Tämän aerosolihomman kanssahan taidettiin silloin keväällä keskustelussa jäädä lopulta tietyllä tavalla odottavalle kannalle, että "katsotaan loppuvuoden aikana, kuinka homma oikeasti menee". Ja se oli silloin ihan oikein, kun viitteitä kyllä oli, mutta luonnollisista syistä varmempaa tutkimustietoa ei voinut vielä olla. Mielestäni tähän kannattaakin nostaa esille jälleen sama keväinen huomio (ennen, kuin tätä joku tulee jälleen tuhkarokkoon vertaamaan): jos SARS-CoV-2 olisi yhtä tartuttava kuin tuhkarokko, ja sairastunut erittäisi tätä koronavirusta yhtälailla paljon, leviäisi tämä myös paljon nykyistä tehokkaammin. Vaan kun tämä ei ole tuhkarokko, niin se ei noudata myöskään täysin samoja mekanismeja leviämisen suhteen, vaikka SARS-CoV-2 näyttääkin leviävän myös aerosolina kuten tuossa mainitsitte. Tämä tuntuu unohtuvan aina, kun aerosolina leviämisen mahdollisuudesta edes puhutaan.
Siis, vaikka tämä näyttääkin leviävän myös aerosolina, leviää se lisäksi aerosolia isommissa pisaroissa. Aerosolileviämistä ei kuitenkaan voi kieltää vain sillä, että tämä näyttäisi yleisesti tarttuvan vähemmän tehokkaasti kuin jokin toinen tauti. On huomioitava kullekin sairaudelle tyypillinen tartuttavuus, paljonko taudinaiheuttajia yleensäkään erittyy missäkin vaiheessa sairautta, ja miten merkittävässä osassa kaikkea minkäkin tyyppinen tartuntamekanismi näyttää olevan.
Toisaalta taas kuinka varmoja voimme olla nimenomaan SARS-CoV-2:n aerosolisoituvan merkittävissä määrin, eikä vain jäävän hieman aerosolia isompiin pisaroihin? Tämä nyt on sinänsä turhanpäiväistä pilkunviilausta ja retorinen kysymys, mutta huomionarvoinen asia kuitenkin. Nuo aerosolia hieman isommat pisarat kun laskeutuvat nekin hitaasti, pisaroiden koosta ja ilman liikkeistä riippuen minuuteissa tai jopa vasta kymmenissä minuuteissa. Jo pelkästään tuon perusteella leviäminen näyttää osin olevan "aerosolina leviämisen kaltaista". Kuten on kyllästymiseen asti jo puhuttu (ja olette itsekin moneen otteeseen tämän maininneet), eri leviämistavat eivät sulje toisiaan pois, vaan niiden suhteellinen osuus ja merkittävyys vaihtelevat. Lähteitä en tähän viestiin sen enempää nyt kaivanut, sillä niitä on ollut aiemmin tässä keskustelussa kumpaankin suuntaan, eikä toisaalta pyrkimykseni ole tässä edes osoittaa jotain asiaa "todeksi" tai "epätodeksi".