Eläkejärjestelmä keksittiin euroopassa joskus 1800 luvun lopulla. Suomessa joskus 60 luvulla, se ei ole alkujaan suomalainen keksintö siis.Olisiko tälle eläkejärjestelmän syntyhistorialle mitään historiallista lähdettä antaa? Tämä on itselleni uusi näkemys.
Ennen aikaa jolloin eläkejärjestelmää ei ollut, ei tunnettu ilmaisia lounaita eikä valtio muutoinkaan ollut tälläinen lapsenvahti jollaisena se Suomessa nykyisin yrittää esiintyä -> perusteet järjestelmän kehittämiselle oli talouskasvu ja elintason parantaminen. Ei ole järkeä pitää ihmisiä töissä tehtaissa ja muuallakaan jos ne hidastavat siellä käytännössä kokonaisuuden toimintaa ja tuottavuutta. Lisäksi, ne jotka piti "työntää eläkkeelle" olivat enää niitä harvoja jotka olivat omasta ikäluokastaan elossa. Valtaosa ei saanut yhtään mitään eläkettä koska eivät eläneet niin pitkälle että olisivat saaneet.
Nykyisin eläkkeelle päätyvistä valtaosa on täysin työkykyistä sakkia (elleivät ole elintavoillaan pilanneet omaa terveyttänsä) ja ovat eläkkeellä ollessaan muun yhteiskunnan taakkana vuosikymmeniä, valitettavasti.
Vähän vedetty mutkia suoraksi tuossa, mutta on siinä eliniän odotteeseen liittyvä ydin.
Alkuperäinen eläkeikä oli alimmillaan 55 vuotta pl. muutamat poikkeukset kuten puolustusvoimat ja rajavartiolaitos. Että on sitä jonkin verran vuosien saatossa nostettu. Mutta eliniän odote on noussut selvästi enemmän.
Missä kohtaa meni mutka suoraksi?
Viimeksi muokattu: