Vasta-ainetutkimuksien tärkein hyöty päätöksenteolle on tieto siitä, kuinka suuri osa väestä on jo sairastanut taudin. Tämä kertoo siitä, onko laumasuojastrategia missään määrin mahdollinen eli mikä on oletettava kuolleisuus, jos laumasuojaa lähdetään hakemaan. Tätä tietoa varten merkittävän osan kansasta ei tarvitse sairastaa tautia, vaan riittää, että saadaan luotettava tieto ja suhteutetaan se kuolleisiin. On toki totta, että jonkin verran sairastavuutta tarvitaan, jotta saadaan riittävän luotettava tieto.
Suomessa on tällä hetkellä THL:n arvioiden mukaan 20-30 x ~2700 = ~54000 - 81000 taudin saanutta. Näistä vasta-aineita pitäisi olla suurimmalla osalla. Olennainen kysymys, johon vasta-ainetutkimuksella saadaan vastaus on se, onko tuo tekijä 20-30 oikealla suuruusluokalla. Jos se onkin todellisuudessa 1000, meillä on hyvät mahdollisuudet käyttää laumasuojastrategiaa. Jos se onkin todellisuudessa 5 (tai 20-30), meillä ei ole mitenkään mahdollisuutta käyttää laumasuojastrategiaa. Tämän eron näkee jo riittävän laajasta tutkimuksesta.
Viikko sitten Islannissa kuolleita oli kaksi ja väestö 350 tuhatta. Eli about kymmenesosa Suomen luvuista. Islannissa on testattu jo niin iso kansasta että niiden perusteella voi aika hyvin laskea koko väestön sairastumisten osuutta. Puolet Islannin tartunnoista mitä testeissä löytyi oli oireettomia.
Laskeskelin silloin että Suomeen skaalattuna väkilukujen suhteessa Islantiin Suomessaa olisi noin 50 tuhatta tartunnan saanutta joista puolet olisi sairastunut siitä oireisesti. Eli noin yksi prosentti.
Eli tuo luku 54-81 tuhatta tartunnan saanutta Suomessa voisi pitää hyvinkin paikkaansa suuruusluvun osalta. Tuohan on luokkaa 1-1,6 prosenttia suomalaisista. Eli pitkä on vielä matka sinne että esimerkiksi 20 prosenttia väestöstä olisi Suomessa sen sairastunut ja tauti alkaisi hiipua Suomesta jos R0 luku on sillä hieman päälle yhden nyt.
Ennustaminen , varsinkin tulevaisuuden ennustaminen on kelvää hommaa
Povaan teille :
Kesällä kolmasosa hoitohenkilökunnasta lähtee lomille
Sillä aikaa sitten toinen kolmasosa katkeaa sekä henkiseen että fyysiseen taakkaan
Ensimmäiset lomailijat palaavat töihin , katselevat päivän sitä epätoivoista raatamista ja lyövät hanskat naulaan
Hallitus ilmoittaa ettei kuulu sille vaan on puhtaasti työmarkkina ongelma
Sairaaloissa on alustavasti jo ilmoitettu kesälomien perumisesta. Lomia voi saada mahdollisesti 2 viikkoa joko toukokuussa tai elokuusta eteenpäin jos hyvä tuuri käy.
Valmiuslaki on jo voimassa ja sosiaali- ja terveysalalla pakkolait voimassa. Eli siinä ei ole enää vuosilomalait ja ylityölait voimassa ja alalla on työvelvollisuus.
Toki tuo on selvää että osa henkilökunnasta tulee musertumaan henkisesti vähintään työtaakan alle ja osa käy vielä 50 vuoden päästäkin joka yö painajaissa läpi niitä kauheuksia mitä esimerkiksi tehohoidossa joutuu näkemään ja kokemaan lääkärinä tai hoitajana.
Kyse on ammatinvalintakysymys ja jo alalle mennessä on ollut tiedossa että tuollaista voi tulla joskus vastaan ja ne työt pitää vain hoitaa. Vähän sama kuin jos alkaa sotilaaksi niin selvää on että se on selvää että joskus voi tulla luoti omaan päähän siinä ammatissa ja seurakunta vaihtua. Toki Suomessa viime vuosina harvoin lyijyä saaneet ammattisotilaat päähänsä työssään, mutta jossain USA:ssa ja Iso-Britannian armeijassa se on perussettiä.