Mitä nämä "monet länsimaat" on? Ei sillä että sillä olisi loppupeleissä mtään väliä koska Suomessa irtisanominen koeajan jälkeen on käytännön mahdottomuus ellei YT-neuvotteluja pidetä. Muussa tapauksessa pitää tulla toistuvasti kännissä hajottamaan paikat ja aiheuttaa vahinkoa firmalle varoituksista huolimatta.
Toki en itsekään pidä irtisanomissuojan heikentämistä ensisijaisena keinona ohjata taloutta kasvuun, mutta ne tarvittavat toimet joilla oikeasti saataisiin rahakone käyntiin vaatisi lähes kokonaan nykyisestä "yhyy vähäosaisia kuritetaan, tasa-arvo sitä yhdenvertaisuus tätä"-loiskultuurista luopumista. Javier Milein suuntaan pitäisi siirtyä vahvasti. Jo nyt kun kuorii ihan millin kymmenosia maailman ylipaisuneimman yhteiskunnan rahan törsäysrakenteiden pinnasta niin koko maa meinataan lamauttaa yleislakolla ja natsit on kuulemma ottaneet vallan kaikkialla.
Ei se ole mikään käytännön mahdottomuus irtisanoa työntekijä ilman YT-neuvotteluita. Eikä tarvitse edes "toistuvasti kännissä hajottaa paikkoja". Riittää, että tekee haittaa firmalle haittaa, kun ei hoida töitään.
Se, miksi siitäkään ei saa heti potkuja on se, että töiden tekemättömyydelle on aina jokin syy. Ja se syy pitää selvittää ja antaa työntekijälle mahdollisuus korjata toimintaansa ja näin ollen palata tuottavaksi työntekijäksi.
Syy voi olla vaikkapa se, että sukulainen kuoli eikä pysty keskittymään töihinsä. Siinä tapauksessa saikulle hetkeksi hoitamaan nuppia ja asioita pois alta, sitten takaisin töihin.
Taikka jos jokin fyysinen haitta (esim. syöpähoidot tms.) haittaa työskentelyä -> lyhennetty työaika/saikku, kunnes sitten joko pysyvä saikku taikka paraneminen ja takaisin töihin.
Jos kyseessä on kitka esimiehen ja työntekijän välillä tai työntekijän ja kollegoiden välillä, pitää sekin selvittää, koska voi olla, että taustalla on ollut esim. työpaikkakiusaamista tms, joka sekin pitää selvittää, koska muuten työpaikan ilmapiiri muuttuu hyvin helposti myrkylliseksi, ja näin ollen haittaa sitä firman toimintaa myös tulevaisuudessa.
Välttämättä se yhden työntekijän pois potkiminen ei ratkaise ongelmaa, jos ongelmana onkin esimies taikka sitten ne kollegat. Ongelma jää, kun ei hoidettu asiaa kunnolla.
Jos syy on se, ettei vaan kiinnosta tehdä töitä, niin sitten on toki eri asia, ja pitäisi ehkä tarkastella, että tulisiko tässä sitten mahdollistaa kerralla irtisanominen, mutta riskinä on se, että työnantajat käyttäisivät tätä syytä liian helposti perusteetta. Tässä tapauksessa pitäisi työnantajan pystyä todistamaan aukottomasti, että työntekijä ei vain halua tehdä töitä. Ja sen luulisi olevan helppoa, mikäli sellainen tilanne oikeasti on.
Summa summarum: Suomessa on helppo irtisanoa työvoimaa jos on perusteltu syy, vaikka muuta aina jaksetaankin väittää, mutta perusteetta ei voida potkia pois ja se on hyvä asia.
Taitaa enemmänkin olla se prosessin viemä aika (syiden selvitys sekä mahdollisuuden antaminen) mikä tässä saa näyttämään, että on vaikea potkia pois.
Ihmisyys ennen kaikkea, annetaan työntekijälle/esimiehelle/kollegoille mahdollisuus korjata asennettaan ja toimintaansa. Se on kaikkien etu tulevaisuudessa.