Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
999
A-studiossa taas THL:n ukko. Hyvin menee:
Vaikka testattaisiin enemmän, ei ole mitään suunnitelmaa tai tekijää altistuneiden jäljitykseen.
Suojaimista pulaa, pitää säästää sairaaloille. Joten ei riitä näytteenottajille, jos testataan enemmän.
Hyvin on Suomessa varauduttu...
 
Liittynyt
04.12.2016
Viestejä
1 644
Itseäni heti vähän epäilytti tuossa, että ei suoraan kerrota mikä on IgM ja IgG sensitiivisyys ja spesifisyys erikseen. Lisäksi tuossa vähän epäselvästi ilmaistu mihin tutkimukseen verrattu. Toiseen vasta-ainetestiin? En ole asiantuntija tässä, mutta tulee mieleen, että jonkun verran tuo lisää epävarmuutta tuloksiin.
Joo, ihan käsittämätöntä ettei valmistajan sivuilta löydy noita, mutta tässä ne paperit:


Löytyvät siis jälleenmyyjän sivuilta täältä, minne joku osasi jo ohjata:

 

alakääntö

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
21.02.2020
Viestejä
1 126
A-studiossa THLlän Mika Salminen selittää että suomessa testataan niin vähän mm. Siksi ettei ole porukkaa jäljittämään mahdollisien positiiviseksi testattujen kontakteja koska se on niin henkilötyö intensiivistä. Omaan tajuntaa ei kyllä valkene se miksi tuo kontaktien jäljitys on tässä tilanteessa muka niin elintärkeää. Eikö pelkästään jo se ole hyödyksi että positiivinen henkilö saadaan karanteeniin pois mahdollisesti tartuttamasta lisää. Kontaktien jäljitys on vain plussaa tuohon päälle vs. Se ettei testata ja sairastuneet oireettomat jatkaa tartuttamista.
Siinä vaiheessa kun korona on testilla todettu olemassaolevaksi on henkilö todennäköisesti jo eristänyt itsensä omien oireidensa takia. Jos hän jonkun tartuttaa on hän sen jo tehnyt mutta näillä muilla tartutetuilla ei vielä ole oireita joten he tartuttavat edelleen kunnes saavat oireet (jos saavat?) ja sitten myös eristävät itsensä. Kun nämä ketjut saadaan selville voidaan nämä tartutetut oireettomat myös selvittää ja testata ja eristää ennenkuin he jakavat lahjaansa eteenpäin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 866
Siinä vaiheessa kun korona on testilla todettu olemassaolevaksi on henkilö todennäköisesti jo eristänyt itsensä omien oireidensa takia. Jos hän jonkun tartuttaa on hän sen jo tehnyt mutta näillä muilla tartutetuilla ei vielä ole oireita joten he tartuttavat edelleen kunnes saavat oireet (jos saavat?). Kun ketju saadaan selville voidaan nämä tartutetut oireettomat myös selvittää ja testata ennenkuin he jakavat lahjaansa eteenpäin.
Tuo selvittely tuskin vaati mitää lääkärin koulutusta joten luulisi ettei ole ongelma rekrytoida väkeä näinä aikoina tähän hommaan. Vai onkohan tässä joku erikoisturvallisuussalaisuuspätevyyden vaatimus tai muu byrokratia.
 

kekkeruusi

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
6 909
Näinhän se vanhojen lääkkeiden kohdalla yleensäkin on, vaikka niitä käytettäisiin johonkin vähän harmittomampaankin kuin malariaan. Niitä ei ole aikanaan vaadittu tutkittavan läheskään samalla tavalla kuin uusia lääkkeitä nykyään, ja silti ne saavat olla käytössä. Tätä voidaan perustella muun muassa juuri sillä, että iankaikkisen pitkä käyttöhistoria kertoo haittavaikutuksista. Kenties joskus jopa enemmän kuin tarkkakaan käyttöönottoa edeltävä tutkimusvaihe, joka kuitenkin kestää vain vuosia. Silloin kun jotain aivan karmeaa on (aiemman tyylin mukaisen ja nykymittapuulla lepsun) käyttöönottovaiheen jälkeen äkkiä paljastunut(Talidomidi) on lääke poistettu käytöstä tai siirretty rajattuun käyttöön.
Muistaakseni talidomidiakin käytetään edelleen, aivan toiseen tarkoitukseen, joihinkin syöpiin. Yleensä toimivat aineet toimivat monella tapaa, kuten haittavaikutuksistakin tiedetään. Joskus ne toimivat johonkin aivan yllättäväänkin asiaan, kuten eräät siniset pillerit. :)
 

kekkeruusi

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
6 909
Odotellaan nyt tuloksia noiden lääkkeiden mahdollisista hyödyistä joka tapauksessa ensin, ennen kuin julistetaan niiden toimivan
Tietenkin. Tämähän tässä on se koko idea, että kokeillaan ja opitaan.

Toivottavasti olen väärässä. Joka tapauksessa DT on mielestäni täysin väärässä puhuessaan positiiviseen sävyyn lääkkeestä, jonka hyödystä ei varsinaisesti kuitenkaan ole kliinistä näyttöä.
Ja johon DT:kin totesi täysin oikein, että se on vain mahdollisuus jonka vaikutuksia ei vielä tiedetä. Ehkä toimii tai sitten ei.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 122
Ihan ok näköset esitteet löytyi ja firma on ihan validi, saanut tukea UK:n budjetista ton kehittämiseen näemmä miljoona puntaa. 184e/25kpl on näemmä hinta. Pitää miettiä ehdottaisko töihin noita hankittavaksi.
Näyttäisi olevat jälleen yksi uudelleenbrändätty kiinan testi. Hienon veivauksen ovat tehneet, jos sen "kehittämiseen" ovat saaneet valtiolta rahaa. Eipä siinä mitään, testi toimii siinä missä muutkin vastaavat, eli todennäköisesti ihan OK kunhan käyttötarkoitus ja tuloksen tulkinta on käyttäjillä hallussa.

Edit: Testejä siis on markkinoilla myynnissä, on ollut jo jonkin aikaa. Tilaus ja toimitus on kuitenkin eri asia.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
HS:ssä on juttu Suomen tiestä eteenpäin. Toimittajakin on huomannut THL:n nihkeän linjan:

Onko kyseessä linjanmuutos? Etenkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aiemmista kommenteista on voinut päätellä, että se ei pidä laajaa testaamista järkevänä.
Valitettavasti testaamista ei ole laajennettu, vaan pyritään testaamaan edes terveydenhoidon henkilökunta:

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan linjaa ei ole muutettu.

”Ongelma on ollut se, että kaikki sairaanhoitopiirit eivät noudata aiempaa linjaa. Tulee viestejä hoitohenkilökunnalta, että vaikka heillä on oireita, heitä ei ole testattu.”
Testauskriteerit ovat pysyneet samoina:

THL:n ja sairaanhoitopiirien yhdessä laatiman ohjeistuksen mukaan näyte otetaan tällä hetkellä ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalta.
Ongelmana edes näin pienessä testauksessa on kapasiteetti:

Varhilan mukaan päällimmäisenä tekijänä sairaanhoitopiirien testauksen puutteisiin näyttää olevan se, että näytteenottokapasiteettia ei ole tehdyistä toimista huolimatta riittävästi.
Tällä hetkellä pullonkaulana on näytteenottokapasiteetti ja reagenssit. Etenkin reagenssien rajallinen määrä pakottaa säännöstelemään testauksia (minkä vuoksi ihmetyttää, miksi ihmeessä THL:n johtaja testattiin muutama viikko sitten, vaikka kriteerit eivät täyttyneet):

THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan laboratorioilla on kapasiteettia, mutta näytteenoton puolella on ongelmia materiaalien saatavuudessa.

”Laboratoriot kyllä suoltaisivat 2 500 näytettä päivittäin, mutta reagensseja ja näytteenottokapasiteettia ei ole niin paljon, eikä niitä passaisi käyttää tässä ja nyt loppuun. Huoltovarmuuskeskus ja kansalliset tahot tekevät parhaansa, että ne saisivat maailmalta reagensseja ostettua, mutta niillä on nyt hyvät markkinat.”
Positiivisena uutisena, jopa THL haluaa enemmän testejä ajettavan:

Tervahaudan mukaan koronavirustestien nykyinen kapasiteetti julkisessa terveydenhuollossa pitäisi vähintään kaksin- tai kolminkertaistaa eli päästä vähintään 5 000–7 500 testiin päivässä.


”Luotan siihen, että tarvikkeita saadaan.”
Mm. THL:n tehopakkaus Taneli Puumalainen (mm. THL: Suomalaisten ei tarvitse pelätä koronavirusta hiihtolomamatkoilla – kannattaa kuitenkin katsoa matkustustiedotteet) kaavailee laajempaa testausta. Hämmentävästi tämän tarpeesta en ole hänen kanssaan eri mieltä, mutta en aiempien toilailujen vuoksi luota kaveriin niin paljoa, että viitsisin lukea hänen blogiaan:

Vaikka hallituksen linja ei olisi vielä muuttunut, epidemian edetessä hallituksen on pakko miettiä myös niin sanottua exit-strategiaa eli sitä, miten ja milloin laajoja rajoituksia aletaan purkaa.

Silloin edessä on mitä ilmeisimmin yhdistelmä, jossa rajoituksia puretaan ja testejä lisätään samanaikaisesti. THL:n asiantuntijat Taneli Puumalainen, Mika Salminen ja Carita Savolainen-Kopra kirjoittavat tästä maanantaina julkaistussa blogissaan.
HS:n lainauksessa vaikuttaa kyllä siltä, että tätä ketjua on tullut luettua:


”Koronavirustestaamisen lisääminen on tärkeää sekä epidemian ajantasaisen seurannan että torjuntatoimien oikean ajoituksen ja laajuuden arvioimiseksi. Laajamittainen testaaminen voi myös olla osa niin kutsuttua exit-strategiaa, eli suunnitelmaa, kuinka yhteiskunnan normaali toiminta kyetään palauttamaan epidemian laantuessa kokonaan tai väliaikaisesti ennen seuraavaa epidemia-aaltoa”, asiantuntijat kirjoittavat.
Toimittajakin huomaa, että THL on tehnyt täyskäännöksen testauksen osalta. Hyvä niin:

THL vaikutti aiemmin vähättelevän testien merkitystä, mutta nyt niihin suhtaudutaan myönteisesti.
Kirsi Varhila haluaa edelleen laumasuojan eikä aktiivista taistelua virusta vastaan:

Varhila sanoo, että itse kannattaisi vasta-ainetestausta. Hän epäilee, että aggressiiviseen koronavirustestaukseen hukattaisiin paljon resursseja.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 881
A-studiossa THLlän Mika Salminen selittää että suomessa testataan niin vähän mm. Siksi ettei ole porukkaa jäljittämään mahdollisien positiiviseksi testattujen kontakteja koska se on niin henkilötyö intensiivistä. Omaan tajuntaa ei kyllä valkene se miksi tuo kontaktien jäljitys on tässä tilanteessa muka niin elintärkeää. Eikö pelkästään jo se ole hyödyksi että positiivinen henkilö saadaan karanteeniin pois mahdollisesti tartuttamasta lisää. Kontaktien jäljitys on vain plussaa tuohon päälle vs. Se ettei testata ja sairastuneet oireettomat/vähäoireiset jatkaa muiden tartuttamista.
"Kaikki työ on turhaa, jos sairastuneen tartuttamat ihmiset jatkavat tartuttamista" ajatteli varmaan THL:n pomo. "Eikä meillä ole resursseja tämän selvittämiseksi", hän saattoi sanoakin.

THL voisi luottaa ihmisiin ja yhteisöihin vähän enemmän. Jos on varmistunut tartunta, niin normaali ihminen kyllä osaa itse informoida vähintään lähipiirinsä ja työkaverinsa, että menevät testeihin. Olen itsekin vähän pessimisti, mutta näin nihilistinen kuva ei ole minulla, että kaikki tartuntaketjujen selvitykset jäisivät THL:n vastuulle. Todennäköisesti normaali ihminen tekee tuossa itse parempaa työtä kuin THL ikinä. Porkkanana voisi vielä olla, että ne hänen mahdollisesti tarttumansa ihmiset pääsee testeihin tai vähintään todistuksen, jossa 2 viikkoa sairaslomaa karanteenissa.. Nyt ei pääse edes testeihin kaikki halukkaat. Voi vain arvailla, monta tartuntaketjua poistuisi kaduilta, kun ihmiset itse voisivat tähän vaikuttaa. Onko tuo kaveri joku kontrollifriikki, jolla pitää olla kaikki langat käsissään?

Jos Mika Salminen olisi yksityisellä, hän olisi saanut potkut jo kauan sitten. Nyt vaan keksitään tekosyitä sille, miksi ei tehdä mitään. Ja jatketaan "ei tehdä mitään"-linjalla. Siinä vaiheessa, kun valtion johto ilmoittaa, että "emme käyttäneet tämän päätöksen pohjana THL:n arvioita", olen (taas) huojentunut.

edit: laajamittainen testaus on toiminut erittäin hyvin Etelä-Koreassa:

Tämäkin on ollut täällä jo. Samoin kuin Etelä-Korean hienot tartuntakäyrät. Tässä vaan änkyröidään vastaan, kun johdossa on mies, jolle oman tekemättömyyden perustelut on tärkeämpiä kuin kansalaisten hyvinvointi.

Tässä voi toki kysyä, kuinka paljon tämä toimivaksi todettu taktiikka kärsii siitä, kun tartuntaketjuja ei välttämättä henkilöresurssien puutteessa saada täysin selville - mutta ensin pitäisi päästä tähän kysymykseen asti, eikä tod.näk. omien ennakkoluulojen takia ampua kaikkien muiden ideoita heti alas. On toiminut todistetusti käytännössä, toiminee varmasti tapausten vähentämisessä joka tapauksessa, kun ihmisten ei tarvitse arvuutella itse, vaan heille annetaan vastuita omasta ja yhteisönsä hyvinvoinnista.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
A-studiossa THLlän Mika Salminen selittää että suomessa testataan niin vähän mm. Siksi ettei ole porukkaa jäljittämään mahdollisien positiiviseksi testattujen kontakteja koska se on niin henkilötyö intensiivistä. Omaan tajuntaa ei kyllä valkene se miksi tuo kontaktien jäljitys on tässä tilanteessa muka niin elintärkeää. Eikö pelkästään jo se ole hyödyksi että positiivinen henkilö saadaan karanteeniin pois mahdollisesti tartuttamasta lisää. Kontaktien jäljitys on vain plussaa tuohon päälle vs. Se ettei testata ja sairastuneet oireettomat/vähäoireiset jatkaa muiden tartuttamista.
Sattuneesta syystä työttömänä tai lomautettuna on nyt tai pian satoja tuhansia eri alojen ammattilaisia. Monia myös erilaisilta palvelualoilta joissa puhelimessa istutaan tunteja päivässä ja selvitellän ties mitä.

Ihan puhdasta höpöhöpöä ettei työntekijöitö olisi saatavilla kun mahdollisia korona-tartuntaketjuja ja altistuksia selvitettäisiin. Työntekijöitä olisi saatavilla myös sellaisia jotka puhuvät äidinkielen veroisesti esimerkiksi kolmeakymmentä Suomessa puhutuinta kieltä.

Valtiollekkin puoli-ilmaista työvoimaa tuollainen kun säästää samalla siinä niiden ansiosidonnaisten päivärahojen maksut tyypillisesti. Muutenkin todella kannattava investointi kun sillä saataisiin lyhennettyä pandemian kestoa Suomessa ja palattua nopeampaa normaaliin arkeen.

Toimistotilojakin em. homman tekemisiin on nyt valtiolla paljon joka puolella tyhjillään kun vähän kaikki on kiinni. Eihän tuollainen työ vaadi edes juuri muita työkaluja kuin kannettavan tietokoneen ja siihen VPN yhteys tarpeellisiin rekistereihin ja tietokantoihin ja puhelimen. Sankaluuri voisi olla toki hyvä että voisi samalla kirjoitella tietoja ylös kun puhelimessa keskustelee.
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
8 055
"Kaikki työ on turhaa, jos sairastuneen tartuttamat ihmiset jatkavat tartuttamista" ajatteli varmaan THL:n pomo. "Eikä meillä ole resursseja tämän selvittämiseksi", hän saattoi sanoakin.

THL voisi luottaa ihmisiin ja yhteisöihin vähän enemmän. Jos on varmistunut tartunta, niin normaali ihminen kyllä osaa itse informoida vähintään lähipiirinsä ja työkaverinsa, että menevät testeihin. Olen itsekin vähän pessimisti, mutta näin nihilistinen kuva ei ole minulla, että kaikki tartuntaketjujen selvitykset jäisivät THL:n vastuulle. Todennäköisesti normaali ihminen tekee tuossa itse parempaa työtä kuin THL ikinä. Porkkanana voisi vielä olla, että ne hänen mahdollisesti tarttumansa ihmiset pääsee testeihin tai vähintään todistuksen, jossa 2 viikkoa sairaslomaa karanteenissa.. Nyt ei pääse edes testeihin kaikki halukkaat. Voi vain arvailla, monta tartuntaketjua poistuisi kaduilta, kun ihmiset itse voisivat tähän vaikuttaa. Onko tuo kaveri joku kontrollifriikki, jolla pitää olla kaikki langat käsissään?

Jos Mika Salminen olisi yksityisellä, hän olisi saanut potkut jo kauan sitten. Nyt vaan keksitään tekosyitä sille, miksi ei tehdä mitään. Ja jatketaan "ei tehdä mitään"-linjalla. Siinä vaiheessa, kun valtion johto ilmoittaa, että "emme käyttäneet tämän päätöksen pohjana THL:n arvioita", olen (taas) huojentunut.
Ei THL sitä jäljitystä tee, vaan sairaanhoitopiirit. Salminen myös A-Studiossa sanoi, että kyllä jäjittämistä voi tehdä yksityinenkin, kun Mehiläisen henkilö siitä mainitsi (jätti tosin sanomatta, että THL ei sitä päätä, vaan STM, koska eihän ne yksityisellä sitä ilmaiseksi tekisi). Myös HUS:n Lehtonen korosti, että ihmisiä tätä tekemään ei yksinkertaisesti ole ja toi esille, että Saksassa ratkaisu oli n. 10 000 lääketieteen opiskelijaa.
Mutta eiköhän meillä vielä tulla massatestaukseenkin menemään. Iso laiva vaan kääntyy hitaasti, siis valtion laiva.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
10
THL voisi luottaa ihmisiin ja yhteisöihin vähän enemmän. Jos on varmistunut tartunta, niin normaali ihminen kyllä osaa itse informoida vähintään lähipiirinsä ja työkaverinsa, että menevät testeihin. Olen itsekin vähän pessimisti, mutta näin nihilistinen kuva ei ole minulla, että kaikki tartuntaketjujen selvitykset jäisivät THL:n vastuulle. Todennäköisesti normaali ihminen tekee tuossa itse parempaa työtä kuin THL ikinä. Porkkanana voisi vielä olla, että ne hänen mahdollisesti tarttumansa ihmiset pääsee testeihin.
Juuri näin. Tässä kun sosiaaliset kontaktit on rajattu minimiin, niin suurin osa ihmisistä pystyisi varmasti tekemään kohtuu tarkan listan ihmisistä, jotka on mahdollisesti altistanut esim. viimeisen parin viikon aikana ennen positiivista testiä.
 

JL79

omistaja
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
348
Jo pelkästä testaamisestakin olisi hyötyä, vaikkei tartuntaketjua jokaisesta selville saisikaan.
toki tilastot ei sitten enää niin kauniita olisi, liekö se perimmäinen syy suhtautumisessa laajaan testaukseen. Toinen syy tietysti raha.
 
Liittynyt
18.08.2017
Viestejä
317
Kuulemma ei siihen kuolemaan lääkäritkään koskaan täysin totu, vaikka karaistuu. Esim. saattohoitoon laittaminen jos näkee omaisten surun. Tai toteat kuolleeksi nistiperheen pienen lapsen, jne. Sitten tulet suoraan takaisin päivystykseen ja valittajat marisee tunnin odottelun jälkeen miten se lääkäri taas tulee sieltä kahvilta kun muut täällä odottaa ja yrität pitää neutraalin ilmeen.

Tässä tilanteessa saattaa eniten vaikuttaa se, että ei pystytä ja keretä hoitamaan kaikkia, sekä anneta edes mahdollisuutta kaikille selvitä, vaikka normaalisti olisi mahdollisuus selvitä. Se sijaan osa laitetaan "kylmästi" nukkumaan resurssien takia, vaikka normaalisti olisi mahdollisuudet. Eri asia tehdä päätöksiä toisten elämän jatkamisesta kuin yrittää loppuun asri. Viitaten siis esim. Italiaan.
Tähän kun lisää vielä suuren ylityötaakan ja pelon taudin tarttumisesta itseen tai tartuttamisesta muihin.

Ainakin tämän Madridissa työskentelevän suomalaislääkärin mukaan henkinen taakka on raskas myös hoitohenkilöstölle ja kuvastaankin voi päätellä että takana on väsymystä ja stressiä eikä tilanne sairaalassa ole verrattavissa ns. normaaleihin oloihin.
 
Liittynyt
22.08.2018
Viestejä
28
Mielenkiintoinen video Japanin toimista koronaan.



Siellä tutkittu että jotta tartunnat leviäisivät paljon kerralla tulee seuraavat kolme kriteeriä täyttyä. (Sinällään aika ilmiselvää kun ajattelee)

1. Suljettu tila huonolla ilmanvaihdolla
2. Paljon ihmisiä tiivissä tilassa
3. Keskustelua / puhetta tiivissä tilassa

ja siksi vaikka junissa täyttyy kriteerit 1 ja 2 siellä matkustetaan turvat kiinni ja siksi ollaan vältytty suureltä määrältä tartuntoja (huom. testaus on aika olematonta).

Lisäksi tietysti kulttuurilla suuri merkitys --> käsienpesu, maskien käyttö ja fyysisten kontaktien vähyys (ei kättelyitä eikä halauksia).




 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 895
YLE:llä on kanssa juttua tästä testaus-jäljitys jutusta:
" Monessa sairaanhoitopiirissä on yksi infektiolääkäri, jonka pitäisi potilaiden hoidon lisäksi nämä jäljitykset yrittää tehdä, Lehtonen sanoi. "

Täytyy sanoa että nyt vähän linja ihmetyttää minuakin (vaikka olen ollut enemmän sillä THL:ää "puolustelevalla" puolella). Tottakai siitä testituloksesta olisi hyötyä ilman aktiivista jäljitystäkin (joko A sairas voi itse varoittaa niitä kaikista lähimpiä kontakteja eli kaikista todennäköisimpiä tartunnan saaneita ja käskeä heidät testeihin tai B vältetään tarpeettomia omatoimisia karanteenipoissaoloja ko. henkilön lähipiirissä).

Ja tosiaan ihmetyttää myös tämä toteamus että sairaanhoitopiireissä on vain yksi infektiolääkäri näitä jäljityksiä hoitamassa. Ihan nyt aikuisten oikeasti, tarvitaanko siihen lääketieteen tohtorin paperit, että osaa kysyä että kenen kanssa olet ollut tekemisissä ja tarvittaessa soittaa näille? Eikö se infektiolääkäri voi kirjoittaa niitä annettavia ohjeistuksia paperille muitten luottavaksi? On se nyt kumma jos kokonainen maakunta voidaan eristää IMO kyseenalaisin perustein, mutta tälläisistä muodollisista pätevyysvaatimuksista ei muka voida tinkiä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.08.2018
Viestejä
28
YLE:llä on kanssa juttua tästä testaus-jäljitys jutusta:
" Monessa sairaanhoitopiirissä on yksi infektiolääkäri, jonka pitäisi potilaiden hoidon lisäksi nämä jäljitykset yrittää tehdä, Lehtonen sanoi. "

Täytyy sanoa että nyt vähän linja ihmetyttää minuakin (vaikka olen ollut enemmän sillä THL:ää "puolustelevalla" puolella). Tottakai siitä testituloksesta olisi hyötyä ilman aktiivista jäljitystäkin (joko A sairas voi itse varoittaa niitä kaikista lähimpiä kontakteja eli kaikista todennäköisimpiä tartunnan saaneita ja käskeä heidät testeihin tai B vältetään tarpeettomia omatoimisia karanteenipoissaoloja ko. henkilön lähipiirissä).

Ja tosiaan ihmetyttää myös tämä toteamus että sairaanhoitopiireissä on vain yksi infektiolääkäri näitä jäljityksiä hoitamassa. Ihan nyt aikuisten oikeasti, tarvitaanko siihen lääketieteen tohtorin paperit, että osaa kysyä että kenen kanssa olet ollut tekemisissä ja tarvittaessa soittaa näille? Eikö se infektilääkäri voi kirjoittaa niitä annettavia ohjeistuksia paperille muitten luottavaksi? On se nyt kumma jos kokonainen maakunta voidaan eristää IMO kyseenalaisin perustein, mutta tälläisistä muodollisista pätevyysvaatimuksista ei muka voida tinkiä.
ja lisäksi tuo kommentti testaajien suojavarusteista. En tietysti tiedä miten se on organisoitu mutta ei niiden kulutuksessa luulisi olevan eroa jos testataan tunnissa 10 tai 100. Ei olisi kovin hankalaa antaa aikoja vaikka seuraavalle päivälle, jolloin voitaisiin ottaa testit kaikilta vähäoireisilta. Tai siellä olisi kaksi jonoa. Toinen missä mennään nykyisillä kriteereillä ja toinen missä vähäoireisia jonossa. Ja jos nyt vähäoireisien kaikkia näytteitä ei sitten pystytä testaamaan laboratoriossa niin entä sitten. Eipä siinäkään muutosta nykyiseen. Tuskin tämäkään taas jää kiinni niistä nenään tungettavista puikoista...
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
8 055
YLE:llä on kanssa juttua tästä testaus-jäljitys jutusta:
" Monessa sairaanhoitopiirissä on yksi infektiolääkäri, jonka pitäisi potilaiden hoidon lisäksi nämä jäljitykset yrittää tehdä, Lehtonen sanoi. "

Täytyy sanoa että nyt vähän linja ihmetyttää minuakin. Tottakai siitä testituloksesta olisi hyötyä ilman aktiivista jäljitystäkin (joko A sairas voi itse varoittaa niitä kaikista lähimpiä kontakteja eli kaikista todennäköisimpiä tartunnan saaneita ja käskeä heidät testeihin tai B vältetään tarpeettomia omatoimisia karanteenipoissaoloja ko. henkilön lähipiirissä).

Ja tosiaan ihmetyttää myös tämä toteamus että sairaanhoitopiireissä on vain yksi infektiolääkäri näitä jäljityksiä hoitamassa. Ihan nyt aikuisten oikeasti, tarvitaanko siihen lääketieteen tohtorin paperit, että osaa kysyä että kenen kanssa olet ollut tekemisissä ja tarvittaessa soittaa näille? Eikö se infektilääkäri voi kirjoittaa niitä annettavia ohjeistuksia paperille muitten luottavaksi? On se nyt kumma jos kokonainen maakunta voidaan eristää IMO kyseenalaisin perustein, mutta tälläisistä muodollisista pätevyysvaatimuksista ei muka voida tinkiä.
Olisiko sanavirhe käynyt, tarkoitti ehkä johtamassa? Epidemian alkuvaiheessa Aamulehdessä oli kuvaus Taysista, jossa kasattiin tiimi jäljittämään, siinä oli pari lääkäriä ja hoitajaa. Mutta ainoastaan se nimetty infektiolääkäri voi antaa tartuntatautilain mukaisia velvoittavia määräyksiä. Eli määrätä karanteeniin, määrätä testiin tms.
Normaali ihminen kyllä kuuntelee, jos lääkäri tai hoitaja soittaa ja toimii ohjeen mukaan. Mutta meitä vaan on moneksi.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 863
YLE:llä on kanssa juttua tästä testaus-jäljitys jutusta:
" Monessa sairaanhoitopiirissä on yksi infektiolääkäri, jonka pitäisi potilaiden hoidon lisäksi nämä jäljitykset yrittää tehdä, Lehtonen sanoi. "

Täytyy sanoa että nyt vähän linja ihmetyttää minuakin (vaikka olen ollut enemmän sillä THL:ää "puolustelevalla" puolella). Tottakai siitä testituloksesta olisi hyötyä ilman aktiivista jäljitystäkin (joko A sairas voi itse varoittaa niitä kaikista lähimpiä kontakteja eli kaikista todennäköisimpiä tartunnan saaneita ja käskeä heidät testeihin tai B vältetään tarpeettomia omatoimisia karanteenipoissaoloja ko. henkilön lähipiirissä).

Ja tosiaan ihmetyttää myös tämä toteamus että sairaanhoitopiireissä on vain yksi infektiolääkäri näitä jäljityksiä hoitamassa. Ihan nyt aikuisten oikeasti, tarvitaanko siihen lääketieteen tohtorin paperit, että osaa kysyä että kenen kanssa olet ollut tekemisissä ja tarvittaessa soittaa näille? Eikö se infektilääkäri voi kirjoittaa niitä annettavia ohjeistuksia paperille muitten luottavaksi? On se nyt kumma jos kokonainen maakunta voidaan eristää IMO kyseenalaisin perustein, mutta tälläisistä muodollisista pätevyysvaatimuksista ei muka voida tinkiä.
Tartunnanjäljitys on ihan oma lääketieteellinen operaationsa. Vaikka siinä varmaan paljon sellaista tekemistä on, jossa ei lääkäriä tarvita, eikä jokaista työvaihetta lääkäri teekään, niin ei sen projektin oikeaoppinen johtaminen, ohjaaminen ym. välttämättä onnistu keneltä tahansa, infektiolääkärit on siihen opetettu. Ja joka tapauksessa terveydenhuollon ammattilaisia tuohon tarvitaan suorittavimpia työvaiheita myöten, ei siihen voi pystymetsästä ketään ottaa.
Tässä suositus tuberkuloosin tartuntaketjujen selvittämisestä, on siinä muutakin kuin puhelimella soittelua.
 
Liittynyt
29.01.2017
Viestejä
85
Jaa että minunkin pitäisi ne n. 30 maskia käydä luovuttamassa pois kun olen tammikuusta asti seurannut tilannetta ja ostanut muutaman kerralla että muillekkin jää. Kyse ei siis ollut mistään "hylly tyhjäksi kerralla" -hamstrauksesta, vaan ihan normaalista varautumisesta tulevaan, samoin kuin pitkään säilyvän ruuan ja muiden tarvikkeiden osalta olen tehnyt alkuvuodesta saakka. Ei tarvinnut paniikissa kauppaan lähteä. Ei se minun vikani ole jos tämä kurja maa ei osaa/pysty varautumaan. Nyt sitten syyllistetään kun haluaa itseään ja läheisiään suojata omalla rahalla ostamillaan maskeilla.

Jos pystyn välttämään taudin lienee muutaman maskin käyttäminen pienempi paha kuin että veisin mahdollisesti yhden niistä vähäisistä tehohoitopaikoista?
Kuulutko riskiryhmään kun pidät todennäköisenä joutua tehohoitoon? Siinä tapauksessa ymmärrän käytön ja viittasin myös suhun kehottaessani säästämään maskit niitä tarvitseville.

Muussa tapauksessa sun ja 100k muun suomalaisen palauttaessa sen 30 maskia, se tekee jo kolme miljoonaa maskia

Vai niin, oma isä joka kuuluu riskiryhmään sai maskinsa Kunnan terveysasemalta. Tuli ihan imoitus että pitäisi hakea maskeja 10 kpl. Pitäskö hänen käydä palauttamassa ne.
Ei, koska kuuluu niitä tarvitseviin joille maskit tuleekin sääst. Oikeasti lukekaa nyt ne viestit ajatuksella ennenkuin hyökkäätte kommentoimaan.

Ei rahaa noinvain "luoda" lisää. Oikean rahan takana on oltava aina ihmisen työstä syntyvä lisäarvo. Kaikenmaailman rahan luomiset digitaalisesti tai painamalla ilman takana olevaa työn lisäarvoa/tehokkuutta johtaa inflaatioon, joka syö "luodun" arvon alta aikayksikön.

Miljardien lisäarvon tuottamiseen menee aika monta miestyövuotta.
Ajattelitko ollenkaan että kun ihminen kuolee se ei ole tuottamassa sitä arvoa.

Muutenkin kun täällä puhutaan bkt putoamisesta ym. Niin muistakaa että kaikki on suhteellista ja koko maailma on samassa veneessä. Esimerkiksi ei reaali-varallisuus mihinkään katoa tai sen arvo hyödykkeiden vertailussa putoa, vaikka sen arvo paperilla putoaakin.

Globaali kriisi toimii tavallaan kuin deflaatio koska globaali kysynnän lasku pakottaa pakosti hinnatkin alas. Tätä vastaan taistellaan painamalla lisää rahaa markkinoille, tukemalla yrityksiä ja joissain maissa suoraan yksityisiäkin.

Osalla kuitenkin työt säilyy ja näiden suhteellinen ostovoima kasvaisi aivan valtavasti jos kriisistä johtuvaa kysynnän laskua ei jarrutettaisi jakamalla rahaa.

Nyt ei kyllä näytä siltä että Suomessa onnistuttaisiin tässä, vaan tuloerot tulee räjähtämään. Pieni- ja vanhojen keskituloisten elämänlaatu tuskin hirveästi heikkenee markkinavaikutusten ja sosiaaliturvan ansiosta, mutta Suomeen muodostuu uusi ylempi keskiluokka (nykyiset työnsä säilyttävät) joiden tulot pysyy ennallaan mutta suhteellinen ostovoima kasvaa.
 
Liittynyt
23.09.2018
Viestejä
555
Ja tosiaan ihmetyttää myös tämä toteamus että sairaanhoitopiireissä on vain yksi infektiolääkäri näitä jäljityksiä hoitamassa. Ihan nyt aikuisten oikeasti, tarvitaanko siihen lääketieteen tohtorin paperit, että osaa kysyä että kenen kanssa olet ollut tekemisissä ja tarvittaessa soittaa näille? Eikö se infektiolääkäri voi kirjoittaa niitä annettavia ohjeistuksia paperille muitten luottavaksi? On se nyt kumma jos kokonainen maakunta voidaan eristää IMO kyseenalaisin perustein, mutta tälläisistä muodollisista pätevyysvaatimuksista ei muka voida tinkiä.
Tuon kun sisäistää, niin ymmärtää miten kireälle meidän terveydenhuolto on vuosien kuluessa vedetty. Sillä infektiolääkärillä tosiaan ei välttämättä ole mitään avustavaa henkilökuntaa. Ei edes sihteeriä. Vaihtoehtona on, että se soittaa tai kukaan ei soita. Normaalitilanteessa tuo on varmaan nippa nappa riittävä resurssi. Nyt se ei tietenkään riitä.

Tokihan tuossa riittäisi vähempikin koulutus. Ongelma varmaan on vaan tässä nyt yrittää pyöräyttää tuota toimintaa pystyyn, kun on niin paljon huomiota vaativia asioita. Tuollaisen sairaanhoitopiirin infektiolääkärin pirisee muutenkin ihan_koko_ajan konsultaatiopuheluita, mutta nyt se on varmaan aivan toisissa sfääreissä. Pitäisi pystyä siirtämään sitä kaikkea muuta työtä jollekin muulle, että voisi pyöräyttää tuon toiminnan pystyyn (jossa varmaankin on kuitenkin kaikenlaista mitä pitää miettiä), mutta jos kaikki muut infektiolääkärit ovat yhtä kiireisiä, niin.... Eiköhän se ainakin jälkikäteen löydy se Joku jonka tämäkin pitäisi tehdä.
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
8 055
Oma läheinen työskentelee kehitysvammaisten parissa hoitajana ja ainoat ohjeet on parin metrin väli työkaveriin ja käsienpesu. Ei maskeja. Hyvin turhautuneina joudutaan seuraamaan sivusta ja pakokeinoa ei hänelläkään ole, kun jonkun on pakko ihmisiä auttaa. Nyt vain odotellaan, koska epidemia leviää työpaikalla kun työnantaja levittelee käsiään.
Kuntien asenne kehitysvammaisille näyttää muutenkin olevan... vaihtelevaa.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 583
Jos Mika Salminen olisi yksityisellä, hän olisi saanut potkut jo kauan sitten. Nyt vaan keksitään tekosyitä sille, miksi ei tehdä mitään. Ja jatketaan "ei tehdä mitään"-linjalla. Siinä vaiheessa, kun valtion johto ilmoittaa, että "emme käyttäneet tämän päätöksen pohjana THL:n arvioita", olen (taas) huojentunut.
Nojaa, vaikuttaa juuri sellaiselta vesseliltä mikä ui organisaatiossa kuin kala vedessä, ei ota mitään vastuuta ja puhuu aina kaiken omaksi eduksi. Niillä ominaisuuksilla voi päästä vaikka johtoryhmään kyllä yksityiselläkin puolella. Olen melko varma, ettemme tule elämään päivää jolloin Mika Salminen sanoo, että tämä testaaminen olisi itseasiassa järkevää ja sitä olisi pitänyt/pitäisi edistää kaikin tavoin.
 
Liittynyt
23.09.2018
Viestejä
555
Jatkuvasti meille kerrotaan syitä miksi asioita ei voi tehdä, miksi ei kannata tehdä tai ainakaan ei ole rahaa tai resursseja tehdä. Samalla maan alasajon kustannukset liikkunevat miljardiluokassa per viikko.

Tämmöistä se on kun virastoihmiset virastoissaan vastaavat nopeita liikkeitä ja innovaatioita edellyttävistä tilanteista.

Jos ei viraston budjetissa ole momenttia josta löytyy rahaa tartuntaketjujen jäljittäjiin niin silloin niitä ei voi palkata vaikka samalla vahingot viraston seinien ulkopuolella ampuvat taivaisiin.

Jos ei viraston direktiiveissä lue että tartunnanjäljittäjien rekrytoinneissa voidaan käyttää luovuutta, niin silloin ei muu kelpaa kuin hoitotieteiden maisteri 10v kokemuksella, menkööt ne tartuntaketjut minne menevät.

jne..

Luojan kiitos että olemme takarintamassa tässä kriisissä ja viikkoja jäljessä muista.
Hauskaa, että tähän ei ole kukaan vapaan markkinatalouden airut ilmoittautunut pöhisemään palvelua pystyyn. Kaikenlaista paradigman rikkomista on ilmassa, mutta ei kukaan ole tarjoutunut soittelemaan. Siitä vaan puhelinmyyntifirman tilat käyttöön, ES:ää jääkaappi täyteen ja kaikki allekirjoittavat sopimuksen, että eivät paljasta potilastietoja ulkopuolisille tai mörökölli vieköön.
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
1 571
Tietoista skarppaamista viikkoja/kuukausia.

Sen jälkeen menee automaatiolla, ja muu tapa toimia olisi täysin epänormaalia.

Joutunut töissä oppimaan, ellei halua 3 flunssaa, 2 karmeaa ripulitautia, ja 1 influenssaa joka hemmetin vuosi.
Mä aloin aika nopeasti tiedostamaan kaikenlaisen kasvojen räpläämisen. Saattoi siihen ainakin viikko mennä ja se tapahtui jo varmaan helmikuussa. En kyllä tiedä olisiko se tapahtunut yhtä helposti ilman tätä pandemiaa. Nyt jos nenä tai silmän ympäristö kutiaa, niin sitä ei enää automaattisesti lähde raapimaan vaan katson olisko jotain työkalua esim. kynää lähistöllä tai sitten odotan vaan, että tunne menee ohi. Tää odottaminen vaati aluksi aika paljon itsekuria. Kotona kyllä kaivelen vapaammin.

Sellanen sivuhuomio ehkä vähän koskien nenän raapimista, että joskus, kun olen kutittavia karvoja trimmaillut, niin sen jälkeen on iskenyt joku flunssatauti. Olen päätynyt siihen uskomukseen, että ne räkäiset karvat suodattavat ainakin jonkun verran sisään meneviä viruksia tai bakteereita. Koronan pelossa annan nyt (nenä)karvojen rehottaa...

ja lisäksi tuo kommentti testaajien suojavarusteista. En tietysti tiedä miten se on organisoitu mutta ei niiden kulutuksessa luulisi olevan eroa jos testataan tunnissa 10 tai 100. Ei olisi kovin hankalaa antaa aikoja vaikka seuraavalle päivälle, jolloin voitaisiin ottaa testit kaikilta vähäoireisilta. Tai siellä olisi kaksi jonoa. Toinen missä mennään nykyisillä kriteereillä ja toinen missä vähäoireisia jonossa. Ja jos nyt vähäoireisien kaikkia näytteitä ei sitten pystytä testaamaan laboratoriossa niin entä sitten. Eipä siinäkään muutosta nykyiseen. Tuskin tämäkään taas jää kiinni niistä nenään tungettavista puikoista...
Katselin eilen jenkkien tiedotustilaisuutta ja siellä mainostivat heidän uusien testien olevan sellaisia, jotka testattava voi itse pyöritellä nenässään ja antaa testaajalle. Näin toimittaessa testaajan ei tarvitse vaihtaa suojavarusteita jokaisen testattavan kohdalla. Eli taitaa siinä joku protokolla olla olemassa, että ainakin jotkut varusteet on vaihdettava ennen jokaista testiä jos ollaan kontaktissa testattavan kanssa. Tarkemmin ei mainittu mitkä nämä vaihdettavat varusteet ovat, mutta jotain josta on pulaa eli voisi hyvin olla se naamari ja hanskat ainakin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 863
Jos palvelua joku ostaisi, en epäile hetkeäkään että päivissä laskettaisiin aika siihen kun palveluntarjoajia olisi jonossa ovella.

Testaustakin tekee jo yksityinen Mehiläinen kelkkomalla näytteitä Koreaan, yksityinen Synlab kelkkomalla näytteitä Tallinnaan, ja mitä olen lukenut niin pelkästään näiden operaatioiden kapasiteetti on samassa suuruusluokassa kuin Suomen julkisen puolen yhteensä.
No luulisi että ainakin nämä terveysfirmat oikein ilomielin tarjoavat myös jäljityspalvelua, jos se on niin yksinkertaista että suunnilleen työkkäristä voidaan hakea jäljittäjät. Nythän työterveyslääkärit istuvat tyhjän panttina kun etätöihin eristäytynyt valkokaulusväki ei ole nuhakuumeitaan valittamassa, joten hyvin voisivat alkaa hoitaa jäljitysprojekteja, ohjeet siihen löytyy varmaan netistä. Ei ole vaan tullut mitään julkisia ulostuloja asiasta, että kyllä me näitäkin tehtäisiin jos joku ostaisi.

Koronatestien ottaminen on suunnilleen yksinkertaisinta hommaa mitä lääketieteen ammattilainen voi tehdä. Haasteet lähinnä työntekijän omassa turvallisuudessa (suojautuminen).
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Tartunnanjäljitys on ihan oma lääketieteellinen operaationsa. Vaikka siinä varmaan paljon sellaista tekemistä on, jossa ei lääkäriä tarvita, eikä jokaista työvaihetta lääkäri teekään, niin ei sen projektin oikeaoppinen johtaminen, ohjaaminen ym. välttämättä onnistu keneltä tahansa, infektiolääkärit on siihen opetettu. Ja joka tapauksessa terveydenhuollon ammattilaisia tuohon tarvitaan suorittavimpia työvaiheita myöten, ei siihen voi pystymetsästä ketään ottaa.
Tässä suositus tuberkuloosin tartuntaketjujen selvittämisestä, on siinä muutakin kuin puhelimella soittelua.
Eli jos ei osaa täydellisesti asioita, on parempi olla yrittämättä ollenkaan? Ja tällöin saadaan ihan varmasti paras mahdollinen lopputulos, mistä ei mitenkään voi parantaa, ellei ole vähintään 15v koulutusputken läpi käynyt erikoislääkäri täyttämässä lomaketta?
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 765
@ A-Studio Yle TV1 tänään.

Vaikka olenkin kritisoinut tuota THL:n toimintaa niin omasta mielestäni järkeenkäypiä vastauksia ja teksti Mika Salmiselta ja kyllä mielestäni läpi paistoi, että jos olisi ns. tarvittavat resurssit "rajattomat" niin WHO-suosituksia noudetettaisiin ja mentäisiin tukahduttamisen tiellä, mutta tuli aivan selväksi että me emme ole tällaisiin varautuneet vaikka hallitus sitä naama vakavana väitti. Täytyy muistaa, että niillä mennään mitä on. Useat maat taistelevat samoista resursseista ja ne missä epidemia jyllää pahiten ovat tietenkin etusijalla lähtökohtaisesti. Pitää myös muistaa, että THL vain suosittelee ja hallitus sekä muut viranomaiset sitten laittaa täyteenpanoon jos näkee tarpeelliseksi. Meillä on tässä mukana niin paljon erinäisiä viranomaistahoja, että missä menee kunkin vastuu ja millaiset resurssit. Resurssit ovat kaikkeen muuhun kuin ihmisen hoitoon riittämättömät ja onhan tässä jo nähty että täällä nyt mennään hidastamisen strategialla kuten on sanottu. Laajamittainen testaus ja jäljitys olisi se tukahduttamisen tie, jolla päästäisiin jossain vaiheessa purkamaan rajoituksia ja palaamaan normaaliin yhteiskuntajärjestykseen. Todennäköisesti myös lieväoireisia aletaan testaamaan, mutta missä mittakaavassa ja milloin. Organisoinnissa näyttää kestävän aikaa kun niin moni taho on tässä palapelissä mukana sekä byrokratiaketjut jyllää.

Tuntuu, että aivan ylimmästä johdosta asti meillä puuttuu resursseja tehokkaaseen koordinointiin ja ehkä myös presidentti Niinistö on tämän huomannut ehdottaessaan tätä "nyrkkiä" asiaan. Monilla viranomaisilla on myös muita työtehtäviä tämän COVID asian suhteen hoidettavaksi ja ihmisen henk.koht resurssit ovat rajalliset. Itse en todellakaan pysty käsittämään, miksi meillä ei ole järkeviä ketjuja näissä ja joka läänillä / kunnilla olisi perustettu oma isohko "COVID-ryhmä" joka hoitaisi koordinointia ja tartuntaketjujen selvitystä tarkemmin jolloin pystyttäisiin hyödyntämään myös paikallista tietämystä. Aiemmissa viesteissä ihmettelin, että miten voi olla että erikoislääkärien resursseja on tosiaan sidottu tällaisessa tilanteessa tartuntaketjujen jäljitykseen mutta näin se vaan taitaa olla kuten ohjelmassa todettiin. Tämä on tietty ihan hyvä idea, että asiantunteva henkilö hoitaa mutta paikalliset tuhkarokkoepidemiat kyllä menee mutta sitten puhutaan jo pandemiasta. Hyvänä ideana oli tosiaan, kuten Saksassa jossa lääketieteenopiskelijat hoitivat tartuntaketjujen selvitystä. Aivan peruspulliaisen ei tällaista pitäisi hoitaa.

Mitä tulee tartuntaketjujen tehokkaaseen jäljitykseen digitaalisesti, kuten monessa Aasian ym. maissa on tehty hyvällä menestyksellä ei tule täällä kyllä tapahtumaan vaikka olisikin tehokas tapa toimia koska se loukkaisi yksilönsuojaa voimakkaasti ja se on yksi tärkeimmistä perusoikeuksista mitä Suomessa pyritään viimeiseen asti suojaamaan.
 
Liittynyt
14.03.2020
Viestejä
115
Jo pelkästä testaamisestakin olisi hyötyä, vaikkei tartuntaketjua jokaisesta selville saisikaan.
toki tilastot ei sitten enää niin kauniita olisi, liekö se perimmäinen syy suhtautumisessa laajaan testaukseen. Toinen syy tietysti raha.
Tartunnan saaneiden määrä nousisi varmasti, mutta sairaalahoitoisten määrä suhteessa näihin taas laskisi.

Minulle ei ole ihan selvinnyt, että onko missään muualla kuin ehkä Etelä-Koreassa tehty oikeasti laajamittaista testausta? Jostain ymmärsin, että Norjassa testattaisiin paljon, mutta nuo Norjan terveysviranomaisten ohjeet testauksesta näyttävät suht samoilta kuin THL:n (Testing og diagnostikk for nytt koronavirus) eli testataan vain sairaalahoitoisia, terveydenhuoltohenkilöstöä ja riskiryhmiä.

Nythän kaikkien oireisten pitäisi jäädä jo itsestään omakaranteeniin, joten kaikkien hengitystieinfektioisten pitäisi suhtautua asiaan ikään kuin kyseessä olisi covid. Positiivinen testitulos ei toisi tässä lisäarvoa. Oireettomien tartuttavuus on edelleen kysymysmerkki, mutta jonkinlainen konsensus taitaa olla siitä, että se ei ole ainakaan pääasiallinen leviämistapa.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 895
Tartunnanjäljitys on ihan oma lääketieteellinen operaationsa. Vaikka siinä varmaan paljon sellaista tekemistä on, jossa ei lääkäriä tarvita, eikä jokaista työvaihetta lääkäri teekään, niin ei sen projektin oikeaoppinen johtaminen, ohjaaminen ym. välttämättä onnistu keneltä tahansa, infektiolääkärit on siihen opetettu. Ja joka tapauksessa terveydenhuollon ammattilaisia tuohon tarvitaan suorittavimpia työvaiheita myöten, ei siihen voi pystymetsästä ketään ottaa.
Tässä suositus tuberkuloosin tartuntaketjujen selvittämisestä, on siinä muutakin kuin puhelimella soittelua.
Epäilemättä on, mutta tämä on nyt minusta logiikkana samanlainen kuin sanoisi, että ei me voida 100% varmuudella kuitenkaan jokaista tartuntaa estää, joten ihan sama, lopetetaan kaikki toimet, ml. sairastuneiden hoito, koska ei me kuitenkaan kaikkia saada pelastettua.

Onhan se nyt ihan maalaisjärjelläkin selvää, että suurin hyöty on siitä helpoimmasta työstä, eli niistä itsenstäänselvistä kontaktakteista, joiden jäljittämisen riittää, että kysytään testatulta, että kenen kanssa hän on ollut viimeisen y päivän kuluessa vähintään x määrän, ja näiden henkilöiden puhelinnumero jos tiedät kiitos. Tällä saadaan varmaankin jo suurin osa siitä hyödystä, minkä olisi saanut täydellä hienolla jäljitysoperaatiolla. Ja tähän kykenevää työvoimaa tai vaikka vapaaehtoisväkeä ei pitäisi olla vaikea löytää sitä vertaa, että voidaan vaikka tunti per case vaikka sadalla caselle, niin voidaan tuplata testaukset.

Tai tosiaan vaikka homma toimisi itsepalveluna (potilas ilmoittaa itse näille henkilöille vahvasta karanteenisuosituksesta ja ohjeesta hakeutua testeihin jos oireita on) niin tavoitetaan varmasti silti paljon enemmän, kuin sillä että jätetään testaamatta, koska ei voida osoittaa muodollisten pätemysvaatimusten mukaista henkilökuntaa tarkkaa jäljitystä tekemään.
Tuon kun sisäistää, niin ymmärtää miten kireälle meidän terveydenhuolto on vuosien kuluessa vedetty. Sillä infektiolääkärillä tosiaan ei välttämättä ole mitään avustavaa henkilökuntaa. Ei edes sihteeriä. Vaihtoehtona on, että se soittaa tai kukaan ei soita. Normaalitilanteessa tuo on varmaan nippa nappa riittävä resurssi. Nyt se ei tietenkään riitä.

Tokihan tuossa riittäisi vähempikin koulutus. Ongelma varmaan on vaan tässä nyt yrittää pyöräyttää tuota toimintaa pystyyn, kun on niin paljon huomiota vaativia asioita. Tuollaisen sairaanhoitopiirin infektiolääkärin pirisee muutenkin ihan_koko_ajan konsultaatiopuheluita, mutta nyt se on varmaan aivan toisissa sfääreissä. Pitäisi pystyä siirtämään sitä kaikkea muuta työtä jollekin muulle, että voisi pyöräyttää tuon toiminnan pystyyn (jossa varmaankin on kuitenkin kaikenlaista mitä pitää miettiä), mutta jos kaikki muut infektiolääkärit ovat yhtä kiireisiä, niin.... Eiköhän se ainakin jälkikäteen löydy se Joku jonka tämäkin pitäisi tehdä.
No mihin siinä käyntiin pyöräyttämisessä tarvitaan koko infektiolääkäriä, jos se siitä on kiinni? Väitän että osaisin ihan ilman mitään alan koulutusta vaikka itse pyöräyttää käyntiin kyseisen operaation: En täydellisenä, mutta aivan varmasti tehokkaampana kuin se, että ei testata, koska ei voida jäljittää. Varsinkin kun se testaaminen on varmasti tyhjää tehokkaampaa jo ilman jäljitystä tai "itsepalvelujäljityksenä" ohjelapun voimin. THL: YV:llä saa kiinni :p.

Ymmärrän toki hyvin miksi normaalitilanteessa näitä ei toteuteta random rekryillä tai vapaaehtoisilla tai improvisoiduilla ohjeistuksilla, mutta eiks nyt pitänyt olla poikkeustila? Edelleen, jos maakunnan sulkeminen ja perusvapauksien rajaaminen on tämän takia perusteltua, niin sitten on myös jonkun ammattiylpeyden varpaille astuminen. Tai sitten ei ole kumpikaan.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 348
Tietoista skarppaamista viikkoja/kuukausia.

Sen jälkeen menee automaatiolla, ja muu tapa toimia olisi täysin epänormaalia.

Joutunut töissä oppimaan, ellei halua 3 flunssaa, 2 karmeaa ripulitautia, ja 1 influenssaa joka hemmetin vuosi.
Tuon oppii päivissä jos vähän yrittää, ja käyttää hanskoja apuna.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 348
Tartunnan saaneiden määrä nousisi varmasti, mutta sairaalahoitoisten määrä suhteessa näihin taas laskisi.

Minulle ei ole ihan selvinnyt, että onko missään muualla kuin ehkä Etelä-Koreassa tehty oikeasti laajamittaista testausta? Jostain ymmärsin, että Norjassa testattaisiin paljon, mutta nuo Norjan terveysviranomaisten ohjeet testauksesta näyttävät suht samoilta kuin THL:n (Testing og diagnostikk for nytt koronavirus) eli testataan vain sairaalahoitoisia, terveydenhuoltohenkilöstöä ja riskiryhmiä.

Nythän kaikkien oireisten pitäisi jäädä jo itsestään omakaranteeniin, joten kaikkien hengitystieinfektioisten pitäisi suhtautua asiaan ikään kuin kyseessä olisi covid. Positiivinen testitulos ei toisi tässä lisäarvoa. Oireettomien tartuttavuus on edelleen kysymysmerkki, mutta jonkinlainen konsensus taitaa olla siitä, että se ei ole ainakaan pääasiallinen leviämistapa.
Ei omakaranteeni toimi kun harva voi olla tyyliin 2vko kotona omalla ilmoituksella.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 863
Epäilemättä on, mutta tämä on nyt minusta logiikkana samanlainen kuin sanoisi, että ei me voida 100% varmuudella kuitenkaan jokaista tartuntaa estää, joten ihan sama, lopetetaan kaikki toimet, ml. sairastuneiden hoito, koska ei me kuitenkaan kaikkia saada pelastettua.

Onhan se nyt ihan maalaisjärjelläkin selvää, että suurin hyöty on siitä helpoimmasta työstä, eli niistä itsenstäänselvistä kontaktakteista, joiden jäljittämisen riittää, että kysytään testatulta, että kenen kanssa hän on ollut viimeisen y päivän kuluessa vähintään x määrän, ja näiden henkilöiden puhelinnumero jos tiedät kiitos. Tällä saadaan varmaankin jo suurin osa siitä hyödystä, minkä olisi saanut täydellä hienolla jäljitysoperaatiolla. Ja tähän kykenevää työvoimaa tai vaikka vapaaehtoisväkeä ei pitäisi olla vaikea löytää sitä vertaa, että voidaan vaikka tunti per case vaikka sadalla caselle, niin voidaan tuplata testaukset.

Tai tosiaan vaikka homma toimisi itsepalveluna (potilas ilmoittaa itse näille henkilöille vahvasta karanteenisuosituksesta ja ohjeesta hakeutua testeihin jos oireita on) niin tavoitetaan varmasti silti paljon enemmän, kuin sillä että jätetään testaamatta, koska ei voida osoittaa muodollisten pätemysvaatimusten mukaista henkilökuntaa tarkkaa jäljitystä tekemään.
No ihan maalaisjärjelläkin on selvää, että koronaan sairastunut omatoimisesti soittaa tai laittaa vaikka sähköpostin niille tuntemilleen ihmisille, joiden kanssa on ollut tekemisissä. Tuntemattomille ei soita tai viestitä, mutta se asia ei yhtään kummemmaksi muutu olipa siinä sitten oikea viranomainen mukana, ei niitä samassa bussissa jne. olleita saada kuitenkaan tavoitettua. Eihän tähän tarvita mitään viranomaiskoneistoa, vaikka tietysti joku ei sitten kuitenkaan uskaltaisi tai saisi aikaiseksi soittaa. Mutta tämä nyt on ihan eri asia kuin tartuntaketjujen jäljitys siinä mielessä mitä se asia oikeasti tarkoittaa.
 
Liittynyt
23.09.2018
Viestejä
555
No mihin siinä käyntiin pyöräyttämisessä tarvitaan koko infektiolääkäriä, jos se siitä on kiinni? Väitän että osaisin ihan ilman mitään alan koulutusta vaikka itse pyöräyttää käyntiin kyseisen operaation: En täydellisenä, mutta aivan varmasti tehokkaampana kuin se, että ei testata, koska ei voida jäljittää. Varsinkin kun se testaaminen on varmasti tyhjää tehokkaampaa jo ilman jäljitystä tai "itsepalvelujäljityksenä" ohjelapun voimin. THL: YV:llä saa kiinni :p.
Mutta jonkun se täytyy pyöräyttää käyntiin. Vähintään järjestää miten siirretään vain tarvittavat potilastiedot ja kehitetään sopiva toimintatapa. Ja jos koko koneisto on käynyt tyhjällä tankilla jo vuosia ja nyt infektiohuippua kohti mennään kiihtyvällä tahdilla, niin niitä ihmisiä on todella harvassa. Olennaistahan tuossa hommassa olisi, että ei aiheuteta vahinkoa (osa ahdistuu altistumistiedosta jo sinänsä ja varsinkin jos eivät saa kunnollista tietoa), neuvotaan oikein ja kohdistetaan jäljityksen ja siitä seuraavan testauksen resurssit oikein eikä jokaiseen joka ollut potilaan kanssa näköetäisyydellä.

Jonkun tosiaan pitäisi ottaa koppi ja lähteä tekemään, mutta en se minä ole, kun mulla on muita hommia. Jos sulla on aikaa ja oikea mahdollisuus ruveta tekemään tuota, niin soita ja tarjoudu. Moni on teoriassa valmis, mutta tekijöistä on aina pulaa.

Edit:

Kuten Esterhaus tuossa ylempänä totesi, niin tolkun ihmisethän tekevät tämän tasoisen jäljityksen itse ja ilmoittavat. Ongelma on, kuten aina, ne ei-tolkulliset.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 477
Tartuntatautilaki antaa reunaehdot taudin jäljittämiselle ja ne oikeudet on tarkasti määritelty ja jäävät tartuntataudeista vastaavien lääkärien kontolle ja asiat pitää myös merkitä potilasasiakirjoihin, jotka ovat lainsäädännöllisesti erittäin vahvasti suojattuja. Käytännössä lääkäri usein nakittaa hygieniahoitajia (joita voi olla yksi tai kaksi) soittelemaan perään mutta viime kädessä se lääkäri johtaa ja valvoo toimintaa ja vain hänellä on tiedonsaantioikeus monessa kohtaa.
Sote-puoli on vuosikymmenien aikana säästetty erittäin ohueksi ja varoja mihinkään ylimääräiseen ei juurikaan ole. Monet toiminnot voivat olla yhden tai kahden ihmisen varassa.
 

vipe

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 887
No luulisi että ainakin nämä terveysfirmat oikein ilomielin tarjoavat myös jäljityspalvelua, jos se on niin yksinkertaista että suunnilleen työkkäristä voidaan hakea jäljittäjät.
Kyllä varmasti tarjoaisi, kun vaan olisi selvillä a) kuka tästä maksaa ja b) kuinka paljon.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 863
Tartuntatautilaki antaa reunaehdot taudin jäljittämiselle ja ne oikeudet on tarkasti määritelty ja jäävät tartuntataudeista vastaavien lääkärien kontolle ja asiat pitää myös merkitä potilasasiakirjoihin, jotka ovat lainsäädännöllisesti erittäin vahvasti suojattuja. Käytännössä lääkäri usein nakittaa hygieniahoitajia (joita voi olla yksi tai kaksi) soittelemaan perään mutta viime kädessä se lääkäri johtaa ja valvoo toimintaa ja vain hänellä on tiedonsaantioikeus monessa kohtaa.
Sote-puoli on vuosikymmenien aikana säästetty erittäin ohueksi ja varoja mihinkään ylimääräiseen ei juurikaan ole. Monet toiminnot voivat olla yhden tai kahden ihmisen varassa.
No tämä. Sellainen kuva tulee, että tässäkin keskustelussa maallikko-oletetut nyt raivostuvat, kun on sanottu, että tartuntaketjuja ei pystytä jäljittämään. Ja raivo perustuu siihen, että se oma maallikon käsitys siitä mitä tartuntaketjujen jäljittämisellä tarkoitetaan, on ihan erilainen kuin miten asiaan kantaa ottaneet ammattilaiset tämän jäljittämisen käsittävät. Maallikolle jäljittämistä on ilmeisesti soittelu sairastuneen läheisille, ammattilaiselle taas joku tällainen projekti
Ja tuommoinenkaan ei aina tuota tulosta. Vasta luin jonkun maakuntalehden jutun miten siinä sairaanhoitopiirissä oli pari uutta tartuntaa, joiden alkulähdettä ei ikinä saatu selville. Siihen astiset oli selvitetty (= ulkomailla sairastuttu) mutta näistä ei päästy kärryille vaikka oli yritetty jäljittää.

Muutenkin jotenkin kummassa niinkin huippuunsa monimutkainen ala kuin lääketiede on sellaista, että ihan yllättävän paljon on asiaan millään tavalla kouluttamattomilla omia todella vahvoja näkemyksiä siitä miten ihmisiä pitää lääkitä ja hoitaa ja kansanterveystyötä tehdä. Sillä niitä kaikenlaisia yksisarvishoitoja, epämääräisiä luontaistuotteita, ihmeruokavalioita ja parantavia kristalleja kai saadaankin myytyä, kun löytyy opettajia, kotiäitejä, insinöörejä, merkonomeja ym. jotka vaan tietävät tai ainakin uskovat paremmin kuin tieteellinen lääketiede. Itse olen täysi maallikko ja aion pysytellä tässä
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 030
No ihan maalaisjärjelläkin on selvää, että koronaan sairastunut omatoimisesti soittaa tai laittaa vaikka sähköpostin niille tuntemilleen ihmisille, joiden kanssa on ollut tekemisissä. Tuntemattomille ei soita tai viestitä, mutta se asia ei yhtään kummemmaksi muutu olipa siinä sitten oikea viranomainen mukana, ei niitä samassa bussissa jne. olleita saada kuitenkaan tavoitettua. Eihän tähän tarvita mitään viranomaiskoneistoa, vaikka tietysti joku ei sitten kuitenkaan uskaltaisi tai saisi aikaiseksi soittaa. Mutta tämä nyt on ihan eri asia kuin tartuntaketjujen jäljitys siinä mielessä mitä se asia oikeasti tarkoittaa.
Ne samassa bussissa kulkeneetkin saataisiin helpolla ja automaattisesti jäljitettyä jos oikeasti haluttaisiin; Unohdettaisiin typerä yksityisyysvouhotus ja laitettaisiin ihmiset rekisteröitymään kännykällään aina bussiin mennessään.

Datat näistä bussimatkoista menisi tietokantaan.

Kun sitten paljastuu, että joku on infektoitunut, katsotaan tietokannasta, ketkä kaikki ihmiset rekisteröityneet olemaan samassa bussissa melko samaan aikaan.

Näin aasian suunnalla homma toimii. Ja se oikeasti toimii.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 863
Ne samassa bussissa kulkeneetkin saataisiin helpolla jäljitettyä jos oikeasti haluttaisiin; Unohdettaisiin typerä yksityisyysvouhotus ja laitettaisiin ihmiset rekisteröitymään kännykällään aina bussiin mennessään.

Datat näistä bussimatkoista menisi tietokantaan.

Kun sitten paljastuu, että joku on infektoitunut, katsotaan tietkannasta, ketkä kaikki ihmiset rekisteröityneet olemaan samassa bussissa.

Näin aasian suunnalla homma toimii. Ja se oikeasti toimii.
No kyllä, myös Israelissa on monipuolisia keinoja saatu käyttöön näissä asioissa. Näissä kysymyksissä mennäänkin jo sitten syvemmälle yhteiskunnallisiin ja yhteiskuntajärjestelmien eroihin.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 030
Tartuntatautilaki antaa reunaehdot taudin jäljittämiselle ja ne oikeudet on tarkasti määritelty ja jäävät tartuntataudeista vastaavien lääkärien kontolle ja asiat pitää myös merkitä potilasasiakirjoihin, jotka ovat lainsäädännöllisesti erittäin vahvasti suojattuja. Käytännössä lääkäri usein nakittaa hygieniahoitajia (joita voi olla yksi tai kaksi) soittelemaan perään mutta viime kädessä se lääkäri johtaa ja valvoo toimintaa ja vain hänellä on tiedonsaantioikeus monessa kohtaa.
Sote-puoli on vuosikymmenien aikana säästetty erittäin ohueksi ja varoja mihinkään ylimääräiseen ei juurikaan ole. Monet toiminnot voivat olla yhden tai kahden ihmisen varassa.
Typerät lait on sitä varten, että niitä muutetaan kun ne tajutaan typeriksi ja tarve tulee muuttaa niitä.

Ei menisi montaa päivää että nämä lait saataisiin järkevöitettyä jos oikeasti haluttaisiin.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
80
Ne samassa bussissa kulkeneetkin saataisiin helpolla ja automaattisesti jäljitettyä jos oikeasti haluttaisiin; Unohdettaisiin typerä yksityisyysvouhotus ja laitettaisiin ihmiset rekisteröitymään kännykällään aina bussiin mennessään.

Datat näistä bussimatkoista menisi tietokantaan.

Kun sitten paljastuu, että joku on infektoitunut, katsotaan tietokannasta, ketkä kaikki ihmiset rekisteröityneet olemaan samassa bussissa melko samaan aikaan.

Näin aasian suunnalla homma toimii. Ja se oikeasti toimii.
Itse olen tyyppiä "ihan sama mitä minusta tiedetään, ei mulla ole mitään salattavaa". Mulle siis tuollainen kävisi, mutta voin uskoa että aika moni nousisi barrikaadeille jos bussissakaan ei saisi matkustaa ilman rekisteröitymistä. Tosin varmaan suurin osa heistä ostaa lippunsa jostain verkkopalvelusta johon on pitänyt kirjautua sisään.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 765

Näitä tupsahtelee kyllä niin paljon eteen, että melkeinpä voisi sanoa että jos tällaisia tartuntamääriä (47 / 60) on tilassa niin on myös ilmateitse leviävästä viruksesta kyse ihan normaalioloissakin tietyissä olosuhteissa vaikka tätä ei ole myönnetty (todistettu). Aikamoinen golfkentän sadettaja saa olla että saa 46 tuon tartunnan pisaroiden kautta. Eiköhän pitäisi alkaa jo myöntämään THLkin että todennäköisesti Aerosolitartunnat eivät ole vain spesifisiä sairaalahoitoon liittyviä tai olosuhteisiin. Huolestuttaa nämä...
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 391
Viestejä
4 159 574
Jäsenet
70 409
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom