En nyt niin tiedä enää tuosta trendin olemisesta alaspäin Suomen osalta. Tuntuu ihmisiltä unohtuvan, että muutokset näkyvät ensin noissa lyhyemmän aikavälin lukemissa, ja siirtyvät siitä pidempiin keskiarvoihin mikäli ylipäänsä pysyvät riittävän pitkään. Katsotaanpa tämänhetkisiä lukuja hieman eri lähteistä, lyhyemmistä keskiarvoista pidempiin:
Päivittäinen uusien tilastoitujen tartuntojen määrän vaihtelu näyttää tasaantuneen sinne 200-400 välimaastoon ihan päivästä riippuen, eikä sen perusteella voida tietenkään suoraan päätellä suunnasta mitään. Kuitenkin seitsemän vuorokauden liukuvaa keskiarvoa tarkastellen näyttäisi sen lasku pysähtyneen lukemaan hieman alle 250, ja on pysynyt siellä jo pari viikkoa:
Suomessa todettu 198 uutta koronavirustartuntaa – HS kertoo reaaliaikaiset tiedot epidemian vaiheesta alueellasi ja maailmalla - Politiikka | HS.fi
Ja vastaava graafi
Yleltä, josta näkee homman hieman paremmin:
Ollaan siis varsin tasaisesti hieman yli marraskuun puolivälin tason.
Tarkastellaan seuraavaksi neljäntoista vuorokauden ilmaantuvuutta (lähde jälleen yllä linkattu HS):
Näyttäisi tasaantuneen tuonne reiluun kuuteenkymmeneen, on pysynyt siellä jo melkein viikon. Tämäkin tosiaan heijastelee tartuntojen laskun pysähtymistä (ja pysähtymisen pysyvyyttä parin viikon skaalalla).
Tottakai
THL:n koronakartta näyttää edelleen nuolta alaspäin, siinä taas verrataan mennyttä neljäätoista vuorokautta niitä edeltäneeseen neljääntoista vuorokauteen, sieltä ollaan tosiaan tultu nyt tähän tasoon. Se siis tulee luonnollisesti vielä paljon näitä yllä mainittuja isommalla viiveellä, mutta toisaalta ei heilukaan ihan pienistä muutoksista.
Lukemat ovat käytännössä eilisiä (sunnuntailta), ja tämä viikko taas näyttää jatketaanko tällä tasolla, käännytäänkö hienoiseen kasvuun vai kenties uuteen laskuun. Joulun ja uudenvuoden loma-aika saattaa nyt näyttäytyä tällaisena tasaantumisena (muuten laskevassa trendissä, jos oletetaan tartuntojen lisääntyneen väliaikaisesti loma-aikana), mutta sen suurempia päätelmiä ei voida oikeasti vielä tehdä. Ensi viikon lopulla sitten nähdään vasta kunnolla, kuinka arjen jatkuminen (lue: jos ja kun testeissä taas enempi käydään) vaikuttaa tilastoihin.
Kannattaa edelleen huomioida päiväkohtaisten testimäärien olevan varsin matalalla tasolla, mikä saattaa johtua esimerkiksi ihmisten haluttomuudesta käydä testeissä vaikka tarvetta olisi. Voipi se myös johtua toki (muidenkin) hengityselinsairauksien määrän vähenemisestä joulun aikaan, jolloin tarvetta testeille ei ehkä ole ollut. Mistäs näitäkään varmuudella tietää, ja nämä kaksi mainitsemaani esimerkkiä nyt olivat todella vain ääripäiden esimerkit. Testimäärägraafi THL:stä:
Varmasti joitakin rajoituksia voisi purkaa, kunhan vain tietäisi mitkä ovat oikeasti tehokkaita ja mitkä lähinnä turvallisuusteatteria. Itseäni ainakin hämmentää se, ettei rajoitusten purkamiselle tunnu olevan halua asettaa selkeitä kriteereitä, vaikka rajoitusten kiristämiselle sellaiset keksitään tuosta noin vaan. Yhtälailla tosin hämmentää joidenkin (ei niinkään sinun) tarve poimia tilastoista omia näkemyksiään tukevat lukemat samalla jättäen kaiken muun kehityksen huomiotta, vaikkei tämä näin yksinkertaisten lukemien seuranta nyt mitään vaikeaa pitäisi olla.
Sairaalahoidossa olevien lasku näyttää myös hidastuneen merkittävästi, mikä vastaa varsin hyvin tartuntamäärien laskun pysähtymistä. Edit: lasku ei ole vielä hidastunut merkittävästi, mikä tietenkin on hyvä juttu. Laskun voisi olettaa jatkuvan aina marraskuun puolivälin tasoon asti, jos/kun se seuraa tartuntamääriä noin karkeasti ottaen
[/edit loppuu]. Sairaalahoidossa olevien määrä (
laskenee vielä hieman nykyisestä, sillä se) muuttuu varsin suurella viiveellä tartuntatilastoon nähden (noin pari viikkoa, näkyy kun vertaa HS:n tartuntatilastoa ja sairaalahoidossa olevien graafia). Samaten tehohoidossa olevien määrä on tasaantunut jo useita viikkoja sitten tuohon noin kolmeen kymmeneen. Senkin voi olettaa laskevan hieman, tosin noin pienillä luvuilla pienetkin muutokset näyttävät kovin suurilta. Alla Ylen graafi, joka loppuu
7.1 8.1. eikä siten näytä vielä menneen viikonlopun muutoksia (Edit: vaihdettu HS:n graafi Ylen vastaavaan sen helpomman luettavuuden vuoksi).
TL;DR: Uusien tartuntojen määrän lasku näyttää toistaiseksi olevan pysähtynyt tasolle "hieman alle 250 tapausta per päivä". Tuleva viikko näyttää, jatkuuko pysähdys vai kääntyvätkö käppyrät kenties jonnekin.