- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 1 368
Mutta eikös tässä skenaariossa tulisi sitten se ongelma, että ne jotka ovat muutenkin niitä tukien varassa eläjiä, joutuisivat jatkossakin hakemaan perustulon päälle näitä lisätukia? Ja ainoat jotka eivät joutuisi perustulon päälle mitään lisätukia hakemaan, olisivat juurikin ne ihmiset, jotka eivät tälläkään hetkellä saa mitään tukia, koska ovat töissä? Eli lopputuloksena byrokratia ei vähenisi yhtään, kun suunnillen samat ihmiset joutuisivat edelleen hakemaan lisätukia. Eli siinä menisi idea koko perustulosta, jos se noin toteutettaisiin.
Vähenisihän se byrokratia huomattavasti, kun kaikista byrokraattisin tukimuoto poistuisi.
Perustulon ongelma on se, että siinä yritetään luoda one-size-fits-all -ratkaisua. Mutta ihmiset ja ihmisten elämäntilanteet ovat erilaisia, joten tällaisen luominen on hyvin vaikeaa.
Jos taas on tarkoitus, että perustulo on ainoa mahdollinen tulo henkilöille, joiden ei ole mahdollista hankkia esimerkiksi työtuloja, niin silloin heidänhän pitäisi pärjätä pelkästään sillä tulolla koko loppuelämä. Tällä hetkellä työkyvyttömyyseläke on vammaisella pienimmillään takuueläkkeen suuruinen, eli 976,59 euroa kuussa. Moni saa tämän lisäksi eläkkeensaajan asumistukea. Jos takuueläkettä saava henkilö asuisi erittäin edullisesti 250 euroa/kk asunnossa, johon sisältyvät kaikki kulut, hän saisi tukea noin 122 euroa. Tämä tekisi yhteensä noin 1098 euroa.
Jos tuki olisi tämän suuruinen kuussa kaikille (ja esimerkiksi puolet alaikäisille), olisivat sen kulut vuodessa yli 68 miljardia euroa. Tai sitten vammaisten toimeentuloa tulisi reilulla kädellä leikata.
Onko tässä laskelmassa otettu huomioon sitä, että työssäkäyvien verotusta on tarkoitus samalla kiristää siten, että ne työssäkäyvät, jotka saavat sitten myös perustuloa, maksavat sitten sen verran enemmän veroa, että heille jää lopulta saman verran käteen kuin mitä jäi ennen perustulon olemassaoloa?
Näin ollen perustulo ei missään nimessä lisää kuluja työssäkäyvien osalta, vaikka perustuloa heille maksetaankin.
Siis tietysti tarkoitus on verotuksella korjata asiaa. Mutta perustulon määrä ylittäisi joka tapauksessa erittäin reilusti sen, mitä tulonsiirtoja maksetaan tällä hetkellä (etenkin jos tuosta summasta poistetaan työeläkkeet, jotka ovat siitä suurin osa). Verotusta tulee siis nostaa yli 800 euron ylittäviltä tuloilta huomattavan paljon. Olisi hyvä nähdä laskelmia siitä, mitä todellinen verotus tällaisessa järjestelmässä tulisi eri tulotasoilla olemaan.