Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Edelleen silmänlumetta tekosyyllä. Ihmisiltä ei voi olettaa sen tason ymmärrystä, että 4 tai vähemmän on sensuroitu nollaksi.

Ei, vaan täysin normaali tietosuojatoimenpide. Kannattaa joskus tutustua laajemminkin millaisia tilastoja viranomaiset julkaisee. Tuo 5 hengen raja tilastoinneissa on hyvin yleinen ja välillä tuo raja voi olla korkeammallakin.
 

Vammaisia uunitetaan jo...?

Kolmannen valtakunnan meininkiä pakon edessä. Ei taida enää olla pelkkä kausiflunssa.
Ei oo ei...
Mitä kaikkea tämän varjolla tehdäänkään.
Onneksi ei vielä Suomessa..
 
Experience päivittynyt
1882 -> 1927 (+45)
Se pisti silmään, että tällä kertaa tuli takautuvia päivityksiä vain 2.4. (82 -> 99), 3.4. (17 -> 34), ja 4.4. (0 -> 11) - ei siis yhtä kauas taaksepäin kuin eilen.

Etelä-Koreaan varmaankin lentää näytteitä korkeintaan muutaman päivän välein, joka lienee yksi useita päiviä takautuvien päivitysten aiheuttaja?
 
Alkaa jo niin monella tutulla olla tämä virus ,etten näkisi kauheaa hyötyä välttämättä jatkaa poikkeustoimia toukokuun jälkeen. Suomi teki alkuun kovemmat keinot ja voidaan vaihtaa ns Ruotsin malliin ensi kuusta alkaen.

Ellei valtio maksa kaikkien firmojen kaikki kuluja?
Itse en taas tiedä ketään lähipiiristä tai naapureista jolla olisi todettu virus. Ei edes firmassa yhtään todennettua tartuntaa vaikka henkilöstöä noin 150. Helsingissä kuitenkin asustelen.
 
Viimeksi muokattu:
Alkaa jo niin monella tutulla olla tämä virus ,etten näkisi kauheaa hyötyä välttämättä jatkaa poikkeustoimia toukokuun jälkeen.
Onko testeillä varmistettuja koronatapauksia?

Omassa lähipiirissä (pk-seutu) ei vielä yhtäkään todettua koronatapausta. Negatiiviseksi tutkittuja kyllä pari kpl.
 
HS:n jutun mukaan THL vetää täyskäännyksen suosituksissaan: testaus kunniaan! Hyvä THL! (Tästäkin huolimatta THL:n vähättelystä on tultava seuraamuksia toisin kuin narkolepsioiden aiheuttamisesta).

Vielä maaliskuun loppupuolella Suomen hallituksessa ja THL:ssä ajateltiin, että viruksen eteneminen on vääjäämätöntä ja että se pysähtyy vasta niin sanottuun laumaimmuniteettiin. Se tarkoittaa, että väestöön muodostuu immuniteetti, kun riittävän suuri määrä ihmisistä on taudin sairastanut. Siksi keskeistä oli hidastaa epidemiaa ja suojata riskiryhmiä.



Strategiassa on kuitenkin ongelmia. Tautihuipun tasaaminen niin, että terveydenhuolto ja erityisesti sairaaloiden teho-osastot selviytyisivät potilasmäärästä, saattaisi edellyttää poikkeustilan ja rajoitusten ylläpitämistä selvästi nyt suunniteltua pidempään. Ja jos iso osa väestöstä saisi tartunnan, se tarkoittaisi luultavasti joka tapauksessa tuhansia koronavirukseen kuolevia suomalaisia.

Näyttää siltä, että runsaan viikon aikana Suomi on käytännössä muuttanut linjaansa. Näin arvioi myös terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen Tampereen yliopistosta.

”Vähitellen ollaan vaihtamassa kurssia. Pyritään myös tukahduttamaan virusta, eikä vain hidastamaan epidemiaa”, hän sanoo.

Testausta:

Aiemmin katsottiin, että uusi koronavirus on niin laajalle levinnyt, ettei kannata testata niitä, joilla oireet ovat lieviä. Nyt Suomi valmistautuu lisäämään testaamista entisestään. Opiskelijoita ja yrityksiä värvätään jäljittämään altistuneita ja tartuntaketjuja.

THL:n pääjohtaja yrittää perustaa täyskäännyksen "muuttuneisiin tilanteisiin". Todellisuudessa mitään merkittävää tietoa ei ole saatu helmikuun jälkeen. Vastuu on kannettava.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo nyt, että viime viikkojen kehitys on muuttanut tilannetta. Tervahauta perustaa näkemyksensä sekä tartuntojen määrään että sairaala- ja tehohoitoon joutuneiden lukuun. Rajoitukset ovat purreet, ja suomalaiset näyttävät todella vähentäneen kontaktejaan selvästi.

THL:n nyt ehdottamat toimet ovat samoja, joita täällä ehdotettiin välittömästi, kun kävi selväksi, että virus leviää hallitsemattomasti Suomessa:

Virusta ei ehkä saada tukahdutettua, mutta sen leviämistä voidaan silti hidastaa paljon. Siksi Tervahauta näkee nyt uudenlaisen mahdollisuuden toimia kesällä 2020.


Hän kutsuu tätä hybridistrategiaksi: ensin hidastetaan viruksen leviämistä riittävästi, sitten aletaan purkaa rajoituksia asteittain ja pidetään samalla virus aisoissa. Se onnistuu laajalla testaamisella, tartuntaketjujen nopealla jäljittämisellä ja altistuneiden tehokkaalla eristämisellä.

Nyt malli onkin mahdollinen, toisin kuin THL:n aikaisempi "ei sovi Suomeen" -kommentti:

”Meillä on ajatus, että ikkuna voisi olla auki tällaiselle hybridimallille. Että se olisi vielä Suomen oloissa mahdollinen.”



Tervahauta sanoo, että kyse on Suomen oloihin sovellettuna mallista, jota on toistaiseksi menestyksekkäästi käytetty esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Singaporessa. Molemmissa maissa yhteiskunta on pysynyt selvästi enemmän auki kuin Euroopassa ja viruksen leviämistä on onnistuttu patoamaan.

THL:kin on huomannut, että taistelusta tulee pitkä. Ulospääsy on vain tehokkaassa lääkityksessä tai rokotteessa:

Tervahaudan lausunto tarkoittaa muutosta ajattelussa.

Aiemmin linja on ollut, että virusta pitää pyrkiä hidastamaan sen verran kuin on tarpeen, jotta terveydenhuollon kantokyky kestää. Leviämistä on pidetty vääjäämättömänä.


Uudessa strategiassa virusta pyrittäisiin tukahduttamaan mahdollisimman tehokkaasti, jotta sen leviämistä voitaisiin estää. Samalla yhteiskuntaa ei tarvitsisi välttämättä pitää suljettuna kohtuuttoman pitkään, kun epidemiaa pyrittäisiin pitämään kurissa nykyistä tehokkaammin muilla keinoin.


Ajatus on, että viruksen leviämistä yritetään hallita siihen asti, että rokote tai tehokas lääkitys keksitään.
 
Aftonbladet uutisoi, että Ruotsissa on raportoitu aiempien päivien kuolemanmäärien olleen pahasti aliarvioituja. Hesarista:

Ruotsissa kuollut todennäköisesti paljon enemmän kun viranomaiset ovat kertoneet
Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan näyttää siltä, että Ruotsissa covid-19-viruksen aiheuttamien kuolemien määrä olisi selvästi korkeampi kuin on aiemmin raportoitu.

Asiasta kertoo muun muassa Aftonbladet.

Ruotsin terveysviranomaiset ovat esittäneet tilastoja tautiin kuolleista päivittäin. TT:n haastatteleman asiantuntijan mukaan tilastoissa on viiveitä.

Aftonbladetin mukaan esimerkiksi 25. maaliskuuta kerrottiin, että virukseen olisi kuollut 42 ihmistä. Uutistoimisto TT:n tekemän tarkastuksen perusteella kuolleiden määrä olisi ollut jo tuolloin 97.

Lauantaihin mennessä terveysviranomaisten lukujen mukaan maassa olisi kuollut 373 ihmistä. Jos viive lukujen raportoimisessa olisi yhtä suuri kuin TT:n laskuista voi olettaa, tautiin olisi kuollut jo noin 750 ihmistä.
 
Viimeksi muokattu:
Tieto lisääntyy ja päätökset paranee. Näköjään seurantasovelluksia ja noita immuniteettipassejakin jo pohditaan. Alkaa näyttää vähän siltä että päästään vähemmällä kuin muissa maissa.
 
Tätä ei tainnutkaan olla vielä täällä: COVID-19 Community Mobility Report
Google on siis julkaissut dataansa pohjautuvia raportteja maa- ja maakuntakohtaisista liikkuvuuksista.

Tässä esim. muutos Suomessa 29.3.2020 mennessä:
1586074275394.png
1586074289875.png

Tuolta näkee myös hyvin, kuinka lapissa romahdus on ollut aivan valtava. Helmikuun puolivälissä oltiin vielä +20...+40% baselinesta, mutta nyt paukutetaan -60%.
1586074628107.png


Erittäin mielenkiintoista katsoa myös muutoksia muutamissa maissa kokonaisuutena. Alla olevan keräämäni taulukon luvut 29.3.2020, luvut prosentteja.
- Ruotsissa yleinen aktiivisuus vähentynyt selvästi Suomea vähemmän.
- Italiassa käytännössä kaikki paikat tyhjänä.
- USAssa isku työpaikoille näkyy yllättävän suurena ottaen huomioon muiden kategorioiden luvut.
- Luvuissa näkyy hyvin Singaporen ja Etelä-Korean erilaisen strategian vaikutus. Vapaa-ajan kulutus (1. sarake) ei ole kärsinyt läheskään niin paljoa kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa.
- Luxemburg on Italian tavoin käytännössä siirtynyt neljän seinän sisälle.
- Intian lockdown on saanut luvut melko lähelle Italian lukuja

Naputtelin raportteja auki sieltä täältä, ja trendi on kyllä uskomattoman samanlainen käytännössä maasta riippumatta. Vapaa-ajan kulutus, julkinen liikenne ja työpaikat hiljenee eniten. Maan lockdownin tasoa voinee parhaiten päätellä puistojen kohdalta. Jos vahvoja suosituksia tai pakkoja välttää ulkona liikkumista (Intia, Italia), niin kyseinen luku romahtaa helposti -50% ja yli. Jos taas ei rajoituksia (kuten Suomi), niin ihmiset hakeutuvat puistoihin ja luku kasvaa runsaasti tai ei ainakaan laske paljoa normaalista tasosta.

Lähde: COVID-19 Community Mobility Report
MaaRavintolat, kauppakeskukset, museot, kirjastot, elokuvateatterit, jne.Ruokakaupat, apteekitPuistot, rannat, jne.Julkisen liikenteen asematTyöpaikatKodit
Suomi-52-21+48-59-25+9
Ruotsi-24-10+43-36-18+5
Norja-65-32-5-57-34+11
Italia-94-85-90-87-63+24
Saksa-77-51-49-68-39+11
USA-47-22-19-51-38+12
Singapore-28-6-12-40-15+15
Etelä-Korea-19+11+51-17-12+6
Intia-77-65-57-71-47+22
Japani-26-7-25-41-9+7
Luxemburg-90-70-66-78-60+23
 

Liitteet

  • 1586075051739.png
    1586075051739.png
    16,5 KB · Luettu: 10
Japanissa on testailtu lasereille mikropisaroiden leijumista.

THL:n mukaan tuulettamisesta ei ole hyötyä, mutta kokeet kertovat taas ihan muuta. Mielenkiintoista että THL on aina tyrmäämässä harmittomatkin tavat estää viruksen leviämistä hyödyttöminä.
 
Aftonbladet uutisoi, että Ruotsissa on raportoitu aiempien päivien kuolemanmäärien olleen pahasti aliarvioituja. Hesarista:

Tätä olen itsekin uumoillut ja Ruotsillahan on tähän hyvä syy. Näin on helpompi perustella kaikista muista maista poikkeavaa strategiaa omalle kansalle ja muille valtioille. Kaunistellaan tilastoja. Yhtenä päivänähän raportoitiin 59 kuolemaa ja näyttää kuolemat lähteneen laskuun jostain kumman syystä, vaikka mitään erityistä ei ole tehty. Tilanteen (näennäinen) kehitys ei ole linjassa muihin maihin verrattuna, paitsi ehkä Kiinaan sattuneesta syystä.
 
Noh, hienoa kuitenkin että THL & knit varsin säännönmukaisesti aina muutaman viikon viiveellä ymmärtävät muutella kantojaan intterwebfoorumiexperttien ohjeistuksen mukaiseksi.
Sieltä ne maskitkin hiljalleen hipsuttelee kohti naamojamme :cool:
Olisi vain ollut taloudellisestikkin halvempaa ja helpompaa pysäyttää virus alkuvaiheessa, niin kuin osa meistä experteistä kertoi jo silloin.
 
Tätä olen itsekin uumoillut ja Ruotsillahan on tähän hyvä syy. Näin on helpompi perustella kaikista muista maista poikkeavaa strategiaa omalle kansalle ja muille valtioille. Kaunistellaan tilastoja. Yhtenä päivänähän raportoitiin 59 kuolemaa ja näyttää kuolemat lähteneen laskuun jostain kumman syystä, vaikka mitään erityistä ei ole tehty. Tilanteen (näennäinen) kehitys ei ole linjassa muihin maihin verrattuna, paitsi ehkä Kiinaan sattuneesta syystä.
Saddam Husseinin propagandaministerin inkarnaatio valtionepidemologi Anders Tegnell on jo teilannut nämäkin TT:n selvitykset: ei usko, että pitävät paikkaansa. Ei tuon pitäisi olla uskon asia mihinkään suuntaan. Testitulosten viiveen voi ymmärtää, mutta kuolleiden määrä on yksinkertaisin mahdollinen asia tilastoida viiveettä näissäkin oloissa.
 

Tämä mielestäni kertoo sen, että Päijät-Häme seudulla pitää olla erityisen varovainen koska vakavia tapauksia on suhteessa enemmän kuin muualla. Positiivisia testituloksia kuitenkin tulee suhteellisen vähän, joten tästä voinee päätellä että täällä sairaalaan ja tehohoitoon joutuneet ovat iäkkäämpiä ja tauti täällä on mahdollisesti nuorison keskuudessa(?). Täällä kuitenkin oli tartunta työntekijällä vammaisyksikössä sekä oireilua asiakkailla. Nämä asiakkaat ovat erityisen alttiita vakavalle tautimuodolle. On inhottavaa, kun pitää arvailla missä ja miten paikallinen epidemia on menossa kun tarkempaa tietoa ei anneta. Esimerkiksi jos uudet tehohoitopotilaat ovat vammaisyksiköstä epidemia näyttäisi taas erilaiselta - aikamoista arvailua koko ajan tämä homma. Avoin informointi auttaisi myös ihmisiä reagoimaan tietoon ja se voisi lisätä vielä lisää ihmisten varovaisuutta käyttäytymisen suhteen kun tuntuu että elellään täälläkin paikoin kuin ei mitään olisi. Tässä tulee taas sitten vastaan yksilönsuoja, joka hankaloittaa tilannetta ja tiedottamista. Vaikeaa on.

Tehohoitopaikkoja täällä on 16 kpl ja se on tuplattu heti alkuun (8 -> 16) ja käsittääkseni COVID-potilaille on 8 kpl paikkaa eli varsinainen teho-osasto käytössä. Joista siis nyt jo 5 / 8 käytössä, että semmottista. Epidemiaviikko 2.

Korjatkaa toki jos olen väärässä noiden paikkojen suhteen ja täsmentäkää ettei tule väärää / vanhaa tietoa.
 
Viimeksi muokattu:
TALOUS JA KORONA KESKUSTELUT POIS TÄSTÄ KETJUSTA, seuraavaan ketjuun:
TALOUS JA KORONA KESKUSTELUT POIS TÄSTÄ KETJUSTA, seuraavaan ketjuun:
TALOUS JA KORONA KESKUSTELUT POIS TÄSTÄ KETJUSTA, seuraavaan ketjuun:
TALOUS JA KORONA KESKUSTELUT POIS TÄSTÄ KETJUSTA, seuraavaan ketjuun:


 
Parempi sekin, kuin vetää itsestäänselvästi väärällä strategialla loputtomiin, koska ego ei kestä omien virheiden myöntämistä.

Parasta olisi tietysti se, että asiantuntija-arvioiden perusteella valitaan strategia - turhia hötkyilemättä, mutta silti reippaasti. Ei välitettäisi (sosiaalisesta) mediasta, ja hoidettaisiin vain homma.
 

Päijät-Häme kuuluu TAYS piiriin, jossa tehohoidossa on THL päivityksen mukaan yhteensä 6 potilasta. PHKS hoidossa on näistä on siis 5.

Tämä mielestäni kertoo sen, että Päijät-Häme seudulla pitää olla erityisen varovainen koska vakavia tapauksia on suhteessa enemmän kuin muualla. Positiivisia testituloksia kuitenkin tulee suhteellisen vähän, joten tästä voinee päätellä että täällä sairaalaan ja tehohoitoon joutuneet ovat iäkkäämpiä ja tauti täällä on mahdollisesti nuorison keskuudessa(?). Täällä kuitenkin oli tartunta työntekijällä vammaisyksikössä sekä oireilua asiakkailla. Nämä asiakkaat ovat erityisen alttiita vakavalle tautimuodolle. On inhottavaa, kun pitää arvailla missä ja miten paikallinen epidemia on menossa kun tarkempaa tietoa ei anneta. Esimerkiksi jos uudet tehohoitopotilaat ovat vammaisyksiköstä epidemia näyttäisi taas erilaiselta - aikamoista arvailua koko ajan tämä homma. Avoin informointi auttaisi myös ihmisiä reagoimaan tietoon ja se voisi lisätä vielä lisää ihmisten varovaisuutta käyttäytymisen suhteen kun tuntuu että elellään täälläkin paikoin kuin ei mitään olisi. Tässä tulee taas sitten vastaan yksilönsuoja, joka hankaloittaa tilannetta ja tiedottamista. Vaikeaa on.

Tehohoitopaikkoja täällä on 16 kpl ja se on tuplattu heti alkuun (8 -> 16) ja käsittääkseni COVID-potilaille on 8 kpl paikkaa eli varsinainen teho-osasto käytössä. Joista siis nyt jo 5 / 8 käytössä, että semmottista. Epidemiaviikko 2.

Korjatkaa toki jos olen väärässä noiden paikkojen suhteen ja täsmentäkää ettei tule väärää / vanhaa tietoa.
PHKS:ssä oli ainakin tarkoitus nostaa tehopaikkojen määrä 38:aan, eli kaippa siellä vielä reserviä on.
 
Strategia vaihtuu viikottain. Kuulostaa hyvältä.

Ei se viikottain muutu, tämän toki tiedät itsekin. Mutta yleisesti, jos tilanne taudin leviämisessä muuttuu, tiedot taudista muuttuvat, suositukset muuttuvat, kokemuksia saadaan muista maista jne. niin totta helvetissä pitää jatkuvasti voida tarkastella, jos omaa lähestymistapaa pitää muuttaa. Tietenkin pitää musitaa, että muutokset eivät näy tilastoissa heti, joten aina on odoteltava muutama viikko, että nähdään konkreettisia vaikutuksia. Mutta periaatteen tasolla olisi helvetin typerää olla reagoimatta muuttuviin olosuhteisiin. Ruotsissakin tämä ilmeisesti nyt tajutaan. Sääli, että siellä strategiaa ei muutettu "viikottain". (Tai tämä sillä oletuksella, että Ruotsin lepsuilu oli loppupeleissä huono valinta.)
 
Ei se viikottain muutu, tämän toki tiedät itsekin. Mutta yleisesti, jos tilanne taudin leviämisessä muuttuu, tiedot taudista muuttuvat, suositukset muuttuvat, kokemuksia saadaan muista maista jne. niin totta helvetissä pitää jatkuvasti voida tarkastella, jos omaa lähestymistapaa pitää muuttaa. Tietenkin pitää musitaa, että muutokset eivät näy tilastoissa heti, joten aina on odoteltava muutama viikko, että nähdään konkreettisia vaikutuksia. Mutta periaatteen tasolla olisi helvetin typerää olla reagoimatta muuttuviin olosuhteisiin. Ruotsissakin tämä ilmeisesti nyt tajutaan. Sääli, että siellä strategiaa ei muutettu "viikottain". (Tai tämä sillä oletuksella, että Ruotsin lepsuilu oli loppupeleissä huono valinta.)
Mitkään suosituksethan eivät ole muuttuneet viimeiseen kuukauteen. THL on vain viimein sisäitänyt, että Suomi ei ole mikään erikoistapaus, vaan päätyy samaan jamaan muiden maiden kanssa.

Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
 
Mitkään suosituksethan eivät ole muuttuneet viimeiseen kuukauteen. THL on vain viimein sisäitänyt, että Suomi ei ole mikään erikoistapaus, vaan päätyy samaan jamaan muiden maiden kanssa.

Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Jos vertaat 5.3. voimassaolevia ohjeistuksia ja nyt voimassa olevia ohjeistuksia, niin et eroa huomaa?
 
Yksi mielenkiintoinen seurattava luku tällä sivulla Coronavirus Update on todettujen tartuntojen määrä jaettuna testeillä. Esim. Espanjassa yli kolmannes testatuista on tulkittu positiivisiksi, Ruotsissa joka kuudes ja Suomessa 1/15. Venäjällä sairastuneiden osuus testatuista näyttäisi jääneen alle sadasosaan. Suhdeluvusta voinee päätellä missä vaiheessa pandemia on ko. maassa menossa ja sen lisäksi arvioida miten hyvin testauksen suhteen ollaan ajan hermoilla.
 
Yksi mielenkiintoinen seurattava luku tällä sivulla Coronavirus Update on todettujen tartuntojen määrä jaettuna testeillä. Esim. Espanjassa yli kolmannes testatuista on tulkittu positiivisiksi, Ruotsissa joka kuudes ja Suomessa 1/15. Venäjällä sairastuneiden osuus testatuista näyttäisi jääneen alle sadasosaan. Suhdeluvusta voinee päätellä missä vaiheessa pandemia on ko. maassa menossa ja sen lisäksi arvioida miten hyvin testauksen suhteen ollaan ajan hermoilla.

Riippuu myös esimerkiksi kulttuurista, että kuka sinne testiin menee ja kuka ei.
 
Yksi mielenkiintoinen seurattava luku tällä sivulla Coronavirus Update on todettujen tartuntojen määrä jaettuna testeillä. Esim. Espanjassa yli kolmannes testatuista on tulkittu positiivisiksi, Ruotsissa joka kuudes ja Suomessa 1/15. Venäjällä sairastuneiden osuus testatuista näyttäisi jääneen alle sadasosaan. Suhdeluvusta voinee päätellä missä vaiheessa pandemia on ko. maassa menossa ja sen lisäksi arvioida miten hyvin testauksen suhteen ollaan ajan hermoilla.

Soininvaara on tutkinut vastaavia lukuja hivenen eri tulkinnalla. Kumpikaan ei ole täysin oikein, koska testauskriteerit (tai tarkemmin: testatut, kun kerta Suomessakin mm. THL:n johtajat vetävät jonosta ohituskaistaa pitkin ohi vaikka eivät edes sovi kriteereihin) vaihtelevat.
 
Huomautus - offtopic, nollapostaus, ei liity ketjun aiheeseen

Päijät-Häme kuuluu TAYS piiriin, jossa tehohoidossa on THL päivityksen mukaan yhteensä 6 potilasta. PHKS hoidossa on näistä on siis 5.

Tämä mielestäni kertoo sen, että Päijät-Häme seudulla pitää olla erityisen varovainen koska vakavia tapauksia on suhteessa enemmän kuin muualla. Positiivisia testituloksia kuitenkin tulee suhteellisen vähän, joten tästä voinee päätellä että täällä sairaalaan ja tehohoitoon joutuneet ovat iäkkäämpiä ja tauti täällä on mahdollisesti nuorison keskuudessa(?). Täällä kuitenkin oli tartunta työntekijällä vammaisyksikössä sekä oireilua asiakkailla. Nämä asiakkaat ovat erityisen alttiita vakavalle tautimuodolle. On inhottavaa, kun pitää arvailla missä ja miten paikallinen epidemia on menossa kun tarkempaa tietoa ei anneta. Esimerkiksi jos uudet tehohoitopotilaat ovat vammaisyksiköstä epidemia näyttäisi taas erilaiselta - aikamoista arvailua koko ajan tämä homma. Avoin informointi auttaisi myös ihmisiä reagoimaan tietoon ja se voisi lisätä vielä lisää ihmisten varovaisuutta käyttäytymisen suhteen kun tuntuu että elellään täälläkin paikoin kuin ei mitään olisi. Tässä tulee taas sitten vastaan yksilönsuoja, joka hankaloittaa tilannetta ja tiedottamista. Vaikeaa on.

Tehohoitopaikkoja täällä on 16 kpl ja se on tuplattu heti alkuun (8 -> 16) ja käsittääkseni COVID-potilaille on 8 kpl paikkaa eli varsinainen teho-osasto käytössä. Joista siis nyt jo 5 / 8 käytössä, että semmottista. Epidemiaviikko 2.

Korjatkaa toki jos olen väärässä noiden paikkojen suhteen ja täsmentäkää ettei tule väärää / vanhaa tietoa.
Päijät-Häme kuuluu kyllä HYKS alueelle eli nämä kuolemat on HYKS alueen kuolemia.

Lähde: HYKS erityisvastuualue
 

Mielenkiintoista nähdä kuuluuko tähän strategiaan myös kasvosuojusten käyttö, kun sitä on jatkuvasti parjattu ja hoettu mantraa "ei suojaa, ei suojaa" - kaikilla kun olisi julkisilla paikoilla niin suojaisi kyllä. Kuitenkin pitäisi olla yhtenä osasena epidemian tukahduttamisessa, kun ihmiset kuitenkin joutuvat asioimaan julkisilla paikoilla. Länsimaista jo useampi pyörtänyt päätöksensä tämän suhteen ja viimeisenä nyt Italiassa kasvosuojaimet/maskit pakollisiksi.
 

Mielenkiintoista nähdä kuuluuko tähän strategiaan myös kasvosuojusten käyttö, kun sitä on jatkuvasti parjattu ja hoettu mantraa "ei suojaa, ei suojaa" - kaikilla kun olisi julkisilla paikoilla niin suojaisi kyllä. Kuitenkin pitäisi olla yhtenä osasena epidemian tukahduttamisessa, kun ihmiset kuitenkin joutuvat asioimaan julkisilla paikoilla. Länsimaista jo useampi pyörtänyt päätöksensä tämän suhteen ja viimeisenä nyt Italiassa kasvosuojaimet/maskit pakollisiksi.
Suomessa olisi pitänyt valjastaa vaikkapa teknilliset yliopistot ja paperiteollisuus jonkinlaisten maskien suunnitteluun ja tuotantoon jo kuukausia sitten.
 
Paha sanoa onko nämä "hyvät" uutiset koronatartumääristä vai mukava aurinkoinen sää saanut ihmiset unohtamaan miten näissä oloissa pitäis toimia. Kaupassa käydessäni turvaväleistä ei mitään tietoa edes kassoilla vaikka lattiaan hyvin selkeästi merkitty missä pitää seisoa, muutenkin tuntu että jokatoinen asiakas meinas tulla syliin. Lähtiessäni kaupasta ulkona kalliolla noin 30opiskelijan porukka kaljaa juomassa... se niistä turvaväleistä :D
 

Mielenkiintoista nähdä kuuluuko tähän strategiaan myös kasvosuojusten käyttö, kun sitä on jatkuvasti parjattu ja hoettu mantraa "ei suojaa, ei suojaa" - kaikilla kun olisi julkisilla paikoilla niin suojaisi kyllä. Kuitenkin pitäisi olla yhtenä osasena epidemian tukahduttamisessa, kun ihmiset kuitenkin joutuvat asioimaan julkisilla paikoilla. Länsimaista jo useampi pyörtänyt päätöksensä tämän suhteen ja viimeisenä nyt Italiassa kasvosuojaimet/maskit pakollisiksi.
Niin, varmaan ihan mielellään näkisivät suojat jokaisen päässä mutta eka tarvis saada pari miljoonaa suojaa kauppoihin. Tuollaiset satojen tuhansien erät katoaa sairaaloihin eikä oikein riitä. Helppohan se on kiinalaisten käyttää kun maa takoo kymmeniä tai satoja miljoonia maskeja päivässä tehtailta. Kirurgisia maskeja sais varmaan helpommin ja ainakin niillä sais leviämistä ehkäistyä/hidastettua.
 
Helsingissä asuvat joiden perheessä on sairastettu COVID-19, voi osallistua tutkimukseen:

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten uuden koronavirustartunnan saaneilla henkilöillä muodostuu vasta-aineita COVID-19-tartunnan seurauksena. Lisäksi selvitetään, onko vasta-aineita mitattavissa muille hengitystieinfektioita aiheuttaville koronaviruksille, ja löytyykö virusta limakalvoilta vielä parantumisen jälkeen.

Kotitaloudessa COVID-19-tartunnalle altistuneilta henkilöiltä selvitetään, onko heillä muodostunut vasta-aineita mahdollisen oireettoman COVID-19-infektion seurauksena.

Lisäksi COVID-19-tartunnan saaneiden ja samassa kotitaloudessa asuvien henkilöiden kokemuksia karanteenijaksosta kysytään haastattelemalla. Tavoitteena on selvittää, millaisia ajatuksia heille heräsi karanteenin aikana, miten he kokivat muiden ihmisten suhtautumisen karanteenin aikana, ja miten he arvioivat karanteenin vaikuttaneen omaan terveyteensä ja hyvinvointiinsa.

Tutkimuksen avulla opitaan tuntemaan COVID-19-infektioon liittyvää immuunivastetta tarkemmin. Siitä on hyötyä hoidon ja rokotteen kehittämisessä.


 
Helsingissä asuvat joiden perheessä on sairastettu COVID-19, voi osallistua tutkimukseen:

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten uuden koronavirustartunnan saaneilla henkilöillä muodostuu vasta-aineita COVID-19-tartunnan seurauksena. Lisäksi selvitetään, onko vasta-aineita mitattavissa muille hengitystieinfektioita aiheuttaville koronaviruksille, ja löytyykö virusta limakalvoilta vielä parantumisen jälkeen.

Kotitaloudessa COVID-19-tartunnalle altistuneilta henkilöiltä selvitetään, onko heillä muodostunut vasta-aineita mahdollisen oireettoman COVID-19-infektion seurauksena.

Lisäksi COVID-19-tartunnan saaneiden ja samassa kotitaloudessa asuvien henkilöiden kokemuksia karanteenijaksosta kysytään haastattelemalla. Tavoitteena on selvittää, millaisia ajatuksia heille heräsi karanteenin aikana, miten he kokivat muiden ihmisten suhtautumisen karanteenin aikana, ja miten he arvioivat karanteenin vaikuttaneen omaan terveyteensä ja hyvinvointiinsa.

Tutkimuksen avulla opitaan tuntemaan COVID-19-infektioon liittyvää immuunivastetta tarkemmin. Siitä on hyötyä hoidon ja rokotteen kehittämisessä.

Hetkinen! Eikö osallistumisesta makseta edes palkkiota? Yleensä näistä saa ainakin parikymppiä per tunti.
 
Hetkinen! Eikö osallistumisesta makseta edes palkkiota? Yleensä näistä saa ainakin parikymppiä per tunti.
On se nyt jumankauta kumma, jos tällaisessa tilanteessa pitäisi alkaa maksamaan vielä tuollaisestakin. Luulisi riittävän, että ylipäätään pääsee testiin ja saa tiedon jos vasta-aineita löytyy.

Tähän tutkimukseen osallistumisesta ei ole odotettavissa teille henkilökohtaista hyötyä. Saatte kuitenkin tiedon kirjeitse, jos verinäytteestänne löydetään SARS-CoV-2-koronaviruksen vasta-aineita. Vasta-aineiden löytyminen on merkki sairastetusta infektiosta. Vasta-aineiden olemassaolo ei vaikuta tarvitsemaanne hoitoon.
 
On se nyt jumankauta kumma, jos tällaisessa tilanteessa pitäisi alkaa maksamaan vielä tuollaisestakin. Luulisi riittävän, että ylipäätään pääsee testiin ja saa tiedon jos vasta-aineita löytyy.

Tämä. Eiköhän vapaaehtoisia löydy enemmän kuin tarpeeksi, vaikka muutamalle ainoa motivaattori olisi muutama kymppi :facepalm: Samaan syssyyn toivoisi, että sairastuneet antaisivat ennen taudin pahenemista suostumuksen biopankkitutkimukseen osallistumisesta. Ennen kuin lojuu hengityskoneessa, eikä voi suostumusta antaa. Itse maksaisin mielelläni vasta-ainetestistä sen 50-100e, joka testin hinnaksi on arvioitu.
 
Ehkä tämä keksitään jossain toukokuun loppupuolella.
No sen verran ovat sentäs nohevoituneet että STM:stä menneellä viikolla kartoittivat yliopistojen PCR-laitekapasiteettia sitä silmällä pitäen, että voidaanko alkaa analysoimaan testinäytteitä jos tarve tulee. Toistaiseksi ei ole vielä tullut komentoja että mihinkään alettaisiin mutta kai siellä skenaariotyötä tehdään... laitakantaa kyllä löytyy ihan merkittävästi ympäri maan. Eri asia otetaanko sitä ikinä käyttöön (ei voi tietää).
 
No sen verran ovat sentäs nohevoituneet että STM:stä menneellä viikolla kartoittivat yliopistojen PCR-laitekapasiteettia sitä silmällä pitäen, että voidaanko alkaa analysoimaan testinäytteitä jos tarve tulee. Toistaiseksi ei ole vielä tullut komentoja että mihinkään alettaisiin mutta kai siellä skenaariotyötä tehdään... laitakantaa kyllä löytyy ihan merkittävästi ympäri maan. Eri asia otetaanko sitä ikinä käyttöön (ei voi tietää).
Yliopistojen laitteet ei taida yleensä olla kliiniseen käyttöön hyväksyttyjä?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 125
Viestejä
4 487 442
Jäsenet
74 158
Uusin jäsen
kharim

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom