Tottakai ennen pitkää tulee iso määrä dataa kun ihmisiä rokotetaan. Toivottavasti Suomessa ei kuitenkaan sitä jäädä odottelemaan tai jouduta jäämään odottelemaan...
Eiköhän Suomessa aloiteta rokotukset heti kun EMA hyväksynnän antaa, vaikka mahdollista olisi passailla ja katsella miten muualla menee, sillä kansallisen päätöksen tekee kansallinen viranomainen. Mutta kyllä minun mielestäni pitää antaa ihmisille mahdollisuus tehdä valinta, jos Euroopan korkein lääkeviranomainen on luvan antanut.
Muutenkin ärsyttää, kun ihmisiltä yritetään viedä kaikki päätäntävalta omasta elämästään. Nyt on jo alkanut sellainenkin kirjoittelu, että rokotteen ottamatta jättäminen ei olisi henkilökohtainen, vaan yhteiskunnallinen valinta, koska jokainen rokotus suojaa myös muita. Melko outoa puhetta mielestäni, sillä normaalisti lähtökohtana on pidetty, että lääkinnällistä hoitoa ei edes suositella, jos haitat potilaalle ovat suuremmat kuin hyödyt, ts. koskaan ei ihmisiä tulisi lääkitä muiden suojaamiseksi. Nyt muka pitäisi ottaa rokote suojellakseen muita, se on jotenkin ihan uusi näkökulma.
Jos minulle tarjottaisiin EMA:n hyväksymää koronarokotetta tässä ja nyt, olisin ns. perusterve ja ikäni olisi:
<20v: En ottaisi, riskit koronasta hyvin vähäiset, joten katselisin
20-30v: Voisin ottaa, mutta todennäköisesti asia ei edes kiinnostaisi, joten tuskin ottaisin, vaikken vastaankaan olisi
30-40v: Ottaisin melko varmasti, mutta en pitäisi kiirettä
40-50v: Otan, tässä iässä riskit alkavat jo koronan vaikeasta tautimuodosta kasvaa
50-60v: Tässä iässä jo odottaisin vuoroani, en siis missään tapauksessa ainakaan jättäisi ottamatta
60-: No eipä tarvitsisi kahta kertaa käskeä
Pakkaa voi sekoittaa esim. se, että maat alkaisivat vaatimaan rokotustodistuksia, jolloin esim. 20-30-vuotiaiden ryhmän kiinnostus rokotusta kohtaan kasvaisi varmasti merkittävästi.