Mikä on tarpeeksi alas? 7 euroa tunnilta on minusta jo aika alhainen palkka Suomessa elämiseen.
Mikä tässä on vaikeaa ymmärtää:
Markkinataloudessa ei ole
kenenkään asia sanoa mitä jonkun toisen pitäisi kolmannelle ihmiselle maksaa palkaksi.
Kysyntä ja tarjonta saa tämän ratkaista.
Ja ihan mikä tahansa palkka on paljon parempi palkka kuin se, että ei saa
mitään palkkaa.
Jokainen euro mitä työllä tienaa on aina oikeaan suuntaan.
Tämä valitettavasti johtaisi siihen, että suurin osa yrityksistä olettaisi valtion maksavan osan "palkasta" ja se kasvattaisi entisestään sosiaalimenoja kun nykyisille palkkatyöläisillekin pitäisi maksaa tukia.
Herätys:
Nykyisille palkkatyöläisille MAKSETAAN JO TUKIA vaikka kuinka paljon, asumistukina.
Ja asumistuki on siitä huono tukimuoto, että se motivoi asumaan ylikalliissa asunnoissa, nostaa vuokratasoa ja rahat valuu lopulta asuntosijoittajien taskuun.
Ja sitä paitsi: tällä hetkellä tilanne on se, että yritykset maksaa ihmisen palkkaamisesta yli 2 kertaa enemmän kuin mitä palkansaaja saa rahaa käteen(verojen ja kaiken maailman työttömyysvakuutusmaksujen yms. takia). Tämän pitäisikin olla paljon lähempänä ykköstä, että ihmisiä ylipäätään on järkevää palkata.
Työ jakautuu käytännössä kahteen ryhmään: 1) Sellaiseen työhön, joka on pakko tehdä paikallisesti asiakkaan lähellä, ja 2) sellaiseen työhön, jonka voi tehdä missä tahansa.
Sitä enemmän kaikkea sellaista työtä, jonka voi tehdä missä tahansa, siirtyy ulkomaille, mitä kalliimpaa täällä on työntekijän palkkaaminen. On jo siirtynyt todella suuressa määrin.
Jos Suomessa työllistäminen halpenee, se ei tarkoita sitä, että paha ilkeä kapitalisti rikastuu enemmän että voi ostaa uusia huvipursia. Se tarkoittaa sitä, että firman johtaja, joka miettii, että minne perustaa uuden tehtaan, perustaakin sen tehtaan tsekin sijasta suomeen, ja työllistää täällä suomessa paljon lisää väkeä, ja kokonaisuudessaan suomen verotulot lisääntyy, ja suomen sosiaaliturvakulut vähenee. Ja firman osakkeenomistajat ehkä rikastuu vähän, mutta niistä firman osakkeista ylivoimaisesti suurin osa on eläkerahastoilla, ei yksittäisillä kapitalistisijoittajilla. ja niistäkin kapitalistisijoittajista suurin osa on sen rahansa alunperin ansainnut olemalla ahkera ja tekemällä tuottavaa työtä.
Samoin se, että työllistäminen halpenee tarkoittaa sitä, että firmalla on varaa palkata enemmän ihmisiä tekemään samaa hommaa ja kiire töissä voi vähentyä ja työolosuhteet voi parantua.
Paperitehtaat on oikein malliesimerkki tämän negatiivisesta kehityksestä. Ennen paperitehtailla oli töissä paljon porukkaa ja homma oli rentoa. Sitten paperimiehet kiristivät itselleen älyttömät palkankorotukset. Niiden seurauksena tehtaat vastasivat siten että potkivat paljon porukkaa pihalle, työntekijämäärää on pudotettu paljon pienemmäksi ja paperimiehillä on nykyään töissään paljon enemmän kiirettä, stressiä ja työpahoinvointia.