Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
243
Asiaton käytös
28.07. näyttää tulleen päiväkohtainen uusi huippu tartunnoissa, yhteensä 923 tapausta. Tässä summattu aiemmin kyseiselle päivälle raportoidut tapaukset ja nyt tilastoihin saadut uudet 80 tapausta joissa näyte on otettu kyseisenä päivänä. Aiempi huippu oli 15.03. lukemalla 892 tapausta.

Eräässä valtion virastossa ulkomaalaistaustainen oli asioita hoitaessaan lopuksi sanonut pleksin takana maski päässä olleelle asiakaspalvelijalle, että hänellä on todettu korona. Eli asioinnin myötä asiakaspalvelija sai altistuksen, joka tiedotettiin ihan virallisesti paikallisessa mediassa (paikka ja kellonaikahaarukka). Täysin varmasti suomalaistaustainen olisi saanut rikossyytteen ja homma olisi päätynyt lööppiin.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 414
Onko sinulla antaa linkkiä tältä vuodelta kuka lääkäri olisi noin sanonut? Oma arvioni on että Koronan saisi Suomessa n.8-12% kansasta (en tosin ole lääkäri).
Globaali konsensus alkaa olla se, ettei koronasta päästä eroon, jolloin sen tulee sairastamaan hyvin moni elämänsä aikana. Helsingissä on jo nyt sairastanut taudin 4.7% koko kaupungin väestöstä, siis ihan testeillä diagnosoidut.
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
4 934
Influenssalla on muuten lähes 1:1 samat riskitekijät sairaalahoitoa vaativalle taudinkuvalle.
Tarttuvuus ja osuus sairaalahoitoa vaativista on paljon pienempi. Eli ei nyt ihan kannata verrata. Vuodessa on kuollut enemmän väkeä koronaan, kuin influenssaan vuosikymmenessä. Monien suurien maiden data taitaa olla aika alakanttiin vielä.
 
Liittynyt
03.04.2018
Viestejä
1 354
Pohjois-Pohjanmaalla mielenkiintoista että noita tartuntoja tulee nyt ihan ympäri lääniä Iistä Taivalkoskelle ja Limingasta Oulaisiin. Epäilys on kyllä että festarit tai muu Oulun ravintoloissa bailaus taustalla tossa. Tai toki voi olla yksityiset kesäjuhlat esim.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 752
Mielenkiintoista myös nähdä, miten lomien päättyminen vaikuttaa lukuihin kun ihmiset palaavat työpaikoille ja koulut alkavat. Viime vuonna kesän jälkeen nähtiin ensimmäinen nousu oikeastaan syyskuussa. Ja isommin sitten marraskuussa. Mutta deltan ansiosta kesä ollut aika lailla erilainen tänä vuonna. Ja toisessa vaakakupissa sitten rokotekattavuus.
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
1 575
Mitähän tässäkin nyt tarkoitetaan tuolla "sairastuneella"? Onko tässä yhteydessä tartunta == sairastunut? Aika moni "sairastaa" koronan lähes oireettomana ja jos rokotukset kerran toimivat niin yhä useamman kohdalla pitäisi olla näin, joten mielestäni tartunnan sanominen "sairastumiseksi" on vähän liioittelua.

Tämä siitä nyt saadaan kun sokeasti tuijotetaan noita testaamalla saatuja tartuntamääriä, tällä menolla tästä tilanteesta ei päästä koskaan pois.

edit: Vai onko tässä nyt taas joku uusi pelottelutaktiikka, että aletaan kutsua tartuntoja sairastumisiksi?
Jos sairastaa oireettomana, niin ei tule todennäköisesti tilastoiduksi mihinkään. Kai nuo sairastuneet ovat ihan tartunnan saaneita, jotka ovat oireiden takia hakeutuneet testattavaksi ja todettu positiivisiksi. Kuinkahan paljon pikatestien tuloksista raportoidaan THL:lle? Eikös niitä jossain lentokentillä ainakin tehdä? Kunpa oliskin joku luotettava keino arvioida tai selvittää oireettomana sairastaneiden määrää.
 
Liittynyt
08.10.2018
Viestejä
32
Mua ihmetyttää ihmisten sinisilmäisyys tuota rokotepassia kohtaan. Ihmiset ovat sinisilmäisinä valmiit hyväksymään kaiken mahdollisen, joilla luvataan paluuta normaaliin. Näiltä näkymin kaikki halukkaat aikuiset ovat saaneet toisen piikin syyskuun loppuun mennessä. Miten nopeasti kuvittelette, että tuollainen rokotepassi saadaan käyttöön? Sen käyttöönotto tapahtuisi vasta sitten, kun väestö on rokotettu. Mitäs iloa siitä siinä kohtaa on? Uskottetko tosissanne, että rokotepassi ei olisi käytössä hamaan tulevaisuuteen. Joka vuosi otettavat tehosterokotteet tulevat tietenkin mukaan ja 2025 edelleen lääkefirmat tuottaa aina uusia tehosteita, jotka pakkomyydään ihmisille, koska ilman tehostetta passi vanhenee.

Ei tämmöstä typerää byrokratiaa, jolla ei ole mitään vaikutusta terveyteen ja hankaloittaa vain ihmisten elämää.

Ps. Molemmat rokotteet on otettu, mutta mun mielestä rokotepassi on aivan kuolleena syntynyt idea.
 

Zat

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 092
43 tartuntaa Kuhmossa. Oisko tietulli Sotkamon kunnan rajaa vasten hyvä? :kahvi:
On niin poikkeuksellinen pomppaus pikkukunnalle, että piti ihan tarkistaa mikä homma. Nuo kaikki oli ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmässä, jossa 44:ltä 74:stä löytyi tartunta:

 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 414
Henkilökohtaisesti olen ainakin hiukan yllättynyt näistä tartuntaluvuista kun miettii, kuinka pitkällä kuitenkin ollaan rokotusten kanssa. On se delta vaan melkoisen tarttuva. Tämän päivän luku 872 ja Helsingissäkin meni 200 tartuntaa komeasti rikki.

AVI tekee perjantaina päätökset rajoituksista, eikä tämä lukema lupaa kovin hyvää sen suhteen.
AVI ei muuten päätä ravintolarajoituksista, sen tekee valtioneuvosto, jos tekee. AVI voisi kyllä kieltää festarit ja muut vastaavat tapahtumat kokoontumisrajoitusten nojalla, mutta baarit pysyvät auki, kunnes Sanna toisin sanoo.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 752
AVI ei muuten päätä ravintolarajoituksista, sen tekee valtioneuvosto, jos tekee. AVI voisi kyllä kieltää festarit ja muut vastaavat tapahtumat kokoontumisrajoitusten nojalla, mutta baarit pysyvät auki, kunnes Sanna toisin sanoo.
Totta, hyvä huomio. Hallitus kokoontuu myös huomenna ja varmaan miettivät, tarvitaanko rajoituksia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 962
Miten nää rokotuksen noihin tartuntoihin nyt liittyy. Käsittääkseni yli 50-vuotiaat on suurin osa rokotettu ja kun on noita tartuntoja seurannu niin ne on nyt ikäluokassa 20-40 vuotiailla. Ja tänään oli että ekan piikin saaneita alkaa olla suuri osa ketkä tartuntoja saa ja nää rokotteet ei estä tartuntoja tai levittämistä
Kyllähän ne vähentää myös tartuntoja ja leviämistä, tehokkuus tossa ei vaan oo samaa luokkaa kuin oireisen tartunnan tai vakavan taudin estämisessä mutta mikään noista ei ole 100% joten jos lähdetään sille linjalle että "estäminen" on vaan täydellinen koskaan murtumaton suoja niin sittenhän ne "ei estä mitään". Asiaa nyt ei vaan noin ole järkevää tarkastella.
 

Tlapio

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 984
Mä taas toivon, että tartunnat saataisiin laskuun ja rokotekattavuus kasvuun ilman mitään rajoituksia. Ja jos jotain rajoituksia tarvitaan, niin sitten passilla ne kohdistettaisiin rokottamattomiin.
Kohta alkaa koulut ja siellä ei rokotteita ole niin homma on karkaamassa käsistä tällä hetkellä
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 128
Mua ihmetyttää ihmisten sinisilmäisyys tuota rokotepassia kohtaan.
Ei tässä ole kyse mistään sinisilmäisyydestä vaan järjenkäytöstä vs aivottomasta/suhteellisuudentajuttomasta kaikkien asioiden vastustamisesta.

Kaikissa koronantorjuntatoimissa on kyse tasapainosta kahden asian välillä:

1) Kuinka tehokas keino on vähentämään koronatartuntoja
2) Kuinka paljon se haittaa normaalien ihmisten elämää ja talouden toimintaa.

"Koronapassi" on tässä suhteessa erinomainen kompromissi.

Verrattuna siihen, että asioita alettaisin sulkea kokonaan, koronapassi haittaa ihmisten elämää paljon vähemmän.
Verrattuna siihen, että mitään ei tehdä, koronapassi rajoittaa tartuntojen leviämistä melko tehokkaasti, vaikkei täysin estä niitä.

Ihmiset ovat sinisilmäisinä valmiit hyväksymään kaiken mahdollisen, joilla luvataan paluuta normaaliin.
Väärin. Ihmiset ovat järkevinä valmiit hyväksymään järkevät toimenpiteet kuten esim. koronapassin.

Sen sijaan koronapassin vastustus tuntuu perustuvan täysin olkiukkoiluun, pelotteluun ja asioiden väärinymärtämiseen.

Näiltä näkymin kaikki halukkaat aikuiset ovat saaneet toisen piikin syyskuun loppuun mennessä.
Oleellinen sana on tuo "halukkaat".

Miten nopeasti kuvittelette, että tuollainen rokotepassi saadaan käyttöön? Sen käyttöönotto tapahtuisi vasta sitten, kun väestö on rokotettu. Mitäs iloa siitä siinä kohtaa on?
Vaikka se, että typerät rokotevastaiset/koronadenialistiset hörhöt eivät tule massatapahtumiin tartuttamaan muita (ja tämä on edelleen riski niille rokotetuille, koska se rokotekin tarjoaa vain n 90% suojan, eli se vain vähentää vakavien sairastumisten määrää n. 10-kertaisesti, ei poista niitä).

Ja mitä kauemmin sen koronapassin kanssa viivytellään sen typerän vastustamisen takia, sitä myöhemmin se tulee käyttöön. Sitä pitäisi alkaa valmistelmaaan ASAP jotta se optio sen käyttöönottaminen on mahdollista.

Uskottetko tosissanne, että rokotepassi ei olisi käytössä hamaan tulevaisuuteen. Joka vuosi otettavat tehosterokotteet tulevat tietenkin mukaan ja 2025 edelleen lääkefirmat tuottaa aina uusia tehosteita, jotka pakkomyydään ihmisille, koska ilman tehostetta passi vanhenee.
Menee jälleen melkoiseksi salaliittohörhöilyksi kuvitella, että niitä ihan huvikseen ja lääkefirmojen lompakkojen rikastuttamiseksi pidettäisiin voimassa pidempään kuin on tarvis.

Voi olla, että kolmas annos tullaan koronapassin saamiseksi jossain vaihessa vaatimaan, mutta jos niin tehdään, niin tasan sen takia, että tieteelliset tutkimukset sanoo, että kaksi ei tietyn ajan jälkeen tarjoa enää riittävää suojaa.

Ja silloin se, että massatapahtumiin pääsee vasta kolmen rokotuksen jälkeen on HYVÄ asia, ei huono asia.

Ei tämmöstä typerää byrokratiaa, jolla ei ole mitään vaikutusta terveyteen ja hankaloittaa vain ihmisten elämää.
:facepalm:

Sillä nimenomaan HELPOTETAAN tavallisten ihmisten elämää todella paljon, verrattuna asioiden kiinnilaittamiseen.


Ja koronapassijärjestelmän kehittäminen ja ylläpito on ihan nappikauppaa sen rinnalla, paljonko kaiken kiinnilaittaminen aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia.
 

Tlapio

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 984
LASSE LEHTONEN sanoo, että koulujen alkaminen on koronatartuntojen kannalta iso riski.

– Virus pystyy leviämään osittain rokotetussa väistössä. En pidä tilannetta vielä kuitenkaan täydellisenä katastrofina. Rokotuksia täytyy Suomessa nopeuttaa, jotta paluu uuteen normaaliin voi olla mahdollista.

Hulinat on vasta alkamassa
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 128
LASSE LEHTONEN sanoo, että koulujen alkaminen on koronatartuntojen kannalta iso riski.

– Virus pystyy leviämään osittain rokotetussa väistössä. En pidä tilannetta vielä kuitenkaan täydellisenä katastrofina. Rokotuksia täytyy Suomessa nopeuttaa, jotta paluu uuteen normaaliin voi olla mahdollista.

Hulinat on vasta alkamassa
Tuossa kerrotaan myös, että tänään on tullut myös uusi maanlaajuinen tartuntaennätys, 872.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 152
Tässä on yhteenvetoa rokotteen aiheuttamista ongelmista:
ELI SUOMESSA:
1 kuolemantapaus, jossa rokote on aiheuttanut kuoleman, hyytymishäiriön takia. Kyseessä on se uutisoitu AZ tapaus. (Huom AZ ei ole meillä nyt käytössä, vaikka syitä ongelmiin on sen kanssa analysoitu ja löydetty korjattavissa oleva syy..) Eli ei kuolemia nyt käytössä olevilla koronarokotteilla.
n 33 tapausta on mahdollista, että rokotteen antaminen on jouduttanut muutenkin vakavasti sairaan henkilön kuolemaa. (Az osuus=?)
n 33 tapausta, joiden tutkinta on vielä kesken.
n 33 tapausta, joista on tutkittu ja todettu, että rokotuksella ei ole osuutta asiaan.

62/100 rokotteen saamisen jälkeen menehtyneistä on ollut yli 80 vuotiaita.

Alle 50 vuotiaita on 6 ja 40-59V haarukassa 5. Tosin näissä ikäryhmissä on sitten ollut taustalla vakavia perussairauksia.

Eli jos et ole vakavasti sairas, niin ei ole mitään syytä pelätä rokotetta. Todennäköisyys kulemaan on olematon VS todennäköisyys kuolemaan, jos sairastut koronaan ilman rokotusta.

Jos olet vakavasti sairas tai hyvin vanha, niin silloin todennäköisyys kuolemaan nousee vähäsen, mutta koronaan sairastuessa ilman rokotetta nousee todella rajusti, eli jopa silloin rokotus on yleensä parempi vaihtoehto.

Edit:
Vakavat vaikutukset ilmoitukset (/annettu piikki):
Comirnaty ...............: 1107/4388711 => 0,0252%
Sikevax (Moderna):123/504173 => 0,0244%
Vaxzevria ( Astra)...:647/549383 => 0,118%

Eli huono pitää olla tuuri, jotta saa jotain vakavaa seurausta..
Listaa havaituasta, mahdollisesti rokotteesta johtuvista haitoista:

Pistetään vielä verrokikisi googlesta:
Kuolleet / sairastaneet Suomessa suhde: 984/108000 => 0,911%

!!Eli noinkin katsoen lähtisin kyllä piikille vaikka aika pirunmonta kertaa uudestaan!!
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 414
LASSE LEHTONEN sanoo, että koulujen alkaminen on koronatartuntojen kannalta iso riski.

– Virus pystyy leviämään osittain rokotetussa väistössä. En pidä tilannetta vielä kuitenkaan täydellisenä katastrofina. Rokotuksia täytyy Suomessa nopeuttaa, jotta paluu uuteen normaaliin voi olla mahdollista.

Hulinat on vasta alkamassa
Lasse haluaa palata vasta uuteen normaaliin, me muut ihan vaan normaaliin. Sen verran on menty eteenpäin kohti normaalia, ettei uusi päiväennätys aiheuta sydämentykytyksiä juuri muualla kuin terveydenhuoltosektorilla, joka vastaa siitä, että sairaat hoidetaan hikoilematta, eli luonnollisesti painetta varovaisuuteen painotetaan sieltä suunnalta. Yksittäinen ihminen pohtii riskejä omalta kannaltaan ja toteaa niiden olevan merkittävästi alentuneet.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 514
Toivotaan mahdollisimman tiukkoja rajoituksia. Ahdistaa tämä pellossa eläminen. Ihminen kaipaa kontrollin tuomaa turvallisuuden tunnetta.
Just oli Iltasanomissa klippiä Kontulasta jossa jannu toivoi baarien kiinnilaittoa kun kysyttiin kasvavista tartuntaluvuista. Haastattelija huomautti että tulit itse vissiin just baarista. Juu niin tulin, tulee käytyä kun ne on kerran auki.
 
Liittynyt
08.10.2018
Viestejä
32
Ei tässä ole kyse mistään sinisilmäisyydestä vaan järjenkäytöstä vs aivottomasta/suhteellisuudentajuttomasta kaikkien asioiden vastustamisesta.

Kaikissa koronantorjuntatoimissa on kyse tasapainosta kahden asian välillä:

1) Kuinka tehokas keino on vähentämään koronatartuntoja
2) Kuinka paljon se haittaa normaalien ihmisten elämää ja talouden toimintaa.

"Koronapassi" on tässä suhteessa erinomainen kompromissi.

Verrattuna siihen, että asioita alettaisin sulkea kokonaan, koronapassi haittaa ihmisten elämää paljon vähemmän.
Verrattuna siihen, että mitään ei tehdä, koronapassi rajoittaa tartuntojen leviämistä melko tehokkaasti, vaikkei täysin estä niitä.
Miten paljon tartuntojen leviäminen vähenee kun on rokotepassi ja aikuisväestöstä rokotettu 80%? Sanot, että se on tehokas mutta perustuuko tämä vain mutuun vai onko tästä jo jotain dataa? Ai niin koska en ole rokotepassin kannattaja niin olen aivoton ja suhteellisuudentajuton. Tämä on se ongelma, joka tuntuu leimaavan koronapaniikissa olevia ihmisiä.

Ymmärrät myös varmaan sen, että se jäljelle jäävä rokottamaton väestö tulee sairastamalla saamaan immuniteetin. Hyvässä lykyssä tämä tapahtuu jo ennenkuin rokotepassi olisi käytössä. Sitten meillä on ylimääräinen himmeli, josta on vain kustannuksia.

Väärin. Ihmiset ovat järkevinä valmiit hyväksymään järkevät toimenpiteet kuten esim. koronapassin.

Sen sijaan koronapassin vastustus tuntuu perustuvan täysin olkiukkoiluun, pelotteluun ja asioiden väärinymärtämiseen.
Ihmiset hyväksyvät ison osan asioista, jos kokevat saavansa siitä hyötyä. Jos autoilijoilta kysytään, että lasketaanko bensaveroa niin iso osa kannattaa sitä. Jos kysytään tietyltä ammattiryhmältä, että pitäskö heidän palkkoja nostaa niin tietenkin pitäis jne.

Vaikka se, että typerät rokotevastaiset/koronadenialistiset hörhöt eivät tule massatapahtumiin tartuttamaan muita (ja tämä on edelleen riski niille rokotetuille, koska se rokotekin tarjoaa vain n 90% suojan, eli se vain vähentää vakavien sairastumisten määrää n. 10-kertaisesti, ei poista niitä).

Ja mitä kauemmin sen koronapassin kanssa viivytellään sen typerän vastustamisen takia, sitä myöhemmin se tulee käyttöön. Sitä pitäisi alkaa valmistelmaaan ASAP jotta se optio sen käyttöönottaminen on mahdollista.
Ja taas leimaat rokotepassia vastustavan rokotevastaiseksi hörhöksi. Ei varsinaisesti luo hedelmällistä keskustelua tommonen.

Eli rokotettuna pelkäät rokottamattomia. Sä saatat sen tartunnan saada rokotettuna toiselta rokotetulta siellä massatapahtumassa. Toki todennäköisyys on pienempi, mutta edelleen se todennäköisyys on olemassa. Sitä paitsi sun prosentit on aivan pielessä. Rokote tarjoaa ~90% suojan oireellista tartuntaa vastaan. Vakavia sairastumisia kohtaan suoja on lähes 100%. Käytännössä rokottamattomat ottavat henkilökohtaisen riskin, mutta rokotetulle riski on pieni.

Menee jälleen melkoiseksi salaliittohörhöilyksi kuvitella, että niitä ihan huvikseen ja lääkefirmojen lompakkojen rikastuttamiseksi pidettäisiin voimassa pidempään kuin on tarvis.

Voi olla, että kolmas annos tullaan koronapassin saamiseksi jossain vaihessa vaatimaan, mutta jos niin tehdään, niin tasan sen takia, että tieteelliset tutkimukset sanoo, että kaksi ei tietyn ajan jälkeen tarjoa enää riittävää suojaa.

Ja silloin se, että massatapahtumiin pääsee vasta kolmen rokotuksen jälkeen on HYVÄ asia, ei huono asia.
Tää on huolestuttavaa, että jos ei pidä rokotepassia hyvänä ideana niin leimataan salaliittohörhöksi. Näiltä näkymin näyttää, että koronavirusta vastaan tullaan tarvitsemaan tehosterokotteita mahdollisesti vuosittain. Jos rokotepassi tulee käyttöön niin tietenkin sitä pidetään niin kauan kuin tehosterokotteita tarvitaan. Uskotko tosissasi, että lääkeyhtiöt eivät valmistaisi aina uusia ja uusia tehosteita niin pitkään kuin niille riittää markkinoita? Lisäksi kun on tämmönen passi luotu niin miksei sinne voitais ottaa myös influenssarokotteita jne.



Sillä nimenomaan HELPOTETAAN tavallisten ihmisten elämää todella paljon, verrattuna asioiden kiinnilaittamiseen.

Ja koronapassijärjestelmän kehittäminen ja ylläpito on ihan nappikauppaa sen rinnalla, paljonko kaiken kiinnilaittaminen aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia.
Eli Suomen asioiden toimeenpanovauhdilla uskot, että ensi keväänä kun rokotepassi olisi ehkä valmis käyttöön niin ollaan tilanteessa, jossa yhteiskuntaa vielä suljettaisiin ja rajoitettaisiin? :facepalm:

Mä myönnän, että jos rokotepassi olisi tässä ja nyt käytössä niin siitä voisi olla jotain hyötyä seuraavat 2kk. Tässä ajassa se ei ehdi enää, joten aivan turha lähteä näin myöhässä mokomaa puuhaileen.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 152
Pointti on se, että etupäässä ne rokottamattomat /puutteellisesti rokotetut on nyt se ongelma. Joten kun ko henkilöiden pääsy vaarallisille paikoille estetään, niin puupökkelökin tajuaa, että väistämättä mm. sairaaloiden kuormitus tipahtaa huomattavasti..
 
Liittynyt
08.10.2018
Viestejä
32
Pointti on se, että etupäässä ne rokottamattomat /puutteellisesti rokotetut on nyt se ongelma. Joten kun ko henkilöiden pääsy vaarallisille paikoille estetään, niin puupökkelökin tajuaa, että väistämättä mm. sairaaloiden kuormitus tipahtaa huomattavasti..
Niin se on tilanne nyt, mutta luuletko että rokotepassi ilmestyy sormia napsauttamalla käyttöön?
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 152
Niin se on tilanne nyt, mutta luuletko että rokotepassi ilmestyy sormia napsauttamalla käyttöön?
Sitävarten meillä on tuolla eduskunnassa /hallituksessa iso joukko henkilöitä, joille maksetaan isoa palkkaa, että he hoitavat asian kuntoon. Ja koska kyseisiin virkoihin ei hyvin poikkeuksellisesti ole mitään pätevyysvaatimuksia, niin heille on vielä sitten kustannettu sinne iso joukko asiantuntijoita auttamaan hommissa. En siis nyt onnistu näkemään mitään syytä, miksi näin tärkeää asiaa ei saataisi käsiteltyä hyvinkin nopeasti... Paitsi tietysti, jos sillä on vain kyvyttömiä tunareita, niin sitten ei toki onnistu, mutta eikö olisi väärin olettaa moista etukäteen?
 
Liittynyt
08.10.2018
Viestejä
32
Sitävarten meillä on tuolla eduskunnassa /hallituksessa iso joukko henkilöitä, joille maksetaan isoa palkkaa, että he hoitavat asian kuntoon. Ja koska kyseisiin virkoihin ei hyvin poikkeuksellisesti ole mitään pätevyysvaatimuksia, niin heille on vielä sitten kustannettu sinne iso joukko asiantuntijoita auttamaan hommissa. En siis nyt onnistu näkemään mitään syytä, miksi näin tärkeää asiaa ei saataisi käsiteltyä hyvinkin nopeasti... Paitsi tietysti, jos sillä on vain kyvyttömiä tunareita, niin sitten ei toki onnistu, mutta eikö olisi väärin olettaa moista etukäteen?
Siis varmaan päätös saataisiin nopeastikin, mutta miten ajattelit että tämä passin käyttö käytännössä tapahtuu? Ei kelpaa se, että omasta kannasta tulostetaan joku lappunen tai joku lääkärin negatiivinen testitulos. Noihan on ihan naurattavan helppo väärentää, jos sitä tietoa ei voi tarkastaa jostain tietokannasta samalla. Eli jokaisella baarilla ja yökerholla pitäisi olla joku järjestelmä mihin pääsevät tarkastamaan tuon tiedon. Tämä on se hidastava tekijä mikä ei tule tapahtumaan 2kk aikataululla.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 619
Moni ei nyt tajua sitä, että vaikka se passi olisi periaatteessa ihan perusteltavissakin tällä hetkellä, niin tällä hetkellä sitä passia ei ole. Kun se asia on pureskeltu puolen vuoden tai vuoden päästä, tilanne on ihan eri. Onko koko jupakka ohi tai ei, mutta kaikki mahdolliset ainakin on rokotettu. Jos passi tulee, se tulee todella myöhään. Mahdollisesti tai jopa todennäköisesti koko jalo idea kaatuu yhdenvertaisuuteen.

Digitaalinen passi kännykkään, kuten matkalippu? Nokun mummolla ei ole älypuhelinta niin mummon dorolla ei pääse joulukirkkoon? Kuka mummolle printtaa passin kannasta?

Käytännössä passin oltava fyysinen kortti, ja jokaisella maailman ovella oltava lukulaitteet ja yhteys valtion tietokantaan, onko kortti voimassa vai ei. Toki jos nettiyhteys poikki, niin se on sitten voi voi voi sen tilaisuuden osalta. Yhteys kantaan on pakko olla reaaliaikaine, koska kuka tahansa voidaan testata positiiviseksi koska tahansa ja passi menee silloin tixlukkoon.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
839
Ihmettelen kyllä hieman menoa täällä Helsingissä. Maskeja käytetään huomattavasti laiskemmin kuin pohjoisemman Suomen paikkakunnilla aiemmin kesällä. Olen kierrellen muutaman päivän ajan kantakaupungissa, ja vain hyvin pienellä osalla ihmisistä on maskeja heidän liikkuessaan väenpaljoudessa. Ravintoloiden henkilökuntakin välttelee monin paikoin maskien käyttöä. Juuri kenelläkään ei näy kuin kirurgi- tai kangasmaskeja.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 128
Siis varmaan päätös saataisiin nopeastikin, mutta miten ajattelit että tämä passin käyttö käytännössä tapahtuu? Ei kelpaa se, että omasta kannasta tulostetaan joku lappunen tai joku lääkärin negatiivinen testitulos. Noihan on ihan naurattavan helppo väärentää, jos sitä tietoa ei voi tarkastaa jostain tietokannasta samalla. Eli jokaisella baarilla ja yökerholla pitäisi olla joku järjestelmä mihin pääsevät tarkastamaan tuon tiedon. Tämä on se hidastava tekijä mikä ei tule tapahtumaan 2kk aikataululla.
Ei tarvita mitään jokaisen baarin ja yökerhon omia systemeitä vaan tarvitaan tasan yksi suomen valtion ylläpitämä www-palvelu, jonne voi syöttää henkilön sotun, ja sivu vastaa "kyllä" tai "ei" kysymykseen, että onko tällä henkilöllä voimassa oleva koronapassi vai ei.

Kuka tahansa ovimikko voi tätä palvelua käyttää joko kännykkänsä www-selaimella, tai sitä käyttävä sivu voidaan myös kapseloida android- tai iOS-ohjelmaksi jota jaetaan play-kaupan ja appstoren kautta.

Tervetuloa tälle vuosituhannelle.
 
Liittynyt
08.10.2018
Viestejä
32
Ei tarvita mitään jokaisen baarin ja yökerhon omia systemeitä vaan tarvitaan tasan yksi suomen valtion ylläpitämä www-palvelu, jonne voi syöttää henkilön sotun, ja sivu vastaa "kyllä" tai "ei" kysymykseen, että onko tällä henkilöllä voimassa oleva koronapassi vai ei.

Kuka tahansa ovimikko voi tätä palvelua käyttää joko kännykkänsä www-selaimella, tai sitä käyttävä sivu voidaan myös kapseloida android- tai iOS-ohjelmaksi jota jaetaan play-kaupan ja appstoren kautta.

Tervetuloa tälle vuosituhannelle.
Ja tälläinen www-sivu tulee seuraavan 2kk kuluessa? Järjestelmä, johon ilmestyy myös negatiiviset testitulokset, jotka on otettu yksityisellä sektorilla, ulkomaalaiset rokotetut jne?

Ei tule tapahtumaan seuraavan 2kk aikana. Tervetuloa IT-maailmaan. Kun ei ole ymmärrystä IT-järjestelmistä niin helposti kuvitellaan, että se on pari rivi php:tä ja joku sql-kutsu.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 128
Ja tälläinen www-sivu tulee seuraavan 2kk kuluessa? Järjestelmä, johon ilmestyy myös negatiiviset testitulokset, jotka on otettu yksityisellä sektorilla, ulkomaalaiset rokotetut jne?

Ei tule tapahtumaan seuraavan 2kk aikana. Tervetuloa IT-maailmaan. Kun ei ole ymmärrystä IT-järjestelmistä niin helposti kuvitellaan, että se on pari rivi php:tä ja joku sql-kutsu.
:facepalm:

Katsoppas peiliin näiden kommenttiesi kanssa. Olen tehnyt tietotekniikka-alan hommia jo n. 24 vuotta.

Suomella on jo olemassa kaiken sen tiedon sisältävä tietojärjestelmä, "Omakanta", jossa on kaikki nämä tiedot suomen kansalaisista.

Siellä on myös mekanismit jolla ulkomaiset testitulokset yms. saadaan sinne siirettyä.

Puuttuu ainoastaan se (hyvin yksinkertainen logiikka joka laskee sen "kyllä"- tai "ei"-vastauksen, sekä käyttöliittymä jonka kautta sitä toisen tietoa pääsee kysymään ilman että on kyseinen henkilö itse.
 
Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
3 451
Jos speksi olisi etta Sotua vastaan saisi tiedon etta onko rokotettu tai testattu niin varmasti saisi 2kk tehtya mutta kun ongelmaksi tulee sitten se etta ihmiset eivat halua etta heidan sotunsa avulla saa edes tuota tietoa selville. Siksi taytyy alkaa generoimaan ihmisille ID joidenka avulla tieto tarkistetaan mutta mista ilveesta ovimies tietaa etta onko ID oikeasti sen joka sen nayttaa.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 514
Moni ei nyt tajua sitä, että vaikka se passi olisi periaatteessa ihan perusteltavissakin tällä hetkellä, niin tällä hetkellä sitä passia ei ole. Kun se asia on pureskeltu puolen vuoden tai vuoden päästä, tilanne on ihan eri. Onko koko jupakka ohi tai ei, mutta kaikki mahdolliset ainakin on rokotettu. Jos passi tulee, se tulee todella myöhään. Mahdollisesti tai jopa todennäköisesti koko jalo idea kaatuu yhdenvertaisuuteen.

Digitaalinen passi kännykkään, kuten matkalippu? Nokun mummolla ei ole älypuhelinta niin mummon dorolla ei pääse joulukirkkoon? Kuka mummolle printtaa passin kannasta?

Käytännössä passin oltava fyysinen kortti, ja jokaisella maailman ovella oltava lukulaitteet ja yhteys valtion tietokantaan, onko kortti voimassa vai ei. Toki jos nettiyhteys poikki, niin se on sitten voi voi voi sen tilaisuuden osalta. Yhteys kantaan on pakko olla reaaliaikaine, koska kuka tahansa voidaan testata positiiviseksi koska tahansa ja passi menee silloin tixlukkoon.
Tän takia sitä ei varmaan alun perinkään lähdetty toteuttamaan. 'Silloin kun se olisi valmis niin korona on jo ohi'.
Jos nyt kuitenkin kannattaisi sellainen tehdä eikä ihmetellä. Otetaan käyttöön tarpeen mukaan sitten.
Eikö tuota voisi liittää kelakorttiin? Sellainen on kaikilla. Tai ainakin sellaisen saa maksutta.

Itsehän olen niin tyhmä että käytän s-etukorttiakin vaikka se paljastaa milloin olen ostanut kaljaa ja kortsuja. Mutta sillä saa ilmaisen peräkärryn Terrasta, eli upea kortti kyseeessä. Orwell olisi varmaan itsekin tuollaisen hommannut.
 
Liittynyt
08.10.2018
Viestejä
32
:facepalm:

Katsoppas peiliin näiden kommenttiesi kanssa. Olen tehnyt tietotekniikka-alan hommia jo n. 24 vuotta.
Sieltä peilistä näkyy ihminen joka on koodaillut työkseen 20 vuotta. Oon kyllä nähnyt työelämässä, että työkokemuksen määrä ei läheskään aina korreloi ymmärryksen kanssa...

Suomella on jo olemassa tällainen tietojärjestelmä, "omakanta" jossa on kaikki nämä tiedot suomen kansalaisista.

Siellä on myös mekanismit jolla ulkomaiset testitulokset yms. saadaan sinne siirettyä.
Jep ja sä edelleen uskot, että on 2kk sisällä toimitettu toi järjestelmä joka lukee omakantaa ja sivusto mistä baarit yms voi vapaasti käydä tarkastamassa. En tiedä missä maailmassa sä elät, mutta ei toi ole mikään sormia napsauttamalla tehty juttu. Johan tohon liittyy aika isoja tietoturvakysymyksiäkin, kun aletaan ihmisten omakannasta kaiveleen yksittäistä tietoa. Ei tule tapahtumaan vaikka se sun päässä tuntuukin "parin rivin copy-paste -hommalta".
 
Liittynyt
08.10.2018
Viestejä
32
Tän takia sitä ei varmaan alun perinkään lähdetty toteuttamaan. 'Silloin kun se olisi valmis niin korona on jo ohi'.
Jos nyt kuitenkin kannattaisi sellainen tehdä eikä ihmetellä. Otetaan käyttöön tarpeen mukaan sitten.
Eikö tuota voisi liittää kelakorttiin? Sellainen on kaikilla. Tai ainakin sellaisen saa maksutta.
Ei koska ulkomaalaisilla ei ole kela-korttia ja hekin saattaisivat haluta käydä tapahtumissa.
 

tuoppi´

Kapitalisti
NOSTO
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 717
Puuttuu ainoastaan se (hyvin yksinkertainen logiikka joka laskee sen "kyllä"- tai "ei"-vastauksen, sekä käyttöliittymä jonka kautta sitä toisen tietoa pääsee kysymään ilman että on kyseinen henkilö itse.
Eiköhän Tiedon inkkarit saa tollaseenkin menemään vähintään vuoden. Plus kun kyse ihmisten terveystiedosta niin tietoturvan kanssa pitää olla erityisen tarkka ja ne tervyestietojen systeemit nyt on mitä on, joten tietojen lukeminenkin voi olla niin ja näin.

Itse olen ollut vain ~10 vuotta alalla, mutta aika optimistinen saa olla jos luulee tälläisen 2kk aikana valmistuvan, vaikka pintapuolisesti voi yksinkertaiselta projektilta vaikuttaakkin.
 

Tlapio

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 984
Eiköhän Tiedon inkkarit saa tollaseenkin menemään vähintään vuoden. Plus kun kyse ihmisten terveystiedosta niin tietoturvan kanssa pitää olla erityisen tarkka ja ne tervyestietojen systeemit nyt on mitä on, joten tietojen lukeminenkin voi olla niin ja näin.

Itse olen ollut vain ~10 vuotta alalla, mutta aika optimistinen saa olla jos luulee tälläisen 2kk aikana valmistuvan, vaikka pintapuolisesti voi yksinkertaiselta projektilta vaikuttaakkin.
Mitä jos tuo on jo valmiina kun keväällä oli jo tarkoitus tuoda tuo mut perääntyvät jostain syystä
 
Liittynyt
21.10.2020
Viestejä
4 710
Nyt on jo uutinen että koronapassia yritetään saada syksylle. Toisinsanoen, tämä nykytilanne on vain tekosyy saada passi voimaan.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 173
Tässähän voisi propelli hattu päässä tuumia jotta:
- Baari käynnit jne alkoholin mahdollinen nauttiminen ja juhliminen (hyi,hyi) jne kertyy talteen
- vak.yhtiöt ostaa dataa jotta nähdään henkivakuutusta tms hakiessa että PIIP mahdollinen terveyttä haittaava käytös havaittu -> lasketaan paskempi tarjous :D
 

Tlapio

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 984
Tässähän voisi propelli hattu päässä tuumia jotta:
- Baari käynnit jne alkoholin mahdollinen nauttiminen ja käytös data kertyy talteen
- vak.yhtiöt ostaa dataa jotta nähdään henkivakuutusta tms hakiessa että PIIP mahdollinen terveyttä haittaava käytös havaittu -> lasketaan paskempi tarjous :D
Ei sitä siihen käytetä, eihän passienkaan tietoja käytetä mihinkään
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 987
Onkohan tässä luvassa vaihteeksi taas vahvempaa suositusta etätöille :hmm: Aika hurjia nuo luvut kyllä tällä hetkellä .
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 414
Ite kyllä näkisin lainsäädännölliset ja ylipäätään byrokraattiset hidasteet isommiksi kuin teknisen toteutuksen, mikä sekin ottaa tietty oman aikansa.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 619
Nyt on jo uutinen että koronapassia yritetään saada syksylle. Toisinsanoen, tämä nykytilanne on vain tekosyy saada passi voimaan.
Mitä nyt tämän päivän uutisia lukenut, niin syksyn aikana asiasta aletaan keskustelemaan. Ei tule passia tämän vuoden puolella ainakaan. Ehkä ensi kesän festareille ehtisi nippa nappa.
 
Liittynyt
01.03.2017
Viestejä
656
Mitä nyt tämän päivän uutisia lukenut, niin syksyn aikana asiasta aletaan keskustelemaan. Ei tule passia tämän vuoden puolella ainakaan. Ehkä ensi kesän festareille ehtisi nippa nappa.
Syksyllä tulee päätös että koronapassin valmistelu aloitetaan, siitä seuraava askel on lähettää perustuslakivaliokunnan pöydälle tarkisteluun ja sieltä myöntävä vie asian valmisteluun.
Valmistelun lopputulos on että jatketaan ja perustetaan koronapassikomitea, joka alkaa valmistelemaan käyttöönottoa.
Komitean valmistelun tuloksena saadaan aikaan päätös että voidaan tehdä lakiehdotus, jolla puolletaan passin käyttöönottoa.
Lakiehdotuksen hyväksymisen jälkeen päästään itse lainsäädäntöön, jolla valtuutetaan joku taho (AVI tms...) valvomaan tuon passin käyttöä.
Äänestyksen jälkeen tulee käyttöön passi.

Tässä ajassa varmaankin ehtii hiomaan inkkareiden kanssa tuon yes/no boksin omakannan päälle...
 
  • Tykkää
Reactions: B12
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 414
Heitä on vähän. Heillä voisi olla sama todistus millä on maahankin tullut.
Toisaalta palvelualalla korostuu ulkomaalaisten osuus, eli ovat määräänsä isompi ryhmä. Lisäksi lainsäädäntöongelma voi tulla siitä, että tuskin sille portsarille annetaan oikeutta tarkastaa terveystietoja, joten testitodistusten vaatiminen ei ehkä toimi, joten turisteillekin pitää mahdollisesti luoda turistikoronapassi maahantulon yhteydessä, jonne tiedot kirjataan.

Miksi sitten Finnair ja laivayhtiöt voivat jo nyt kysellä testaustodistuksia? Varmaan siksi, että lainsäädäntö ei heitä tähän velvoita, eli toimivat näin omaehtoisesti ja saisivat kyllä päästää asiakkaan laivaan ilman todistusta, mutta en kyllä tiedä tarkkaa syytä.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 809
Viestejä
4 204 529
Jäsenet
70 989
Uusin jäsen
BGZ

Hinta.fi

Ylös Bottom