Leppoisa sunnuntai, töissä tottakai. 24h etupäivystystä edessä.
Ei siis muuta kuin heti aamusta suojavaatteet niskaan ja covid-huoneeseen. Maskeihin on jo ehtinyt tottua, eikä suojaimetkaan enää juuri ahdista, lähinnä ärsyttävät. Kummasti vuoden aikana tähänkin on jo ehtinyt kehittyä jonkinlainen rutiini, vaikkei päiväsijoitus teholla itsellä olekaan.
Aamulla porukkaa tarvittiinkin sitten hiukan enemmän, sillä yksi osaston covid-potilaista oli käännettävä vatsa-asennosta takaisin selälleen. Hengityskoneeseen kytketyllä potilaalla tuohon kääntöön tarvitaan kaikkiaan 6-7 henkilöä, ja aikaa siihen kuluu helposti se reilu puolituntia. Kääntö itsessään ei kovin kummoinen juttu ole: vaihdetaan vain asentoa nostamalla potilasta ensin sängyn sivuun ja kiepautetaan sitten kyljen kautta joko vatsalleen tai selälleen. Mutta kun tuo homma tulee tehdä huomioiden kaikki potilaaseen kytketyt piuhat ja letkut...
Perusseurantoja ovat 5-kytkentäinen EKG, sekä happisaturaatiomittari. Nämä tavallisesti on helpointa vain ottaa hetkeksi pois. Muut ovatkin sitten hankalampia: Verenpaine piirtyy näyttöön suoraan valtimosta valtimokanyylin kautta. Suoniyhteytenä on keskuslaskimokatetri, jonka kautta piirtyy myös keskuslaskimopaine. Infuusioita menee jatkuvasti keskimäärin 5-10. Virtsakatetri on toki myös kaikilla, samaten nenämahaletku Sitten ovat keuhkopussidreenit, jotka ovat joko laskuputkina tai aktiivi-imussa. Ja sitten vielä tietysti joko intubaatioputki tai trakeostomiakanyyli, joka on kytketty hengityskoneeseen. Eikä noista juuri mitään irrottaa voi käännön ajaksi...
Kääntö siis aloitetaan letkujen ja piuhojen järjestelyllä. Toki potilaalle myös hyvissä ajoin annetaan riittävä kipulääkitys. Järkevintä on kääntää potilas siihen suuntaan, että suurin osa johdoista kulkee potilaan yli. Ne, jotka kulkevan alitse, on joko laitettava valmiiksi potilaan alle joko pään tai jalkojen puolelta tai pujoteltava sieltä käännön jälkeen. Mahdollisimman paljon siirretään potilaan sängyn jompaan kumpaan päätyyn. Kun tämä on tehty, tehdään uusi "petaus" potilaan päälle: siirtolakana ja aluslakana, jotka tämän jälkeen rullataan yhteen potilaan kummallakin sivulla potilaan alla olevan lakanan kanssa. Näin saadaan aikaan "kahvat", joista kääntäjät saavat hyvin kiinni. Potilas siis on napakasti kahden lakanan välissä pakattuna käännön ajan. Ja ei muuta kuin ympäri. Rauhassa ja harkiten, varmistaen koko ajan ettei yksikään letku kiristyy liikaa tai irtoa.
Käännön jälkeen alkaakin sitten taas piuhojen selvittely. Ne kun ovat aina alkujärjestelyistä huolimatta aina miljoonassa sotkussa käännön jälkeen. Kiinnitetään irrotettu piuhat takaisin ja varmistetaan kaiken toimivuus. Tavallisesti hengityskoneen säädöt vaativat muuttamista ja verenkierron toiminta vaatii omia säätöjään sekin. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.
Puuhaa tuossa on, mutta se kannattaa. Covid-potilailla ns. PRONE-hoidon hyöty on varsin kiistaton. Hengitysdynamiikka paranee, keuhkojen takaosat aukeavat ja alkavat toimia taas paremmin. Hoitoajat ovat pitkiä, ja hoidot rankkoja. Vaikka kesällä ja syksyllä taudin vaikeat muodot olivat harvassa, nyt ne ovat täällä taas. Vuodenvaihteen jälkeen ei kovin montaa päivää teholla ole ollut niin, ettei yhtään covid-potilasta hoidettavana olisi ollut. Ja nyt potilaat joutuvat jälleen noihin raskaanpiin hoitoihin. Hengityskonehoidon lisäksi tauti vaatii muita, raskaita hoitoja. Munuaisten lopettaessa toimintansa päädytään keinomunuaishoitoon. Sydän tarvitsee omat tukilääkkeensä. Hyytymisjärjestelmä on sekaisin ja tasapainoillaan jatkuvasti hyytymisen ja vuotojen rajamailla. Lihakset surkastuvat. Nesteet eivät pysy oikeissa paikoissa, eikä ravinto imeydy. Kaikki on sekaisin.
Meillä vielä pärjätään työvoiman puolesta... Juuri ja juuri... Kovin montaa potilasta lisää ei enää kuitenkaan tarvita, jotta tehohoitoresurssin nosto pakottaa leikkaussalitoiminnan osittaiseen alasajoon. Se tarkoittaa jälleen hoitojonojen kasvua. Tämä on jatkuvaa tasapainoilua, päivä kerrallaan. Eikä edes olla Uudenmaan alueella kun tätä kirjoitan. Vaikuttaa tämä muuallekin kuin vain HUS-alueelle ja muihin yliopistoklinikkoihin.
Tämä ei ole vain se pikku flunssa.... Käyttäkää nyt hyvät ihmiset niitä maskeja ja välttäkää turhia sosiaalisia kontakteja. Itsellä ne on nyt jo kohta vuoden olleet ihan minimissä ja alkaisi kyllä jo riittää. Työ vaatii paljon ja pientä kevennystä jo kaipaisi. Vaan minkäs teet. Tauti jyllää edelleen ja rajoitukset ovat tarpeen.
Ja ottakaa se rokote kun se oma vuoro tulee... Voittaa tehohoidon ihan koska vain...