En nyt ehkä saanut ihan täysin kiinni ajatuksenjuoksustasi, mutta et kai sä nyt yritä perustella, että meidän pitäisi varautua johonkin 1800-luvulla sen aikaisen tieteen ja tekniikan hallitessa viimeksi tapahtuneeseen nälänhätään? Puhutaan kuitenkin aikakaudesta, jolloin ei esimerkiksi ollut olemassa jääkaappeja tai pakastimia, ei kotivaraa eikä varallisuutta ihmisillä, ei ennustavaa meteorologiaa, ei kansainvälistä varautumisyhteistyötä tai ELVAR-toimikuntia. Sen sijaan oli mm.
merkittävästi lyhyemmät kasvukaudet, viljalajikkeet herkempiä, lannoitteet huonompia, kylvöt ja korjuut hitaampia ja tehottomampia, asunnot suureksi osaksi kylmiä ja hormittomia, ihmisten energiantarve suurempi jne.
Ei noita kahden vuosisadan takaisia tapahtumia voi sen vuoksi tuoda tähän päivään jonain realistisina uhkakuvina, joihin pitäisi aktiivisesti varautua muun järjellisen varautumisen lisäksi. Ilmastonmuutos varmasti tuo mukanaan omat haasteensa maanviljelykseen, muttei mitään nälkävuosien kaltaista.
Lihan syömisen vähentäminen jollekin järkevämmälle tasolle ei myöskään nykymaailmassa pasko tulevaisuuden ruokaturvallisuutta, pikemminkin päin vastoin. Jos Duodecimistä pidät lähteenä niin
tässä asiaan liittyvää Duodecimiä vähän tuoreemmasta maailmasta. Hyvää luettavaa ihan kaikille.