Poliittisesta keskustelusta se varmaankin kumpuaa. Ei ne vihervasemmiston tai AY-liikkeiden johtajien puheet kovin lämpimiltä kuulosta yrittämistä kohtaan. Toki he ajavat vain omaa agendaansa ja puolustavat oman äänestäjäkuntansa etuja.
Lähinnä puhuin tuloverotuksesta ja kannustinloukuista ja yritin sysätä vastuuta enemmän yksilölle ja vähemmän holhousyhteiskunnalle. Luettelemasi pointit ovat toki positiivisia, mutta eivät poista haluttomuutta ottaa työtä vastaan, tai toisaalta sitä miksi yritys ei palkkaa työntekijöitä vaikka niitä olisi saatavilla? Omaan korvaani hallituksen toimet tähtäävät ainakin osittain näihin ongelmiin.
Eurooppalaisittain verrattuna meitä vaivaa myös monta ongelmaa. Käytännössä kaukana Euroopan keskustan varakkaimmista valtiosta olevana saarivaltiona tuotteet eivät tunnu menevän erityisen hyvin kaupaksi. Onko kyse liian suurista hinnoista, huonoista tuotteista, tuotteiden puutteesta, huonosta markkinoinnista, riittämättömästä kabinettipelistä diilien takana vai mistä muusta, niin sitä en osaa sanoa.
Näin yrittäjänä on kyllä vaikea kuvitella, että oikeastaan miltään poliittiselta laidalta tulevat puheet olisi kohdistettu Suomalaisille yrittäjille. Siis niille tavallisille pien- ja mikroyrityksille, jotka pyörivät pääasiassa yrittäjien oman työpanoksen kautta, tarjoten pääasiassa toimeentuloa yrittäjälle ja hänen perheelleen.
Käytännössä kaikki puheet "yrittämisestä" liittyvät suuryrityksiin, joita Suomessa kyllä sekä kumarretaan että parjataan, vaikka todellisuudessa näiden osuus yhteiskunnan pyörittämisestä on paljon pienempi suhteessa siihen huomioon, jonka ne yhteiskunnallisessa keskustelussa saavat.
Vaikea kuvitella, että esimerkiksi irtisanomisen helpottaminen tai kannustinloukkojen purkaminen jotenkin vaikuttaisi työntekijöiden palkkaamiseen, sillä varsinkin sen ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on se suurin askel ja kulmakivi, johon näin yrittäjän näkökulmasta pitäisi laittaa ne suurimmat panokset. Meillä on kuitenkin jo olemassa ja käytännössä oleva työehtojärjestelmä, jossa esimerkiksi koeaikana työsuhteen purkaminen kyllä onnistuu, jos rekrytointi on mennyt pieleen. Väitän kuitenkin, että juurikin tämän ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa kyse on niin paljon muustakin, kuin siitä miten helppoa irtisanominen on, sillä lähes aina yrityksen tulevaisuus riippuu siitä miten hyvin työntekijän palkkaaminen on suunniteltu ja toteutettu. Ei se kauheasti lohduta lopputuloksen kannalta, jos työntekijästä pääsee helpommin eroon, jos sille työntekijälle olisi todellinen tarve.
Huomattavasti parempiakin kannustimia on kyllä ehdotettu, kuten esimerkiksi ALV rajan nostoa tai ensimmäisen työntekijän TyeL-maksujen alentamista määräajaksi kuten YEL-maksuja alennetaan aloittavalle yrittäjälle.
En myöskään ymmärrä mitä tarkoitat sillä, etteivät tuotteet mene meillä kaupaksi, sillä tilastoista tai esimerkiksi yrittjäbarometristä tällainen ei oikein käy ilmi. Toki Suomen talous seuraa kansainvälisiä trendejä, eikä esimerkiksi Venäjän hyökkäys tai siitä seurannut energiakriisi ole vaikuttanut positiivisesti Suomen talouteen tai ostovoimaan, mutta samalla tavalla talouden suhdanteiden kanssa on aina jouduttu elämään, riippumatta siitä minkälainen hallitus Suomella on.
Täytyy sanoa, ettei nykyinen hallitusohjelma tee mitään poikkeusta 2010-luvun ohjelmiin siinä, että se kiristää pienten yrittäjien toiminta kykyä, sen sijaan että se oikeasti haluaisi luoda talouskasvua Suomeen. Hyvänä esimerkkinä tästä on alarajahuojennuksen poistaminen kokonaan (noh, ehkä tarkemmin ALV-alarajan nostaminen 30 000€:n direktiivin vaatimusten mukaisesti) tai alennettujen ALV-kantojen nostaminen.