Kotiautomaatio

Eli kyllä ne pljedit on hinnoissaan.
Ja Scryptedillä nimenomaan tarkoitus tuoda Reolinkin kamerat Homekittiin.
Taitaa siis fiksuin toteutustapa olla shelly tai sonoffit katkaisijoiden taakse. Tällöin jää vielä ns. ''mekaaninen'' varmuus.
On ne kyllä suht kalliita. Shellyt ainakin vaativat pääsääntöisesti N-johtimen jota ei yleensä taida Suomessa olla katkaisijoiden takana, joten muista huomioida tämä jos haluat shelly katkaisijoiden taakse.
 
Shellyn tiettyihin versioihin saa asennettu suoraan apple homekit firmwaren, tukee GEN3:een asti laitteita. Täältä lisätietoa: GitHub - mongoose-os-apps/shelly-homekit: Apple HomeKit firmware for Shelly's GEN4 sisältää Matter tuen, taisi olla myös GEN:een saatavilla jota kautta laitteet puhuu Applen kanssa. Muut shellyt saa matterbridgellä (GitHub - Luligu/matterbridge-shelly: Matterbridge shelly plugin) helposti apple homeen.
Mutta, lähtisin suunnittelemaan siltä pohjalta, että valot ja lämmitykset ovat käytettävissä sekä seinäkatkaisijasta, että "älykkäästi" (puhelin, automaatiojärjestelmä jne.) Eli periaatteessa kytkisi shellyn releen esim. kattolamppujen rasiaan.
Wifistä en olisi huolissaan, shellyjen kanssa, varsinkin jos uuteen taloon suunnittelee paikat kattoon tuleville tukiasemille.
Esim. jos unifin wifi ja verkkolaitteet, niin kamerat voisi olla unifilta myöskin. ;) Näille kannattaisi suunnitella paikat myöskin rakennusvaiheessa ja vetää piuhat valmiiksi. Taitaa myös reolinkillä olla jotain POE malleja, eli riittäisi kun toisi verkkopiuhan asennuspaikkaan.
Unifin kamerat saa myös HA:n kiinni ja toki shellyjä saisi myös sitä kautta ohjattua. Scrypted lisäosalla saa esim. Unifin ja kaiketi myös Reolinkin kamerat tuotua apple homeen.
Onnisen hinta riippuu paljon sopparista, yksi hinta on n. 77€ (ALV 25,5).
Edit: tuplat
 
No eipä tuolla shellyllä ja pljedillä nyt sittenkään ole niin paljoa hinta eroa.. Toki kyllähän tuo kertaantuu koko kiinteistössä.

Plejdiltä saisi langattomat kytkimet seinille ja menisivät ELKO ja Exxact runkoihin. Tässä tapauksessa ei tarvisi kytkimille vetää piuhoja ja rasiota. Ja hinta ero varmaanki tasaantuisi. Toki ei olisi ''mekaanista'' varmennusta.
 
Hei,

Tässä on piakkoin tulossa muutto omakotitaloon ja nyt kärkeen olisi tärkeintä saada vesivahdit laitettua. Mitkä sensorit/ekosysteemi kannattaa tällä hetkellä valita, jos jatkossa haluaa leikkiä Home Assistantin kanssa ja todennäköisemmin säätää vähän muutakin automaatiota. Vastaus saattaisi löytyä ketjusta, mutta hieman hankala tuo on kahlata läpi. Yleiskaapelointi lankakin on vielä kesken.
 
No eipä tuolla shellyllä ja pljedillä nyt sittenkään ole niin paljoa hinta eroa.. Toki kyllähän tuo kertaantuu koko kiinteistössä.

Plejdiltä saisi langattomat kytkimet seinille ja menisivät ELKO ja Exxact runkoihin. Tässä tapauksessa ei tarvisi kytkimille vetää piuhoja ja rasiota. Ja hinta ero varmaanki tasaantuisi. Toki ei olisi ''mekaanista'' varmennusta.
Näköjään kun ostaa jostain muualta kuin Onniselta.. :)
 
Ensi keväänä pitäisi lähteä uutta omakotitaloa rakentamaan. Mutta mietityttää mikä olisi oikea tapa toteuttaa kodin valojen ohjaus. Perheellä kaikilla käytössä Applen tuotteet, joten HomeKitin kanssa tulee jutella. Mutta talouteen tulossa kuitenki HA koska kamerat tarkoitus totetuttaa Reolinkillä.

Joten löytyisikö täältä kokemuksia/suosituksia?

Suraavia vaihtoehtoja olen ajatellut;
-Sonoff (Zigbee M5 kytkimet, sopiiko nätisti seinälle päällekkkäin?)
-KNX (Kallis?)
-Shelly (tuleeko ahdasta wifin suhteen?)
-Pljed (Sähkärit ilmeisesi suosii, mutta näyttää olevan hinnoissansa. Olisiko täälä jotain sähkäriä joka osaisi kertoa paljon oikeasti esim tuommoinen REL-02 maksaa onniselta tai rexeliltä)
-Joku muu?
Itse suosittelisin KNX tai halvempi free@home joka on vähän kun KNX lite ja sen voi ohjelmoida itse vaikka Ipadillä maksuttomalla softalla.

Noissa on hyvä että järjestelmä toimii itsenäisesti mutta saa myös hyvin integroitua HA:n. Toimilaitteet on kytketty väylään (parikaapeli) joka on robusti ja ei ole väliä paineleeko katkasimista tai HA:n kautta vai mistä kaikki toimii saumattomasti yhteen, esim myös katkaisimen merkkivalo syttyy jos valon laittaa päälle HA:sta. Itse en rakentaisi talon perustoimintoja wifi/bluetooth/zigbee laitteiden varaan mutta tämä on tietenkin makuasia.

Suomessa noi KNX ja free@home systeemit on kalliit myös Onnisella mutta Saksasta saa esim free@home laitteet Busch-jaeger nimellä suht "edukkaasti". Laitteet on siis täysin samat kuin ABB tarralla mutta Saksassa ne käyttää Busch-jaeger brändiä. Katkaisin ulkonäkö Impressivo = Future linear.

Asennusperiaate on siis, että jokaiseen katkaisimen rasiaan vedetään väyläkaapeli jonka voi myös ketjuttaa. Jokaiselle valolle vedetään sitten keskukselta kaapeli jota releyksikkö (on/off) tai himmeninyksikkö syöttää suoraan keskukselta. Monesti noi KNX ja muut systeemit myydään kalliilla ja työläänä mutta mielestäni on paljon helpompi rakennusvaiheessa vaan vetää joka valolle kaapeli keskukselta ja viljellä kämppä täyteen katkasijoita ja sitten kun talo valmis niin voi päättää että mistä katkaisimesta ohjataan mitäkin valo koska ne määritetään ohjelmallisesti. Helpottaa siis myös suunnittelua ja koska väylä toimii 24-30V jännitteellä voi katkaisimet ja muut väylälaitteet asentaa myös talkoina ilman sähkäriä, vaatien tietenkin että tietää mitä tekee.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
281 032
Viestejä
4 831 734
Jäsenet
78 192
Uusin jäsen
Patonki Anneli

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom