Kotiautomaatio

Olisihan se hienoa jos jossain vaiheessa olisi jonkinnäköinen talon pohjapiirustus ja siellä sitten näkyisi missä huoneissa kukakin on :) Teoriassa mahdollista mutta työlästä vielä
Tähän(kin) löytyy jo toteutuksia, esim ESPpresence jossa esp32:silla seurataan bluetoothilla kelloa/puhelinta/tms. Omaa kokemusta ei toimivuudesta (ainakaan vielä) ole.
 
Tuo helpottaa jo paljon jos vekottimen vaikutusalue ei ole ympyränmuotoinen vaan puolipallo. Toki sitten taas tullaan joka tapauksessa samaan asiaan kun seinäasennuksessa max distance näyttäisi olevan 10 metriä, jos esim. on kaksi 3 metriä leveää huonetta vierekkäin, niin tuohan havainnoi periaatteessa siis molempien huoneiden liikettä... :) Tietysti tämä on pelkkää mutuilua ja varmuuden saisi kun tilaisi tuommoisen ja testaisi. Saatanpa vaikka tehdäkin niin...

Olisihan se hienoa jos jossain vaiheessa olisi jonkinnäköinen talon pohjapiirustus ja siellä sitten näkyisi missä huoneissa kukakin on :) Teoriassa mahdollista mutta työlästä vielä, ja kuten sanoit, sitä on se sata muutakin hommaa tehtäväksi... Jotkut ovat painesensoreita asentaneet sohvaan / sänkyyn, liiketunnistimilla, ovisensoreilla yms saadaan pidettyä automaatiojärjestelmää suht hyvin kartalla miten talossa liikutaan jne, mutta työlästähän se on. Valvontakameroiden ja kasvojen tunnistuksen avulla esim. ulko-ovien edustalle sijoitettuna voidaan ainakin päätellä kuka talon omasta väestä on kotona, ja sitten esim. painosensoreilla että istuuko sohvalla isäntä tai emäntä jne :)
Siitä vaan vetämään peltiä seinään niin ei mikroaallot mene läpi :D En tiedä kuinka fiksu tuo vekotin on mutta jotkut tutkat ymmärtävät että jos tutkaheijastus on riittävän pieni niin jättävät huomioimatta. Toisaalta samalla tunnistusherkkyys läsnäolon tunnistamiseen heikkenee. Tuotakin ilmeisesti pystyy ainakin jossain määrin säätämään joten saattaa olla että tuolla pääsisi hyväänkin lopputulokseen kun jaksaa aikansa säätää.

Tuohon livekarttaan asunnosta olisi todella hienoja kamerapohjaisia toteutuksia olemassa, pääsin itsekin duunissa yhtä tuollaista ihmettelemään kun eräs firma halusi ihan väkisin sellaista meille esitellä. Hintaluokka vaan menee kuluttaja-asiakkaan budjetin yli aika reippaasti (tai mistä mä tiedän paljon ihmiset on tuollaisesta valmiita maksamaan). Tosiaan pohjapiirustuksen päälle sai pallukoita liikkumaan ihan livenä ja pallukkaa klikkaamalla näki oikein kuvankin kulkijasta ja noille pystyi tekemään kaikenlaisia sääntöjä että jos joku liikkuu huoneesta a huoneeseen b niin annetaan esimerkiksi hälytys, tai jos on tunnettu henkilö niin avataan oven lukitus automaattisesti tms. Mutta tosiaan kameroiden hinta ja kuukausimaksu oli niin tähtitieteellinen että ei edes yritetty lähteä myymään moista kenellekään asiakkaalle, ei Suomessa olisi tarpeeksi markkinoita tuollaiselle vaikka hieno ja hyvin toimiva systeemi olikin.

Toki kamera-analytiikalla saisi halvemmallakin hienoja juttuja nykypäivänä aikaan mutta menee ainakin oman budjetin yli että noilla leikkiminen rajoittuu vahvasti työpaikalle.

Noita bluetoothia seuraavia paikallaolojuttuja testailinkin joskus varmaan reilu vuosi sitten mutta kovin luotettavaa systeemiä en itse noista ainakaan nopealla testauksella saanut, ehkä jos olisi jaksanut vähän enemmän panostaa asiaan, olisi saanut jotain järkevääkin aikaan. Tosin, nythän HA:ssa on ilmeisesti tullut hurjasti lisää tukea noille BT-jutuille niin pitää varmaan jossain vaiheessa testailla uudestaan. Suurin ongelma ainakin itsellä noissa BT-pohjaisissa jutuissa oli se että päivitysnopeus oli liian hidas, esimerkiksi kerkisin itse puolen kilometrin päähän ennenkuin automaatio tajusi että olen lähtenyt pois kotoa. Osasyynä tietenkin oli että käyttämäni BT-palikka jota seurattiin, lähetti beacon-viestiä vain joidenkin minuuttien välein mutta ilmeisesti vastaanottopuolellakin oli jotain ongelmaa kun piti olla aika monta missattua seurantaa ennenkuin tuo tajusi että BT-palikkaa ei löydy kuuluvuusalueelta.
 
Heeetkinen. Mites tuo adguard toimii? Kuullostaa erittäin mielenkiintoiselta.

Adguardin perusperiaate on, että teet laitteesta jossa HA pyörii DNS palvelimen (minun tapauksessa tuo raspi) niin, että kaikki tietoliikenne kulkee sen kautta. Tällä tavoin saat adblockerin kaikkiin kotiverkkosi laitteisiin, myös telkkariin. Sitten vain käy Adguardin filtereistä laittamassa päälle ne, jotka haluaa. Itse sain tällä tavalla katsomosta ja ruudusta mainokset pois, vaikka en ruutu+ sun muuta omistakaan.

Adguardilla pystyy kanssa blokkaamaan tietyiltä käyttäjiltä tiettyjä nettisivuja. Eli jos esim. ei halua että lapsi pääsee pöytäkoneeltaan X nettisivulle, voi koneen IP:lle laitaa estot tälle sivulle
 
Mitä olen ymmärtänyt, niin kun esim. tuo Fingridin datahub vaatii vahvan tunnistautumisen kirjauduttaessa (esim. pankkitunnukset), niin ei tuollaista kai voi virittää mitenkään HA:han. Jos ei halua Shellyjä asennella sähkökaappiin, niin kannattaa kysellä omalta siirtoyhtiöltä, paljon maksaisi uusi sähkömittari, jossa olisi HAN portti. Tai hyvässä lykyssä sinulla jo sellainen on. HAN portista saa noi kulutustiedot omaan käyttöön.

Milläs keinolla Han portista saisi kulutustiedot HA:n helpoiten? Jotenkin tuntuu ettei sitä tukevia laitteitakaan ole ihan hirveästi kun ei ole tullut vastaan.
 
Itsellä on tällä hetkellä pienessä kolmiossa raspi 3+ HA pyörimässä. Siinä ei kuitenkaan tällä hetkellä pyöri kuin Adguard jotta saa telkkarista Ruudusta ja MTV:stä mainokset pois. Nyt kuitenkin on edessä muutto omakotitaloon, ja olen alkanut miettiä mitä muuta voisin siihen yhdistää/sillä tehdä, mutta olen häkeltynyt erilaisten vaihtoehtojen alla, enkä oikein tiedä mistä aloittaa.

Olen ketjun aikaisempia viestejä lukenut, ja sieltä jo hyviä vinkkejä saanut. Haluaisin vielä kuitenkin kysyä että onko jotain "en voisi enään elää ilman tätä" tyylisiä tuotteita, joita käytätte?

Koen että oma osaaminen tällaisten asioiden suhteen on kohtuullisella tasolla. Koodata en osaa, mutta jos ohjeista voi seurata niin saan kyllä aikaiseksi.

Kiitos jo etukäteen :)

Itselle ykköslaite on liiketunnistin eteisessä: helppo tulla sisään kun valot syttyvät automaattisesti, etenkin kun valokatkaisija ei aivan oven vieressä ole. Lisäksi eteisessä kytkin, jota painamalla sammuu kaikki valot asunnossa, syttyy tietyt valot asunnossa tai ohittaa liiketunnistimen.

Toinen minkä oon itselleni viritelly on oma Telegram-botti joka on HA:ssa kiinni: Aamuisin lähettää tervehdyksen jossa säätila ja - ennustus + muuta olennaista. Lisäksi se ilmoittaa kun auto saapuu kotiin jne. Pidän tuosta enemmän kuin HA:n omista ilmoituksista.
 
Lisäksi eteisessä kytkin, jota painamalla sammuu kaikki valot asunnossa, syttyy tietyt valot asunnossa tai ohittaa liiketunnistimen.

Tuo kytkin jolla saa kaikki valot pois kerralla vaikuttaa kyllä erittäin järkevältä ja sellaiselta, jota näkisin itsekkin käyttäväni. Oletko miten sen toteuttanut?
 
Tuo kytkin jolla saa kaikki valot pois kerralla vaikuttaa kyllä erittäin järkevältä ja sellaiselta, jota näkisin itsekkin käyttäväni. Oletko miten sen toteuttanut?

Mulla on HA:ssa Conbee 2 Zigbee-tikku kiinni johon oon parittanut 4-nappisen (eli ns. Perusmallin) Hue-kytkimen. Hue-hubissa mulla on muuten kaikki valaistus, hubi sitten integroituna HA:han valaistuksen ohjaamiseen.

Mulla kaikki automaatiot yms pyörii NodeRedin päällä, mutta HA:n omillakin työkaluilla kaiken voi tehdä. Siellä sitten rakentanut flown, että mitä mistäkin napista tapahtuu. Lisäksi esim kellonajan perusteella määritellään valojen kirkkaus.

Jos älyvalaistusta muuten haluaa rakentaa, niin oma suositus on Gledopto merkkiset Zigbee led-ohjaimet Aliexpressistä. Tilasin pari vuotta takaperin muutaman ohjaimen ja +10m LED-nauhaa keittiön kaappien alle. Tottakai jännitelähde Suomesta + alumiinikisko, mutta hinta oli todella kilpailukykyinen vrt Suomesta ostettuna.
 
Milläs keinolla Han portista saisi kulutustiedot HA:n helpoiten? Jotenkin tuntuu ettei sitä tukevia laitteitakaan ole ihan hirveästi kun ei ole tullut vastaan.
Tuo on itsellä käytössä:

Sähkönsiirtoyhtiön pitää avata se HAN-portti käyttöön jotta tuo toimii.
 
Tuo kytkin jolla saa kaikki valot pois kerralla vaikuttaa kyllä erittäin järkevältä ja sellaiselta, jota näkisin itsekkin käyttäväni. Oletko miten sen toteuttanut?
Tuo "kaikki valot pois" -nappi on kyllä kätevä, esim nukkumaan mennessä. Itselläni tuo on HA:n Node-Red -pluginilla tehty ja tuli vielä sen verran "hassuteltua" tuon kanssa että tuo lähtee sammuttamaan valoja makuuhuoneesta katsottuna kauimmaisesta pisteestä lähtien, olikohan noin 200-300ms välein eli jos on kaikki valot kämpässä päällä niin tulee sellainen "elokuvamainen" efekti kun valot sammuvat peräjälkeen.
 
Tuo "kaikki valot pois" -nappi on kyllä kätevä, esim nukkumaan mennessä. Itselläni tuo on HA:n Node-Red -pluginilla tehty ja tuli vielä sen verran "hassuteltua" tuon kanssa että tuo lähtee sammuttamaan valoja makuuhuoneesta katsottuna kauimmaisesta pisteestä lähtien, olikohan noin 200-300ms välein eli jos on kaikki valot kämpässä päällä niin tulee sellainen "elokuvamainen" efekti kun valot sammuvat peräjälkeen.

Hauskan kuuloinen tuo valojen sammuttelu noin!

Itellä on kans kytkin "hyvää yötä" - automaatioon: napin painalluksesta kaikki valot, pistorasiat ja televisio menee kiinni ja yöpöydän valo syttyy valmiiksi. Lisäksi yö-moodi menee päälle ts. jos yöllä pitää käyttää valoja niin ne syttyvät himmeällä.

Samasta napista sitten aamulla kun painaa niin pyörähtää "hyvää huomenta" - automaatio: valot syttyy 30% kirkkaudella ja kirkastuu asteittain. Kahvinkeitin käynnistyy (jos sen olen ladannut) ja televisio menee päälle + vaihtaa TV1:lle.
 
Mietin tuossa jos laittaisi lämpimän käyttöveden pumpun zigbee rasiaan ja sammuttaisi sen aina kun talossa ei ole liikuttu tyyliin tuntiin. 24 W pumppu nyt ei sähkölaskussa näy, mutta tuntuu turhalta pyöritellä varsinkin kesäisin kuumaa vettä autotallista taloon ja takaisin. Varsinkin kun tuon saisi automatisoitua valmiiksi pistotulpallisena helposti. Saattaisi pelastaa mahdollisessa vesivuodossakin jos pumppu on poissa päältä kun ketään ei ole kotona. Mutta kestääkö nuo vesipumput virran katkontaa useamman kerran päivässä?
 
Onkohan kukaan onnistunut uskottelemaan Amazon Alexalle, että kotiautomaation laitteet ja koko käyttö ovat vaikka UK:ssa tai USA:ssa? Osa Alexan skilleistä kun tarjolla vain tietyillä maantieteellisillä alueilla ja tämä ainakin itseni rassaa. Esimerkiksi tämä 10/2022 avattu ominaisuus näissä eero 6 mesh-verkoissa, että ne voivat käyttää Amazonin Echo dotteja tuon eero-verkon laajentamiseen, mutta tarvittava Alexa skilli on toistaiseksi käytettävissä vain Pohjois-Amerikassa ja tietyissä Euroopan maissa (UK, Ranska, Saksa, Espanja, Italia).

Ilmeisesti Amazon vahtii tuota aika tarkasti ja jotta homman saisi onnistumaan, on vissiin tässä eero-tapauksessa sirettävä Amazonin tili johonkin noihin edellä lueteltuihin maihin, laitettava paikannus pois päältä kaikista Amazonin/Alexan/eeron tiliä käyttävistä softista/laiteista ja siirrettävä ne asetuksista oikealle maantieteelliselle alueelle yms. Itse en tuota viitsi edes yritää, jos joku osaa kokemuksesta jo kertoa sen olevan mission impossible.
Muistaakseni riittää, että teet itsellesi jenkkiosoitteen Amazon.comissa ja laitat sen itsellesi siellä oletusosoitteeksi. Tämän jälkeen Alexassa toimii jenkkien skillit. En osaa sanoa auttaako tuohon Eeroon.

Tätä ongelmaa ratkoin syksyllä Amazonin aspan kanssa varmaan viisi tuntia kun Tidal Skill lopetti toimimisen Suomessa. Vasta neljäs asiakaspalvelija antoi tuon vinkin ja ennen sitä pari sähläsi omana Alexa accountin solmuun. Yksi jopa siirsi tilini kokonaan Saksaan ja kadotti kaikki tiliin liitetyt älylaitteet. Samalla katkesi yhteys kyseiseen asiakaspalvelijaan ja taas piti selittää uudelle intialaiselle mikä on ongelma.
 
Hei,

Uudehko HA:n käyttäjä kaipailee apua. Minulla on talossa ja piharakennuksessa ruuvitagejä, mutta välimatkaa on sen verran, että ruuvien bt ei ylety piharakennuksesta taloon sisälle jossa HA sijaitsee. Tietoliikenneyhteys ja wlanit ovat rakennusten välillä kuitenkin kunnossa joten onko jokin tapa millä saisin helpoiten piharakennuksesta olevat ruuvit keskustelemaan HA:n kanssa?

Tarve olisi myös saada zigbee yletettyä sekä piharakennukseen että talon sisälle. Talossa on Hue silta ja Hue valoja. Piharakennuksessa ei toistaiseksi ole mitään zigbee vermeitä. Ylimääräisenä löytyy conbee2 tikku. Homma ratkennee jos varastossa olevaan läppäriin lyö conbee2 tikun kiinni ja perustaa toisen Hue sillan? Vai onko helpompi ratkaisu hankkia suoraan wlania tukevia valoja tms. piharakennukseen?

Piharakennuksessa on tällä hetkellä yksi läppäri linuxilla toimittamassa "palvelimen" virkaa.
 
Mietin tuossa jos laittaisi lämpimän käyttöveden pumpun zigbee rasiaan ja sammuttaisi sen aina kun talossa ei ole liikuttu tyyliin tuntiin. 24 W pumppu nyt ei sähkölaskussa näy, mutta tuntuu turhalta pyöritellä varsinkin kesäisin kuumaa vettä autotallista taloon ja takaisin. Varsinkin kun tuon saisi automatisoitua valmiiksi pistotulpallisena helposti. Saattaisi pelastaa mahdollisessa vesivuodossakin jos pumppu on poissa päältä kun ketään ei ole kotona. Mutta kestääkö nuo vesipumput virran katkontaa useamman kerran päivässä?
Minulla on tuollainen toteutus. Ohjaan pumppua talon toisessa päässä olevalla liiketunnistimella, joka on siellä olevan vesipisteen lähellä. Siis jos liikettä havaitaan, laitetaan kierto päälle muutamaksi minuutiksi siltä varalta, että myös lämmintä vettä halutaan hanasta. Ajatus ei ole ollut varsinaisesti säästää kiertovesipumpun sähkössä, vaan koska tämä 'hullunkierto' syöttää kierrosta palaavaa muutaman asteen jäähtynyttä vettä lämminvesivaraajaan, se nostaa turhaan suorasähkö-LVV:n energiankulutusta.
 
Viimeksi muokattu:
Itellä on kans kytkin "hyvää yötä" - automaatioon: napin painalluksesta kaikki valot, pistorasiat ja televisio menee kiinni ja yöpöydän valo syttyy valmiiksi. Lisäksi yö-moodi menee päälle ts. jos yöllä pitää käyttää valoja niin ne syttyvät himmeällä.

Sellanen Kyssäri tuli mieleen että kun olette näitä valaistuksia tehnyt, niin tarvitseeko ne releitä (esim. Shelly) pistorasioihin ja katkaisimiin, vai riittääkö pelkkä "älylamppu" kattoon?
 
Sellanen Kyssäri tuli mieleen että kun olette näitä valaistuksia tehnyt, niin tarvitseeko ne releitä (esim. Shelly) pistorasioihin ja katkaisimiin, vai riittääkö pelkkä "älylamppu" kattoon?

Miten haluat käyttää niitä?
Pelkkä älylamppu riittää, mutta silloin "vanha" kytkin sammuttaa edelleen lampulta sähköt ja sen jälkeen ei automaatio toimikaan kun pitäisi saada sähköt lampulle ensin päälle.
Käytännössä vanha seinäkytkin pitää joko peittää, korvata älykytkimellä tai laittaa "Shelly".
Itselläni on talossa muutamaa ratkaisua:
- Perinteinen ilman älyä
- Älylamppu ja perinteinen seinäkytkin (käytännössä vaatehuoneissa joissa ovikytkimet/liiketunnistimet, mutta vieraat ei tavallisesti käy painelemassa sähköjä pois)
- Shelly seinäkytkimen takana ja tavallinen lamppu perässä
- Shelly lampun kattorasiassa aina sähköissä ja itse lamppu ilman älyä
- Shelly kytkimen takana (ilman suoraa ohjausta lampulle)
- Shelly kytkimen takana ja perässä älylamppu (jonka Shelly pitää aina sähköissä, eli vähän kuin edeltävä case)
Jne.

Shelly tms. ja älylamppu -kombo on siitä hyvä ratkaisu, että voi käyttää vanhoja kytkimiä normaalisti, mutta samalla saa himmennettävyyden/värisävyt lampuille. Pelkkään himmennettävyyteen käy myös Shelly Dimmer, olettaen että perässä oleva lamppu on himmennetävä...
 
Miten haluat käyttää niitä?

Ihanne olisi jos saisi niin että lamppu toimii sekä automaationa että katkaisijasta. En kuitenkaan ollut tullut tuota ajatelleeksi että laittaisi shellyn tms. lampun kattorasiaan niin, että älylamppua ei tarvitse. Kuulostaa ihan hyvältä vaihtoehdolta, kun en kuitenkaan jokaiseen lamppuun kirkkaudensäätöä tm. tarvitse.

Vaatehuoneeseen varmaan laitan samanlaisen ratkaisun kun sinulla, että virrat kokoajan pistokkeesta päällä ja valo menee päälle ovi- tai liike sensorilla. Pitää hieman mietiskellä kunhan pääsee muuttamaan että millaisia ratkaisuja sinne uuteen asuntoon kannattaa laittaa.

Jos tilainen noita shellyjä, niin onko ne kuinka vaikea asentaa itse, vai kannattaako suoraan pyytää sähkäri niitä laittamaan?
 
Hei,

Uudehko HA:n käyttäjä kaipailee apua. Minulla on talossa ja piharakennuksessa ruuvitagejä, mutta välimatkaa on sen verran, että ruuvien bt ei ylety piharakennuksesta taloon sisälle jossa HA sijaitsee. Tietoliikenneyhteys ja wlanit ovat rakennusten välillä kuitenkin kunnossa joten onko jokin tapa millä saisin helpoiten piharakennuksesta olevat ruuvit keskustelemaan HA:n kanssa?

Minulla tuossa käytössä ESP32 jossa pyörii ESPHome. HA:ssa asennettuna ESPHome lisäosa. Eli ESP32 on siis kiinni wlanissa ja se välittelee nuo ruuvin tiedot HA:lle
 
Ihanne olisi jos saisi niin että lamppu toimii sekä automaationa että katkaisijasta. En kuitenkaan ollut tullut tuota ajatelleeksi että laittaisi shellyn tms. lampun kattorasiaan niin, että älylamppua ei tarvitse. Kuulostaa ihan hyvältä vaihtoehdolta, kun en kuitenkaan jokaiseen lamppuun kirkkaudensäätöä tm. tarvitse.

Vaatehuoneeseen varmaan laitan samanlaisen ratkaisun kun sinulla, että virrat kokoajan pistokkeesta päällä ja valo menee päälle ovi- tai liike sensorilla. Pitää hieman mietiskellä kunhan pääsee muuttamaan että millaisia ratkaisuja sinne uuteen asuntoon kannattaa laittaa.

Jos tilainen noita shellyjä, niin onko ne kuinka vaikea asentaa itse, vai kannattaako suoraan pyytää sähkäri niitä laittamaan?
Kyllä Shellyjen asentamiseen sähkömiestä tarvitsee. Shellyjä on erilaisia, itselläkin on Shelly 1, Shelly 1L, ja shelly 2.5 -vekottimia eri puolilla taloa, tuo 1L ei vaadi nollaa eli menee helpommin valokytkimen taakse (sinne kun nolla ei läheskään aina tule, voi tosin tulla jos on vaikkapa pistorasia samalla seinällä alapuolella). Mutta kattorasiaankin näitä on asennettu itselläkin. Ja tuo 2.5 lähinnä tuplakytkimien taakse.

Itsellä on käytännössä kaikki talon valaisimet joko vaihdettu älylamppuihin tai sitten shelly+ normivalaisin (tämä jälkimmäinen etenkin spottien tai hankalassa paikassa olevien lamppujen kanssa). Älylamppuratkaisussa taas olen joko teipannut seinäkytkimet pysyvästi ON-asentoon läpinäkyvällä teipillä TAI korvannut seinäkytkimen normaalilla peitelevyllä ja siihen sitten älynappi (esim. Ikea Styrbar) tilalle. Monessa tapauksessa tuo älynappi on siitäkin hyvä että sen voit sijoittaa minne tahansa, esim. itsellä oli muutama valokytkin hölmössä paikassa, nyt valoja ohjataan huomattavasti fiksummasta paikasta tai sitten Home Assistantista / automaatioiden avulla. Liiketunnistimet hoitavat asiaa esim. ulkovalojen, vessan tai tuulikaapin osalta.

Nukkumaan mennessä on helppo sitten Home Assistantista vilkaista, onko jossain huoneessa vielä valot ja sammuttaa kaikki kerralla.

Aamuautomaatioon kuuluu että herätysaikana menee kahvinkeitin päälle (lataan sen aina iltaisin valmiiksi), makuuhuoneen telkkari päälle (se toimii varsinaisena "herätyskellona") ja sitten talossa sytytetään muutamiin avainkohtiin valot, mutta nekin vain jos on riittävän hämärää (sitä taas tutkii erillinen valoisuussensori). Samoin illalla nämä tietyt "avainvalot" menevät päälle automaattisesti kun tulee riittävän hämärää. Olohuoneen verhot avautuvat kun aurinko nousee ja sulkeutuvat kun aurinko laskee.
 
Muutama viikko sitten sain Aliexpressistä tilatut ZY-M100 mmWave läsnäolotunnistimet (zigbee-versiona) keittiöön ja olohuoneeseen. Muutaman viikon perusteella tilaan näitä kyllä lisää, ja laitan vielä yläkerran kylppäriin ja ehkä vaihdan alakeraan vessa/kh:n pir-sensorin tämmöiseen myös. Tuntuu ihan idiottivarmalta valojen ohjaamiseen. Valot syttyy heti kun tulee huonseen, ja ha:sta säädetty että 15sec huoneesta poistumisen jälkeen sammuu valot. Valot pysyy päällä vaikka olohuoneessa istuu sohvalla telkkaria katsomassa, tai keittiössä kun syö pöydän ääressä. Ainoa miinus että nää tarvii sähköä usbin kautta. Valot suurelta osin kiinni huen hubissa joka on integraation kautta yhdistetty Home Assistanttiin.

Näistä muuten sellanen huomio että Aqaran FP2 julkaistaan tässä kuussa Kiinassa, ja siinä on muutamia toimintoja, mitä noista muista vaihtoehdoista ei kaiketi löydy (toki on kalliimpikin). Ovat myös lupailleet Matter-tukea FW-päivityksellä.

Oon harkinnut nykyisten PIR:ien vaihtoa noihin jollain aika välillä, jos ovat hyviä.
 
Kyllä Shellyjen asentamiseen sähkömiestä tarvitsee. Shellyjä on erilaisia, itselläkin on Shelly 1, Shelly 1L, ja shelly 2.5 -vekottimia eri puolilla taloa, tuo 1L ei vaadi nollaa eli menee helpommin valokytkimen taakse (sinne kun nolla ei läheskään aina tule, voi tosin tulla jos on vaikkapa pistorasia samalla seinällä alapuolella). Mutta kattorasiaankin näitä on asennettu itselläkin. Ja tuo 2.5 lähinnä tuplakytkimien taakse.

Itsellä on käytännössä kaikki talon valaisimet joko vaihdettu älylamppuihin tai sitten shelly+ normivalaisin (tämä jälkimmäinen etenkin spottien tai hankalassa paikassa olevien lamppujen kanssa). Älylamppuratkaisussa taas olen joko teipannut seinäkytkimet pysyvästi ON-asentoon läpinäkyvällä teipillä TAI korvannut seinäkytkimen normaalilla peitelevyllä ja siihen sitten älynappi (esim. Ikea Styrbar) tilalle. Monessa tapauksessa tuo älynappi on siitäkin hyvä että sen voit sijoittaa minne tahansa, esim. itsellä oli muutama valokytkin hölmössä paikassa, nyt valoja ohjataan huomattavasti fiksummasta paikasta tai sitten Home Assistantista / automaatioiden avulla. Liiketunnistimet hoitavat asiaa esim. ulkovalojen, vessan tai tuulikaapin osalta.

Nukkumaan mennessä on helppo sitten Home Assistantista vilkaista, onko jossain huoneessa vielä valot ja sammuttaa kaikki kerralla.

Aamuautomaatioon kuuluu että herätysaikana menee kahvinkeitin päälle (lataan sen aina iltaisin valmiiksi), makuuhuoneen telkkari päälle (se toimii varsinaisena "herätyskellona") ja sitten talossa sytytetään muutamiin avainkohtiin valot, mutta nekin vain jos on riittävän hämärää (sitä taas tutkii erillinen valoisuussensori). Samoin illalla nämä tietyt "avainvalot" menevät päälle automaattisesti kun tulee riittävän hämärää. Olohuoneen verhot avautuvat kun aurinko nousee ja sulkeutuvat kun aurinko laskee.

Hyvä tietää ennenkuin noita shellyja tilailee. Kaveri on sähkäri niin saa sitten jossain kohtaa tulla niitä laittamaan.

Tuo peitelevy + älynappi vaikuttaa kyllä kanssa sellaiselta jota voisin itse hyödyntää :)
 
Meinasin tässä muuton yhteydessä hommailla uuteen kotiin Google Nestin laitteita muutaman. Ulkokameran, ovikellon ja pari palovarotinta. Sekä sen fantsun näköisen hubin.

Mutta mites, kun haluaisin myös pari vuotovahtia - olenko täysin onneton googlettaja, kun en löydä sellaisia älykkäitä versioita mistään?
 
Muistaakseni riittää, että teet itsellesi jenkkiosoitteen Amazon.comissa ja laitat sen itsellesi siellä oletusosoitteeksi. Tämän jälkeen Alexassa toimii jenkkien skillit. En osaa sanoa auttaako tuohon Eeroon.

Tätä ongelmaa ratkoin syksyllä Amazonin aspan kanssa varmaan viisi tuntia kun Tidal Skill lopetti toimimisen Suomessa. Vasta neljäs asiakaspalvelija antoi tuon vinkin ja ennen sitä pari sähläsi omana Alexa accountin solmuun. Yksi jopa siirsi tilini kokonaan Saksaan ja kadotti kaikki tiliin liitetyt älylaitteet. Samalla katkesi yhteys kyseiseen asiakaspalvelijaan ja taas piti selittää uudelle intialaiselle mikä on ongelma.

Kiitokset vastauksesta! Olinkin jo itse kokeillut siirtää Amazon.de-tilini toimitusosoitteen Suomesta Yhdysvaltoihin (ikäänkuin olisin muuttanut sinne), mutta se ei sitten riittänyt. Ilmeisesti juuri tuo on asian ydin, että alun perinkin tekee tlin Yhdysvaltoihin ja Amazon.comiin. Kokeilen näillä eväillä...
 
Meinasin tässä muuton yhteydessä hommailla uuteen kotiin Google Nestin laitteita muutaman. Ulkokameran, ovikellon ja pari palovarotinta. Sekä sen fantsun näköisen hubin.

Mutta mites, kun haluaisin myös pari vuotovahtia - olenko täysin onneton googlettaja, kun en löydä sellaisia älykkäitä versioita mistään?
Juuri tuossa muutama viesti aikaisemmin on juteltu zigbee- vuotovahdeista Kotiautomaatio

Vai mitä meinasit älykkäillä vuorovahdeilla?
 
Hei,

Uudehko HA:n käyttäjä kaipailee apua. Minulla on talossa ja piharakennuksessa ruuvitagejä, mutta välimatkaa on sen verran, että ruuvien bt ei ylety piharakennuksesta taloon sisälle jossa HA sijaitsee. Tietoliikenneyhteys ja wlanit ovat rakennusten välillä kuitenkin kunnossa joten onko jokin tapa millä saisin helpoiten piharakennuksesta olevat ruuvit keskustelemaan HA:n kanssa?

Tarve olisi myös saada zigbee yletettyä sekä piharakennukseen että talon sisälle. Talossa on Hue silta ja Hue valoja. Piharakennuksessa ei toistaiseksi ole mitään zigbee vermeitä. Ylimääräisenä löytyy conbee2 tikku. Homma ratkennee jos varastossa olevaan läppäriin lyö conbee2 tikun kiinni ja perustaa toisen Hue sillan? Vai onko helpompi ratkaisu hankkia suoraan wlania tukevia valoja tms. piharakennukseen?

Piharakennuksessa on tällä hetkellä yksi läppäri linuxilla toimittamassa "palvelimen" virkaa.

Tai vaihtoehtoisesti ESP32:een asentaa suoraan tuota kautta ESPHome Bluetooth Proxyn, joka ns. automaattisesti "haistelee" ESP32:n lähettyvillä olevat bluetooth anturit ja välittää ne eteenpäin HA:han wifin kautta.

ja lisää alla olevan tekstin proxyn YAMLiin, niin saa logitkin päälle.

logger:
level: VERBOSE
 
Hei,

Uudehko HA:n käyttäjä kaipailee apua. Minulla on talossa ja piharakennuksessa ruuvitagejä, mutta välimatkaa on sen verran, että ruuvien bt ei ylety piharakennuksesta taloon sisälle jossa HA sijaitsee. Tietoliikenneyhteys ja wlanit ovat rakennusten välillä kuitenkin kunnossa joten onko jokin tapa millä saisin helpoiten piharakennuksesta olevat ruuvit keskustelemaan HA:n kanssa?

Tarve olisi myös saada zigbee yletettyä sekä piharakennukseen että talon sisälle. Talossa on Hue silta ja Hue valoja. Piharakennuksessa ei toistaiseksi ole mitään zigbee vermeitä. Ylimääräisenä löytyy conbee2 tikku. Homma ratkennee jos varastossa olevaan läppäriin lyö conbee2 tikun kiinni ja perustaa toisen Hue sillan? Vai onko helpompi ratkaisu hankkia suoraan wlania tukevia valoja tms. piharakennukseen?

Piharakennuksessa on tällä hetkellä yksi läppäri linuxilla toimittamassa "palvelimen" virkaa.
Itsellä on käytössä tämä: GitHub - balda/ruuvitag-discovery: Web interface to Discover RuuviTag Environmental Sensors and save measures to MQTT, InfluxDB, Graphite and Home Assistant
Eli alakerrassa on serveri, missä pyörii HA. Yläkerrassa on raspberry pi, jossa pyörii tuo ja zigbee2mqtt, ja raspberry välittää tiedot lähiverkon kautta sitten serverille. Plussana vielä että noissa on vielä omat GUI:t (frontendit tms.), jos ei tykkää ssh:lla leikkiä.
 
Kiitokset vastauksesta! Olinkin jo itse kokeillut siirtää Amazon.de-tilini toimitusosoitteen Suomesta Yhdysvaltoihin (ikäänkuin olisin muuttanut sinne), mutta se ei sitten riittänyt. Ilmeisesti juuri tuo on asian ydin, että alun perinkin tekee tlin Yhdysvaltoihin ja Amazon.comiin. Kokeilen näillä eväillä...
Tähän vielä sellainen tarkennus, että muistaakseni sinun pitää vielä vaihtaa "Content & Devices" -asetuksissa oletusmaaksi yhdysvallat. Kieltämättä aika monimutkaista meille international-asiakkaille, joilla ei ole omaa maakohtaista marketplacea ja tämän takia erikoisia maarajoituksia skillien kanssa.
 
Tarve olisi myös saada zigbee yletettyä sekä piharakennukseen että talon sisälle. Talossa on Hue silta ja Hue valoja. Piharakennuksessa ei toistaiseksi ole mitään zigbee vermeitä. Ylimääräisenä löytyy conbee2 tikku. Homma ratkennee jos varastossa olevaan läppäriin lyö conbee2 tikun kiinni ja perustaa toisen Hue sillan? Vai onko helpompi ratkaisu hankkia suoraan wlania tukevia valoja tms. piharakennukseen?

Muistelen, että Zigbee-verkossa voi olla vain yksi koordinaattori, eli samaan zigbee-verkkoon et noita varmaan tuolla tavalla saa. Jokainen verkkovirrassa oleva Zigbee-laite toimii myös routerina, eli kasvattaa verkon peittoa. Et tainnut kertoa kuinka kaukana tuo piharakennus on, mutta saisitkohan välimatkan katettua muutamalla Zigbee-valolla?

Tietysti voit perustaa toisen verkon piharakennukseen toisella koordinaattorilla ja liittää sen Homeassistanttiin. Esimerkiksi zigbee2mqtt:n tapauksessa noita voi olla vaikka kuinka monta erillistä, kunhan muistaa että base topic on sitte jokaisella eri.
 
Tämä juuri, ei voisi helpompi olla. Itselläni käytössä suoraan ESPHomen pulse_meter (Pulse Meter Sensor), joka on siis sama ilman tuota kaikkea lisäkikkaretta. Tuosta tulikin muutama ihan hyvä idea, pitääpä laittaa listalle...
Sähkönkulutus mittarin lukemiseen on olemassa HAN portin ja pulssi mittarin väliin OBIS joka ainakin minulla on Elenian jakelu aluella jo valmiina.
 
Home assistant otettu käyttöön. Shellyjä jo luetaan ja ohjataan. Influx DB käyttössä ja samoin myös Grafana. Sääasema tiedot clientraw.txt parserilla ja jne.

Kysymys kuuluu, että kun haluaisin lisätä kotiautomaatiolaitteita niin millä/miten tästä jatkaisit? HInnoilla ei niin väliä kunhan luotettavia laitteita. Ajatuksena pir- antureita lämpötila ja kosteusantureita ja ehkä ohjattavia pistorasioita. Saa ehdottaa mitä muuta?
 
Tuolla sähkökyssäriketjussa pohdin vesivaraajan vastuksen laittamista etäohjauksen taakse ja päättelin että tuo onnistuisi varmaan esim. Shelly Pro 1PM vermeellä. Koska tuo menee DIN-kiskoon sähkökaappiin niin mitenkä pahasti tuo kaapin sähköloota estää WiFin kuulumisen?
 
Tuolla sähkökyssäriketjussa pohdin vesivaraajan vastuksen laittamista etäohjauksen taakse ja päättelin että tuo onnistuisi varmaan esim. Shelly Pro 1PM vermeellä. Koska tuo menee DIN-kiskoon sähkökaappiin niin mitenkä pahasti tuo kaapin sähköloota estää WiFin kuulumisen?

Mulla on PM4:n perässä kontaktorin ohjaus. Tekee vaan white screeniä niin pitäisi laittaa se RC snubber jännitepiikkejä vastaan.

ps. mulla on suoraan LAN-kaapelilla kytketty
 
Mulla on PM4:n perässä kontaktorin ohjaus. Tekee vaan white screeniä niin pitäisi laittaa se RC snubber jännitepiikkejä vastaan.

ps. mulla on suoraan LAN-kaapelilla kytketty
Jaa tollanenki olis hyvä olla varuilta. Oliko sulla jo kontaktori valmiina? Omassa kaapissa ei sellaista nähtävästi ollut, kun tuo vastus on ollut lähinnä puulämmityksen varalämpönä. LAN-kaapeli olisi varmaan paras tuossa peltilootassa, ei vaan ole vielä tullut viriteltyä autotalliin kaapeleita mihinkään.
 
Jaa tollanenki olis hyvä olla varuilta. Oliko sulla jo kontaktori valmiina? Omassa kaapissa ei sellaista nähtävästi ollut, kun tuo vastus on ollut lähinnä puulämmityksen varalämpönä. LAN-kaapeli olisi varmaan paras tuossa peltilootassa, ei vaan ole vielä tullut viriteltyä autotalliin kaapeleita mihinkään.

Joo 2005 vuoden sähkölämmitteienn talo niin oli valmiina.
 
Home assistant otettu käyttöön. Shellyjä jo luetaan ja ohjataan. Influx DB käyttössä ja samoin myös Grafana. Sääasema tiedot clientraw.txt parserilla ja jne.

Kysymys kuuluu, että kun haluaisin lisätä kotiautomaatiolaitteita niin millä/miten tästä jatkaisit? HInnoilla ei niin väliä kunhan luotettavia laitteita. Ajatuksena pir- antureita lämpötila ja kosteusantureita ja ehkä ohjattavia pistorasioita. Saa ehdottaa mitä muuta?

Vaihtoehtoja löytyy vaikka kuinka. Itse todennut luotettaviksi pir antureiksi Z-wave Fibaro FGMS-001, Z-wave tikkuna Aeotec Stick 7 ja zwave2mqtt pyörii docker kontissa.

Ohjattaville pistorasioilla jossa tarvitaan pelkkää on/off paras hinta/laatu on ikean zigbee mallissa. Näitä käytän esimerkiksi jouluvalojen ohjaukseen kun halvat ja hyvät. Zigbee cordinaattorina ethernetillä kytkettävä TubesZB. Vaikka serveri kone on syrjässä saa tuolla zigbee koordinaattorin keskemmälle kätevästi. Zigbee2mqtt pyörii dockerissa. Jos kulutusmittausta tarvii myös, löytyy esim shellyltä tai z-wavelta malleja.

Lämpötila ja kosteusantureiksi todennut parhaiksi ruuvitagit, maksaa hieman enemmän mutta lähettää tiedot 1min välein aina joka lisää luotettavuutta, näissä myös laadukkaat anturit. Ruuvitageja kuuntelemaan esim esp32 nodemuc jossa esphome softa.

Jos okt asuu ja kamerat kiinostaa niin kameroiksi poe kamerat ja Frigate pyörimään dockeriin ja coral-tikku koneeseen kiinni. Kameroissa kannattaa kiinnittää huomiota piemäkuvauksen laatuun, tässä oikeasti laatu maksaa = isompi kenno. Frigatella onnistuu autojen ja ihmisten tunnistaminen ja niiden tunnistustietoa voi käyttää vaikka mihin homeassistantissa.

Pääkeskukseen on mukava saada jokin mittaustapa live tehosta. Myös vesimittari jonka saa homeassistanttiin on kiva. Sekä miksi ei samalla myös päävesiventtiili jonka integroituu myös järjestelmään.

Robottiimuri kytkeytyy myös mukavasti homeassistanttiin. Kannattaa tutustua Valetudo projektiin. Paras imuri tähän järjestelmään tällä hetkellä taitaa olla Dreame Z10 pro.

Kun mainitsit, että hinnalla ei ole väliä niin laitetaan nyt vielä että lyömätön systeemi kun älykotia rakentaa on olla väyläohjatut valonkatkaisijat ja valot/pistorasiat/kontaktorit. Tällöin katkaisijat eivät sammuttele valoja vaan ainoastaa lähettää käskyjä eteenpäin. Tällä tavalla mikä tahansa katkasija voi ohjata mitä tahansa eikä toiminta eroa siitä lähteekö on/off/himmennys käsky katkasijalta tai vaikka homeassistantista. Katkaisijat ja homeassistant saa kanssa feedback tiedot kun valojen tilat muuttuu ja valojen ja muiden toimintojen yhetistoiminta on saumaton. Tässä toimii esimerkiksi knx ja hieman kevyempi järjestelmä on free@home.

Kun tähän homeassistant rakenteluun pääsee vauhtiin niin mahdollisuuksia löytyy vaikka kuinka. Itse pyrkinyt hommaamaan luotettavia ja laadukkaita laitteita tavoitteena, että kun jokin asia on lisätty niin se toimiikin sitten jatkossa ilman jatkuvaa reboot/reconnect taistelua. Myös ajamalla joka softalle omaa dockeria paranee luotettavuus koska jos yhdessä kontissa tulee jokin vika, toimii muut vielä jopa täysin normaalisti. Mielestäni homeassistantin hienous on siinä, että se mahdollistaa toisista riippumattomien järjestelmien yhteensulattamisen mutta kuitenkin jos zigbee koordinaattori simahtaa toimii vielä kaikki muut: tcp/ip, z-wave, shelly, knx, robottiimuri systeemit yhteen ja erikseen.
 
Home assistant otettu käyttöön. Shellyjä jo luetaan ja ohjataan. Influx DB käyttössä ja samoin myös Grafana. Sääasema tiedot clientraw.txt parserilla ja jne.

Kysymys kuuluu, että kun haluaisin lisätä kotiautomaatiolaitteita niin millä/miten tästä jatkaisit? HInnoilla ei niin väliä kunhan luotettavia laitteita. Ajatuksena pir- antureita lämpötila ja kosteusantureita ja ehkä ohjattavia pistorasioita. Saa ehdottaa mitä muuta?
Devaaja laittoikin jo hyvän listan. Itse huomannut etä PIR sensoreisssa HUE on luottettava. Kokelin Lidlin, Tuyan ja jotain muitakin mutta ne alkoi kummittelemaan muutamien kuukausien kuluttua eli valot paloi ihan miten sattuu. Kannattaa harkita jo läsnäolotunnistimia. Joissain tiloissa paljon fiksummat kuin PIR-sensorit. Itsellä diy-osat odottelee testausta.

Jos uutta tekisin niin voisin harkitakin jotain väyläohjattua ratkaisua mutta kun pikkuhiljaa rakentaa, en ole sitoutunut yhteen merkkiin vaan laitteita on mitä mistäkin. Itsellä tekniikkana pääosin zigbee mutta joissain laitteissa joutunut antamaan periksi ja laittamaan wifi-laitteita. Zigbeetä siksi että on irrallaan ip-verkosta ja vähentää tietoturvariskejä. Wifi-laitteita varten jouduin hankkimaan fiksumman reitittimen ja luomaan suljetun virtuaaliverkon josta nämä laitteet ei pääse mihinkään ja niihin käsiksi pääsee vain Home Assistant. Joten halutessa voi sijoittaa vaikka fiksuun reitittimeen, kytkimiin ja wifi accesspointteihin.

Pistorasioista kannattaa valita sellaiset joissa riittävä tehonkesto sekä ehdottomasti tehonmittaus. Mittaus on äärimmäisen kätevä kun haluaa tehdä automaatioita jotka tarkistaa onko jokin laite vielä päällä tai toimiiko ko. laite edes. Viimeeksi laitoin kaivon uppopumpulle pistorasian jotta voin varmistua että pumppu toimii. Se kun on sisäisellä uimurikytkimellä varustettu niin välillä sillä on tapana jumittaa ja jos keväällä lumet alkaa sulaa vauhdilla ja maa vielä jäässä, tulvii kaivo.

Toki heti ei tarvi, mutta jottei rahanmeno loppuisi, kannattaa alkaa pohtia myös varmuutta. Itsellä alkuun kaikki toimi yhden järjestelmän varassa - riskillä, mutta kun kerran tai kaksi oli jokin sekaisin (kerran hajosi palvelin fyysisesti) niin aloin kiinnittää huomiota myös vikatilanteista toipumiseen. Ihan ensin varmuuskopionti kuntoon. Ja myös testaus että varmuuskopion palauttamalla saa hommat rokkaamaan. Sekin on koettu kun varmuuskopion palautus kaatuu virheeseen ja saa konfiguroida kaiken uusiksi. Onneksi tapahtui ennenkuin oma järjestelmä on näin laaja.
NAS tai vastaava on hyvä olla ns. varmistuspalvelimena ja itse siirrän satunnaisesti backupin myös ulkoiselle kiintolevylle, jonka kytken kiinni vain siirron ajaksi. Tämä esim. salaman iskuja vastaan, joka saattaisi rikkoa myös NAS:n.
UPS on tietysti hyvä olla ja malli joka suojaa virtapiikeiltä.
Rauta jossa pyörittää Homeassistantia ja muita voisi olla kahdennettu. Itsellä vanha läppäri esiasennettu siten että tarvittaessa tekee sinne restoret ja saa melko nopeasti kotiautomatiot taas rullaamaan.

Niin... tämä kotiautomaatioharrastus on päättymätön rahanreikä. Aina löytyy jotain uutta ja kivaa ja joskus ei niin kivaa mutta pakollista. Mutta siksipä tämä on todella kiehtova harrastus.
 
Toteuttaisin vesivuotovahtin HA:ta hyväksikäyttäen. Toisaalla suositeltiin Kamstrupin Multical 21 wMbus laitetta. Se osaisi hälyttää vuodosta tms epänormaalista toiminnasta ja ilmoittaa että vedet on katkaistava. HA:han voi käyttää tällaista linuxissa pyörivää softaa wireless mbus laitteille: GitHub - wmbusmeters/wmbusmeters: Read the wired or wireless mbus protocol to acquire utility meter readings.

Vesipumppu sattuu jo olemaan wifi-releen takana, enää tarvittaisiin laite joka mittaa vedenkulutusta, ja joka jo itsessään sisältää älyä (parempi vaihtoehto, tämän Takia Kamstrup olisi ollut tosi hyvä laite), tai sitten skriptataan HA päättelemään juttuja vedenkulutuksesta.

Kamstrupin kanssa ongelmana vaan että en maan päältä löydä paikkaa mistä voisi tilata HA-Raspiin wMbus-donglen.

Onko jotain ideoita millä tämä systeemi kantsisi toteuttaa? Tai onko tietoa mistä wMbus dongle?
 
Vaihtoehtoja löytyy vaikka kuinka. Itse todennut luotettaviksi pir antureiksi Z-wave Fibaro FGMS-001, Z-wave tikkuna Aeotec Stick 7 ja zwave2mqtt pyörii docker kontissa.
Toteuttaisin vesivuotovahtin HA:ta hyväksikäyttäen. Toisaalla suositeltiin Kamstrupin Multical 21 wMbus laitetta. Se osaisi hälyttää vuodosta tms epänormaalista toiminnasta ja ilmoittaa että vedet on katkaistava. HA:han voi käyttää tällaista linuxissa pyörivää softaa wireless mbus laitteille: GitHub - wmbusmeters/wmbusmeters: Read the wired or wireless mbus protocol to acquire utility meter readings.

Devaaja laittoikin jo hyvän listan. Itse huomannut etä PIR sensoreisssa HUE on luottettava. Kokelin Lidlin, Tuyan ja jotain muitakin mutta ne alkoi kummittelemaan muutamien kuukausien kuluttua eli valot paloi ihan miten sattuu. Kannattaa harkita jo läsnäolotunnistimia. Joissain tiloissa paljon fiksummat kuin PIR-sensorit. Itsellä diy-osat odottelee testausta.

Kiitos aivan loistavista vastauksista!! Palaan asiaan hetken päästä.

Lisätietoina että minulla on kattava sisäverkko UDM pro:lla ja kolmella accesspointilla. Eli wlna verkko kattaa koko kiinteistön. Kiinteistö sisältää omakotitalon 2005, autotallin ja pihavaraston.
 
Asentelin muutaman Tuya lämpö&kosteusmittarin ympäri taloa, ja virittelin hieman skenaarioita niiden ympärille. IR-sensorin avulla onnistui ilpin lisäyskin, mutta sen kohdalla on vielä tekemistä, että kaikki kaukosäätimen toiminnot tulee opetettua varmuudella oikein, nyt ei vielä juurikaan pysty sanomaan mitään miten ne sinne meni läpi, kun kaukosäätimessä on paljon päällekkäisiä kiertäviä modeja saman napin takana, ja softa odottaa eri nappien painalluksia.

Onko kenelläkään kokemusta pääseekö Enston nykyaikaisiin bluetooth-termostaatteihin (patterit, lattialämmitykset, jne) käsiksi millään muulla automaatiosoftalla kuin niiden omalla Ensto Heatilla? Olis hienoa kun sais tähän testaukseen mukaan nuo patterit, mitä on parin vuoden aikana torppaan vaihdettu.
 
Onko kenelläkään kokemusta pääseekö Enston nykyaikaisiin bluetooth-termostaatteihin (patterit, lattialämmitykset, jne) käsiksi millään muulla automaatiosoftalla kuin niiden omalla Ensto Heatilla? Olis hienoa kun sais tähän testaukseen mukaan nuo patterit, mitä on parin vuoden aikana torppaan vaihdettu.

Kyllä siihen näytti joku protokollan/avaimet reverse engineeranneen (jonkun harjoitustyön/vanhan softaversion kautta), mutta ihan helppoa ja suoraa menetelmää ei löytynyt viimeksi kun etsin.
 
Onko foorumilaisilla heittää kokemusta Aqaran härpäkkeistä kotivirittelyssä?
Ajatuksena olisi tilata kuvan mukaiset setit ja kolme Googlen kameraa. Sensoreiden lisäksi kuviossa on Huen valot ja robo-imuri.
Synologyn NASlla pyörii Docker, jossa HA. Seinälle sampan Tab A8 paneeliksi kiosk browserilla. Kotilaitteet lähinnä androideja.
Ajatus kuitenkin käyttää puhelimella ja etänä Google Home (Assistantin äänikäskyillä ja) ja Aqaran sovellusta, koska ei ole aikeissa ostaa HA-tilausta. Suurin osa automaatioista varmaan onnistuu suoraan Aqaran sovelluksen sisällä.

1. Pelaavatko Aqaran sensorit suoraan HA integraation kanssa ilman suurempia mukinoita?
2. Toimivatko Aqaran laitteet ok Google Home kanssa?
3. Kannattaisiko tässä odottaa Aqara Hub M3 julkaisua ja mahdollisia thread laitteita, tuovatkohan oikeasti mitään lisää pöytään? Matter tuki pitäisi olla Hub M2:ssa myös.
4. Yleisesti mielipide Aqaran vehkeistä? Parempia optioita? Hinta noissa mielestäni on ainakin aika kohdillaan, kun koko paska on 400€.
 

Liitteet

  • 0111.png
    0111.png
    287,9 KB · Luettu: 85
Onkohan tekemätön paikka? OKT:ssa oma wlan-purkki, autotallissa oma wlan-purkki. Molemmat jakaa samaa verkkoa, sama SSID. Puhelin roamaa näitsti verkkojen välillä. Hankin edullisen Nedis WIFIPO120FWT SmartLife wifi-pistorasian autokatokseen ja se kiinnittyy tuohon autotallin purkkiin. Sisällä oltaessa kännykkä kiinnittyy luonnollisesti talon purkkiin. Tämä aiheuttaa sen, että talossa puhelin ei löydä pistorasiaa, mutta autotallissa löytää. Talon wifi-signaali ei taida riittää autokatokseen saakka. Pitää vielä testata, mutta ei vaan kertakaikkiaan taida toimia, koska ei ole samassa verkossa vaikka onkin. Langallisesta verkosta pystyn kyllä pingaamaan tuotan autotallin wifissä olevaa pistorasiaa.
 
Yleisesti mielipide Aqaran vehkeistä? Parempia optioita? Hinta noissa mielestäni on ainakin aika kohdillaan, kun koko paska on 400€.

Aqaran sensorit (ainakin vanhemmat ei-ZB3.0) eivät ole täysin Zigbee-speksien mukaiset, voi aiheuttaa päänraapimista tietyissä tilanteissa. Mutta samaan hintaan ei oikein ole tullut vaihtoehtoja vastaan ainakaan itselläni, joten jos hyväksyy rajoitteet ja huomioi ne niin pärjää niilläkin. Lämpötila/kosteus- ja ovisensoreita itselläni käytössä.

Suurin kanto kaskessa on se että nämä käytännössä täytyy liittää verkkoon vasta sen jälkeen kun kaikki reitittävät laitteet (= käytännössä kaikki verkkovirrassa olevat, valot, pistorasiat, ym.) ovat paikkansa saaneet koska nuo sensorit parittuvat siihen reitittimeen mikä sattuu olemaan sillä hetkellä mieleinen, eivätkä ne käytännössä vaihda toiseen vaikka tulisi uusi ihan viereen tai entinen katoaisi. Vaatii resetoinnin ja uudelleenparituksen jos reitittävät laitteet muuttuvat.
 
Onkohan tekemätön paikka? OKT:ssa oma wlan-purkki, autotallissa oma wlan-purkki. Molemmat jakaa samaa verkkoa, sama SSID. Puhelin roamaa näitsti verkkojen välillä. Hankin edullisen Nedis WIFIPO120FWT SmartLife wifi-pistorasian autokatokseen ja se kiinnittyy tuohon autotallin purkkiin. Sisällä oltaessa kännykkä kiinnittyy luonnollisesti talon purkkiin. Tämä aiheuttaa sen, että talossa puhelin ei löydä pistorasiaa, mutta autotallissa löytää. Talon wifi-signaali ei taida riittää autokatokseen saakka. Pitää vielä testata, mutta ei vaan kertakaikkiaan taida toimia, koska ei ole samassa verkossa vaikka onkin. Langallisesta verkosta pystyn kyllä pingaamaan tuotan autotallin wifissä olevaa pistorasiaa.

Itellä on tää toteutettu niin että
Talon wlan-purkki jakaa osoitteet ja reitityksen (se on osoitteessa 192.168.0.1)
Autotallin wlan-purkille tulee kaapeliteitse wan-puoli (no itsellä sähköverkon kautta, koska kyseessä on tp-linkin powerline laite), ja toimii vain extenderinä (tms mikä nyt oikea nimitys onkaan) ilman dhcp-serveriä (ja tämä on osoitteessa 192.168.0.2). Liikenne kulkee sujuvasti molempiin suuntiin, on kameroita yms. Tosin ei taida onnistua samalla SSID:llä...itsellä eri. Sama SSID taitaa vaatia oikeat mesh-systeemit(?).. No kuitenkin, kaikki autotallin purkkiin liittyvät saa osoitteen ja asetukset Talon purkilta, vaikka välikätenä onkin autotallin wlan-purkki.

sun pitää siis ottaa autotallin wlan-purkista reititys, dhcp yms pois päältä. Ainakin tp-linkillä on valmis nappula hallintapaneelissa millä sen saa siirtämään kaikki siihen tulevat clientit "ylemmäs" Talon wlan-purkin vastuulle.
 
Kyllä siihen näytti joku protokollan/avaimet reverse engineeranneen (jonkun harjoitustyön/vanhan softaversion kautta), mutta ihan helppoa ja suoraa menetelmää ei löytynyt viimeksi kun etsin.
Harmi. Enston tuotteet on muuten laadukkaita, mutta ohjelmistopuoli laitteiden hallintaan on jumahtanu kivikaudelle. Laitteet ollu seinällä 2-3v, ja sinä aikana on hatusta heitettynä tullut korkeintaan kaksi ohjelmistopäivitystä. Myydään ekodirektiivin täyttävinä, etäohjattavina, ja energiansäästön varjolla, mutta kaiken 'automaation' hoitaminen vaatii luurin kanssa siihen laitteen viereen kävelemistä...
 
Itellä on tää toteutettu niin että
Talon wlan-purkki jakaa osoitteet ja reitityksen (se on osoitteessa 192.168.0.1)
Autotallin wlan-purkille tulee kaapeliteitse wan-puoli (no itsellä sähköverkon kautta, koska kyseessä on tp-linkin powerline laite), ja toimii vain extenderinä (tms mikä nyt oikea nimitys onkaan) ilman dhcp-serveriä (ja tämä on osoitteessa 192.168.0.2). Liikenne kulkee sujuvasti molempiin suuntiin, on kameroita yms. Tosin ei taida onnistua samalla SSID:llä...itsellä eri. Sama SSID taitaa vaatia oikeat mesh-systeemit(?).. No kuitenkin, kaikki autotallin purkkiin liittyvät saa osoitteen ja asetukset Talon purkilta, vaikka välikätenä onkin autotallin wlan-purkki.

sun pitää siis ottaa autotallin wlan-purkista reititys, dhcp yms pois päältä. Ainakin tp-linkillä on valmis nappula hallintapaneelissa millä sen saa siirtämään kaikki siihen tulevat clientit "ylemmäs" Talon wlan-purkin vastuulle.
Mulla on se jakamassa pelkkää verkkoa. Edgerouter hoitaa DHCP:n ja molemmille wifi-purkeille. Ja molemmissa on sama SSID sekä salasana, joten siinä mielessä sama verkko jatkuu roamauksen jälkeen. Kännykällä ei huomaa kummassa verkossa on. Jopa tuo tallin halpa Asus näkee kaikki verkossa olevat clientit iipeineen macceineen. Pitää vielä kokeilla niin, että pudotan autotallin purkin pois verkosta ja kokeilen sitten. Näkee yltääkö talon wifi tuonne katoksen nurkkaan.

1679477051060.png
 
Itellä on tää toteutettu niin että
Talon wlan-purkki jakaa osoitteet ja reitityksen (se on osoitteessa 192.168.0.1)
Autotallin wlan-purkille tulee kaapeliteitse wan-puoli (no itsellä sähköverkon kautta, koska kyseessä on tp-linkin powerline laite), ja toimii vain extenderinä (tms mikä nyt oikea nimitys onkaan) ilman dhcp-serveriä (ja tämä on osoitteessa 192.168.0.2). Liikenne kulkee sujuvasti molempiin suuntiin, on kameroita yms. Tosin ei taida onnistua samalla SSID:llä...itsellä eri. Sama SSID taitaa vaatia oikeat mesh-systeemit(?).. No kuitenkin, kaikki autotallin purkkiin liittyvät saa osoitteen ja asetukset Talon purkilta, vaikka välikätenä onkin autotallin wlan-purkki.

sun pitää siis ottaa autotallin wlan-purkista reititys, dhcp yms pois päältä. Ainakin tp-linkillä on valmis nappula hallintapaneelissa millä sen saa siirtämään kaikki siihen tulevat clientit "ylemmäs" Talon wlan-purkin vastuulle.
Onnistuu samalla SSID:llä, itselläni on ollut ennen vähän samantyylinen ratkaisu eli routerissa DHCP päällä ja kaksi erillistä wifi-purkkia samalla SSID:llä eri päissä kämppää ihan tyhmänä siltana langallisesta wifiin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 790
Viestejä
4 565 805
Jäsenet
75 023
Uusin jäsen
nattaström

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom