Mikä tahansa olisi ollut järkevämpää kuin mitä nyt tapahtui. Haavistokin näkee sen.
Tuosta voitosta vaan puuttuu ne holdingyhtiölle maksettavat 100-150 miljoonan korkomenot, mitkä muuttavat tilannetta aika paljon. Pääseeköhän ELO ja KEVA näihin korkomenoihin käsiksi ollenkaan, eli kairataanko suomalaisia siinäkin kohtaa sinne minne aurinko ei paista..?
Itselle ei oikein tämä politiikka aukea missä myydään valtion tuottavaa omaisuutta pois, ilman että niillä rahoilla saadaan mitään muuta tilalle kuin lämmin tunne housuihin hetkeksi pakkasella.
Ei valtio-omistus varmasti ole mikään tehokkain vaihtoehto, mutta ei se omaisuuden valuminen ulkomaillekaan (tässä tapauksessa vain osittain) hyvältä kuulosta.
Verkon myynti oli ainoa "järkevä" asia minkä Fortumin osakkeenomistajat pystyivät tekemään ja syy on selkeä:
Puoliksi valtio-omisteisen firman on poliittisesti mahdotonta rahastaa luonnollisella monopolilla niin paljon kuin siitä oikeasti pystyy ihmisiltä nyhtämään. Tästä seuraa se, että verkon arvo on yksityiselle ulkomaalaiselle firmalle korkeampi, kuin Fortumille. Ulkomainen kun pystyy tunteettomasti tekemään enemmän rahaa sillä verkolla.
Jos ulkomainen tekee verkolla 150 miltsiä vuodessa ja Fortum pystyy poliittisten kytköstensä takia tienaamaan vain 100 miltsiä, niin nykyarvoon diskonttaus johtaa tilanteeseen, jossa Fortumille verkon arvo on n. 2 miljardi ja ulkoimaiselle massifirmalle 3 miljardia.
Fortumin osakkeenomistajan näkökulmasta ainoa järkevä tapa toimia, on myydä verkko 2.5 miljardilla, tienata "ilmainen" 500 miltsiä ja päästää ulkomaalainen rahastamaan.
--
Oikeasti skenaario on hirveäsit monimutkaisempi, fortumin verkossa oli valtavasti korjausvelkaa ja valtavat huoltovarmuusinvestoinnit edessä -> jos se ei pysty täysimääräisesti rahastamaan investointejaan poliittisten kytkösten takia, verkko muuttuu sille tappiolliseksi liiketoiminnaksi. Myynti tehtiin pakkoraossa, koska muuten osakkeenomistajat olisivat päätyneet maksumieheksi. Nyt maksumieheksi päätyvät sähköverkon käyttäjät.
Laki kun pakottaa investoimaan.
--
Todellisuus on siis se, että jos Fortum olisi jatkanut verkkojen omistajana, niin se olisi joutunut investoimaan useita satoja miljoonia / miljardin verkkojen muuttamiseksi uusien huoltovarmuuslakien mukaisiksi. Poliittisen ohjauksen takia se tuskin olisi pystynyt nostamaan siirtomaksuja ylös niin paljon kuin taloudellisesti kannattava verkkoinvestointi edellyttää -> investoinnit olisivat olleet rajusti tappiollisia ja osakkeenomistajat olisivat kärsineet merkittäviä tappiota kun investoinnit syövät rahaa ja kassavirta kasvaa aivan liian vähän kattaakseen nuo kulut.
Nyt kun verkot ja investointivelvoitteet myytiin ulkomaille, niin heillä ei ole mitään ongelmia rahastaa noita investointeja loppuasiakkailta.
Oikeasti verkkojen myynti oli pakollista osakkeenomistajien näkökulmasta ja pakottava tekijä olivat uudet sähköverkon huoltovarmuusasetukset jotka asetettiin jonkun supermyrskyn jälkeen, koska jotain piti vissiin tehdä.