuspuolta, niin:
Pohjois-Amerikassa ja Euroopassakin on aika paljon maita, joissa pärjätään Suomea pienemmällä kokonaisveroasteella, ja ihan hyvin niillä menee, tai paremminkin, mutta se on toki ihan näkökulmakysymys.
Monilla muilla mailla menee paremmin kuin Suomella, mm. koska
1) niillä ei ole julkista valtaa käyttävää yksityistä AY-mafiaa estämässä markkinatalouden toteutumista työmarkkinoilla, jolloin niissä työllisyys on paljon paremmalla tollalla
2) Niissä ei ole Suomen asuntotukijärjestelmän kaltaista mekanismia yhteiskunnan rahojen ohjaamisesta asuntosijoittajien taskuun.
3) Näissä maissa on mm. ilmasto, joka tekee asumisesta luonnollisesti halvempaa kun Suomessa, kun esim. lämmitykseen kuluu paljon vähemmän energiaa ja talot voidaan rakentaa halvemmalla.
Toisaalta, monet muut Euroopan ja Pohjois-amerikan maat ovat myös vielä pahemmin veloissa kuin Suomi, kun niitä veroja ei ole kerätty tarpeeksi.
List of countries by public debt - Wikipedia
Ja suosittelen tutustumaan
1) USAn koulutuksen kustannuksiin ja sen maksurakenteeseen. Kuinka paljon hyvää aivokapasiteettia haaskataan kun älykäs ihminen päätyy duunarihommiin kun ei ollut vartaa kouluttautua.
2) USAn terveydenhuollon kustannuksiin. Kuinka järkyttäviä summia haaskataan yksityisiin sairausvakuutuksiin (verrattuna rahaan, mitä suomessa käytetään julkiseen/julkisrahoitteiseen terveydenhuoltoon/asukas)
3) Paljonko USAn valtionvelka/GDP on verrattuna suomen valtionvelkaan/GDP.
Osa niistä Suomen valtion "tuhlaamista" rahoista käytetään oikein kustannustehokkasti ja fiksusti.