Vähänlaisesti tuntuu löytyvän tutkimusta, mutta jotain kuitenkin.Samaan hengenvetoon kaikki asiantuntijat toteavat, että oireettomat ja lievät oireelliset tartuttavat tautia eteenpäin tehokkaammin jopa kuin sairaammat koska erittävät virusta enemmän ja alkuvaihe on pahin. Lapset ovat tutkitusti hengitystieinfektioissa merkittävä tartuttajaryhmä.
Tarttuvuutta ei ole tutkittu tähän mennessä laajalti lapsien keskuudessa eikä sairastuvuuttakaan. Todetaan vain, että n. 90% ovat oireettomia ja lieväoireisia. Sitten tulee kani hatusta ilman perustelua: lapset eivät NÄYTTÄISI tartuttavan tautia tehokkaasti. En ole kuullut haastatteluissa toimittajan kysyvän näihin mitään jatkokysymystäkään, että mihin tämä arviointi perustuu. Koska lapset eivät sairastu vakavasti, näkyvästi sairaita lapsia ei ole paljoa vai mikä on perustelu? Mediassa ja perheiden haastatteluissa nyt on tullut joka puolelta taas ihan eri tietoa lasten roolista. En tiedä mihin hävisi se kokemus ja kriittinen arviointi. En ole löytänyt tähän mennessä mitään kunnon tutkimuksia jossa olisi laajemmin tutkittu lasten tartuttavuutta tai tutkittu lapsia ylipäätänsä tämän suhteen mihin asiantuntijat voisivat perustaa väitteensä että voisivat hyvillä mielin avata vaikka koulun pariksi viikoksi.
Tämä ei ole vielä toteutunut ja sitä odotellessa:
4. Lapset sairastuu ja tartuttaa tautia eteenpäin siinä missä muutkin.
edit: Toivottavasti valtameren takaa tulee nopeasti lisää informaatiota tämän suhteen.
Kiinalaisen koostetutkimuksen mukaan lapsista 19% oireettomia, 49% kuumetta, 39% yskää ja vain 3% vakavia.
Toisessa tutkimuksessa oli tartunnansaaneen 10 lapsen joukko:
Oireet ovat lieviä, kuume kestää päivän verran. Monilla kuitenkin keuhkokuvassa näkyy jotain muutoksia, yleensä vain toisella puolella. Muutoksia voi olla myös niillä, jotka ovat muutoin oireettomia.
Vaikka lasten oireet ovat lieviä, virusta löytyy hengitysteistä pitkään, keskimäärin 12 päivää, enimmillään 22 päivää. Erityisesti lieväoireisimmilla virusta erittyy pitkään, mitä tutkijat pitivät hankalana epidemian hallinnan kannalta.
Ulosteista virusta löytyi vielä pidempään, parista viikosta yli kuukauteen. Tämä herätti kysymyksen infektion jatkumisesta ruuansulatuselimistössä. Ripulia lapsipotilailla on harvoin.
Pääosassa tapauksia lapsi oli saanut tartunnan aikuiselta samassa taloudessa, mutta yhdessä tapauksessa lapsi tartutti vanhempansa. (Tosin kyseessä oli kolmekuinen vauva)
Clinical Characteristics of COVID-19 Clinical Characteristics of Children with COVID-19: A Rapid Review and Meta-Analysis
A Case Series of children with 2019 novel coronavirus infection: clinical and epidemiological features - Clinical Infectious Diseases