poskiholisti
Team R&T
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 826
Pari viikkoa mennyt joulunpyhistä. Varmaankin viimeistään tämän viikon puolella tämä potentiaalinen pyhien aiheuttama piikki pitäisi realisoitua?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Toivottavasti olen väärässä, mutta tuntuu siltä, että mikäli rajoitustoimia varsinkin näiden uusien varianttien leviämisen estämiseksi ei toteuteta ajoissa tulemme tällöin puhumaan nelinumeroisista luvuista, mitä tulee päivittäisiin tartuntoihin. Testaamista tulisi lisätä tuntuvasti ja testeihin pitäisi myös mennä. Parikymmentätuhatta testiä päivässä ei voi mitenkään riittää siihen, että virus ei leviäisi hallitsemattomasti.Pari viikkoa mennyt joulunpyhistä. Varmaankin viimeistään tämän viikon puolella tämä potentiaalinen pyhien aiheuttama piikki pitäisi realisoitua?
Toivottavasti olen väärässä, mutta tuntuu siltä, että mikäli rajoitustoimia varsinkin näiden uusien varianttien leviämisen estämiseksi ei toteuteta ajoissa tulemme tällöin puhumaan nelinumeroisista luvuista, mitä tulee päivittäisiin tartuntoihin. Testaamista tulisi lisätä tuntuvasti ja testeihin pitäisi myös mennä. Parikymmentätuhatta testiä päivässä ei voi mitenkään riittää siihen, että virus ei leviäisi hallitsemattomasti.
En nyt niin tiedä enää tuosta trendin olemisesta alaspäin Suomen osalta. Tuntuu ihmisiltä unohtuvan, että muutokset näkyvät ensin noissa lyhyemmän aikavälin lukemissa, ja siirtyvät siitä pidempiin keskiarvoihin mikäli ylipäänsä pysyvät riittävän pitkään. Katsotaanpa tämänhetkisiä lukuja hieman eri lähteistä, lyhyemmistä keskiarvoista pidempiin:Suomessa ja Tanskassa trendi alaspäin.
Australiat ja Uudet-Seelannit voi Erkkikin unohtaa jo, koska maantieteellisesti tämä on täysin eri asia. Tosta Viron yli suhaa päivittäin sellainen määrä ihmisiä ja sitä rajaa ei voi sulkea.
Kokoajan sanottu, että jos yhtään vielä pahenisi niin kyllä jouduttaisiin ylimäärästä tekemään + siirtämään potilaita toipumaan ympäri suomea, sanoisin että jos olisi vastaavia lukuja kuin ruotsissa, niin erittäin huonosti olisivat asiat täällä.Jos näillä Suomen maltillisilla luvuilla oltiin huolissaan joulun ajan pärjäämisestä terveydenhuollossa, niin miten Suomi edes kestäisi Ruotsin/Britannian/Ranskan ym. maiden tartuntamääriä?
Kokoajan sanottu, että jos yhtään vielä pahenisi niin kyllä jouduttaisiin ylimäärästä tekemään + siirtämään potilaita toipumaan ympäri suomea, sanoisin että jos olisi vastaavia lukuja kuin ruotsissa, niin erittäin huonosti olisivat asiat täällä.
Muista rajoituksista ainakaan vielä ole ollut suurempaa puhetta kuin lasten harrastuspaikkojen avaamisista + YO kirjoituksista.Mut silti osa haluis nähdä sen täällä meilläkin kun puhutaan rajoitusten poistamisesta. Olis kiva tietää miksi näin halutaan.
Laskutrendi tartuntamäärissä on ollut jo viikkoja nähtävissä, silloin voi löysätä - tilanteen muuttuessa voi sitten kiristellä taas. Kunnallisten liikuntapalvelujen avaamista kannatan ainakin itse. Voi olla, että altistumistilanteet eivät edes kasvaisi niin merkittävästi, koska yksityisten, tällä hetkellä avoimina olevien liikuntapaikkojen lisäksi tulisi muitakin vaihtoehtoja. Ja jotainhan ihmiset kuitenkin tekevät, ehkä liikunnan sijasta jotain muuta sosiaalisia kontakteja vaativaa toimintaa, kuka mitäkin.Mut silti osa haluis nähdä sen täällä meilläkin kun puhutaan rajoitusten poistamisesta. Olis kiva tietää miksi näin halutaan.
Foorumin viestikohtaisen viiden kuvan rajoituksen vuoksi jatkan vielä uudella viestillä ja Twitterin @KoronaBotFI:n kaaviolla, josta tämän laskun pysähtymisen näkee myös varsin hyvin:En nyt niin tiedä enää tuosta trendin olemisesta alaspäin Suomen osalta. Tuntuu ihmisiltä unohtuvan, että muutokset näkyvät ensin noissa lyhyemmän aikavälin lukemissa, ja siirtyvät siitä pidempiin keskiarvoihin mikäli ylipäänsä pysyvät riittävän pitkään. Katsotaanpa tämänhetkisiä lukuja hieman eri lähteistä, lyhyemmistä keskiarvoista pidempiin:
Päivittäinen uusien tilastoitujen tartuntojen määrän vaihtelu näyttää tasaantuneen sinne 200-400 välimaastoon ihan päivästä riippuen, eikä sen perusteella voida tietenkään suoraan päätellä suunnasta mitään. Kuitenkin seitsemän vuorokauden liukuvaa keskiarvoa tarkastellen näyttäisi sen lasku pysähtyneen lukemaan hieman alle 250, ja on pysynyt siellä jo pari viikkoa:
Suomessa todettu 198 uutta koronavirustartuntaa – HS kertoo reaaliaikaiset tiedot epidemian vaiheesta alueellasi ja maailmalla - Politiikka | HS.fi
Ja vastaava graafi Yleltä, josta näkee homman hieman paremmin:
Ollaan siis varsin tasaisesti hieman yli marraskuun puolivälin tason.
Tarkastellaan seuraavaksi neljäntoista vuorokauden ilmaantuvuutta (lähde jälleen yllä linkattu HS):
Näyttäisi tasaantuneen tuonne reiluun kuuteenkymmeneen, on pysynyt siellä jo melkein viikon. Tämäkin tosiaan heijastelee tartuntojen laskun pysähtymistä (ja pysähtymisen pysyvyyttä parin viikon skaalalla).
Tottakai THL:n koronakartta näyttää edelleen nuolta alaspäin, siinä taas verrataan mennyttä neljäätoista vuorokautta niitä edeltäneeseen neljääntoista vuorokauteen, sieltä ollaan tosiaan tultu nyt tähän tasoon. Se siis tulee luonnollisesti vielä paljon näitä yllä mainittuja isommalla viiveellä, mutta toisaalta ei heilukaan ihan pienistä muutoksista.
Lukemat ovat käytännössä eilisiä (sunnuntailta), ja tämä viikko taas näyttää jatketaanko tällä tasolla, käännytäänkö hienoiseen kasvuun vai kenties uuteen laskuun. Joulun ja uudenvuoden loma-aika saattaa nyt näyttäytyä tällaisena tasaantumisena (muuten laskevassa trendissä, jos oletetaan tartuntojen lisääntyneen väliaikaisesti loma-aikana), mutta sen suurempia päätelmiä ei voida oikeasti vielä tehdä. Ensi viikon lopulla sitten nähdään vasta kunnolla, kuinka arjen jatkuminen (lue: jos ja kun testeissä taas enempi käydään) vaikuttaa tilastoihin.
Kannattaa edelleen huomioida päiväkohtaisten testimäärien olevan varsin matalalla tasolla, mikä saattaa johtua esimerkiksi ihmisten haluttomuudesta käydä testeissä vaikka tarvetta olisi. Voipi se myös johtua toki (muidenkin) hengityselinsairauksien määrän vähenemisestä joulun aikaan, jolloin tarvetta testeille ei ehkä ole ollut. Mistäs näitäkään varmuudella tietää, ja nämä kaksi mainitsemaani esimerkkiä nyt olivat todella vain ääripäiden esimerkit. Testimäärägraafi THL:stä:
Varmasti joitakin rajoituksia voisi purkaa, kunhan vain tietäisi mitkä ovat oikeasti tehokkaita ja mitkä lähinnä turvallisuusteatteria. Itseäni ainakin hämmentää se, ettei rajoitusten purkamiselle tunnu olevan halua asettaa selkeitä kriteereitä, vaikka rajoitusten kiristämiselle sellaiset keksitään tuosta noin vaan. Yhtälailla tosin hämmentää joidenkin (ei niinkään sinun) tarve poimia tilastoista omia näkemyksiään tukevat lukemat samalla jättäen kaiken muun kehityksen huomiotta, vaikkei tämä näin yksinkertaisten lukemien seuranta nyt mitään vaikeaa pitäisi olla.
Sairaalahoidossa olevien lasku näyttää myös hidastuneen merkittävästi, mikä vastaa varsin hyvin tartuntamäärien laskun pysähtymistä.Edit: lasku ei ole vielä hidastunut merkittävästi, mikä tietenkin on hyvä juttu. Laskun voisi olettaa jatkuvan aina marraskuun puolivälin tasoon asti, jos/kun se seuraa tartuntamääriä noin karkeasti ottaen [/edit loppuu]. Sairaalahoidossa olevien määrä (laskenee vielä hieman nykyisestä, sillä se) muuttuu varsin suurella viiveellä tartuntatilastoon nähden (noin pari viikkoa, näkyy kun vertaa HS:n tartuntatilastoa ja sairaalahoidossa olevien graafia). Samaten tehohoidossa olevien määrä on tasaantunut jo useita viikkoja sitten tuohon noin kolmeen kymmeneen. Senkin voi olettaa laskevan hieman, tosin noin pienillä luvuilla pienetkin muutokset näyttävät kovin suurilta. Alla Ylen graafi, joka loppuu7.18.1. eikä siten näytä vielä menneen viikonlopun muutoksia (Edit: vaihdettu HS:n graafi Ylen vastaavaan sen helpomman luettavuuden vuoksi).
TL;DR: Uusien tartuntojen määrän lasku näyttää toistaiseksi olevan pysähtynyt tasolle "hieman alle 250 tapausta per päivä". Tuleva viikko näyttää, jatkuuko pysähdys vai kääntyvätkö käppyrät kenties jonnekin.
Turhaa hommaahan tämä näennäinen tukahduttaminen on, jos rajoja ei valvota karanteeneilla. Siis oikeilla, ei omaehtoisilla. Se on vaan asia, joka on paljon vaikeampi toteuttaa kuin kunnallisten palvelujen alasajo. Myös se, että hyvästä syystä rajoituksista voi joustaa, ei kyllä sovi tukahduttamisstrategiaan, ei se työmies sen vähempää tartuntoja kanna kuin lomalainenkaan. Viittaan mm. Uudenmaan hupaisaan sulkuun, jossa kymmenet tuhannet suhasivat rajojen yli päivittäin Jos sallitaan poikkeukset, niin tällöin vain hidastetaan, ei estetä.Isoin ongelma liittyen rajoitusten purkamiseen on epäselvät tavoitteet. Vaikka rajoituksia ei nyt höllennettäisi tulevat ihmiset kohta kyllästymään. Sitten tulee uusi variantti, uusi piikki ja skarpataan taas hetki.
Mun nähdäkseni me tuodaan sen verran uusia tartuntoja ulkomailta ettei tämä ongelma poistu ilman että tohon puututaan paljon selkeämmällä otteella.
Onhan toi nyt kumma että itä-Eurooppalaiset työmiehet on pakko päästää lautalla takaisin joulunvietosta ja samaan aikaan suomalaiset viettivät joulun kotina näkemättä vanhempia / isovanhempia.
Vaatimalla ulkomaalaisilta negatiivinen koronatestin tulos rajalla sallitaan matkustus, siihen vaan tulee lisäkustannus joka karsii turhan maasta toiseen hyppimisen minimiin. Tämä todennäköisesti tiputtaisi tartuntojen määrää niin että maan sisällä rajoitusten purkamista voisi harkita.
Mjooh, tilanne elää koko ajan ja varsinkin nämä uudet mutaatiot saattavat hyvinkin aiheuttaa tarvetta ripeille toimenpiteille ennen kuin on liian myöhäistä. Keskustelu on ongelmallista, kun osa porukasta vetää kaiken överiksi ja toinen osa laittaa silmät ja korvat kiinni ja vänkää vastaan, mutta siitä nyt on tullut tällainen uusi normaali viimeisen vuoden aikana.Foorumin viestikohtaisen viiden kuvan rajoituksen vuoksi jatkan vielä uudella viestillä ja Twitterin @KoronaBotFI:n kaaviolla, josta tämän laskun pysähtymisen näkee myös varsin hyvin:
Alkaa näyttää siltä, että koronakriisi on Suomessa korostetusti etenkin terveydenhuollon kriisi. Koko maassa on ollu pahimmillaan muutama sata potilasta sairaalassa ja muutama kymmenen teholla ja jo siinä vaiheessa on alettu puhua resurssipulasta. No kallistahan se "turhien" paikkojen ylläpitäminen normaalitilanteessa on, mutta vakuutuksethan maksavat aina. Suomessa myös rokotetaan ykkösprioriteetilla terveydenhuoltohenkilökuntaa.
Jos näillä Suomen maltillisilla luvuilla oltiin huolissaan joulun ajan pärjäämisestä terveydenhuollossa, niin miten Suomi edes kestäisi Ruotsin/Britannian/Ranskan ym. maiden tartuntamääriä?
Hyvää aikaa tosiaan istuskella pubissa, kun ei treenitkään rullaa ja työmatka koostuu aamuisin siirtymästä makkarista työhuoneeseen. Treeneissä altistustapauksia ollut nolla, mutta suljettavahan sekin oli äärimmäisen vaarallisena koska hypoteettinen supertartuttajamutantti. Onneks on sentään nyt pakkasta niin pääsee höntsään!Ja jotainhan ihmiset kuitenkin tekevät, ehkä liikunnan sijasta jotain muuta sosiaalisia kontakteja vaativaa toimintaa, kuka mitäkin.
Kai toimenpiteillä voidaan saada laskettua r-lukua vaikka ne eivät ole mustavalkoisia. Jos nyt päivittäin tuhannet ihmiset suhaavat Virosta suomeen niin määrän merkittävä pudottaminen ja saapujien testaaminen (ennen saapumista) varmasti auttaisi paljon.Turhaa hommaahan tämä näennäinen tukahduttaminen on, jos rajoja ei valvota karanteeneilla. Siis oikeilla, ei omaehtoisilla. Se on vaan asia, joka on paljon vaikeampi toteuttaa kuin kunnallisten palvelujen alasajo. Myös se, että hyvästä syystä rajoituksista voi joustaa, ei kyllä sovi tukahduttamisstrategiaan, ei se työmies sen vähempää tartuntoja kanna kuin lomalainenkaan. Viittaan mm. Uudenmaan hupaisaan sulkuun, jossa kymmenet tuhannet suhasivat rajojen yli päivittäin Jos sallitaan poikkeukset, niin tällöin vain hidastetaan, ei estetä.
Koska rajoja ei olla laittamassa karanteenivalvontaan, on mielestäni mentävä virallisen hybridistartegian mukaan, eli nyt kun tilanne paranee, niin silloin pitäisi löysätä. Jos pahenee, niin silloin kiristetään. Mitään nollan tartunnan rajaa ei pitäisi edes tavoitella nykyisellään. Se johtaa vaan siihen, että ihmiset kyllästyvät, niin kuin sanoit. Ei kukaan jaksa elää rajoitusten kanssa koko aikaa, kun tartuntoja tulee kuitenkin koko ajan lisää ulkopuolelta, eli uhka on aina olemassa heti kun vähänkin löysätään, joten pelkän uhan perusteella rajoituksia ei voi oikein määrätä, se on koko ajan olemassa.
Näissä rajoituksissa näkyy se, että tehdään helppoja juttuja. Kunta voi helposti sulkea omia ei-lakisääteisiä palvelujaan.Mulla ainakin loppuu motivaatio tähän kotona kykkimiseen + lasten harrastusten perumiseen kun samaan aikaan virusta tuodaan muualta maahan. En ole riskiryhmää, mutta ymmärränhyvin miksi rajoitukset ovat olemassa, en vain itse rajoitusten toteutusta.
Mutkan kautta Etelä-Karjalaan näyttää Raasakan mukaan tulleen koronaviruksen brittimuunnosta. Tartunta ei siis tullut suoraan ulkomailta Etelä-Karjalaan, vaan perheen sisäisenä tartuntana.
Laskutrendi tartuntamäärissä on ollut jo viikkoja nähtävissä, silloin voi löysätä - tilanteen muuttuessa voi sitten kiristellä taas. Kunnallisten liikuntapalvelujen avaamista kannatan ainakin itse. Voi olla, että altistumistilanteet eivät edes kasvaisi niin merkittävästi, koska yksityisten, tällä hetkellä avoimina olevien liikuntapaikkojen lisäksi tulisi muitakin vaihtoehtoja. Ja jotainhan ihmiset kuitenkin tekevät, ehkä liikunnan sijasta jotain muuta sosiaalisia kontakteja vaativaa toimintaa, kuka mitäkin.
Yllättäen tästä saadaan taas byrokraattinen narukerä aikaan. Kieltämättä hieman ihmetyttää tuo rokotustahti, jos rokotteita tulee nyt 50000 viikossa. Sairaanhoitajia ja lääkäreitä taitaa olla n.100k
Kummat ensin: hoitajat vai lääkärit? Teho-osaston rokotusjärjestys hämmensi
Naistenklinikan henkilökunnan rokotusjärjestys on herättänyt kysymyksiä henkilökunnassa.www.is.fi
Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia todettu Suomessa lisää - THL
Suomessa on todettu 29 uutta muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta aiemman 20 tapauksen lisäksi.thl.fi
Kyllä nyt kannattas purkaa kaikki rajoitukset niin täälläkin olis muutama onnellinen.
No mikä on vaihtoehto? Jojotellaan edes takas rajoituksilla vuosikausia jos kerta korona muuntuu ja nykyiset rokotteet eivät ehkä siihen tehoa. Ei tämä mitään halpaa ole pitää rajoituksia yllä vuosikausia.
Rajoitusintoilijoiden perustelut on aiemmin olleet sitä että kovilla rajoituksilla voidaan sitten elää "normaalimmin" niiden jälkeen. Siitä ei tosin koskaan ole ollut mainintaa että kuinka kauan tällaista hupia kestää ennen seuraavaa rajua rajoituskautta. Jännä kun ne yksityiskohdat ovat aina puuttuneet näistä suunnitelmista.
Sitten rajoitusten kanssa jaksamiseen käytetään yleensä samaa mantraa mitä valtio ja hallitus harrastanut, eli lupailua siitä että parin kuukauden päästä helpottaa. Pitää aina jaksaa pusertaa vielä pari kuukautta niin sitten voidaan ottaa iisimmin (2 viikon ajan?).
Rajoitusintoilijoiden perustelut on aiemmin olleet sitä että kovilla rajoituksilla voidaan sitten elää "normaalimmin" niiden jälkeen. Siitä ei tosin koskaan ole ollut mainintaa että kuinka kauan tällaista hupia kestää ennen seuraavaa rajua rajoituskautta. Jännä kun ne yksityiskohdat ovat aina puuttuneet näistä suunnitelmista.
Sitten rajoitusten kanssa jaksamiseen käytetään yleensä samaa mantraa mitä valtio ja hallitus harrastanut, eli lupailua siitä että parin kuukauden päästä helpottaa. Pitää aina jaksaa pusertaa vielä pari kuukautta niin sitten voidaan ottaa iisimmin (2 viikon ajan?).
No mikä on vaihtoehto? Jojotellaan edes takas rajoituksilla vuosikausia jos kerta korona muuntuu ja nykyiset rokotteet eivät ehkä siihen tehoa. Ei tämä mitään halpaa ole pitää rajoituksia yllä vuosikausia.
Suomessa on käytössä ns. "hybridistrategia", ja sen ainut vaihtoehto ei ole rajoitusten täydellinen purku, vaan on olemassa myös toinen vaihtoehto eli epidemian tukahduttaminen ja sen jälkeen rajojen valvonta sillä tavalla ettei virusta enää maahan pääse. Ja tätä vaihtoehtoa monet asiantuntijat siis kannattaa, ja tällä tavalla on monessa maassa myös käytännössä toimittu.Rajoitusintoilijoiden perustelut on aiemmin olleet sitä että kovilla rajoituksilla voidaan sitten elää "normaalimmin" niiden jälkeen. Siitä ei tosin koskaan ole ollut mainintaa että kuinka kauan tällaista hupia kestää ennen seuraavaa rajua rajoituskautta. Jännä kun ne yksityiskohdat ovat aina puuttuneet näistä suunnitelmista.
Sitten rajoitusten kanssa jaksamiseen käytetään yleensä samaa mantraa mitä valtio ja hallitus harrastanut, eli lupailua siitä että parin kuukauden päästä helpottaa. Pitää aina jaksaa pusertaa vielä pari kuukautta niin sitten voidaan ottaa iisimmin (2 viikon ajan?).
Suomessa on käytössä ns. "hybridistrategia", ja sen ainut vaihtoehto ei ole rajoitusten täydellinen purku, vaan on olemassa myös toinen vaihtoehto eli epidemian tukahduttaminen ja sen jälkeen rajojen valvonta sillä tavalla ettei virusta enää maahan pääse. Ja tätä vaihtoehtoa monet asiantuntijat siis kannattaa, ja tällä tavalla on monessa maassa myös käytännössä toimittu.
Hybridistrategian ongelma on juuri se, että se on pidemmän päälle raskasta. Epidemian tukahduttaminen järeillä toimilla on raskasta vain joitakin viikkoja, sitten helpottaa.
Elämä on täynnä valintoja.
Oisko siksi ettei kukaan tiedä tulevaisuutta. Voidaan vain heittää arvaus tulevasta nyt on nähtävissä että tämä uusi muunnos joka tarttuu helpommin on nyt leviämässä Suomessa. Eli siinä oltiin nyt myöhässä ja nyt joudutaan rajoittamaan kohta ihmisten kulkemista. Ei tämä ole helpottamassa tämän vuoden puolella.
Eipäs nyt liioitella, ja lisäksi ei mitkään sulut mitään auta jos rajat vuotaa kuin seula. Rajat jos saadaan tukkoon, niin se avaa heti mahdollisuuden sille, että tartuntakehitys saadaan käännettyä nollaa kohti.Mielestä millä nimellä sitä kutsuu on aika se ja sama. Monet Euroopan maat ovat olleet koko vuoden sulussa eikä niissä ole saatu hillittyä läviämistä kuin ulkonaliikkumiskielloilla tuohon päälle aina silloin tällöin.
Tälläinen kevytversio toimii niin kauan kuin ihmiset ottavat vastuuta itse. Uuden muunnoksen tyypistä ja vakavuudesta sitten on aika paljon kiinni se kuinka hyvin tämä Suomen malli toimii. Tietyllä tavalla jos se terästää suojaamista entisestään, mutta ei ole mahdoton hallittava (keinot ovat tällä hetkellä vähän auki että toimivatko ne) niin uusi variantti voi olla tautitapausten määrän suhteen ihan ok muistutus.
Sinänsä jos rokotteilla saataisiin sekä henkilökunta että riskiryhmät nopeasti suojattua, niin leviäminen ainakin ison riskin ympäristöissä pysähtyisi.
Mielestä millä nimellä sitä kutsuu on aika se ja sama. Monet Euroopan maat ovat olleet koko vuoden sulussa eikä niissä ole saatu hillittyä läviämistä kuin ulkonaliikkumiskielloilla tuohon päälle aina silloin tällöin.
Tälläinen kevytversio toimii niin kauan kuin ihmiset ottavat vastuuta itse. Uuden muunnoksen tyypistä ja vakavuudesta sitten on aika paljon kiinni se kuinka hyvin tämä Suomen malli toimii. Tietyllä tavalla jos se terästää suojaamista entisestään, mutta ei ole mahdoton hallittava (keinot ovat tällä hetkellä vähän auki että toimivatko ne) niin uusi variantti voi olla tautitapausten määrän suhteen ihan ok muistutus.
Sinänsä jos rokotteilla saataisiin sekä henkilökunta että riskiryhmät nopeasti suojattua, niin leviäminen ainakin ison riskin ympäristöissä pysähtyisi.
Onko sulla tietoa että rokote estää leviämistä?
Tottakai se estää leviämistä. Jos virusmäärä ei kasva kehossa niin silloin niitä viruspartikkeleja on myös vähemmän sen suustasi lentävän syljen mukana.Onko sulla tietoa että rokote estää leviämistä?
Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Ei vielä tiedetä varmasti, kuinka hyvin koronarokotteet estävät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen.Koronarokotteet - THL
thl.fi
Tieto tästä tarkentuu tutkimustiedon karttuessa.
Ärhäkkä korona leviää kajaanilaisessa kuntoutuskodissa – pandemiapäällikkö: "Vastaavaa leviämistapaa ei ole tavattu ainakaan Pohjois-Suomessa" Erikoisen ärhäkkää koronaa liikkeellä Kajaanissa. Jos pitäisi lyödä vetoa variantista, kovin suurta kerrointa ei varmaan saisi brittimutaatiolle?
Tuollakin lukee, että tartuntareitti ulottuu pääkaupunkiseudulle. Paljolta säästyttäisiin jos ihmiset vaan pysyisivät kotonaan, mutta eipä näytä kiinnostavan.
Rokotetta ei ole pakko ottaa, tiedän monia sairaanhoitajia jotka ei ole rokotetta ottanut.Itse olen hoitoalalla, hoitokodissa.
Päässä myllertää rokote-asia lähinnä mahd. haitat ym mitä tuosta voi tulla jopa pitemmällä aika jänteellä. (varmasti tyhmää joidenkin mielestä ok)
Hirvittävä paine tuntuisi olevan että rokote on pakko ottaa, onko se irtisanomisen peruste? Monet töissä tuntuvat ryhmäpaineen takia sen joutuvan ottamaan ja hyvin harmissaan asiasta. Onko asia todellä näin? maski naamalla ollaan kuitenkin töissä 24-7 ja muutenkin tarvittavat varotoimet käytössä hygieniaan liittyen.
Esimies itse odotellut rokotusta kuin kuuta nousevaa jo heti koronavyyhdin alettua ja tuonut ilmi että hän menee ottamaan sen vaikka etemmäksi kunhan sen heti saa.
Täällä pikkukunnassa koronaa alle 20 tapausta yhteensä ollut kokonaisuudessaan. Varmasti aiemminkin ollut ketjussa puhetta mutta ei aivan kaikkea jaksanut selata mutta jos joku jaksaisi vastata
Kyllä mä nyt silti vahvasti suosittelisin jos hoitokodissa työskentelee. Etenkin jos asukkaat ei vielä ole saaneet omaansa.
Tuo on kaikkein pahin paikka levittää sitä vahingossa.
Viikonloppuna tuli taas 1200 matkustaja ulkomailta joista 600 saatiin testattua. Löytyi 20 tartuntaa ja melko varmasti toinen mokoma tartunnan saaneita jotka eivät halunneet mennä testattavaksi, lähtivät viemään tartuntaa ympäri maata.Tuollakin lukee, että tartuntareitti ulottuu pääkaupunkiseudulle. Paljolta säästyttäisiin jos ihmiset vaan pysyisivät kotonaan, mutta eipä näytä kiinnostavan.
Viikonloppuna tuli taas 1200 matkustaja ulkomailta joista 600 saatiin testattua. Löytyi 20 tartuntaa ja melko varmasti toinen mokoma jotka eivät halunneet mennä testattavaksi, lähtivät viemään tartuntaa ympäri maata.
Rokotetta ei ole pakko ottaa, tiedän monia sairaanhoitajia jotka ei ole rokotetta ottanut.
Ja kun ei ole karanteenia niin uusia tartuntaketjuja tulee.