Pari sanaa lääkehoidoista. En ole tämänkään alan tuntijat, joten luen papereita kiinnostuneena maallikkona. Asiantuntevatmmat voivat korjata ymmärrysvirheet.
TD;LR:
- Käynnissä monia lääkehoitokokeiluita
- Osa kokeiluista lupaavia, etenkin lievempien tapausten parantumisen nopeuttamisessa
- Kriittisten tapausten ja vakavien alahengitystieinfektoiden hoitoon ei ole löytynyt mitään yhtä kaiken hoitavaa tapausta
- eli tutkimus jatkuu, toistaiseksi yleistä, kaikille toimivaa ja pelastava hoitoa ei ole
Aikaisemmin on ollut puhetta mahdollisista tukihoidoista COVID-19 tautiin: antiviraaleja on olut tarjolla useita (remdesivir, lopinavir, rotinavir, galidesvir, jne), malarialääkkeitä/immuunisäätelijöitä on kokeiltu (klorokiinifosfaatti, hydroksiklorokiini), syöpälääkkeitä (Foipan/kamostaattimesilaatti) ja myös anti-immuunisairauksien vasta-aineiden säätelijöitä on kokeiltu (Kevzara/sarilumab, Acetmra/tocilizumab) on kokeiltu.
Kiinassa oli tarjolla jo maaliskuun alussa 160 erilaista hoitoprotokollaa taudin hoitoon, aina perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä (TCM) länsimaiseen lääkehoitoon.
Nyt yksi yhdistelmäprotokolla: hydroksiklorokiini (malarialääke) + atsitromysiini (yleinen antibiootti) tuntuu yhden ranskalaisen pilottitutkimuksen mukaan toimivan (20 koepotilaan otos, 16 potilaan kontrolli, ei sokkokoe, ei toistettu):
600mg hydroksiklorokiini / pv + tarpeen mukaan lisäksi 250-500mg/pv atsitromysiini
Kuusi päivää hoidon jälkeen 70% nenätiehyestä otetuista virus-näytteistä oli negatiivisa hydroksiklorokiiniryhmässä (12.5% kontrollissa).
Pienemmällä ryhmällä kokeiltiin hydroksiklorokiini+atsitromysiini -yhdistelmää, ja tämä tuotti negatiivisen nenätiehyen näytteen 100% potialista kuuden päivän jälkeen.
Eli alustavasti kombinaatio tuntuu toimivan, ainakin rajoittamaan/vähentämään ylempää hengitystieinfektiota.
Paperissa ei kerrottu kuinka lääke toimii alahengitystieinfektoihin (keuhkokuume), eikä se pysäyttänyt kriittisten hoitotapausten etenemistä tehohoitoon.
Lähde:
Outcome reporting from protocols of clinical trials of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) a review; Ruijin Qiu (4.3.2020)
Lähde:
Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19.pdf