Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Luuletko, ettei Marin/Haatainen ollut tietoinen maskien hankinnoista ja kevennetystä taustojen tarkistelusta? Aika heikosti tuntuu olevan tietoa organisaatiosta, kun sokeasti luottaa esim. Thl:n "asiantuntijoiden" lausuntoihin
No ainakin sen organisaation mukaan (jonka tuntemisen perään kyselit) ne on nimenomaan juuri niitä joihin kuuluukin luottaa.

Tää on nyt ihan turhaa huutelua vaan huutamisen ilosta vaikkei edes oikein tiedä mitä pitäisi huutaa ja miksi.
 
Luuletko, ettei Marin/Haatainen ollut tietoinen maskien hankinnoista ja kevennetystä taustojen tarkistelusta? Aika heikosti tuntuu olevan tietoa organisaatiosta, kun sokeasti luottaa esim. Thl:n "asiantuntijoiden" lausuntoihin
No Haatainen ainakaan ei ollut, sehän yllätettiin asialla ensin suorassa lähetyksessä, sitten vielä useampi lähde vahvisti että Haatainen oli ollut pimennossa.
Mutta joku Haataisen avustajista ja/tai TEM:n ylimmistä virkamiehistä on kulisseissa varmaan pannut kovaa painetta tuolle HVK:n johdolle saada mahdollisimman äkkiä tavaraa keinoista välittämättä. Se on aika normaalia painetilanteissa. (Voi kyllä olla se paine tullut STM:stakin, mutta yleensä toisen siilon painostukseen ei vaan ole tapana reagoida).

Oikeastaan odotusarvoltaan mielenkiintoisinta on se, kuka antoi luvan poiketa hankintaohjesäännöstä. Vai antoiko kukaan.
 
No. Se satunnaistestaushan on jo aloitettu.
Massatestauksen aika lienee heti sitten, kun on jonkinlainen mahdollisuus sellaiseen pikatestikittiin, joka on luotettava. Viime päivinä kun on tullut useasta suunnasta esiin näitä vasta-ainetestauksen luotettavuusongelmia maista, joissa ne on aloitettu.

On vielä sekin, vaikka vasta-aine testi olisi esim. 90% tarkka, niin positiivisten väärien tulos on isompi kuin oikeiden tulosten, jos taudin levinnäisyys ei ole riittävä. Nyt tutkimus on nyt aloitettu Helsingistä, jossa oletettavasti on riittävä pohja levinnäisyydelle, jolloin luotettavampaa dataa saadaan. Toki tekevät vielä tuplatarkistuksen posiitivisille näytteille.
 
Jos asiaa mietit uudelleen, niin ei tasan tarkkaan ole. Samaa talousaluetta ollaan ja Saksa on Suomelle varsin tärkeä maa sekä viennin että tuonnin osalta, joten ei todellakaan ole aivan sama.

Laitatko vielä saman vastineen siinä kontekstissa, että Suomen pitäisi odottaa, koska Saksan epidemia on aikaisemmassa kuin Suomen?
 
Vasta-ainetutkimuksien tärkein hyöty päätöksenteolle on tieto siitä, kuinka suuri osa väestä on jo sairastanut taudin. Tämä kertoo siitä, onko laumasuojastrategia missään määrin mahdollinen eli mikä on oletettava kuolleisuus, jos laumasuojaa lähdetään hakemaan. Tätä tietoa varten merkittävän osan kansasta ei tarvitse sairastaa tautia, vaan riittää, että saadaan luotettava tieto ja suhteutetaan se kuolleisiin. On toki totta, että jonkin verran sairastavuutta tarvitaan, jotta saadaan riittävän luotettava tieto.

Suomessa on tällä hetkellä THL:n arvioiden mukaan 20-30 x ~2700 = ~54000 - 81000 taudin saanutta. Näistä vasta-aineita pitäisi olla suurimmalla osalla. Olennainen kysymys, johon vasta-ainetutkimuksella saadaan vastaus on se, onko tuo tekijä 20-30 oikealla suuruusluokalla. Jos se onkin todellisuudessa 1000, meillä on hyvät mahdollisuudet käyttää laumasuojastrategiaa. Jos se onkin todellisuudessa 5 (tai 20-30), meillä ei ole mitenkään mahdollisuutta käyttää laumasuojastrategiaa. Tämän eron näkee jo riittävän laajasta tutkimuksesta.

Viikko sitten Islannissa kuolleita oli kaksi ja väestö 350 tuhatta. Eli about kymmenesosa Suomen luvuista. Islannissa on testattu jo niin iso kansasta että niiden perusteella voi aika hyvin laskea koko väestön sairastumisten osuutta. Puolet Islannin tartunnoista mitä testeissä löytyi oli oireettomia.

Laskeskelin silloin että Suomeen skaalattuna väkilukujen suhteessa Islantiin Suomessaa olisi noin 50 tuhatta tartunnan saanutta joista puolet olisi sairastunut siitä oireisesti. Eli noin yksi prosentti.

Eli tuo luku 54-81 tuhatta tartunnan saanutta Suomessa voisi pitää hyvinkin paikkaansa suuruusluvun osalta. Tuohan on luokkaa 1-1,6 prosenttia suomalaisista. Eli pitkä on vielä matka sinne että esimerkiksi 20 prosenttia väestöstä olisi Suomessa sen sairastunut ja tauti alkaisi hiipua Suomesta jos R0 luku on sillä hieman päälle yhden nyt.

Ennustaminen , varsinkin tulevaisuuden ennustaminen on kelvää hommaa
Povaan teille :
Kesällä kolmasosa hoitohenkilökunnasta lähtee lomille
Sillä aikaa sitten toinen kolmasosa katkeaa sekä henkiseen että fyysiseen taakkaan
Ensimmäiset lomailijat palaavat töihin , katselevat päivän sitä epätoivoista raatamista ja lyövät hanskat naulaan
Hallitus ilmoittaa ettei kuulu sille vaan on puhtaasti työmarkkina ongelma

Sairaaloissa on alustavasti jo ilmoitettu kesälomien perumisesta. Lomia voi saada mahdollisesti 2 viikkoa joko toukokuussa tai elokuusta eteenpäin jos hyvä tuuri käy.

Valmiuslaki on jo voimassa ja sosiaali- ja terveysalalla pakkolait voimassa. Eli siinä ei ole enää vuosilomalait ja ylityölait voimassa ja alalla on työvelvollisuus.

Toki tuo on selvää että osa henkilökunnasta tulee musertumaan henkisesti vähintään työtaakan alle ja osa käy vielä 50 vuoden päästäkin joka yö painajaissa läpi niitä kauheuksia mitä esimerkiksi tehohoidossa joutuu näkemään ja kokemaan lääkärinä tai hoitajana.

Kyse on ammatinvalintakysymys ja jo alalle mennessä on ollut tiedossa että tuollaista voi tulla joskus vastaan ja ne työt pitää vain hoitaa. Vähän sama kuin jos alkaa sotilaaksi niin selvää on että se on selvää että joskus voi tulla luoti omaan päähän siinä ammatissa ja seurakunta vaihtua. Toki Suomessa viime vuosina harvoin lyijyä saaneet ammattisotilaat päähänsä työssään, mutta jossain USA:ssa ja Iso-Britannian armeijassa se on perussettiä.
 
Yhdysvaltain evakuointilennon Nebraskan eristysyksikön tutkimustuloksia on tullut ulos. Tohtori Joh-Martin Lowe (Nebraskan yliopiston sairaala) esitteli näitä eilen (9.4.2020):

1. Aerosolitransmissio myös ilmastoinnin kautta mahdollinen/todennäköinen (riippuen viruksen määrästä ja ilmankierrosta) - Eli vahvistaa Singaporen ja Korean löydöksiä
1586522764645.png

1586522848835.png

Nämä olivat alipaineistettuja infektioeristyshuoneita

Virusten elinkelpoisuutta ei tässä ehditty testaamaan viljelyllä.

Lowe muistuttaa, että suojavarusteet ovat viimeisin, ja toki toimiva, mutta infektioympäristössä vähiten toimiva protokolla estää infektion leviämistä. Hän muistuttaa, että edes alipaineinen huone ei ole riittävä, vaan vartavasten suunnitelut tilat ja henkilöstön toimintatavat ovat A&O listätartuntojen estämisessä infektioympäristössä
1586523133459.png


Lähde: Webinar: Emerging Evidence on COVID-19 Spread and Treatment (NAM-APHA COVID-19 Conversations Series) - National Academy of Medicine
 
Vaikuttaisi ainakin osa ihmisistä ottaneen tilanteen vakavasti, kävin hakemassa taas ruoan noutotilauksen ja oli samalla kertaa ainakin 5 autoa hakemassa tilauksiaan joista 4 selvästi eläkeläisiä. :thumbsup: Oli kuitenkin pakko pistäytyä erikseen tokmannilla, laitoin autossa hanskalokerossa majailleen 3M FFP3-maskin naamalle ja aurinkolasit päähän kun ei osannut ottaa kokomaskia mukaan kun en suunnitellut siellä käyntiä, niin siellä oli joku 8-10v tyttö vanhempiensa kanssa selvästi pelkäsi minua.:confused2: Mietin siinä oisko vanhempien syytä selittää lapsille tilanne, ettei turhaan pelätä maski kasvoilla liikkuvia. Meidän 11v tyttö tietää hyvin tilanteen vakavuuden, tai ainakin niin tarkkaan kuin tarvitsee.
 
Puolet Islannin tartunnoista mitä testeissä löytyi oli oireettomia.

Islanti käytti testauksessaan Applied Biosystemsin TaqMan Fast Virus 1-step Master Mix ja 2019-nCov Assay Kit v1 -testejä (qRT-PCR menetelmällä, max 40 vahvistusta, tunnistus illuminan reagenteillä/koneilla, ). Katsoin metodologian läpi ja virheellisiä negatiivisia ei kontrolliotoksessa ollut (mahdollisia virheellisiä positiivisia kaksi, alle 2%). Epävarmat tulokset testatiin kahdesti. Kontrollisämple oli pieni (n=104), joten ei ole riittävä käytetyn menetelmän validointiin.

Maaliskuun 22. päivään menneessä Islannin testiotoksista ekstrapoloimalla, 0.2% väestöstä oli saanut tartunnan.

Eli pitkä on vielä matka sinne että esimerkiksi 20 prosenttia väestöstä olisi Suomessa sen sairastunut ja tauti alkaisi hiipua Suomesta jos R0 luku on sillä hieman päälle yhden nyt.

Samaa mieltä.

Taudin R0, rajoitustoimien ja tarvittavan laumaimmuniteetin minimitason välillä on riippuvuussuhteita. Karkeasti:

Enemmän toimivia rajoitustoimia -> pienempi efektiivinen R0 -> alhaisempi tarvittava laumaimmuniteetti taso näiden rajoitustoimien ollessa voimassa

Ei rajoitustoimia -> suurempi efektiivinen R0 -> huomattavasti suurempi tarvittava laumaimmuniteetin taso, koska rajoitustoimia EI ole enää voimassa


Eli vaikka efektiivinen R0 saataisiin hakattua alle 1, niin se ei ratkaise asiaa. Tämän ovat huomanneet jo Kiina, Singapore ja Japani, jotka ovat kaikk joutuneet uudestaan tiukentamaan (paikoitellen) rajoituksia, kun ovat kertaalleen niitä (eri alueilla) alkaneet purkaa/höllentää.

Kyllä tämän kanssa todennäköisesti vielä tapellaan vielä pitkään , ja matkassa on vielä monta huonosti ymmärrettyä ja epäselvää tekijää.

Katsotaan mitä kesä tuo, kun ensimmäinen aalto on saatu hallittua. Itse pidän todennäköisinä, että erilaisilla, vaihtuvilla ja eriaikaisilla rajoituksilla/suosituksilla mennään eteenpäin ainakin tämän vuoden loppuun, ellei jotain ihmettä tapahdu. Eli välillä höllennetään, sitten tiukennetaan, jne.

Lähde: Early Spread of SARS-Cov-2 in the Icelandic Population
 
THL:n mukaan Suomessa on tehty tähän mennessä 41.200 koronatestiä, mikä tarkoittaa alle 1% väestöstä eli suhteessa vähemmän kuin mitä on esimerkiksi Vietnamissa ja Etelä-Afrikassa tehty. Ajatelkaa tästä mitä haluatte, mutta minä en ajattele hyvää!!!

(Lähde muiden maiden tiedoille on Dr. Campbellin uusin video.)
 


Hyvä kuva. Sama kuva on täällä Yhdysvaltojen tartuntatautiviraston sivulla ja selitetty aukikin kuvaa:


"Controlling exposures to occupational hazards is a fundamental way to protect personnel. Conventionally, a hierarchy has been used to achieve feasible and effective controls. Multiple control strategies can be implemented concurrently and or sequentially. This hierarchy can be represented as follows:

  • Elimination
  • Substitution
  • Engineering controls
  • Administrative controls
  • Personal protective equipment (PPE)
To prevent infectious disease transmission, elimination (physically removing the hazard) and substitution (replacing the hazard) are not typically options for healthcare settings. However, exposures to transmissible respiratory pathogens in healthcare facilities can often be reduced or possibly avoided through engineering and administrative controls and PPE. Prompt detection and effective triage and isolation of potentially infectious patients are essential to prevent unnecessary exposures among patients, healthcare personnel (HCP), and visitors at the facility."
 
THL:n mukaan Suomessa on tehty tähän mennessä 41.200 koronatestiä, mikä tarkoittaa alle 1% väestöstä eli suhteessa vähemmän kuin mitä on esimerkiksi Vietnamissa ja Etelä-Afrikassa tehty. Ajatelkaa tästä mitä haluatte, mutta minä en ajattele hyvää!!!

(Lähde muiden maiden tiedoille on Dr. Campbellin uusin video.)
Worldometers pitää tätä nykyä kirjaa myös testimääristä.

Suomi on aika keskiluokkaa testauksessa.
 
Oikeastaan odotusarvoltaan mielenkiintoisinta on se, kuka antoi luvan poiketa hankintaohjesäännöstä. Vai antoiko kukaan.
Eikö se valtuutus tullut jo valmiustilasta? Normaalilla hankintaohjesäännöllä ei varmasti saada yhtään maskia, eikä sen noudattamisessa mitään mieltä olekaan. Mutta, ei se silti tarkoita, että ei käytettäisi mitään harkintaa keneltä niitä tilataan.

Tai siis pitäisi tarkoittaa.
 
Viikko sitten Islannissa kuolleita oli kaksi ja väestö 350 tuhatta. Eli about kymmenesosa Suomen luvuista. Islannissa on testattu jo niin iso kansasta että niiden perusteella voi aika hyvin laskea koko väestön sairastumisten osuutta. Puolet Islannin tartunnoista mitä testeissä löytyi oli oireettomia.

Laskeskelin silloin että Suomeen skaalattuna väkilukujen suhteessa Islantiin Suomessaa olisi noin 50 tuhatta tartunnan saanutta joista puolet olisi sairastunut siitä oireisesti. Eli noin yksi prosentti.

Eli tuo luku 54-81 tuhatta tartunnan saanutta Suomessa voisi pitää hyvinkin paikkaansa suuruusluvun osalta. Tuohan on luokkaa 1-1,6 prosenttia suomalaisista. Eli pitkä on vielä matka sinne että esimerkiksi 20 prosenttia väestöstä olisi Suomessa sen sairastunut ja tauti alkaisi hiipua Suomesta jos R0 luku on sillä hieman päälle yhden nyt.
Eikös Islanti ole testannut lähinnä PCR:llä? Sillähän ei saada kiinni kaikkia tautitapauksia, vaikka joka ikinen kansalainen testattaisiin tänään (ja toki mikään testi ei testaa tulevaisuutta). Eikä siellä todellakaan ole testattu jokaista kansalaista tänään, vaan 10% kansasta vastaava määrä koko aikana, niistäkin varmasti osa samoille ihmisille. Eikä kyseessä ole ollut satunnaisotanta. Eli ennemmin pitäisi katsoa niitä vasta-ainetesteihin pohjautuvia satunnaisotantoja.

Toki tuo on selvää että osa henkilökunnasta tulee musertumaan henkisesti vähintään työtaakan alle ja osa käy vielä 50 vuoden päästäkin joka yö painajaissa läpi niitä kauheuksia mitä esimerkiksi tehohoidossa joutuu näkemään ja kokemaan lääkärinä tai hoitajana.
Sairaanhoitohenkilökuntaa on niin paljon että juu, osalle tulee varmasti mielenterveysongelmia oli koronaa tai ei, mutta muuten on kyllä nyt vähän koomisen dramaattinen äänensävy jutuissa. Josko nyt katsotaan miten tässä käy ennen kuin aletaan maalailemaan tästä jotain sotatilanveroista draamaa. Jos nyt mallinnoksia katesellaan, niin huomattavasti todennäköisempi vaihtoehto on, että tämä ei tule mitenkään dramaattisesti nostamaan kuolleisuutta, vaikka ongelmallinen tauti onkin ja kuolemia nyt tiviistää lyhyempään aikaan.
 
Lähtökohtaisesti on tyhmää puhua "normaalista elämästä" koska jokaisen pitäisi tietää että 2019 ja sitä edeltävään elämäntapaan ei ole mitään paluuta, tuli rokote tänään, ensi vuonna tai ei ollenkaan.

Nyt voittaa ne jotka osaa muuntautua tilanteeseen. Vanhan perään haihattelevat häviää.
Täh? Jos ja kun rokote (tai edes tehokkaat hoitokeinot) saadaan ripeästi jakeluun, niin siitä ei enää muutaman kuukauden päästä kukaan muista tätä koko tilannetta. Riippuu vaan ihan siitä kuinka nopeasti tämä tulee tapahtumaan. Todennäköisesti rokotetta on tarjolla aikaisintaan vuoden päästä ja siinä ajassa voi taloudelle tapahtua vaikka mitä.
 
Eli vaikka efektiivinen R0 saataisiin hakattua alle 1, niin se ei ratkaise asiaa. Tämän ovat huomanneet jo Kiina, Singapore ja Japani, jotka ovat kaikk joutuneet uudestaan tiukentamaan (paikoitellen) rajoituksia, kun ovat kertaalleen niitä (eri alueilla) alkaneet purkaa/höllentää.

Kyllä tämän kanssa todennäköisesti vielä tapellaan vielä pitkään , ja matkassa on vielä monta huonosti ymmärrettyä ja epäselvää tekijää.

Katsotaan mitä kesä tuo, kun ensimmäinen aalto on saatu hallittua. Itse pidän todennäköisinä, että erilaisilla, vaihtuvilla ja eriaikaisilla rajoituksilla/suosituksilla mennään eteenpäin ainakin tämän vuoden loppuun, ellei jotain ihmettä tapahdu. Eli välillä höllennetään, sitten tiukennetaan, jne.

Lähde: Early Spread of SARS-Cov-2 in the Icelandic Population

Näinhän siinä tulee käymään. Ellei ihmeitä satu. Ihmettelen miksi esimerkiksi olympialaiset siirrettiin ensi kesään eikä kesään 2022 kun pandemia ei vielä todennäköisesti ole ohi 2021 kesällä vaan se pyörii vielä vähintään eri puolilla maailmaa.

Veikkaisin että roketutkimuksen osalta se pelastus lopulta tulee tuossa vuoden päästä ja siitä eteenpäin. Useita kymmeniä eri rokotteita kehitteillä nyt niin eiköhän niistä useampikin osoittaudu toimivaksi.

Rokotetutkimusta voisi vauhdittaa sillä kun hypätään joku vaihe yli raakasti.

Muistikuvani mukaan se rokotetutkimus menee jotenkin niin, että ensimmäisessä kliinisessä vaiheessa annetaan rokotetta esimerkiksi 20 koehenkilölle ja katsotaan aiheuttaako se millaisia haittavaikutuksia ja osin testataan jo tehoa auttaako se mitään. Tämä vaihe kestää kuukausikaupalla.

Sitten seuraavassa vaiheessa jos ongelmia ei ole niin rokotetta annetaan esimerkiksi kolmelle tuhannelle koehenkilölle kaksoissokkotutkimuksessa. Sitten kuukausia taas seurataan tehoa ja sivuvaikutuksia.

Vasta kun nuo vaiheet läpäissyt voidaan alkaa rokottamaan laajemmin väestöä.

Jos tuosta hyppäisikin on tuon ensimmäisen kliinisen vaiheen yli ja antaisi suoraan koerokotetta kolmelle tuhannelle vapaaehtoiselle ja yhtä monelle plaseboa. Silloin rokotteen saaminen valmiiksi nopeutuisi useita kuukausia. Riskinä tuossa on että nuo kolme tuhatta sairastuvat siitä vakavasti ja kenties pysyvästi ja iso osa vielä kenties kuolee siihen. Toisaalta jos se toimisi niin useampi miljoona ihminen voisi pelastua kun rokotteen kehitystyö nopeutuisi kuukausikaupalla.

Vaikea kysymyksiä tuollaiset. Uskoisin että muutama tuhat vapaaehtoista löytyisi helposti. Osallistujille voitaisiin maksaa vielä vaikka miljoona dollaria vaivanpalkkaa ja korvausta riskistä per osallistuja.
 
THL:n mukaan Suomessa on tehty tähän mennessä 41.200 koronatestiä, mikä tarkoittaa alle 1% väestöstä eli suhteessa vähemmän kuin mitä on esimerkiksi Vietnamissa ja Etelä-Afrikassa tehty. Ajatelkaa tästä mitä haluatte, mutta minä en ajattele hyvää!!!

(Lähde muiden maiden tiedoille on Dr. Campbellin uusin video.)
En tiedä Campbellin videosta, mutta täällä
sanotaan, että Vietnamissa olisi tehty 114000 testiä, eli 1,16 per tuhat asukasta. Vastaava suhdeluku Etelä-Afrikassa 1,09 ja Suomessa 7 testiä per tuhat asukasta.

edit. yllä olikin linkki toiseen lähteeseen eli tänne Coronavirus Update (Live): 1,622,300 Cases and 97,193 Deaths from COVID-19 Virus Pandemic - Worldometer
Siellä samat tulokset.

Dr. Campbell on ilmeisesti jonkinlainen nero kun hän tässä ketjussa esiintyy vähän väliä, mutta olisi kiva tietää, mistä hänen testimäärätietonsa ovat peräisin.
 
Viimeksi muokattu:
Kaikella todennäköisyydellä. Ihmiset haluaa sosiaalisina eläiminä kreisibailata myös jatkossa. Vuoden päästä voi olla vielä hissumpaa, mutta eiköhän kahden vuoden päästä ole jo ihan normaali hulabaloo.

Lentoliikenne palautunee hitaimmin, mutta varmasti siinäkin palataan normaaliin asteittain ja viimeistään heti kun tilanne sallii.

Kannattaa myös muistaa, että taloudellinen panostus yms. kohdistuu siihen mitä ihmiset haluavat tehdä. En usko, että ihmiset saavat karanteenissa herätyksen, että tätähän me oikeasti halutaankin tehdä, eikä olla tuolla jossain.
Kreisibailauksesta en tiedä mitä sillä nyt tarkoitetaan ja paljonko sitä on milloinkin tehty, mutta jos puhutaan ihan normaalista sosiaalisesta kanssakäymisestä, tapahtumissa, kuppiloissa ja ravintoiloissa käynnistä tai vaikka siitä laskettelusta, niin en usko että on hetkenkään viivettä siihen kun tuo siirtyy ns. normaalitilaan kun tämä homma on ohi. Päinvastoihan moni nyt ajattelee, että kun tämä on ohi niin sitten haluan tehdä sitä, tätä ja tuota sosiaalista. Jos siis ohi olemisella tarkoitetaan sitä että tilanne on oikeasti ohi, ei mitään marginaalista rajoitteiden löyhäämistä.

Muutenhan sitä voisi heti purkaa kaikki rajoitukset ja suosituksetkin, mitä sitä turhaan jos kerran kukaan ei edes halua?
 
Jos tuosta hyppäisikin on tuon ensimmäisen kliinisen vaiheen yli ja antaisi suoraan koerokotetta kolmelle tuhannelle vapaaehtoiselle ja yhtä monelle plaseboa. Silloin rokotteen saaminen valmiiksi nopeutuisi useita kuukausia. Riskinä tuossa on että nuo kolme tuhatta sairastuvat siitä vakavasti ja kenties pysyvästi ja iso osa vielä kenties kuolee siihen. Toisaalta jos se toimisi niin useampi miljoona ihminen voisi pelastua kun rokotteen kehitystyö nopeutuisi kuukausikaupalla.
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin rokotteessa on vielä sekin hermostuttava piirre, että vaikka rokotus menisi ok, niin rokote voi olla liian tehokas eli sitten kun korona yrittäisi tarttua, reagoi elimistö rokotteen ansiosta siihen liian rajusti ja se on sitten game over... Tarttis siis testata aika huolella.
 
Näinhän siinä tulee käymään. Ellei ihmeitä satu. Ihmettelen miksi esimerkiksi olympialaiset siirrettiin ensi kesään eikä kesään 2022 kun pandemia ei vielä todennäköisesti ole ohi 2021 kesällä vaan se pyörii vielä vähintään eri puolilla maailmaa.

Veikkaisin että roketutkimuksen osalta se pelastus lopulta tulee tuossa vuoden päästä ja siitä eteenpäin. Useita kymmeniä eri rokotteita kehitteillä nyt niin eiköhän niistä useampikin osoittaudu toimivaksi.

Siinä vaiheessa keskusteltaisiin jo koko kisojen perumisesta kun seuraavatkin on tulossa. Maailmanlopun skenaarioiden mukaan ei noita päivämääriä kannata päättää.

Mikäli rokote tulee ennusteiden mukaisesti kesä 2022 ei ole ongelma.
 
Siinä vaiheessa keskusteltaisiin jo koko kisojen perumisesta kun seuraavatkin on tulossa. Maailmanlopun skenaarioiden mukaan ei noita päivämääriä kannata päättää.

Mikäli rokote tulee ennusteiden mukaisesti kesä 2022 ei ole ongelma.

Kyseeessä ei ole mikään maailmanlopu skenaario vaan ihan realistinen skenaario jota on mallinnettu maailman parhaissa yliopistoissa ja tämä taitaa olla vallitsevista ennusteista nyt todennäköisin.

Rokotteen saamisen piti kestää ainakin viime kuussa saatujen arvioiden mukaan reilun vuoden. Siitä menee vielä kuukausia että sitä on saatu valmistettua ja jaettua niin paljon että iso osa väestöstä olisi saatu rokotettua edes rikkaissa länsimaissa.

Eli todennäköisesti suurin osa maailman asukkaista on länsimaissakin vielä rokottamatta ensi vuoden kesällä suunniteltujen olympialaisten aikaan.

Olympialaisiin on tulossa urheilijoita ja katsojia ympäri maailmaa.

Lisäksi myös olympialaisiin otettavat urheilijat pitäisi ehtiä karsia sitä ennen vuonna 2021.
 
Siinä vaiheessa keskusteltaisiin jo koko kisojen perumisesta kun seuraavatkin on tulossa. Maailmanlopun skenaarioiden mukaan ei noita päivämääriä kannata päättää.

Mikäli rokote tulee ennusteiden mukaisesti kesä 2022 ei ole ongelma.
Kyllä se tiukille voi vetää vaikka rokote tulisi laajasti saataville optimististenkin aikataulujen mukaan, mutta voihan se olla että ehditään.

Pessimistinen skenaario on sitten se, että rokotetta ei saadakaan kehitettyä vuoden sisään tai se on teholtaan heikko.
 
Kyllä se tiukille voi vetää vaikka rokote tulisi laajasti saataville optimististenkin aikataulujen mukaan, mutta voihan se olla että ehditään.

Pessimistinen skenaario on sitten se, että rokotetta ei saadakaan kehitettyä vuoden sisään tai se on teholtaan heikko.
Kaikki niistä jopa kymmenistä rokotteista, joita nyt kehitetään.

Aina voi olla pessimisti. Se on sitten vain toinen kysymys, että mitä sillä synkistelyllä saavutetaan. Kisoja on helpompi lykätä lisää kuin aikaistaa. Ja sama pätee aika moneen muuhunkin asiaan.
 
Miksi muuten tällaisen raskaan sarjan Huoltovarmuuskeskuksen pitää olla Ytimessä? Eikö luonnollinen paikka olisi jossain Keravalla muun logistiikan kanssa?
Kyseessä on virasto, jolle kaupunkikeskusta tai sen lähistö (oma rakennus, businessparkki tms) on varsin luontainen ympäristö. Toki niiden ei kaikkien tarvitse olla pääkaupungissa ja joitakin on varsin fiksusti siirretty muihin kaupunkeihin, koska Helsinki ei ole Suomi. Mihinkään maaseudulle tai syrjäiselle teollisuusalueelle näitä ei ole mielekästä viedä.

Se tuotannon puoli taas on juuri siellä "keravalla" ympäri Suomea.
 
Täh? Jos ja kun rokote (tai edes tehokkaat hoitokeinot) saadaan ripeästi jakeluun, niin siitä ei enää muutaman kuukauden päästä kukaan muista tätä koko tilannetta. Riippuu vaan ihan siitä kuinka nopeasti tämä tulee tapahtumaan. Todennäköisesti rokotetta on tarjolla aikaisintaan vuoden päästä ja siinä ajassa voi taloudelle tapahtua vaikka mitä.
Riippumatta juuri tähän virukseen liittyvästä rokotteesta esim. Risteilyalan ja lentoyhtiöiden rahoitus tulee olemaan paljon tiukemmassa jatkossa, koska rahoittajat joutuvat ottamaan paremmin huomioon vastaavat epidemiariskit.

Se puolestaan tulee nostamaan pitkän aikaa risteilyalusten ja lentokoneiden rahoituskuluja, mikä väistämättä näkyy myös turun telakoiden tilauskirjoissa. Ja airbusin ja boeingin jne. Kaikki hejastuvat yleisemmin talouteen pitkään.

Emme tule pitkään aikaan palaamaan ”normaaliin”.
 
Kyllä se tiukille voi vetää vaikka rokote tulisi laajasti saataville optimististenkin aikataulujen mukaan, mutta voihan se olla että ehditään.

Pessimistinen skenaario on sitten se, että rokotetta ei saadakaan kehitettyä vuoden sisään tai se on teholtaan heikko.
Hädin tuskin tiedetään mitään siitä mikä tilanne on oikeasti nyt, niin aika turhaa alkaa kauhean pitkälle meneviä johtopäätöksiä tekemään siitä mikä tilanne on yli vuoden päästä.

Varmaa on lähinnä vain se, että tilanne ei ole sama kuin nyt, tällaista sulkua ei ole mahdollista jatkaa vuositolkulla, siinä vaiheessa lääke on pahempi kuin tauti.
Riippumatta juuri tähän virukseen liittyvästä rokotteesta esim. Risteilyalan ja lentoyhtiöiden rahoitus tulee olemaan paljon tiukemmassa jatkossa, koska rahoittajat joutuvat ottamaan paremmin huomioon vastaavat epidemiariskit.

Se puolestaan tulee nostamaan pitkän aikaa risteilyalusten ja lentokoneiden rahoituskuluja, mikä väistämättä näkyy myös turun telakoiden tilauskirjoissa. Ja airbusin ja boeingin jne. Kaikki hejastuvat yleisemmin talouteen pitkään.

Emme tule pitkään aikaan palaamaan ”normaaliin”.
Mikä nyt on sitten "normaali"? Maailma muuttuu kokoajan, oli epidemioita tai ei.

Mutta ei tässä nyt mitään niin kauhean poikkeavaa ole, ei tämä ole ensimmäinen eikä viimeinen, eikä tappavin epidemia. Vaikka rokotetta ei kehitettäisi ikinä, niin kyllä tästä normaaliin palataan. Espanjantauti, tuberkuloosi, kolera, aasialainen influenssa, HIV... jne. yhtä pahoja tai pahempia epidemioita on ollut muutaman vuosikymmenen välein ja tulee olemaan jatkossakin. Uutta on lähinnä erillainen reagointi, piti sitä sitten hyvänä tai pahana, sekä tietysti parantunut sairaanhoito, minkä kääntöpuolena on että sairaanhoidon saatavuuden merkitys on kasvanut ja ehkäpä myös kriisisietoisuus heikentynyt (onko sitten hyvä vai huono asia, en tiedä).

Edit:
Pitkäaikaisia muutoksia matkailuhaluunkaan en kyllä näe tästä todennäköisenä seurauksena, ja jos niitä tulee niin tiedä sitten kumpaan suuntaan. Tunnustettakoon että ehkä lainasin alkuun viestiäsi vähän turhan paljon tuohon viimeisen lauseeseen pohjaten, mutta olkoon samalla vastaus muihin ketjussa esitettyihin "ei pitkään aikaan/koskaan paluuta normaaliin viesteihin.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä nyt on sitten "normaali"? Maailma muuttuu kokoajan, oli epidemioita tai ei.

Mutta ei tässä nyt mitään niin kauhean poikkeavaa ole, ei tämä ole ensimmäinen eikä viimeinen, eikä tappavin epidemia. Vaikka rokotetta ei kehitettäisi ikinä, niin kyllä tästä normaaliin palataan. Espanjantauti, tuberkuloosi, kolera, aasialainen influenssa, HIV... jne. yhtä pahoja tai pahempia epidemioita on ollut muutaman vuosikymmenen välein ja tulee olemaan jatkossakin. Uutta on lähinnä erillainen reagointi, piti sitä sitten hyvänä tai pahana, sekä tietysti parantunut sairaanhoito, minkä kääntöpuolena on että sairaanhoidon saatavuuden merkitys on kasvanut.

Olet kyllä aivan oikeassa. Ei ole pahin eikä taatusti viimeiseksi jäävä pandemia maailmassa.

Vaikutukset mitä Suomessakin on tuntuvat kovilta, mutta tämähän kuitenkin todella pientä joka suhteessa verrattuna siihen että olisi vaikka sota tullut naapurimaata vastaan. Hyvin pieneltä siinä tapauksessa vaikka kielto pitää ravintoloita auki tuntuisi tai koulujen sulkemiset ja muut vastaavat toimet joita Suomessa on tehty.

Periaatteessa Suomessa kaikki parturit, hierojat, erikoiskaupat, kauppakeskukset ja muut saavat olla auki ihan vapaasti. Harva niihin uskaltaa kuitenkin mennä nyt.
 
Hädin tuskin tiedetään mitään siitä mikä tilanne on oikeasti nyt, niin aika turhaa alkaa kauhean pitkälle meneviä johtopäätöksiä tekemään siitä mikä tilanne on yli vuoden päästä.

Varmaa on lähinnä vain se, että tilanne ei ole sama kuin nyt, tällaista sulkua ei ole mahdollista jatkaa vuositolkulla, siinä vaiheessa lääke on pahempi kuin tauti.

Mikä nyt on sitten "normaali"? Maailma muuttuu kokoajan, oli epidemioita tai ei.
Jos olympialaisiin osallistuvat urheilijat/maat ja yleisö äänestää jaloillaan, niin siinä ei paljon auta, vaikka viranomaiset ja olympiakomitea kuinka olisivat sitä mieltä, että yritetään nyt vaan elellä niinkuin ei koronaa olisikaan...

Sama pätee muihinkin yhteiskunnan toimintoihin.

Ei olympialaiset tule onnistumaan, ellei koronasta ole saatu kunnollinen niskalenkkiote.
 
Riippumatta juuri tähän virukseen liittyvästä rokotteesta esim. Risteilyalan ja lentoyhtiöiden rahoitus tulee olemaan paljon tiukemmassa jatkossa, koska rahoittajat joutuvat ottamaan paremmin huomioon vastaavat epidemiariskit.

Se puolestaan tulee nostamaan pitkän aikaa risteilyalusten ja lentokoneiden rahoituskuluja, mikä väistämättä näkyy myös turun telakoiden tilauskirjoissa. Ja airbusin ja boeingin jne. Kaikki hejastuvat yleisemmin talouteen pitkään.

Emme tule pitkään aikaan palaamaan ”normaaliin”.
Risteilijöiden rahoitus on ollut erittäin höveliä, koska niihin saa valtion takuut. Finveralla esim. noin 15 miljardia euroa telakkatakuita. En usko, etteikö niitä saisi myös jatkossa koska lamasta pitää päästä nopeasti ylös ja helpoiten se käy jos valtio luotottaa vähintään epäsuorasti (takuiden kautta).
 
Meinaako porukka käydä tekemässä tuota vasta-ainetestiä? Itse ainakin ajattelin huvikseni ottaa heinäkuussa lääkärikäynnin yhteydessä
 
Mutta ei tässä nyt mitään niin kauhean poikkeavaa ole, ei tämä ole ensimmäinen eikä viimeinen, eikä tappavin epidemia. Vaikka rokotetta ei kehitettäisi ikinä, niin kyllä tästä normaaliin palataan. Espanjantauti, tuberkuloosi, kolera, aasialainen influenssa, HIV... jne. yhtä pahoja tai pahempia epidemioita on ollut muutaman vuosikymmenen välein ja tulee olemaan jatkossakin. Uutta on lähinnä erillainen reagointi, piti sitä sitten hyvänä tai pahana, sekä tietysti parantunut sairaanhoito, minkä kääntöpuolena on että sairaanhoidon saatavuuden merkitys on kasvanut ja ehkäpä myös kriisisietoisuus heikentynyt (onko sitten hyvä vai huono asia, en tiedä).

Reagoinninkin eroissakin on paljon kyse siitä, että maailma muuttuu koko ajan. Edes 10v saati sitten 20v ei olisi ollut mitään mahdollisuutta toteuttaa tämän laajuisia eristystoimia, joissa yhteiskunta silti pyörii tietoliikenteen voimalla kohtuullisesti vaikka ihmiskontaktien määrä romahtaa. Toisaalta silloin oli vähemmän riskejäkin, mutta ne olivat olemassa.
 
Risteilijöiden rahoitus on ollut erittäin höveliä, koska niihin saa valtion takuut. Finveralla esim. noin 15 miljardia euroa telakkatakuita. En usko, etteikö niitä saisi myös jatkossa koska lamasta pitää päästä nopeasti ylös ja helpoiten se käy jos valtio luotottaa vähintään epäsuorasti (takuiden kautta).
Jos yksikin miljardin tai parin risteilyalustilaus rävähtää veronmaksajan maksettavaksi, niin siitä tulee yksi seuraavien eduskuntavaalien selkeimmistä kiistakapuloista, enkä usko yhdenkään puolueen uskaltavan julkisesti kannattavan vastaavia julkisia tukia jos niitä riskejä nyt realisoituu.

En usko, että Esson baareissa halutaan äänestää sellaisia eduskuntavaaliehdokkaita, jotka kannattavat vastaavien takausvastuiden jatkamista heti sen jälkeen kun ne ovat ensimmäisen kerran räpsähtäneet sormille.

Nähtäväksi jää, että realisoituvatko nuo nyt olemassa olevat vastuut missä mitassa, mutta itse veikkaan että vähintään yksi risteilyalustilaus perutaan, se viivästyy tai sen lainoitus neuvotellaan jotenkin muuten uusiksi niin, että julkiselle sektorille tulee jotain luottotappioita.
 
Jos olympialaisiin osallistuvat urheilijat/maat ja yleisö äänestää jaloillaan, niin siinä ei paljon auta, vaikka viranomaiset ja olympiakomitea kuinka olisivat sitä mieltä, että yritetään nyt vaan elellä niinkuin ei koronaa olisikaan...

Sama pätee muihinkin yhteiskunnan toimintoihin.

Ei olympialaiset tule onnistumaan, ellei koronasta ole saatu kunnollinen niskalenkkiote.

Jos ja jos ja jos. Se nyt vaan on sellainen juttu, että ei niinkään voi toimia, että ei tehdä eikä yritetä yhtään mitään kun kuitenkin menee pieleen.

Se tilanne selviää sitten syssymmällä.
 
Jos olympialaisiin osallistuvat urheilijat/maat ja yleisö äänestää jaloillaan, niin siinä ei paljon auta, vaikka viranomaiset ja olympiakomitea kuinka olisivat sitä mieltä, että yritetään nyt vaan elellä niinkuin ei koronaa olisikaan...

Sama pätee muihinkin yhteiskunnan toimintoihin.

Ei olympialaiset tule onnistumaan, ellei koronasta ole saatu kunnollinen niskalenkkiote.

Todella monelta (sokean) optimistisesti koronatilanteeseen suhtautuvalta puuttuu juurikin tuo ajatus siitä, että jotenkin ihmisiä voisi tuosta noin vain komentaa kuluttamaan rahaa samaan tapaan kuin aiemmin jos vain rajoituksia puretaan.

Veikkaisin kuitenkin että esim. monella etätyöhön orientoituneella firmallakin on jo omissa intresseissään turvata työntekijöiden turvallisuus pitämällä ne toimistot kiinni, vaikka kuinka yhteiskunta muuten avautuisikin.

Yhteiskunta tulee muuttumaan ja kaiken yritystoiminnan jatkamiselle ei vain ole enää jatkossa edellytyksiä. Veikkaan että viihde-, urheilu-, matkailu- ja ravintola-ala kaikkine sidosryhmineen tulee muuttumaan paljon, ja näille aloille pakotettu digiloikka ei tule tuomaan hyviä uutisia.
 
"HELSINGIN ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotti torstaina iltapäivällä johtamis- ja viestintäkäytännöistään.

Torstaina kello 14.20 Husin sivuilla julkaistussa tiedotteessa ilmoitetaan muun muassa, että koronavirukseen liittyvä viestintä on keskitetty.

Husin pandemian aikaisesta toiminnasta päättää toimitusjohtaja Juha Tuominen, ja operatiivisesta johtamisesta vastaa täysvalmiuden aikana johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

”Kun Hus ottaa kantaa oman toimintansa ulkopuoliseen pandemian johtamiseen, sen tekee toimitusjohtaja tai johtajaylilääkäri. Erityisaihealueiden, kuten esimerkiksi hankinnan, synnytystoiminnan tai diagnostiikan, kysymyksiä osaavat parhaiten kommentoida niiden vastuujohtajat. Husin asiantuntijat ja työntekijät kommentoivat oman osaamis- ja vastuualueensa puitteissa, mikäli työtilanteeltaan ehtivät”, tiedotteessa sanotaan.

VAIKKA asiaa ei suoraan mainita, tiedote vaikuttaa reagoinnilta Husin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen viimeaikaisiin julkisiin kommentteihin
. ...."
 
Jos olympialaisiin osallistuvat urheilijat/maat ja yleisö äänestää jaloillaan, niin siinä ei paljon auta, vaikka viranomaiset ja olympiakomitea kuinka olisivat sitä mieltä, että yritetään nyt vaan elellä niinkuin ei koronaa olisikaan...

Sama pätee muihinkin yhteiskunnan toimintoihin.

Ei olympialaiset tule onnistumaan, ellei koronasta ole saatu kunnollinen niskalenkkiote.
Kyllä siellä olympialaisissa tulee olemaan ihmisiä oli tilanne mikä vain rokotteen kanssa. Tämä vain jos Japani suostuu pitämään ja komitea pitää päivämäärästä kiinni.
Osa varmasti erakoituu eikä uskalla jatkaa elämistä enää ikinä.
 
Kyse on ammatinvalintakysymys ja jo alalle mennessä on ollut tiedossa että tuollaista voi tulla joskus vastaan ja ne työt pitää vain hoitaa. Vähän sama kuin jos alkaa sotilaaksi niin selvää on että se on selvää että joskus voi tulla luoti omaan päähän siinä ammatissa ja seurakunta vaihtua. Toki Suomessa viime vuosina harvoin lyijyä saaneet ammattisotilaat päähänsä työssään, mutta jossain USA:ssa ja Iso-Britannian armeijassa se on perussettiä.
Viitataan nyt tällaiseen kotimaan juttuun
Kun tuntuu että osa palstan experteistä keskittyy pelkästään ihailemaan ulkomaan graafeja
Tässä maassa sattuu ja tapahtuu eikä kaikki ole sidoksissa Tiina Jylhään ja hänen helvetinenkeleihinsä
 
Kyllä siellä olympialaisissa tulee olemaan ihmisiä oli tilanne mikä vain rokotteen kanssa. Tämä vain jos Japani suostuu pitämään ja komitea pitää päivämäärästä kiinni.
Osa varmasti erakoituu eikä uskalla jatkaa elämistä enää ikinä.
Yleisö on yksi asia ja toinen asia on se, että moni maa tulisi varmaan boikotoimaan koko kisoja, jos korona-tilanne on vielä päällä maailmassa, eli jonkinlaiset tynkäkisat niistä kuitenkin tulisi.

Ehkä yksi kompromissi on se, että paikalle päästetään vain sellaiset urheilijat/katsojat, joilla on todistetusti vasta-aineet virukselle. Ikäänkuin käänteinen doping-testi. :)
 
Yhteiskunta tulee muuttumaan ja kaiken yritystoiminnan jatkamiselle ei vain ole enää jatkossa edellytyksiä. Veikkaan että viihde-, urheilu-, matkailu- ja ravintola-ala kaikkine sidosryhmineen tulee muuttumaan paljon, ja näille aloille pakotettu digiloikka ei tule tuomaan hyviä uutisia.

Tämä luettelemasi bisnes on pyörint antiikin amfiteattereista lähtien. En voi edes ymmärtää minkäläinen ajatuksellinen korkkiruuvi pitää tehdä päättelyketjussa, että voi jotenkin tulla lopputulokseen, että tähän se nyt loppui. Mutta, ehkä se nyt oli tässä.
 
Tuo Taiwanin tarjous on kanssa vaan politiikkaa.
Musta ihan fiksua just nyt pitäytyä tarttumasta siihen. Jos Kiina reagoisi, niin saattaisi pieni erä Taiwanista tarkoittaa, että suuret erät Kiinasta pian hidastuisivat kentille tarkastuksiin, leimojen saannit kestää ja kestää, osa toimituksista mystisesti katoaisi...
Meillä on kyllä vastaavista painostuskeinoista ihan riittämiin kokemusta entisen NL:n ja nykyisen Venäjän kanssa.
Miksi meitä pitäisi kiinnostaa pätkääkään mitä mieltä Kiina on meidän päätöksistämme? Kiinalla ei ole, eikä tule ollakaan, mitään valtaa meidän päätöksiimme.

Jos Kiina ei halua myydä, niin olkoot myymättä. Meillä on tosiaan kokemusta rähmällään olosta vieraan valtion suuntaan, emmekä todellakaan tarvitse enempää sellaista pelleilyä.
 
Yleisö on yksi asia ja toinen asia on se, että moni maa tulisi varmaan boikotoimaan koko kisoja, jos korona-tilanne on vielä päällä maailmassa, eli jonkinlaiset tynkäkisat niistä kuitenkin tulisi.

Ehkä yksi kompromissi on se, että paikalle päästetään vain sellaiset urheilijat/katsojat, joilla on todistetusti vasta-aineet virukselle. Ikäänkuin käänteinen doping-testi. :)

Missä maassa mielestäsi tullaan jatkamaan näitä rajoitustoimia edelleen kesällä 2021? Pohjois-Koreassa ehkä?

Vaikka sinä nyt ehkä henkilökohtaisesti olisitkin valmis istumaan vaikka poterossa seuraavat viisi vuotta, niin se ei tarkoita, että kaikki muutkin olisivat.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 254
Viestejä
4 491 088
Jäsenet
74 171
Uusin jäsen
äänihaitta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom