Itsellä on suljettu järjestelmä( langallinen) omalla serverillä, jolla ohjaan valoja, ulko-ovea, ilmanvaihtoa ja lämmitystä, ja hälytysjärjestelmän osia. Kyseisen järjestelmän huono puoli oli, että se oli hengissä vain kahdeksan vuotta( kotimainen EKE), joten päivityksiä ei ole saanut kuuteen vuoteen. Se kuitenkin takaa talon perustoimintojen toimivuuden riippumatta ulkoisista tekijöistä ja suurin ongelma on releiden palaminen. Muutenkin releohjaus on osoitautunut helpoksi ja varmaksi laiteohjaukseksi, etenkin kun uudet kärjettömät releet tarjoavat jopa virrankulutusseurantaa. Suurin ongelma oli teknisen tilan sähkökaapin koko: 1,2x 2,2 m^2, jolloin tilasuunnittelussa oli haasteita 13 vuotta sitten. Tarvittaessa voi nykyisen serverin ja ohjainlaitteet vaihtaa moderneihin laitteisiin sitä mukaa kun järjestelmä kuolee alta.
Tämän päällä on HA, jolla ohjaan tuota suljettua järjestelmää URL-ohjattuna siltä osin kun se on järkevää, ja sen lisäksi on kytkinrasioita ja kattovaloja, kameroita ja tunnistimia, joiden toimivuus ei elämisen kannalta ole välttämätöntä( olen valinnut laitteiksi paljon parjattuja Tuya-laitteita, jotka toimivat omassa IOT-verkossa ja ongelmia on todella vähän, ja saan samalla ohjattua kesäasunnon lämmitystä saman rajapinnan kautta). Tällä lisään elämismukavuutta ja voin ohjata em suljettua järjestelmää( mm. kattovaloja, MLP:n tiloja, ILPin ja maakylmän perusohjauksia) pörssihintojen avustamana ja vaihtaa huoneiden tunnelmatiloja( ja halutessani lämpötiloja).
Tältä pohjalta sanoisin, että uutiskohteeseen suosittelisin KnX-perusverkkoa( tai muuta modernia pidemmällä elinaikaodotuksella olevaa 'suljettua' verkkoa) ohjaamaan turvallisuuteen, lämmitykseen ja tilaohjaukseen tarvittavia toiminteita. MLP:t ja ILP:t toimivat tänä päivänä jo etäohjattavina( oma Nibeni on 6 kk liian vanha eikä Nibe suostu myymään siihen verkkoyhteyteen vaadittavaa piiriä, joten ohjaan sitä langallisesti), ei mitään shellyja tai muita harrastelaitteita kriittisiin kohteisiin. Ei-kriittisiin kohteisiin taas shellyt tai muut ohjainlaitteet voi lisätä matkan varrella miten ehtii.
Lisäksi joka huoneeseen olisi hyvä tehdä vähintään varaus 12 voltin ja 230 voltin ohjauspaneeleja varten. Itsellä on vain 12 voltin verkko huoneissa ja niihin on huomattavasti vaikeampi löytää painikelaitteita tai näytöllisiä ohjauslaitteita( näillekin voi tehdä piilovarauksen ovenpieliin jos ei heti halua moisia laittaa. Huonekohtainen pieni näyttöpaneeli on kuitenkin siisti toteutukseltaan eikä erillisiä seinätabletteja tarvita perustoimintojen hallintaan).
Toinen on vetää CAT6E-kaapelointia rinnakkaisverkkona, jolloin pienellä työllä on mahdollista tuottaa langallista ohjausta muuttuvien tarpeiden mukaan( itsellä on joka huoneessa neljä kpl verkkokaapelivetoja, 2x 6E ja 2x 7 sekä 2x 12 V -vetoja painikkeille ja 2x Cat 6 -vetoja tunnistimille). Samoin kameroille kaapelivedot valmiiksi talon nurkkiin on huomattavasti siistimpi ja varmempi toteutus kuin pintavedoilla toteutettuna( enemmän parempi -toteutus ei maksa rakentaessa paljoa muut rakennuskustannukset huomioiden).
Makuasioita.