Kyllähän tuo jossain määrin tilastoja vääristää ylöspäin, jos koronapositiivisen kuolema kirjataan automaattisesti koronan aiheuttamaksi.
Jos meillä nyt yli 14 000 kuukauden sisällä koronapositiiviseksi todettua ja kuukaudessa noin 0,08% väestöstä kuolee (laskien viime vuoden kuolinluvuista ja väkiluvusta) niin näistä laskemalla 14 000 ihmisen ryhmästä pitäisi noin 11 ihmisen kuolla ihan tilastollisen todennäköisyyden mukaan normaalivuonna (ilman pandemiaa) seuraavan kuukauden kuluessa, mikä tarkoittaisi noin 8 % viime kuun koronakuolemista.
Toisin sanoen, nyt tilastoidaan korontartuntojen ja kuolemien korrelaatiota eika kausaatiota, ja samalla tilastointimenetelmällä eläke lienee tappavampi kuin korona. Ei se tietenkään tarkoita sitä, ettei korona kuolemia oikeasti aiheuttaisi, mutta kyllä jos tilastointimenetelmä on tuo niin kyllä se vääristymää aiheuttaa.
Oma lukunsa on sitten niiden tapauksien tulkinta, joissa korona on osasyy muttei ainoa syy tai jossa korona aiheuttaa kuoleman, mutta kuolema olisi ollut muutenkin hyvin todennäköinen ellei varma (eli vaikkapa saattohoitopotilaan koronakuolema). Tuo varsinkaan jälkimmäinen ei toki tilastoa sinänsä vääristä, vaan pitäisi vaan ottaa tulkinnassa huomioon (kerran kuollut ei kuole uudestaan toisesta syystä).
Toiseen suuntaan en oikein näe, että vääristymää merkittävästi olisi, eli että voisit nykyhetken Suomessa kuolla selkeästi hengitystieinfektioon ja koronaa ei testatattaisi. No, ehkä joku case voisi olla jossa hoitoon hakeudutaan vasta jälkitautivaiheessa, jolloin koronatesti on jo negatiivinen, vaikka korona on koko homman pannut aluelle. Harvinaista tämä kyllä varmasti on, koska lievä korona harvoin aiheuttaa vakavia jälkitauteja.
Euromomostahan näkee viiveellä melko luotettavasti onko korona nostanut kuolleisuutta ja paljonko. Suomen osalta voidaan aika luotettavasti sanoa, että tähän mennessä korona ei ole aiheuttanut lisäkuolemia Suomessa, ainakaan tilastollisesti merkittävää määrää:
www.euromomo.eu