Tutkijat raportoivat Kiinassa oudosta 49 päivää kestäneestä koronavirustartunnasta – ”Virus ja isäntä voivat muodostaa symbioottisen suhteen”
Vasta-aineet (kuvassa valkoisia) ovat proteiineja, jotka reagoivat tarkasti virusten ja bakteerien pintarakenteisiin. Ne sopivat kuin avain lukkoon. Kuvituskuvassa vasta-aineet ovat koronaviruksen kimpussa.
Teksti Tekniikan Maailma
Jaa linkki Twitterissä
”Kroonisesta” covid-19-taudista kärsinyt kiinalaismies saattaa olla osoitus siitä, että uusi koronavirus on muuntunut useammaksi kannaksi, varoittavat kiinalaistutkijat.
Pitkittyneestä virustaudista kärsineen keski-ikäisen miehen sairaskertomusta tarkastelleet
kiinalaistutkijat kirjoittavat, että SARS-CoV-2-viruksen uusi alatyyppi aiheuttaisi lievemmän taudinkuvan eikä leviäisi niin helposti. Sen sijaan muuntautuneen viruksen aiheuttama tauti kestäisi huomattavan pitkään.
Tutkijat julkaisivat
raporttinsa MedXriv-ennakkojulkaisupalvelussa viime viikolla. Raporttia ei siis ole vertaisarvioitu, eikä yhden potilaan otannasta voi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Raportista uutisoi South China Morning Post.
Keski-ikäinen mies kärsi ”krooniseksi muuttuneesta” COVID-19-taudista 49 vuorokautta. Sairaalahoitoon joutuneet potilaat antavat negatiivisen testituloksen tyypillisesti 20 vuorokautta ensioireiden alkamisesta. Tavallisesti taudinkuva on sitä vakavampi, mitä pidempään oireet kestävät.
Pitkittyneestä taudista kärsinyt potilas antoi negatiivisen testituloksen vasta saatuaan seerumiterapiaa, jossa taudista jo parantuneen henkilön vasta-aineita sisältävää veriplasmaa siirretään potilaaseen. Mies parani taudista vain kaksi vuorokautta hoidon aloittamisen jälkeen.
Tutkijat kuvailevat viruksen ja isännän muodostaneen keskenään ”dynaamisen tasapainon”, jossa virus aiheutti vain sen verran oireita, ettei immuunipuolustus pitänyt sitä vakavana uhkana. Viruksen määrä potilaan näytteissä oli jatkuvasti korkea, mutta immuunipuolustusjärjestelmän aktivoitumisesta kertovat indikaattorit olivat vakaat.
”Virus ja isäntä voivat muodostaa jopa symbioottisen suhteen keskenään”, tutkijat toteavat
SCMP:n mukaan.
Miehen kerrotaan kärsineen ajoittaisesta lievästä kuumeesta, mutta muita koronavirustaudin tyypillisiä oireita, kuten yskää tai hengenahdistusta ei ollut. Tietokonekerroskuvaus paljasti viruksen pesiytyneen erityisesti potilaan keuhkoihin.
Tapauskertomus on lupaava vasta-ainehoidon ja taudin vaarallisuuden kannalta, mutta samaan aikaan se herättää huolen ”kroonisten” potilaiden potentiaalista levittää virusta ympäristöönsä.
Koska virusten määrä potilaassa oli korkea läpi taudin keston, hän myös levitti tautia ympäristöönsä 49 vuorokauden ajan.
Myös miehen ikääntyneellä naispuolisella sukulaisella havaittiin koronavirustartunta. Korkeasta iästään ja perussairauksistaan huolimatta hän kuitenkin selvisi taudista lievin oirein ja muita ikäisiään nopeammin, tutkijat kirjoittavat.
Tutkijat ilmaisevat havaintojensa pohjalta huolenaiheensa muista kroonisesta koronavirustaudista mahdollisesti kärsivistä henkilöistä, jotka saattavat tartunnasta tietämättöminä levittää tautia ja aiheuttaa uuden epidemia-aallon.
Raportin voit lukea
tästä.
Lisää aiheesta South China Morning Postin sivuilla.