Onhan se mahdollista, että annostusta muuttamalla AZ:n rokotteet teho nousee esimerkiksi sinne 90 prosenttiin. Tosin sitä ei voida vielä sanoa kun siitä ei ole mitään tieteellistä riittävää näyttöä, että niin kävisi.
Keskustelussa koronaepidemiasta kummittelee sisällöltään monitulkintaisia termejä, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
www.is.fi
"25.9.2020 8:00
Rokotteiden kehittäjät pyrkivät korkeaan rokotuskattavuuteen ja sen tuomaan vähintään 60–70 prosentin laumaimmuniteettiin. Tutkijoiden pitäisi Vernazzan mukaan kuitenkin suhtautua laumasuojaan eri tavalla kuin tähän saakka, kun epidemian etenemistä arvioidaan. Ennustemallit on kehitetty arvioimaan nimenomaan rokotuskampanjoiden tehoa, mutta uusien infektiotautien leviäminen noudattaa erilaisia lainalaisuuksia.
Vernazzan mukaan ilmiötä tehostaa vielä se, että uuden tartuntataudin levitessä uhriksi joutuvat ensimmäisenä virukselle altteimmat väestöryhmät, etenkin yli 85-vuotiaat, sillä ikäihmisten immuunisuoja on heikompi kuin nuoren väestön. Karkeasti sanottuna: kun virus niittää ensin kuolemaa riskiryhmissä, kehittyy laumasuoja samaan aikaan pikku hiljaa muissa, vahvemmissa väestöryhmissä."
Arviot jotka esitin eivät ole mitään minun kauhufantasiaa vaan ihan tieteellisiä faktoja.
Tuo arvio 60-70 prosentin kattavuudesta ennen laumasuojan syntymistä ovat ajalta ennen britti- ja Etelä-Afrikan mutaatiota. Niiden myötä korona tarttuu aiempaa 50-70 prosenttia herkemmin ja luonnollisesti se osuus väestöstä nousee jonka tarvii olla immuuneja ennen laumasuojan syntymistä. Mennään ehkä luokkaa 90+ prosenttia.
Jos laumasuojaa ei synny, niin sittenhän se korona-virus jää kiertämään pysyvästi tänne Eurooppaan. Toki on mahdollista, että virus muuttuu vuosien myötä sellaiseksi ettei se aiheuta oikeastaan mitään oireita kenellekkään. Toki myös päinvastainen kehitys on mahdollinen.
EDIT: Tässä on vielä toinen arvio:
Euroopan lääkeviraston (EMA) tietojen perusteella ensimmäisiä myyntilupia koronarokotteelle voisi olla odotettavissa jo joulun ja uudenvuoden tienoilla. Suomeen rokotteita voisi saapua jo yhden–kahden viikon päästä myyntiluvan saamisesta.
ilkkapohjalainen.fi
"Ylilääkäri Nohynekin mukaan esimerkiksi brittiläisen Imperial Collegen mallinnuksen perusteella täysin altis väestö, jossa ei ole luonnonimmuniteettia sairastetusta koronasta, vaatisi 60–70 prosentin rokotekattavuuden, jos rokote olisi teholtaan 100 prosenttia.
– Tietysti mikään rokote ei todennäköisesti ole sataprosenttinen teholtaan. Mitä alhaisempi rokotteen teho on, rokotuskattavuuden pitää taas olla korkeampi, Nohynek sanoi."
Imperial Collegen tutkimuksen aiheesta voi etsiä sitten itsekkin, niin ei tarvi minun kaikkia etsiä valmiiksi.