- Liittynyt
- 29.06.2019
- Viestejä
- 806
Voihan sitä mielessään kuvitella ensi kesästä kaikenlaista kuinka voi vapaasti mennä metroon nuolemaan penkkejä ja festareille kymmenien tuhansien ihmisten kanssa bilettämään. Pettymys vain tulee olemaan kova.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
En ole yllättynyt. Paljon muutakin olet veikannut pieleen.Mä veikkaan että ensi kesänä tullaan näkemään enemmän leikkisää maskimuotia kuin viime kesänä..
Me aletaan olla jo niin syvässä kuopassa, että vaikka joku taho kuinka haluaisi vielä pidempäänkin vatuloida, sitä eivät enää muut salli kovin kauan. Normaaliin(jokseenkin normaaliin) on vaan ihan pakko alkaa pian palata. Olisi pakko vaikka rokotteita ei olisi eikä tulisi. Nyt kun lupaavia rokotteita on tulossa saataville, niin ihan varmasti niiden kanssa ei nussita viittä vuotta. Vaikka kävisi pessimististen skenaarioiden mukaan eli olisimme kaikessa viimeisiä, ensi vuoden aikana niitä pitää olla tarjota runsaasti täälläkin ja syksyyn mennessä tavoiteltu hyöty enimmäkseen jo saatu.Eli paluuta normaaliin ei ole näkyvissä ainakaan viiteen vuoteen. Voi mennä kauemminkin.
Miten niin? Festaritouhua ei toki ehkä ensi kesänä(kään) ole - ainakaan massiivimittakaavassa ja/tai normaalijärjestelyin.Voihan sitä mielessään kuvitella ensi kesästä kaikenlaista kuinka voi vapaasti mennä metroon nuolemaan penkkejä ja festareille kymmenien tuhansien ihmisten kanssa bilettämään. Pettymys vain tulee olemaan kova.
Sehän se olisikin, kun veroilmoitusten käsittely tai yhden hammaslääkärireissun järjestäminen koko väestölle kestäisi vuosia. Vaikka eittämättä aika iso haaste onkin.Kyllä tuo miljardien annosten jakelu kestää vuosia, on se verran iso logistinen haaste.
Näin on. Optimistisen realistisessa skenaariossa kuitenkin siitä tulee hallittava riski ja ongelma, jonka kanssa voidaan pärjätä - ehkä jopa kutsua sitä vain haasteeksi, kuten muitakin ongelmia on tapana nykyään kutsua. Kaikenlaisia pieniä ja keskisuuria ongelmia meillä on aina ollut, ja niiden kanssa on pärjätty normaalioloissa. Sanotaan nyt vaikka esimerkkinä influenssa. Sekin on vain pieni tai keskisuuri ongelma, vaikka se onkin tappava tauti.Eli ongelma pysyy ja tulee uusina aaltoina jotain kautta.
Jos vuoden päästä tilanne on epidemian ja arjen kannalta yhtä perseestä kuin nyt, eli olemme syvässä lamassa ja sisällissodan partaalla, meillä taitaa onneksi olla jo eri hallitus. En kyllä veikkaa niin pessimistisen skenaarion puolesta.Voi toki tehdä kaikenlaista, mutta ensi kesänä ollaan kaukana normaalista. On suosituksia, rajoituksia. Jotkut noudattaa, jotkut ei noudata. Poliitikot syöttävät propagandaa normaalista kesästä kun haluavat pitää isot massat rauhallisina ja toiveikkaina.
Vuoden päästä talvella, veikkaan että samanlainen sekasotku kuin nyt on. Tällä vauhdilla ja pelkillä suosituksilla ei tilanne mene parempaan suuntaan. Sen takaa tämä historiallisen huono punavihreä hallitus.
Jos näistä suosituksista ja rajoituksista ei päästä nyt keväällä eroon niin sitte se tarkoittaa että on vain opittava elämään tuon viruksen kanssa. Minua ei ainakaan kiinosta vuosikausia vehtoa maskin kanssa. Mainittakoon että tällä hetkellä noudatan niitä pääsääntöisesti hyvin.Voi toki tehdä kaikenlaista, mutta ensi kesänä ollaan kaukana normaalista. On suosituksia, rajoituksia. Jotkut noudattaa, jotkut ei noudata. Poliitikot syöttävät propagandaa normaalista kesästä kun haluavat pitää isot massat rauhallisina ja toiveikkaina.
Vuoden päästä talvella, veikkaan että samanlainen sekasotku kuin nyt on. Tällä vauhdilla ja pelkillä suosituksilla ei tilanne mene parempaan suuntaan. Sen takaa tämä historiallisen huono punavihreä hallitus.
Tämä on arjen realismia. Ihmiset(tai sanotaan vaikka että erityisesti suomalaiset Suomessa) sietävät kyllä paljon, mutta eivät loputtomiin. Pakottamisen tiellä tulee vastaan lopulta se sama, eli eivät siedä loputtomiin. Ja jos johonkin poliisivaltioon ja vankileiriin aletaan kaiken taloudellisen kurjuuden lisäksi ajaa, niin sehän ei ole mikään hyvä lopputulos, jos ihmiset olisivatkin myötämielisiä. Sivistys ja vapaus on silloin menetetty, siirrytty samanlaiseen aivottomaan orjayhteiskuntaan joiden "hyvää menestystä" pandemian hoidossa jotkut kehuvat. Se on vielä paljon huonompi vaihtoehto kuin terveydenhuollon ylikuormittuminen ja ruumiskasat.Jos näistä suosituksista ja rajoituksista ei päästä nyt keväällä eroon niin sitte se tarkoittaa että on vain opittava elämään tuon viruksen kanssa. Minua ei ainakaan kiinosta vuosikausia vehtoa maskin kanssa. Mainittakoon että tällä hetkellä noudatan niitä pääsääntöisesti hyvin.
Yhteiskunta tuskin on samaa mieltä kanssasi niin pitkään kuin epidemiatilanne on riittävän paha tai potentiaalisesti kiihtymisaltis.Jos näistä suosituksista ja rajoituksista ei päästä nyt keväällä eroon niin sitte se tarkoittaa että on vain opittava elämään tuon viruksen kanssa. Minua ei ainakaan kiinosta vuosikausia vehtoa maskin kanssa. Mainittakoon että tällä hetkellä noudatan niitä pääsääntöisesti hyvin.
Jos vuoden päästä tilanne on epidemian ja arjen kannalta yhtä perseestä kuin nyt, eli olemme syvässä lamassa ja sisällissodan partaalla, meillä taitaa onneksi olla jo eri hallitus.
Tapahtuuko tämä kesään mennessä niin sitä ei tiedä vielä kukaan. Kovasti ministeriöt hehkuttaa siihen malliin että ikäänkuin näin olisi tapahtumassa, mutta tiedossa olevat faktat eivät anna aihetta liialle hehkutukselle, vaan se on nyt kiinni siitä että ensinnäkin AstraZenecan rokote pitää hyväksyä ja sen pitää olla riittävän hyvä, ja sen lisäksi tarvitaan vielä extra-rokotteita jostain muualta kuin näistä kolmen kärjestä eli Pfizerilta, Modernalta ja AZ:lta, koska noiden kolmen ennakkotilaukset eivät riitä Euroopan tarpeisiin.
Miten niin ei tule montaa kappaletta ensi vuonna? EU on tilannut AstraZenecan rokotetta 300 miljoonaa yksikköä ennakkoon, ja kaipa niistä muutama miljoona Suomeenkin saadaan ensi vuonna, JOS sitä rokotetta ylipäätään otetaan käyttöön. Lisäksi tulee Pfizerin ja Modernan rokotteita, plus sitten muut merkit kuten Johnson&Johnson, jos tulee.Suomeen ei montaa kappaletta ensi vuonna tule ja joku 70% suoja niin ei kannata liikaa innostua. Isoa osa kansalaisista ei myöskään suosituksia noudata, joten vuoden päästä ei tilanne ole ainakaan parempi.
Jaan pessimismisi osittain, mutta eipä ne hallitusten kaatumisprosessit yleensä aiemminkaan ole tarkoittaneet sitä, että kansa lähtisi kaduille, ainakaan muuten kuin korkeintaan sivistyneesti osoittamaan mieltään, mikä nyt ei tietysti tule kyseeseen tartuntavaaran takia. Missään Monroviassa tai Mogadishussa tai Bukarestissa asuta.Tuosta ollaan kyllä hyvin kaukana, suomalaiset ovat nöyrää kansaa, eivät lähde kadulle vaikka mikä tulisi. Nytkin pääministeri Sanna Marin on huippusuosittu kun on antanut pari haastattelua kuvineen naistenlehtiin. Siihen vielä vähän selkeää tavausta ja äänestäjät ovat ihan haltioissaan. Aivan sama vaikka tulisi jättityöttömyys ja konkursseja, ei vaikutusta.
Esimerkiksi lentoliikenteen elpymisessä voi kestää pitkään, mutta en usko, että korona-virus itsessään on enää suuri ongelma vuoden päästä, paitsi jos rokotteiden osalta asiat menee jollain tavalla pahasti mönkään. Ja erityisesti riskit on siis Euroopalla (koska olemme sellaisten pelikorttien varassa, jotka ei ole vielä edes pelissä mukana).Moni asia vain vaikuttaa siihen että vuosia menee ennen kuin ollaan "vanhassa normaalissa".
Suurin osa omasta lähiympäristöstä kyllästynyt koko koronaan ja aikalailla normaalisti pystyy elelemään, mitä nyt lätkäpeliin ei saa mennä koska avi. Sitä en tiedä kuinka iso osa koko yhteiskunnasta olisi valmis palaamaan normaalielämään vaikka rokotekattavuutta ei olisikaan. Ihmiset kuitenkin tiedostaa että tartunnat taas laskussa niin silti hallitus yhä uhkailee eikä mistään kevennyksistä ole edes puhuttu. Eli ihan sama laskeeko ne vai ei koska rajoitukset pysyy silti.Yhteiskunta tuskin on samaa mieltä kanssasi niin pitkään kuin epidemiatilanne on riittävän paha tai potentiaalisesti kiihtymisaltis.
Ensi kesän festareiden tai isojen keikkojen toteutumiseen en kyllä jaksa uskoa. Mutta kesällä nyt voi tehdä paljon muutakin
Sanon vaan asiat niin kuin ne on. Siitä vaan Tukholman risteilyä varaamaan jos sinusta siltä tuntuu, tule sitten kertomaan miten meni.
En nyt siinä näe mitään kovin erikoista. Olen itse käynyt pandemian aikana kolmesti. Tuskin sinne maihin pääsee kesälläkään enkä haluaisi.Sanon vaan asiat niin kuin ne on. Siitä vaan Tukholman risteilyä varaamaan jos sinusta siltä tuntuu, tule sitten kertomaan miten meni.
Olihan niitäkin.Festareita ei toki ollut
Kyllä minä luotan enemmän tähän alkuperäiseen näkemykseen yhteiskunnasta kuin sinun käsitykseesi. Jos et ole vielä huomannut, olet ollut aika omilla linjoillasi verrattuna mitä se yhteiskunta oikeasti touhuaa.Yhteiskunta tuskin on samaa mieltä kanssasi niin pitkään kuin epidemiatilanne on riittävän paha tai potentiaalisesti kiihtymisaltis.
Yhteiskunta avautuu sitä mukaa kun epidemia hiipuu ja rokotesuoja paranee. Tapahtuuko tämä kesään mennessä niin sitä ei tiedä vielä kukaan. Kovasti ministeriöt hehkuttaa siihen malliin että ikäänkuin näin olisi tapahtumassa, mutta tiedossa olevat faktat eivät anna aihetta liialle hehkutukselle, vaan se on nyt kiinni siitä että ensinnäkin AstraZenecan rokote pitää hyväksyä ja sen pitää olla riittävän hyvä, ja sen lisäksi tarvitaan vielä extra-rokotteita jostain muualta kuin näistä kolmen kärjestä eli Pfizerilta, Modernalta ja AZ:lta, koska noiden kolmen ennakkotilaukset eivät riitä Euroopan tarpeisiin.
Jos AstraZenecan rokotetta ei syystä tai toisesta voida käyttää, niin me ollaan kusessa, pojat. Ja Donald Trump nauraa meille räkäisesti. Aiheestakin.
Rajoitukset pysyy kunnes on laskenut tarpeeksi. Jos lasku pysähtyy se tarkoittaa lisää rajoituksia.Suurin osa omasta lähiympäristöstä kyllästynyt koko koronaan ja aikalailla normaalisti pystyy elelemään, mitä nyt lätkäpeliin ei saa mennä koska avi. Sitä en tiedä kuinka iso osa koko yhteiskunnasta olisi valmis palaamaan normaalielämään vaikka rokotekattavuutta ei olisikaan. Ihmiset kuitenkin tiedostaa että tartunnat taas laskussa niin silti hallitus yhä uhkailee eikä mistään kevennyksistä ole edes puhuttu. Eli ihan sama laskeeko ne vai ei koska rajoitukset pysyy silti.
Tämä koko hemmetin epidemia olisi voitu tappaa jo viime keväänä tai aiemmin kuin Taiwan konsanaan, jos olisi vaan haluttu. Joo joo, emme ole saari ja Taiwan on saari, mutta aina me voidaan leikkiä olevamme saari, jos se siitä on kiinni.Rajoitukset pysyy kunnes on laskenut tarpeeksi. Jos lasku pysähtyy se tarkoittaa lisää rajoituksia.
Mitä jästipäisemmin asiaan suhtaudutaan sitä pidempään kärsitään kun voitaisiin vain palata hallittavalle (ja jäljitettävälle) tasolle.
Tämä koko hemmetin epidemia olisi voitu tappaa jo viime keväänä tai aiemmin kuin Taiwan konsanaan, jos olisi vaan haluttu. Joo joo, emme ole saari ja Taiwan on saari, mutta aina me voidaan leikkiä olevamme saari, jos se siitä on kiinni.
Olisi varmasti ollut kivempaa syksyn tullen kuin nyt on ollut. Elämä on täynnä valintoja.
Ja toinen asia on sitten se, että kotimaiseen rokotekehitykseen olisi voitu panostaa kunnolla tai vähintäänkin olisi huolehdittu siitä, että EU:n kanssa tai yksinään saamme parhaat mahdolliset rokotteet maailmalta niin nopeasti kuin mahdollista.
Kyllä voidaan tehdä ihan mitä vaan, jos eduskunnassa saadaan 5/6 enemmistö, ja useimpiin rajoituksiin varmasti vähempikin riittää käytännössä.Niin mutta kun emme ole mikään maa mikä voi polkea kansalaistensa perusoikeuksia tosta vaan. Suomen kansalaisilla on oikeus poistua maasta ja palata maahan ja valtio ei sitä voi estää. Se on jokaisen kansalaisen perusoikeus.
Kyllä voidaan tehdä ihan mitä vaan, jos eduskunnassa saadaan 5/6 enemmistö, ja useimpiin rajoituksiin varmasti vähempikin riittää käytännössä.
5/6 enemmistöllä voidaan vaikka määrätä, että rajan ylittäjät kirjaimellisesti hirtetään munista.
Ihmisten terveyden ja hengen suojelu ei ole "yliampuvaa", vaan joku voisi jopa sanoa että yhteiskunnan tärkein tehtävä, ja siinä vertailussa esimerkiksi vapaa liikkuminen jää kyllä kakkoseksi.Onneksi meidän valitsemat kansanedustajat ovat tuota fiksumpia ja eivät ole lähteneet mihinkään yliampuvaan reagointiin.
Kun ainakin nyt toistaiseksi tämä taktiikka on toiminut ihan hyvin.
Sitä voi tässä rajoitusten ja kasvavien ongelmien keskellä hetken miettiä, olisiko se nyt oikeasti ollut ihan niin kamalaa, jos vaikka se ulkomaan koronaliikenne olisi pysäytetty sen sijaan, että jätettiin tekemättä mitään ja otettiin kunnon potkustartti tälle syksylle.Onneksi meidän valitsemat kansanedustajat ovat tuota fiksumpia ja eivät ole lähteneet mihinkään yliampuvaan reagointiin.
Kun ainakin nyt toistaiseksi tämä taktiikka on toiminut ihan hyvin.
"Lauantaina uusia koronavirustartuntoja todettiin 950."
Etelä-Korea on kymmenen kertaa suurempi maa kuin Suomi. Vertailukelpoinen tartuntamäärä Suomessa olisi siis noin 100 kappaletta tänään.
Kuten sanottua, vertailussa meihin ja Euroopan Unioniin tuolla on asiat hyvin. Vähän siis naurettavia noi lööppilehtien jutut, kun saadaan tilanne näyttämään huomattavasti pahemmalta kuin se onkaan. Tilanne on toki "paha" Etelä-Korean itsensä vertailussa. Vähän sama kuin jos Taiwanissa todetaan muutama tartunta, niin sehän on heti hirveä katastrofi. Kuten Australiassakin.
Ihmisten terveyden ja hengen suojelu ei ole "yliampuvaa", vaan joku voisi jopa sanoa että yhteiskunnan tärkein tehtävä, ja siinä vertailussa esimerkiksi vapaa liikkuminen jää kyllä kakkoseksi.
Eikö ole ristiriitaista, että koko korttitalo kuitenkin pysyy pystyssä sillä, että ihmisiä suositellaan luopumaan näistä perusoikeuksista ja näin myös tapahtuu? Jos kaikki koohottaisivat oikeuksiensa mukaan vanhaan malliin helvetti olisi irti.Juu joku aina sanoo noin. Ja sen seurauksena lähes joka kerta kun yhteiskunnassa aletaan polkemaan ihmisten oikeuksia niin se perustelu sille on juurikin "kansalaisten suojelu".
Jos katsotaan niitä kahta oikeasti merkittävää mittaria, eli sairaaloiden kestokyky ja liikakuolemien määrä, niin en kyllä mitenkään näe että kovemmat rajoitukset olisivat olleet perusteltuja aiemmin syksyllä. Joo, toki jotain toimia olisi voitu tehdä joilla vielä vähentää entisestään tartuntojen määrää kuten vaikkapa suuremmat massatestaukset lentokentillä jos niihin olisi ollut resursseja. Mutta esimerkiksi liikkumisen vapauteen puuttumiseen ei yksinkertaisesti ollut perusteita syksyllä ja nyt, ainakin toistaiseksi, on nähty että niille ei olisi ollut perusteita vaikka politiikoilla olisi ollut syksyllä käytössä kristallipallo.
Eikö ole ristiriitaista, että koko korttitalo kuitenkin pysyy pystyssä sillä, että ihmisiä suositellaan luopumaan näistä perusoikeuksista ja näin myös tapahtuu? Jos kaikki koohottaisivat oikeuksiensa mukaan vanhaan malliin helvetti olisi irti.
Nyt siis käytännössä tilanne on se, että jotkut nauttivat niistä perusoikeuksista ja suurin osa on joutunut niistä kuitenkin luopumaan.
Erikoisempaa olisi se, jos virukset ei mutatoituisi. Näin ollen kaikki virukset olisi jo hävitetty maailmasta aikoja sitten.Uusia mutentteja pukkaa. Nyt Nigeriassa. Maailmanloppu edessä taas.
ANOTHER mutant form of coronavirus is discovered in Nigeria
John Nkengasong, head of the Africa CDC, said the new variant is different to the ones found in the UK and South Africa but it is still too early to tell whether it will have any effect on the virus.www.dailymail.co.uk
Oletin että sä siteeraat linkkaamasi uutiset oleellisin osin. Koska mikä tuon sitaatin pointti muuten oli
Jäin sitä informaatiota paitsi, että miten huonoon. Sitaattisi perusteella huonoon ja kahdella jopa menee viikkoja. No siitä päätellen "Bruce" ei ole influenssaa nähnyt.
Sanon vaan asiat niin kuin ne on. Siitä vaan Tukholman risteilyä varaamaan jos sinusta siltä tuntuu, tule sitten kertomaan miten meni.
Onhan niitä ollut alusta asti. Vähän paremmin tartuttavia kantoja jne. toivotaan nyt vaan, että rokotteet toimivat valtaosaan nykyisistä kannoista.Rokotevalmistajille onnekasta että mutaatioita alkaa ilmestyä vasta kun vanhan kannan tilaukset on jo sisällä.
No alkuun jokin muu kuin anekdootit voisi olla hyvä.
Terve nuori voi kuolla koronaan, tai influenssaan tai tukehtua purukumiin.
Sen takia yksittäisillä anekdooteilla ei ole mitään merkitystä. Kumpaankin suuntaan, silläkään ei ole mitään merkitystä jos 100-vutias pitkäaikaissairas sairastaa koronan lievänä nuhana (kuten varmaan on tapahtunutkin).
Lähinnä mielestä kiintoista olisi kuinka paljon tälläisiä casejä on suhteessa tartuntamääriin, tai mikä riski on suhteessa vaikkapa normaaliin influenssaan. Jälkitaudit on usein ihan samoja riippumatta minkä variantin hengitystieinfektion sairastut.
Asiallista tietoa riskeistä ja fiksua analyysia niistä on vain surullisen vähän verrattuna ”tämäkin on mahdollista” tyyppisiin anekdootteihin. Ja influenssaan vertailu oli tässä ketjussakin jossain ainakin vaiheessa jopa kielletty, vaikka se olisi nimenomaan se luontevin verrokki kun käytännössä kyse on normaalia äreämmästä influenssatyyppisestä viruksesta (ja on edelleen mahdollista että siitä tulee osa normaalia kausi-influenssakirjoa, kuten kävi sika-influenssalle muutamassa vuodessa).
Onnistuu kun pitää järjen päässä ja katsoo missä ja miten liikkuu.