Ruotsissa on tähän mennessä kuollut koronavirusepidemiaan jo 477 ihmistä, kertovat kansanterveysviranomaiset. Määrä nousi eilisestä 76:lla eli enemmän kuin aiemmin tähän mennessä.
Viranomaiset kuitenkin korostavat, että tapausten rekisteröinnissä on viivettä eivätkä kaikki kuolemat ole tapahtuneet viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.
Valtionepidemiologi
Anders Tegnellin mukaan yhä kasvava huolenaihe Ruotsissa on koronavirustartuntojen leviäminen niin moniin vanhusten hoivakoteihin.
”Kun olen keskustellut pohjoismaisten kollegojeni kanssa, niin heillä ei ole siellä samaa ongelmaa”, Tegnell sanoi lehdistötilaisuudessa.
Hänen mukaansa suojavarusteet eivät ole tärkein tekijä tartuntojen estämiseksi vanhainkodeissa.
”Ratkaisevaa on pysyä kotona, kun on sairas”, Tegnell sanoo.
Koronatartuntoja on vahvistettu Ruotsissa tähän mennessä reilut 7 200. Tehohoidossa on tai on ollut vajaat 600 potilasta. Heidän määränsä on pysynyt jo jonkin aikaa suhteellisen vakiona.
HS kertoi eilen sunnuntaina, että Ruotsin hallitus antoi lauantaina lakiehdotuksen, jonka avulla se saisi mittavia poikkeusvaltuuksia koronaviruspandemian vuoksi.
Syyksi mainitaan mahdollinen tarve tehdä mittavia päätöksiä ”hyvin lyhyessä ajassa”, jolloin poikkeuslakeja ei ehdittäisi käsitellä normaalijärjestyksessä.
Lakiehdotus antaisi hallitukselle ”perustuslain puitteissa” poikkeusvaltuuksia koskien kansalaisten perusoikeuksia ja esimerkiksi lääkekauppaa, lääkkeiden jakelua, kauppakeskusten ja ravintoloiden sulkemista sekä lentokenttien, satamien ja liikenneyhteyksien sulkemista.
Hallituksen tulee perustella, miksi päätökset ovat välttämättömiä pandemian vuoksi. Poikkeusvaltuudet kestäisivät kolme kuukautta.
Esitys merkitsee melkoista täyskäännöstä Ruotsissa, jossa kansalaisten perusoikeuksiin puuttuminen on ollut korkeamman kynnyksen takana kuin esimerkiksi Suomessa.
Täyskäännöksen taustalla ovat hälyttävät kuolleisuusluvut.
(STT-HS)